Regnbuens inddragelse af lokalsamfundet

 - Pædagogisk læreplan for Regnbuen

I Regnbuen har vi et tæt samarbejde med Ishøj Naturcenter, Biblioteket, Kulturskolen og ARKEN.

Ishøj Naturcenter

Ishøj Naturcenter tilbyder gratis naturformidling og friluftsaktiviteter til daginstitutioner og skoler i Ishøj Kommune. Vi ønsker at vække Ishøjs børn og unges nysgerrighed og forståelse for menneskets samspil med naturen, skabe en undren og give lyst til at færdes i naturen samt give dem en miljømæssig ansvarlighed både lokalt og globalt.

Du vil kunne finde os i waders ved stranden, blandt dyrene i dyreparken og under træernes kroner i skoven. Formidlingen under åben himmel med Naturvejlederen, giver børn og unge en anderledes oplevelse, som de ikke får i institutionen.

Skovhytten

Skovhytten finder du selvfølgelig ude i skoven!

Den lille røde hytte ligger i Tranegilde, den har indlagt vand, el og der er også toiletter, opvaskemaskine og køleskab . Der er plads til ca 16 siddende personer indenfor i Skovhytten. Udendørs kan der snildt være to større grupper på samme tid. I forbindelse med Skovhytten finder du blandt andet:

  • et par sheltere med plads til 6 personer i hver
  • et udekøkken
  • en bålhat, hvor man kan lave bål i tørvejr
  • to bålpladser i det fri
  • Lilleputbanen, en oplevelsesbane for de yngste
  • alverdens bålgrej
  • Tæt på Skovhytten kan du opleve:
  • Ishøjs bedste naturlegeplads med udfordringer for alle aldre
  • Troldeskoven, hvor du kan gå på opdagelse efter grantroldene
  • får, geder og højlandskvæg i Dyreparken
  • Brentekæret, et skønt sted, hvor du kan fiske efter smådyr
Havhytten

Havhytten er beliggende på Ishøj Tange, lige i vandkanten.

Havhytten er vores nyeste base, den stod færdig januar 2014. Den har indlagt vand, el og der er også toiletter (incl. handicaptoilet), opvaskemaskine og køleskab. Det er primært marinformidling vi laver i havhytten og det bærer faciliteterne også præg af. Vi har to lokaler i Havhytten, det største kan rumme ca. 30 siddende personer og det mindre ca. 10. I forbindelse med Havhytten finder du blandt andet:

  • net, waders og andet udstyr til gå på opdagelse på det lave vand
  • bålfade, røgovne og brænde
  • kajakker, kan benyttes sammen med en naturvejleder
  • våddragter og snorkelgrej, kan benyttes sammen med en naturvejlede
  • Ishøj Dyrepark

Bredekærgård

Bredekærgård ligger midt i Tranegilde Landsby.

Gården er naturcenterets hovedbase, det vil sige, at det er her vi har vores kontor. Du kan som regel finde os på pinden hverdage mellem kl. 13 og 15, det er dog altid en god ide at ringe på forhånd.

Det er ikke kun Ishøj Naturcenter der har til huse på Bredekærgård, stedet drives af Center for Kultur og Fritid, og mange foreninger har deres gang på gården, læs meget mere her. I forbindelse med Bredekærgård kan du blandt andet finde:

  • kaniner, høns, geder, får og gæs i Dyregården, der har åbent alle dage mellem kl. 9 og 17
  • tre bålsteder, hvor af et er overdækket
  • en lille grejbank, hvor der er mulighed for at låne bålgrej, bolde og udstyr til udendørs leg
  • Dyrebasen og Historiebasen med masser af selvkørende aktiviteter og læring, læs mere her
  • Børne-haverne, højbede hvor institutioner og skoleklasser kan dyrke grøntsager
  • Fyrsten fra Ishøj, en udstilling om en jernalder-fyrste, der er fundet i Ishøj

Ishøj Kulturskole

Kulturpakken

Intentionen med Ishøj Kulturpakke er at sikre, at alle børn i Ishøj Kommune får mulighed for gode og kvalificerede oplevelser med kunst, kultur og kreative arbejdsprocesser.

Kulturpakken består af kreative workshops for børn og unge og forberedende kurser for pædagoger og lærere.

De udvalgte workshops følger hhv. de pædagogiske læreplaner og folkeskolens Fælles Mål og er derfor tænkt som et supplement til det daglige arbejde. Ordningen udvikles løbende i et samarbejde mellem Kultur og Fritid, kulturinstitutionerne, dagtilbud og skolerne.

Kulturpakkeordningens workshops er obligatoriske for de udvalgte alders- og klassetrin og finansieres af Kultur og Fritid.

I 2019 var vuggestuen en del af kulturpakkens Sangskattekistens fysiske og motoriske verden. Børnehaven er i 2020 en del af Byen set fra oven samt Fortællinger på tur.

Biblioteket

I Regnbuen bruger vi biblioteket som en del af vores pædagogiske arbejde med børnene. Vi låner bøger, som har relevans for tidens emne, samt gøre børnene opmærksomme på, hvor man kan søge viden. Vi deltager ligeledes i de relevante arrangementer som kommer i løbet af året og som giver mening for vores børnegruppe.

ARKEN

ARKENs forløb til børnehaver tager udgangspunkt i det konkrete møde mellem børnene, værkerne og ARKENs underviser. Gennem dialog og legende, billedskabende øvelser skaber vi et aktivt og involverende rum for børnenes kunstoplevelse.

ARKEN tilbyder forløb til børnehaver med afsæt i museets samling eller arkitektur.

Vores læringstilbud til børnehaver varer 90 minutter. Vi indleder besøget med en tur rundt på museet, hvor vi gennem leg og krops- og sanseorienterede tilgange møder kunsten eller arkitekturen på nye og anderledes måder. Forløbene indeholder også billedskabende aktiviteter enten undervejs på turen i museet eller i ARKENs værksted KREATIV.

Biografen

2 gange om året bliver Regnbuen inviteret i biografen. Forestillingen vare mellem 30 og 45 minutter alt afhængig af aldersgruppen. Forestillingen består af 3-5 små kortfilm. Vi forbereder børnene ved at gå på biblioteket og låne bøger der relatere til de kortfilm som børnene skal ind og se.

Ishøj kirke

Til hver påske og jul bliver Regnbuen inviteret i kirke. Til påske får børnene fortalt historien om palmesøndag og til jul får børnene fortalt historien om Jesus. Kirken bruger visualisering samt sang og dans som udtryksform.

Ishøj teater

1 gang om året bliver hele regnbuen inviteret i teatret. Her ser vi forestillinger som Hans og Grethes jul mm. Efter forestillingen spiser vi madpakker og får saftevand, skuespillerne kommer altid forbi og hilser på børnene.