Fra kalv til bøf

Målgruppe

4. - 9. klasse.

Understøtter Fælles Mål i følgende fag

Biologi, Natur & teknologi, Madkundskab

Om forløbet

De fleste kender begrebet ”Fra jord til bord”, og hvad er mere nærliggende end at tage udgangspunkt i den lokale kvægrace Skotsk Højlandskvæg. På ca. 3 timer kommer eleverne gennem emner som: historien om højlandskvæget i Ishøj, landskabspleje, besøg i stalden, anatomi, tilpasning, pasning, parring, stamtavler, aflivning, kvæget som mad og smagsprøve.

Der er god mulighed for at komme helt tæt på de store flotte dyr og tid til både refleksion og spørgsmål. 

Forslag til særligt fokus i forløbet

  • Kommunens dyr som landskabsplejere (geder, får og højlandskvæg) – hvad gør det for vores biodiversitet?
  • Genetik: hvilke egenskaber ønsker dyrepasserne af at fremavle hos højlandskvæget i Ishøj? Hvorfor er højlandskvæget i Ishøj blevet kåret som Danmarks bedste?
  • Smagen af højlandskvæget (det vil kræve 5-6 timers forløb): der tilberedes forskellige dele af dyret, f.eks. hjerte, lever, hakket kød mv.
  • Følg en ko. Gennem en time følger hver elev en enkelt ko og registrerer bevægelser, opførsel, socialisering mv. – primært for udskoling

Særlige formidlingsmæssige/didaktiske greb

Sanselighed øger forståelsen. Vi skal røre ved kød, knogler og pels. Vi skal lugte, smage og lytte.

Materialer der understøtter forløbet

Læs mere om dyrene i Ishøj Dyrepark HER

Tid

3 - 4 timer.

Praktiske forhold

Påklædning efter vejret – vi er udendørs. Husk madpakke og solidt fodtøj.

Periode på året

Hele året