Mødet sluttede kl. 18.15
Til efterretning.
Der er foretaget 1. budgetopfølgning 2016, som samlet for Ishøj Kommune viser en forventet mindreudgift på 11,8 mio.kr.
Der er forventede merudgifter indenfor serviceudgiftsrammen på 3,4 mio.kr., mens der udenfor serviceudgiftsrammen forventes merudgifter på 2,8 mio.kr. På finansieringssiden er der forventning om mindreudgifter på 18,0 mio.kr.
På Kultur- og Fritidsudvalgets område forventes der samlet 0,4 mio.kr. i merudgifter
Der er udarbejdet notat af 7. juni 2016 (bilag A), som mere detaljeret beskriver den samlede budgetopfølgning.
Bilag B viser den samlede oversigt over budgetopfølgningen.
Bilag C viser budgetopfølgningen for Jobcentret.
- budgetopfølgningen tiltrædes
- der gives bevilling indenfor fagudvalgets område i henhold til oversigtsskemaet
Tiltrådt.
Regeringen og S, DF, LA, SF og K er enige om at ændre folkeoplysningsloven, så det i fremtiden ikke er muligt at yde støtte eller låne/leje lokaler ud til foreninger, der aktivt arbejder for at afskaffe demokratiet i Danmark. Samtidig indskærpes det kommunale tilsyn med de foreninger, der modtager støtte.
Som et led i regeringens planer om en indsats imod ekstremistiske religiøse forkyndere i Danmark har kirke- og kulturminister Bertel Haarder den 10. maj 2016 præsenteret to konkrete delaftaler, som skal indgå i en samlet pakke, der forventes klar til efteråret.
Som den ene delaftale vil Folkeoplysningsloven blive ændret på en række områder. Tilskudskravene til foreninger, der modtager kommunal støtte eller får stillet lokaler til rådighed, strammes op og kommunernes tilsyn indskærpes. Der indføres desuden et krav om, at kommunerne skal offentliggøre lister over, hvilke foreninger der er blevet tildelt støtte, og hvilke der har fået afslag.
Lovforslaget vil ikke forbyde specifikke foreninger, som går imod ligestilling, demokrati og menneskerettigheder. Dog skal regeringen ikke være med til at finansiere det, og med ændringerne vil kommunerne ikke komme i en situation, hvor de bliver tvunget til at udbetale folkeoplysningsmidler eller stille lokaler til rådighed for de pågældende foreninger.
Foruden ændringerne i folkeoplysningsloven er regeringen og S, DF, LA, SF og K blevet enige om en opstramning af kommunernes mulighed for at yde tilskud og udleje eller udlåne lokaler efter kommunalfuldmagtsreglerne.
Faktaark om ændringer af folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagtsreglerne vedhæftes dagsordenen.
Folkeoplysningsudvalget vedtog, at tage sagen til efterretning.
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at følge Folkeoplysningsudvalgets indstilling
Til efterretning.
Kultur og Fritidscentret fremlægger ansøgning om midler til gennemførelse af sommerferieaktiviteterne i uge 26.
Der ansøges om 45.000 kr. fra udvalgets puljebeløb.
Det sammensatte Ungebyråd indstillede to projekter til Ishøj Byråd; Sommerferieaktiviteter for unge i uge 26 og Fritidsmesse. Begge aktiviteter blev vedtaget og er nu i planlægningsfasen.
Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Ungerådet og Fælleselevrådet, Ishøj Ungdomskole og Kultur og Fritidscentret til at planlægge og afvikle aktiviteterne. De unge er med i processen og programmet er sammensat udfra de unges ønsker til sommerferieaktiviteter.
Programmet vedhæftes dagsordenen.
Der er ikke afsat budget til afholdelse af aktiviteterne. Der ansøges om 45.000 kr. til afholdelse af sommerferieaktiviteter for unge i aldersgruppen 13-18 år i uge 26.
Udgiften kan afholdes over Kultur og Fritidsudvalgets puljebeløb.
Kultur og Fritidsudvalget vedtager, at ansøgningen imødekommes.
Tiltrådt.
Bredekærgårds Aktivitetshus åbnes til Det Grønne Ishøj. I den forbindelse skal der udarbejdes en fordelingsplan for aktivitetshuset.
Bredekærgårds Aktivitetshus åbnes til Det Grønne Ishøj den 19. juni. I den forbindelse skal der udarbejdes lokalefordeling på aktivitetshuset. Der er aftalt møde med brugerne om ønsker for lokaletider.
Der udarbejdes husregler i samarbejde med brugerne.
Forslag til principper for lokalefordeling er vedhæftet
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at forslaget godkendes.
Tiltrådt.
Kultur og Fritidscentret forslår, at Øresundssolist organiseres i en selvstændig foreningsform med eget CVR-nummer og vedtægter, som en almenvelgørende forening.
Øresundssolist blev etableret i 2002 i et samarbejde mellem Ishøj Kommune (Ishøj Musikskole), Region Skåne og Musik i Syd (Skånekronoberg). Der blev ydet støtte til gennemførelse af konkurrencerne fra bl.a Roskilde Amt, Københavns Amt og senere i en fireårig overgangsperiode fra Kulturstyrelsen.
Øresunds Solist hviler på flg. grundlag:
Øresunds Solist indgår i dag i samarbejder mellem musik- og kulturskolerne i Øresundsregionen.
Konkurrencens protektorer er den danske violinist Nikolaj Znaider og den svenske trompetist Håkan Hardenberger.
En stiftelse af en almenvelgørende forening vil muliggøre at Øresundsolist fremtidigt vil få større muligheder for at opnå eksterne midler til gennemførelse af konkurrencerne.
Den opsparede kapital foreslås overført til den nystiftede forening.
Det samlede årsbudget for Øresundssolist er på 380.000 - 400.000 kr. Den opsamlede kapital for Øresundssolist forventes pr. 31. december 2016 at udgøre 330.000 kr.
Ishøj Byråd besluttede ved budgetvedtagelsen for 2016 ikke at yde tilskud til gennemførelsen af konkurrencerne, men at den opsparede kapital skulle anvendes.
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at
- der stiftes en almenvelgørende forening til at drive Øresundssolist fremover
- foreningens hjemsted er Ishøj Kommune
- den opsamlede kapital på 330.000 kr. overføres til den nye forening pr. 31. december 2016
- at der udarbejdes forslag til et sæt vedtægter for foreningen.
Tiltrådt.
Kultur og Fritidscenteret fremlægger status for arbejdet med ”Ishøj Kulturpakke” – en kulturgaranti for børn og unge i Ishøj.
Deltagelsen i Kulturaftalen KulturMetropolØresund 2012-15har været en anledning til at arbejde udviklingsorienteret med kultur i mange former og på flere plan, herunder Kreative Børn som fokuserede på formaliseret kunst og kultur i skole og dagtilbud. Efter kulturaftalens afslutning er arbejdet med indsatsområderne i Kreative Børn blevet formaliserer og afløst af ”Ishøj Kulturpakke” – en kulturgaranti for kommunens børn og unge i dagtilbud og skoler.
Fra Kreative Børn til Ishøj Kulturpakke
Kreative Børn har været en god anledning til at sætte børnekultur på dagsordenen i Ishøj Kommune, og projektet er den direkte årsag til at vi har en ”kulturgaranti for børn” og nu fast udbyder ordningen ”Ishøj Kulturpakker” til både dagtilbud og folkeskoler.
Tilbuddet har udviklet sig støt over årene fra første år med ordningen, og flere og flere børn har dermed deltaget i en kreativ workshop hvert år:
Dagtilbud 2013: 2 aldersgrupper, ca. 75% af alle børn – 2016: 3 aldersgrupper ca. 95% af alle børn
Skoler 2013: 4 klassetrin, ca. 40% af alle børn – 2016: 8 klassetrin: ca. 80% af alle børn
Kataloget for 2016/17 som er det første som ligger uden for Kulturaftalen, lægger sig i naturlig forlængelse af det tidligere arbejde og grundprincipperne herfra føres videre:
Alle de deltagende pædagoger og lærer vil forinden alle workshops, være på et forberedende kursus, som både forbereder dem på selve workshoppen men også giver ideer og inspiration til at inddrage kunsten og kulturen i hverdagen.
Alle dagtilbud og skoler har udpeget en ”kulturambassadør” som direkte kontaktperson for ordningen, og som deltager i 2 møder årligt. Det er af afgørende betydning for kulturpakkeordningens succes, at tilrettelæggelsen er en inddragende proces, hvor også skoler og daginstitutioner kan byde ind, så vi i fællesskab finder en form og indhold for kulturpakken, som både er visionær og passer ind i skolerne og daginstitutionernes hverdag.
Der er i budgettet afsat 250.000 pr år til ”Ishøj Kulturpakke”. Det overordnede ansvar for udvikling og planlægning, herunder økonomi og indhold til program, ligger fortsat hos udviklingskonsulenten, i Kultur og Fritid. Ishøj Kulturskole varetager al administration af Kulturpakken. Projektgruppen for Kreative Børn er nu opløst, men de tidligere medlemmer involveres og informeres løbende og efter behov.
Vi arbejder fortsat med at den obligatoriske del af Kulturpakke Kataloget som udgangspunkt altid indeholde workshops som bliver udbudt af lokale kulturaktører (kulturinstitutioner mv.). Disse workshops tager udgangspunkt i aktørernes ”kerneydelser” men de forpligter sig også til at udvikle nye tilbud, meget gerne på tværs af kulturinstitutioner, i samarbejde med eksterne professionelle kunstnere og/eller i nye retninger.
Programmet for de obligatoriske workshops vil derudover blive suppleret af workshops udbudt af eksterne kulturinstitutioner, kunstnere og andre aktører. Dette for at sikre et bredt felt af kreative workshops, inspirere de lokale aktører samt for at opfylde evt. behov og ønsker fra Kulturambassadørerne.
FREMTID : At indgå i samarbejde med BUF om Åben skole med baggrund i kulturpakken, og herigennem også udvikle samarbejdet mellem skoler og foreninger, samt tilbyder flere og længerevarende forløb.
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at sagen tages til efterretning.
Til efterretning.
I løbet af foråret 2016 har administrationen og Rambøll gennemført en ungeundersøgelse med henblik på at afdække de unges fritidsvaner og brug af eksisterende fritidstilbud i kommunen. 80% af kommunens 7. - 9.klasser har besvaret et spørgeskema, og der er fulgt op med et fokusgruppeinterview for at uddybe nogle af resultaterne. Som led i ungeundersøgelsen er der tillige foretaget desktopresearch for at afdække seneste viden og forskning om emnet. I vedhæftede notat sammenholdes resultaterne fra Ishøj med viden og konklusioner fra den nyeste forskning.
I forlængelse af resultaterne fra de erfaringer og resultater Ungeundersøgelsen allerede har givet er det vurderingen, at der er behov for at arbejde videre med afdækningen af unge og deres fritidsvaner. Dette skal ske med henblik på at
a) undersøge, hvordan kommunens klubtilbud i højere grad også kan tiltrække og rumme unge, der hænger ud på gaden.
b) sætte en pædagogisk retning for kommunens fritidstilbud: socialpædagogisk, fritidspædagogisk og læringspædagogisk.
c) undersøge muligheder for nye samarbejder fx med det frivillige foreningsliv (inspireret af Ressourcecenter Ydre Nørrebro, hvor styregruppen for Ungeundersøgelse var på besøg i foråret 2016).
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at Ungeundersøgelsen fortsætter med henblik på at afdække de tre ovenstående punkter, og at administrationen på baggrund af det indsamlede datamateriale udarbejder oplæg til formål for kommunens aftenklubberne og ungdomsskolens klubdel og forslag til mere bæredygtig klubstruktur, og at udkast til formål og struktur drøftes i Børne- og Undervisningsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, i Ungdomsskolens bestyrelse og i folkeskolernes bestyrelser.
Tidsplan i augustmødet. Det foreslås, at forslaget sendes i bestyrelserne inden behandling i de stående udvalg.
Tiltrådt.
Byrådet skal sende et forslag til planstrategi for Ishøj Kommune i høring. Planstrategien giver borgere, virksomheder og investorer et overordnet overblik over byrådets strategi for den fysiske udvikling af Ishøj, og hvilke temaer byrådet vil fokusere på i den fremtidige planlægning.
Byrådet skal vedtage en strategi for kommuneplanlægningen i kommunen. Strategien udstikker retningen for den fysiske planlægning af Ishøj Kommune de næste 10 – 15 år. Planstrategi 2016 er byrådets strategi for, hvordan Ishøj Kommune kan omsætte visionen om, at mangfoldighed er en styrke, til den fysiske planlægning, og for hvordan byrådet ønsker at arbejde med at udvikle Ishøj som en kunst- og naturkommune.
Med planstrategi 2016 sættes der fokus på 6 temaer:
I henhold til planloven skal strategien indeholde byrådets beslutning om, hvordan kommuneplan 2014 skal revideres. Administrationen lægger op til, at Kommuneplan 2014 revideres delvist, således at planstrategiens fokusområder afspejles i Kommuneplan 2017. Byrådet skal virke for kommuneplanens realisering, og kommuneplanen er grundlaget for udarbejdelse af lokalplaner, landzonetilladelser og byggetilladelser.
I henhold til planloven skal planstrategien offentliggøres digitalt på kommunens hjemmeside med en frist på mindst 8 uger, hvor der kan fremsættes ideer, forslag og kommentarer til den offentliggjorte strategi. Strategien sendes desuden til erhvervs- og vækstministeren, samt øvrige statslige, regionale og kommunale myndigheder, hvis interesser berøres. Da høringsperioden er henover sommerferien foreslås det, at perioden forlænges til 10 uger.
Planstrategien behandles parallelt i alle fagudvalg.
Børne- og Undervisningsudvalget indstiller at forslag til Planstrategi 2016 sendes i offentlig høring i 10 uger.
Planlovens § 23a.
Kultur og Fritidsudvalget indstiller, at sagen tages til efterretning.
Tiltrådt.
Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj
Tlf. 43577575
Senest opdateret 5. september 2019