Mødedeltagere:
Sengül Deniz (A)
Ebbe Rosenberg (A)
Pia Beckmann Skourup (V)
Kalbiye Yüksel (F)
Med afbud:
Charlotte Jørgensen (O)
Kultur og Fritidsudvalget tager sagerne til efterretning
Til efterretning.
Forslag til arrangementsdatoer i 2020
Kultur og Fritidscentret fremlægger forslag til de kulturelle arrangementer for 2020 med henblik på, at datoerne kan indarbejdes i den daglige planlægning.
Arrangementerne fordeler sig således:
Ishøj Byhave, Parkunderholdning
Lørdag d. 6. juni
Lørdag d. 4. juli
Lørdag d. 8. august - festival
Alle dage fra kl. 14:00-15:00
Forårsfest
Lørdag d. 18. april kl. 10:00-15:00
Det Grønne Ishøj, Bredekærgård
Søndag d. 21. juni kl. 11:00-17:00
Skt. Hans på Ishøj Tange
Tirsdag d. 23. juni
Jazz på Gårdspladsen, Bredekærgård
Søndag d. 7. juni
Søndag d. 5. juli
Søndag d. 19. juli
Søndag d. 2. august
Søndag d. 23. august
Alle dage fra kl. 13:00-16:00
Sommerdage på Bredekærgård
Onsdag d. 1. juli
Torsdag d. 2. juli
kl. 10:00 – 14:00
Høstfest
Søndag den 6. september
Bluesarrangement m/ Rockabilly
Søndag d. 20. september kl. 13:00- 16:00
Pokalfest for foreninger i Bevægelseshuset
Torsdag d. 28.. maj kl. 19:00
Vinterferieaktiviteter
Mandag d. 17. februar – fredag d. 21. februar
Efterårsferieaktiviteter
Mandag d. 12. oktober – fredag d. 16. oktober
Julekoncert, Kulturium Musikteater
Lørdag d. 12. december
Finalekoncert i Øresunds Solist på Ishøj Kulturskole
Lørdag d. 1. marts
Fritidsmesse
Torsdag d. 3. september
Der er endvidere følgende større arrangementer i kommunen, som er fastlagt:
Fastelavn
Søndag den 23. februar
Vandværkets dag
Søndag den 17. maj
Færøregatta, Ishøj Havn
Lørdag d. 6. juni
Ishøj Harmonika Festival
Fredag d. 5. juni
Lørdag d. 6. juni
Store Cykeldag
Søndag d. 7. juni
Vestegnens Kræmmermarked, Lions Ishøj Landsby
Fredag d. 14. august
Lørdag d. 15. august
Søndag d. 16. august
Torslunde Festival
Fredag d. 15. maj
Lørdag d. 16. maj
Julestue, Bredekærgård
Lørdag d. 28. november
Søndag d. 29. november
Juletræsfest, Ishøj Skolehal
Mandag d. 28. december
Vestegnens Kulturuge (uge 37)
Fredag d. 7. september – søndag d. 13. september
Vikingemarked på Tangen
(uge 37 – Vestegnens kulturuge)
Lørdag d. 12. september
Søndag d. 13. september
Kultur- og Fritidsudvalget vedtager at godkende sagen.
Tiltrådt.
Kulturium Bibliotek stiller forslag om ændret praksis vedrørende overgang fra børnelåner til voksenlåner. Det vil fremadrettet betyde at unge der er fyldt 15 selv kan oprette sig som lånere og modtager post fra biblioteket til egen e-boks. Hidtil har praksis været at det er forældre/værge som skal oprette og modtager post frem til den unge fylder 18 år.
I forlængelse heraf forslår biblioteket at ændre status for hvornår en ung henregnes som voksen. I dag regnes et barn som voksen fra det fjortende år i gebyrsammenhænge. Det forslås at grænsen fremover bliver sat til 15 år. Såfremt det politiske udvalg ikke godkender den ændrede praksis ovenfor ift. at unge fra 15 selv kan oprette, forslås grænsen ændres fra 14 år til 18 år.
Som konsekvens af ændringerne vil reglementet skulle tilpasses den nye alder. Det vedhæftede reglement er desuden opdateret ift. følgende forhold;
- Den teknologiske udvikling (App)
- Nyt organisationsnavn
- Konsekvensretning af begreber
- Takster hvori der tidligere indgik et beløb i teksten er rettet til "gebyr vedtaget af Ishøj Byråd".
Det vurderes, at ændringerne samlet set styrker de unges personlige rettigheder, bibliotekstilbuddet til unge og bibliotekets muligheder for samarbejde med udskoling og ungdomsuddannelser. Det forventes, at det potentielt kan øge antalet af lånere i målgruppen.
Det vurderes at der vil være en minimal nedgang i gebyrindtægt som dækkes indenfor budgetrammen.
Kultur- og Fritidsudvalget vedtager at godkende ændringerne beskrevet i det fremsendte notat;
1. Ændret praksis for behandling af lånere mellem 15 og 18 år.
2. Ændret aldersgrænse for gebyerr for børn/voksen lånere,
3. Det opdaterede reglement
Der bør overvejes en max. grænse for gebyrrestancen for unge under 18 år.
Tiltrådt.
Jump4Fun er et træningstilbud for overvægtige børn og unge mellem 6-16 år. Tilbuddet har været igang i 4 sæsoner. Formålet med Jump4Fun er at give børn og unge, som ellers ikke ville deltage i et idrætstilbud, en oplevelse af bevægelsesglæde og mulighed for fysisk træning. Derudover arbejdes der med at styrke deltagernes kropslige og sociale kompetencer i en fast fritidsaktivitet én gang om ugen. Samtidig er det også formålet at give deltagerne mod til at prøve kræfter på et ordinært hold i en af Ishøjs idrætsforeninger.
DGI har udarbejdet en evalueringsrapport omkring Jump4Fun med alle kommuner. Denne er vedhæftet.
DGI har fremsendt ny kontrakt for kommende sæson. Denne er vedhæftet.
Ishøj Gymnastikforening og Ishøj Volley og Beachvolley Klub er de to foreninger, der er har været indgået aftale med i denne 2-årige periode. Ishøj Gymnastikforening har ydet en stor indsats i projektet og ønsker at fortsætte i indeværende sæson 2019/20. Ishøj Volley og Beachvolley Klub har desværre ikke haft den samme succes grundet trænermangel og færre deltagere, hvorfor de ikke ønsker at indgår i den nye aftale.
Rekrutteringen har været mere kompleks i sæson 2018/19 end sæsonen tidligere, da Ishøj Gymnastikforening måtte ændre træningstid. Der har i den forgangne sæson været 18 deltagere på holdet, som ifølge Ishøj Gymnastikforening har haft stor glæde af holdet. I evalueringsrapporten fremgår det iøvrigt, at der er stor tilfredshed med tilbuddet blandt deltagerne og instruktørerne giver udtryk for, at de kan mærke, at Jump4Fun gør en forskel for de børn og unge, der er med i projektet. Nogle af deltagerne er udsluset til andre foreninger og få er fortsat på holdet ind i den nye sæson 2019/20.
Jump4Fun er organisatorisk forankret i Center for Kultur og Fritid, men har fortsat samarbejde med relevante aktører i forhold til rekrutteringen.
I indeværende sæson 2019/2020 er oplægget i aftalen med DGI 1 hold med 15 deltagere i Ishøj Gymnastikforening. Der er i kontrakten indskrevet en status med DGI i 1. kvartal 2020.
I indeværende sæson 2019/2020 er oplægget 1 hold med 15 deltagere i Ishøj Gymnastikforening. Denne model koster årligt 55.000 kr.
Det foreslåes, at Center for Kultur og Fritid afholder udgifter for 2019 og Sundhedspuljen afholder udgifter for 2020, hver med en andel på 27.500 kr.
9. september, Social- og Sundhedsudvalget vedtager at godkende sagen - Tiltrådt.
Kultur og Fritidsudvalget vedtager at sagen godkendes.
Tiltrådt.
Ishøj Teater er igang med at færdiggøre prospekt for ombygning og udvidelse af Brentedalen 8. I forbindelse med prospektets tilblivelse og budgettet for projektet, ønsker Ishøj Teater et tillæg til gælende lejekontakt. Ishøj Kommune ejer bygningen og har bevilliget midler til, at Ishøj Teater kan få udarbejdet prospektet. Ishøj Teater har igennem mange år lejet bygningen til teatermæssige formål.
Ishøj Teater og Ishøj Kommune har været i dialog om ændringer til lejekontrakten. Her er to emner, som nu foreslås ændret; opsigelsesvarsel og husleje.
1) Ishøj Teater ønsker et længere opsigelsesvarsel end gældende. I tillægget er derfor indskrevet, at Ishøj Kommune kan opsige Ishøj Teater med et 10 årigt varsel og Ishøj Teater har et års opsigelsesvarsel. Årsagen til ændringen er, at Ishøj Teater vil have ret til fuldt momsfradrag for udgifterne vedrørende til- og ombygningen mod, at der forsat drives teatervirksomhed i bygningen for en efterfølgende 10 årig periode. I tilfælde af, at Ishøj Teater indenfor en 10 årig periode ændrer anvendelse til momsfri aktivitet, herunder at lejemålet ophører, vil Ishøj Teater som udgangspunkt blive omfattet af momsreguleringsforpligtelsen. Det vil betyde, at Ishøj Teater skal indbetale den restende del af momsforpligtelsen til skattemyndighederne.
2) Ishøj Teater ønsker fastholdelse af nuværende husleje således, at de også kan drive sund teatervirksomhed efter en evt. ombygning og udvidelse. Der er i tillægget indskrevet, at huslejen følger statstilskuddet.
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at ændringerne indarbejdes i et nyt tillæg til lejekontrakten, såfremt der bliver godkendt et projekt med anvist finansiering samt en 10 årig periode herfra til udløb. Herefter vendes tilbage til normale opsigelses vilkår.
Tiltrådt.
KKR Hovedstaden vedtog i 2017 et mål for "Bedre fysisk og mental sundhed hos de unge". Dette er nu blevet konkretiseret i vedhæftede udkast til en fælles kommunal strategi for fremme af fysisk og mental sundhed på tværs af kommunerne i Region Hovedstaden. Ønsket er, at strategien også kan være med til at fremme og styrke de lokale samarbejder med ungdomsuddannelsesinstitutionerne, da disse spiller en væsentlig rolle i, at strategien får den største effekt.
Baggrunden for udkastet til en fælles kommunal strategi er, at mange vaner og adfærd, som påvirker vores sundhed skabes i ungdomsårene, hvor mange unge eksperimenterer med alkohol, tobak og stoffer. Hver fjerde ung drikker for meget. 250.000 unge i Region Hovedstaden har prøvet at ryge hash og 27.000 unge vil gerne stoppe med at ryge. Dertil kommer, at hver femte ung angiver at have dårlig mental sundhed, svarende til ca. 41.000 af Hovedstadens unge. De unge har deres hverdag i ungemiljøer på ungdomsuddannelser (Fx gymnasier, erhvervsskoler og FGU), som ofte går på tværs af kommunegrænser. Derfor skal løsninger på mange af udfordringerne være tværkommunale og udvikles i dialog med skolerne.
KKR Hovedstaden har i 2016 afholdt en række dialogmøder for politikere fra sundheds- og psykiatriudvalgene samt kommunernes administrationer, hvor de drøftede fælleskommunale udfordringer og ønsker til fælles handling på sundhedsområdet. Dette arbejde resulterede i tre fælleskommunale KKR-mål for sundhed. Det ene af disse mål er "Bedre fysisk og mental sundhed hos de unge". Heraf fremgår, at KKR skal:
Embedsmandsudvalget for Sundhed har nu udarbejdet et udkast til strategi og inspirationskatalog, hvor den røde tråd er at fremme lokalt samarbejde mellem kommuner og ungdomsuddannelser med henblik på at skabe bedre fysisk og mental trivsel og videreformidle inspiration fra lokale eller tværgående projekter på området til både større og mindre kommuner.
Strategien har fokus på mental sundhed, alkohol, stoffer og tobak. For at kunne gennemføre strategien er der også fokus på kommunernes rolle, som er at:
Inspirationskataloget indeholder eksempler på konkrete indsatser inden for mental sundhed, alkohol, stoffer og tobak, hvor kommunerne kan hente inspiration til at få strategiens vision og principper omsat til virkelighed.
Den videre proces
Efter høringsperiodens udløb den 21. oktober vil Embedsmandsudvalget for Sundhed behandle de indkomne input med henblik på at KKR Hovedstaden kan godkende strategi og inspirationskatalog primo 2020.
Herefter bliver den endeligt vedtagne strategi udsendt til kommunerne med henblik på at styrke samarbejdet lokalt og gensidig inspiration.
Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Til efterretning.
Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj
Tlf. 43577575
Senest opdateret 17. september 2019