Mødedeltagere:
Sengül Deniz (A)
Kalbiye YÛksel (F)
Pia Beckmann Skourup (V)
Med afbud:
Charlotte Jørgensen (O)
Ebbe Rosenberg (A)
På baggrund af den besluttede disponeringsplan for Brohusets etape 1 er der i dialog med brugerne udarbejdet en opdateret disponeringsplan, som indeholder forslag til endelig indretning af Forenings- og Netværksområdet med tilhørende fællesarealer. Derudover beskrives forslag til den fremtidige anvendelse af kantinearealet og etableringen af en ”brobygger” funktion i Brohuset.
Dette punkt fremlægges som enslydende dagsordenspunkt for Kultur- og Fritidsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Disponeringsplanen for de 4 etaper i ombygningen af Brohuset blev godkendt af Ishøj Byråd d. 24/6-2019. På byrådsmødet d. 7/4-20 blev der givet anlægsbevilling til etape 1 til Forenings- og netværksområdet i stueplan, og d. 2/6-20 besluttede byrådet at udvide etape 1 med sundhedsfunktioner på 1. sal. Hele Brohusprojektet blev drøftet på byrådsseminar d. 17/6-20.
Byrådet har besluttet, at brugerne inddrages etapevis i den endelige indretning med udgangspunkt i disponeringsplanen. For etape1 er brugerne inddraget i foråret 2020, og der er udarbejdet forslag til opdateret disponeringsplan for etape 1. Dialogen har handlet om, hvordan de nye faciliteter kommer til at fungere i praksis samt indretning af køkken- og fællesområder.
De nuværende brugere af Foreningslokalerne på Vejlebrovej 45B og Seniorlokalerne på Vejlebrovej 105 er blevet hørt. Derudover er repræsentanter for de kommende kommunale funktioner i Brohuset blevet hørt.
Som en del af renoveringen i etape 1 indgår det nuværende kantineområde. Der lægges op til, at der etableres et fælleskøkken og et anretterkøkken. Dialogen med brugerne har vist, at fælleskøkkenet i Brohuset kan have mange forskellige brugere, fx botræning og undervisning i sunde madvaner eller aktiviteter i de sociale foreninger og netværk. Køkkenfaciliteterne kan ikke bookes til kommercielle aktiviteter eller åbne arrangementer, som er offentligt tilgængelige eller minder om café-drift. Fælleskøkkenet kan bookes på samme måde som booking af et foreningslokale. Anretterkøkkenet er primært tiltænkt forenings- og netværksområdet og kræver ikke booking.
På baggrund af brugernes ønsker indrettes et fælles og fleksibelt opholdsområde foran køkkenet. Fællesområderne giver plads og rammer til at være sammen på tværs i Brohuset og understøtter visionen om at skabe grobund for øget sundhed, trivsel og livskvalitet for borgerne.
For at bygge bro mellem brugerne i Brohuset foreslås det, at der bliver etableret en ”Brobyggerfunktion”. Brobyggeren har sin daglige gang i Brohuset og skal fungere som kontaktperson og ”fødselshjælper” for nye fælles aktiviteter. Brobyggeren skal hjælpe til med at brugerne lærer hinanden at kende og grundlægge nye relationer og samarbejder. Brobyggeren kan fx i samarbejde med de kommunale funktioner og foreninger arrangere temaoplæg/arrangementer om kultur og sundhed, frivillighed, bevægelse, sunde madvaner mv.
Derudover vil en brobygger spille en stor rolle i dialogen med brugerne, som er en løbende opgave i de næste år, herunder udvikling af fælles spilleregler for brugen af de nye fællesarealer. Derfor er det oplagt, at Brobyggerfunktionen etableres samtidig med fællesområderne og fælleskøkkenet.
Finansieringen af renoveringen af den eksisterende kantine til det nye fælleskøkken, anretterkøkken og opholdsområde indgår i projektets samlede økonomi i etape 1 (dog ikke finansiering af løst inventar).
Brobyggeren er en ny funktion, hvor der skal findes finansiering udenfor anlægsudgifterne til Brohuset. Udgiften skønnes til et årsværk på ca. 600.000 kr. Stillingen foreslås etableret som tidsbegrænset på 3 år, hvorefter den evalueres.
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at
- Etape 1 i stueplan indrettes som anført i den opdaterede disponeringsplan og køkkennotat
- Der etableres en brobyggerfunktion i Brohuset for en 3-årig periode, med ansættelse fra 1. januar 2021. Finansiering på 600.000 kr. hertil forslås afklaret i budgetprocessen for budget2021.
Tiltrådt
Pia Beckmann Skourup (V) afventer stillingtagen til funktionen "brobygger" er beskrevet.
Ad 1 - 10 til efterretning
Ad 11 oplægget udsendes til udvalgets medlemmer.
Ishøj Teater fik i 2016 en bevilling på 150.000 kr. fra Ishøj Byråd til udarbejdelse af prospekt. Ishøj Teater har indgået aftale med Wohlert Arkitekter om udarbejdelse af prospektet. Dette arbejde har udviklet sig undervejs og er nu klar til præsentation.
Formålet med ombygningen af Ishøj Teater er at skabe rum og rammer for at udfolde den kunsteriske vision. Ishøj Teater vil skabe et teater med højt til loftet i tanke, rum og indhold. De nuværende rammer begrænser visionen og Ishøj Teaters forsatte udvikling. Med udbygningen og fornyelsen ser Ishøj Teater mulighed for at levere mere kvalitet, flere forestillinger, flere kunsteriske samarbejder og bedre forhold for både publikum og ansatte.
Projektet er en gennemgående forandring af bygningen på Brentedalen 8. I projektet har der især været fokus på publikumsfaciliteterne og faciliteterne for teatrets ansatte. Med bedre betingelser for publikum gives en bedre teateroplevelse. Med forbedrede arbejdsbetingelser vil publikum opleve endnu mere kvalitet i forestillingerne. Især har prøvesalen været et stort ønske, da det både giver mulighed for at lave mere teater for andre målgrupper - og samtidig have et sted, hvor der kan øves teaterreplikker uden at der samtidig opsættes kulisser.
Projektet "Ishøj Teater - udbyning og fornyelse" kan være med til at give Ishøj og Vestegnen et løft som kulturbærer for den danske scenekunst. Ishøj Teater er i en rivende udvikling og leverer børneteater i høj kvalitet til glæde for børn og voksne. Derfor vil realiseringen af dette projekt være et stort skridt for Ishøj Teater som børneteater.
Det samlede projekt har en økonomi på ca. 47 mill., som Ishøj Teater skal ansøge om hos eksterne fonde.
Ishøj Kommune har udarbejdet en støtteerklæring, der bekræfter samarbejdet med Ishøj Teater og som kan vedlægges fondsansøgningerne.
Ishøj Kommunes advokat Ulf Andersen har udarbejdet notat i forbindelse med spørgsmål vedrørende moms og byggefond. Notatet er vedhæftet dagsordenen.
Det samlede projekt har en økonomi på ca. 47 mill., som Ishøj Teater skal ansøge om hos eksterne fonde. Ishøj Kommune har afsat 1 mill. til projektet i 2021.
Kultur og Fritidsudvalget vedtager at:
Tiltrådt
Kulturskolen har modtaget i alt 17 mails fra forældre med forespørgsel om refusion for betaling af undervisning på kulturskolen i den periode, hvor der ikke har været fysisk undervisning på kulturskolen grundet corona. Derudover er der forældre, som har henvendt sig telefonisk, men ikke efterfølgende sendt en mail, som de var blevet bedt om.
Grundet corona har kulturskolen været nedlukket for fysisk undervisning i perioden 12. marts til 4. maj for soloundervisning og mindre hold i musik og i perioden 12. marts til 8. juni dans, billedskole, korsang og større hold i musik. Eleverne er blevet tilbudt undervisning via diverse digitale platforme. Efter en indkøringsperiode tog de fleste elever imod dette tilbud i soloundervisningen, men ved holdundervisningen har der været en del udfordringer, bl.a. fordi der ikke er den samme én- til- én kontakt som ved soloundervisningen.
Kulturskolen startede to nye billedskolehold op henholdsvis den 22. januar 2020 (de nåede at få 6 gange, inden vi lukkede ned og nogle af børnene startede først 2. og 3. gang) og den 4. marts (de nåede at få 2 gange, inden vi lukkede ned).
En stor del af forældrehenvendelserne kommer fra disse elever. Enkelte af disse forældre fandt det heller ikke rimeligt, at de selv skulle sørge for materialer til undervisningen (en del af brugerbetalinger går til at dække undervisningsmaterialer). Ligeledes er en del af henvendelserne fra elever, der lige var blevet tilbudt en plads, men kun havde modtaget undervisning få gange. De resterende henvendelser er fra forældre, hvor der har været udfordringer ift. at få undervisningen til at fungere digitalt.
Børne og Undervisningsudvalget har i sit møde den 15. juni 2020 vedtaget at yde refusion af forældrebetaling for den periode, der ikke har været afholdt undervisning i modersmålundervisningen.
En refundering af brugerbetaling for undervisning i perioden 12. marts til henholdsvis 4. maj og 8. juni, vil betyde, at de forældre, der har henvendt sig pr. mail skal refunderes svarende til en samlet mindre indtægt på kr. 11582,-
Såfremt man refunderer brugerbetalingen til alle elever på de to billedskolehold, der kun nåede at modtage ganske få gange undervisning, vil det svare til en samlet mindre indtægt for kulturskolen på kr. 20.256,-
Besluttes det at refundere betalingen som beskrevet, kan det ikke forventes at mindre-indtægten holdes inden for kulturskolens budget.
Kultur- og Fritidsudvalget vedtager, at der ydes kompensation fra billedskoleholdene med 20.256,- kr.
Tiltrådt
Der er indkommet klage fra Jeppe Blak, Tranegilde Bygade 6, 2635 Ishøj som er beboer i naboejendommen til Bredekærgård. Klagen går på ulovligt oprettet bålplads og generende støj fra aktiviteter i forbindelse med benyttelse af faciliteterne på Bredekærgård.
Der har været afholdt et møde mellem Ishøj Kommune og klageren samt øvrig beboer på adressen Tranegilde Bygade 6. På mødet var Ishøj Kommune repræsenteret ved direktør Lisbet Lentz og centerchef John Romlund. Klageren og øvrig beboer på adressen Tranegilde Bygade 6 har afleveret en disposition for deres samtale med kommunens repræsentanter. Dispositionen vedhæftes dagsordenen.
Det blev på mødet aftalt at klagen over bålstedet og aktiviteterne blev forelagt Kultur og Fritidsudvalget på august mødet.
Der har efter mødet været spørgsmål fra klageren og en korrespondance mellem klageren og Ishøj Kommune.
Der blev i 2013 vedtaget et sæt ordensregler for Bredekærgård. Ordensreglerne fremgår af to store skilte ved indgangene til Bredekærgård. Foto vedhæftes dagsordenen.
Ordensreglerne i deres nuværende form tager ikke højde for regulering af aktiviteterne på Bredekærgård, idet Bredekærgård generelt er et offentligt tilgængeligt område og under publikums almindelige beskyttelse.
Klagernes indhold handler om unges samlinger omkring bål på det dertil indrettede bålsted og offentlighedens anvendelse af Bredekærgård i weekender.
Kultur og Fritidsudvalget vedtog, at sagen drøftes og klagen tages til efterretning.
Der tages kontakt til Tranegilde Landsbylaug med henblik på revision af ordensreglementet.
Tiltrådt.
Det er besluttet i forbindelse med behandling af budget 2021at der ikke udarbejdes et sparekatalog. Hvis der er ønsker om at igangsætte nye aktiviteter i 2021, der kræver financiering, kan udvalget drøfte og beslutte om eksisterende budget skal anvendes til nye aktiviteter.
Kultur og Fritidsudvalget vedtog, at drøftelsen tages til efterretning.
Tiltrådt
Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj
Tlf. 43577575
Senest opdateret 18. august 2020