Hvad kan vi hjælpe med?

Ishøj Kommune vinder pris for at deltage i nyskabende rygestopsamarbejde

Sammen med otte andre kommuner modtager Ishøj en pris for projektet ’Bliv en vinder uden tobak’. Prisen går til kommunerne for deres innovative samarbejde om rygestoptilbud

Tirsdag den 21. januar fik projektet ’Bliv en vinder uden tobak’ overrakt prisen Den Gyldne Tråd på Kommunernes Landsforenings (KL) årlige sundhedskonference.

Projektet trækker rødder tilbage til 2014, hvor ni kommuner på Vestegnen og Sydamager (Ishøj, Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Vallensbæk, Dragør og Tårnby) havde svært ved at rekruttere deltagere til deres rygestoptilbud.

Selvom der var 37.000 daglige, voksne rygere i kommunerne, benyttede kun 312 borgere sig af kommunernes rygestoptilbud. Det er mindre end 1 procent.

Da Sundhedsstyrelsen udbød en satspulje for sundhedsindsatser over for storrygere, besluttede de ni kommuner sig for at søge sammen.

Samarbejde blev løsningen

Det blev starten til et visionært forpligtende samarbejde mellem de ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital, praktiserende læger og apoteker om at hjælpe rygere til røgfrihed.

Siden har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb i kommunerne, og 77 provent af dem, der har gennemført forløbet, er blevet røgfri.

49 procent er stadig røgfri efter seks måneder.

”Vi har fået rygestopindsatsen ind på de bonede gulve. Rygestop kan godt leve et lidt overset liv ude i kommunerne, men samarbejdet på tværs har gjort, at rådgiverne har fået et fællesskab. Det betyder meget for kvaliteten og resultaterne. Vores rygestoprådgivere gør et meget stort arbejde og prisen er i høj grad deres fortjeneste,” siger projektleder Helle Stuart.

En bæredygtig model

’Bliv en vinder uden tobak’ er en nyskabende, tværgående indsats, og en del af succesen handler om, at kommunerne har udviklet og implementeret en henvisningsstruktur, som betyder, at rekruttering til kommunernes rygestoptilbud er mere end fordoblet, og at effekten af rygestopforløbene er steget i alle ni kommuner.

Som noget nyt kan rygere gå til rygestop på tværs af kommunerne og de kan forvente samme høje kvalitet, uanset hvor de deltager. Denne utraditionelle samarbejdsform betyder, at borgerne kan vælge mellem flere tilbud og finde en løsning, som er den rette for dem.

Indsatsen har banet vejen for en generel samarbejdsaftale mellem alle hospitaler og kommuner i Region Hovedstaden om systematisk henvisning af rygere til kommunernes rygestoptilbud.

”Vi er meget stolte over og tilfredse med, at vi vinder denne pris. Den er et bevis på, at vi ikke alene har givet vores rygestopindsats et gevaldigt løft, men også at vi har fundet en bæredygtig model for vores tværkommunale samarbejde. Som kommune kan vi hver især gøre meget, men når vi går sammen og løfter i flok, kan vi lykkes med meget mere. Vi samarbejder nu både om hjælp til rygestop og forebyggelse af rygning blandt børn og voksne,” siger Rikke Hamberg Hesselø, leder af Sundhed og Analyse i Ishøj Kommune.

Hvad er ’Bliv en vinder uden tobak’

 • ’Bliv en vinder uden tobak’ opstod i slutningen af 2014 og er et samarbejde mellem ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital og almen praksis
 • Indsatsen baserer sig på dokumenteret viden og anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.
 • Indsatsen har udviklet en henvisningsstruktur, der baserer sig på metoden Very Brief Advice (VBA). Den har gjort arbejdet med rygestoprådgivning lettere for sundhedspersonalet på hospitalet, i lægepraksis og i den kommunale praksis.
 • I kommunerne er der sket en opkvalificering af rygestoptilbuddene. Rygestoprådgiverne er efteruddannet, og kapaciteten er øget. Der er udarbejdet en best practise for rådgiverne.
 • Der er lavet en fælles hjemmeside, udentobak.dk, med relevant viden og indgange til alle kommuners rygestoptilbud.
 • Der er aftalt fælles principper og værdier, men samtidig er der stor respekt for den enkelte kommunes autonomi.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Ishøj Rådhus og Borgerservice er lukket for personlig betjening til og med den 8. juni 2020:

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Midlertidige telefonnumre til og med den 8. juni 2020:

 • Ydelse & Enkeltydelse, fleksløn: Tlf. 4357 6997
 • Kontanthjælp: Tlf. 4357 6998
 • Boligopskrivning & Indskudslån: Tlf. 4357 7290
 • Sygedagpenge/Ressourceforløbsydelse og Nem-ID: Tlf. 4357 7293
 • Pas & Kørekort: Tlf. 4357 7295
 • Råd & Vejledning: Tlf. 4357 7297
 • Folkeregister & Sygesikring: Tlf. 4357 7299
 • Andre henvendelser: Tlf. 4357 7575 – tryk 1

Senest opdateret 21. januar 2020