Hvad kan vi hjælpe med?

Letbanen inviterer 3F indenfor på byggeriet

Fagforeningen 3F har netop ansat en opsøgende medarbejder, som skal tage rundt på letbanens byggepladser og indgå i dialog med entreprenører og medarbejdere

Løn- og arbejdsforhold skal være i orden for de mange arbejdere, der skal bygge hovedstadens nye letbane. Det er et ufravigeligt krav for parterne bag projektet, fortæller borgmester i Ishøj, Ole Bjørstorp.

”På Hovedstadens Letbane er det vigtigt at handle socialt ansvarligt, og det er en grundlæggende værdi i selskabets aktiviteter. Det indebærer også, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de mange, der skal være med til at udføre projektet,”, siger Ole Bjørstorp.

Ishøj Kommune står sammen med ti andre kommuner og Region Hovedstaden bag Hovedstadens Letbane.

3F dedikerer medarbejder til letbaneprojektet

En af de vigtige samarbejdspartnere er 3F, og fagforeningen har nu taget initiativ til at ansætte en såkaldt opsøgende medarbejder på letbanebyggeriet. Medarbejderen skal bl.a. føre tilsyn med letbanens byggepladser og sikre viden om projektets løn- og arbejdsvilkår.

Det fortæller Thomas Overgaard, som er formand for lokalafdelingen 3F Vestegnen.

”Sammen med vores lokalafdelinger i Høje-Taastrup og Valby er vi blevet enige om at ansætte en mand, der – i samarbejde med entreprenørerne – skal holde øje med forholdene på byggepladserne og sikre, at arbejderne får den løn, de er berettiget til.

Man skal se det som en forebyggende indsats, hvor vi tager udfordringerne i opløbet, så vi f.eks. undgår sager om social dumping, som desværre er set i forbindelse med andre store byggeprojekter,” forklarer Thomas Overgaard og tilføjer:

”Dialogen med entreprenørerne og den generelle kommunikation såvel som relationen til medarbejderne bliver langt skarpere og bedre, når der kun er én mand, der har ansvaret for at tilse byggepladserne.”

Manden, der skal bruge sine arbejdsdage på letbanens byggepladser, hedder Daniel Leighter Dyhrberg. Han ser frem til at bidrage til projektet, fortæller han.

”Jeg er kommet godt fra start og har allerede opbygget gode relationer til entreprenørerne og arbejderne ude på byggepladserne. Det vidner om, at alle parter på projektet er interesserede i at bygge letbane på ordentlige arbejdsvilkår,” udtaler Daniel Leigther Dyhrberg, der selv har en baggrund som stilladsarbejder.

Initiativ vækker glæde i letbaneselskab

I Hovedstadens Letbane ser man positivt på 3F’s initiativ, der matcher selskabets egne krav til entreprenørerne på projektet.

F.eks. har selskabet indskrevet en række klausuler i entreprenørernes kontrakter, som bl.a. betyder, at de er forpligtede til at følge danske overenskomster.

”Bygge- og anlægsbranchen er desværre en branche med eksempler på faglige sager, hvor medarbejdere er blevet underbetalt eller på anden vis ikke har de arbejdsvilkår, der er gældende i Danmark.

Derfor har vi i Hovedstadens Letbane stort fokus på at sikre, at de nye entreprenører på letbanen kommer godt fra start i forhold til at efterleve arbejdsklausulerne i deres kontrakter. Vi byder således 3F’s initiativ meget velkommen og ser frem til samarbejdet de næste fem år,” siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

Også hos entreprenørvirksomheden CG Jensen, der bl.a. bygger letbanens nye kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup, ser man frem til samarbejdet.

”I CG Jensen vil vi gerne sikre, at der til alle tider er et godt samarbejdsklima med indbyrdes respekt alle parter imellem. Vi byder derfor den direkte dialog med 3F og byggeledelsen velkommen og ser frem til det fremtidige samarbejde,” udtaler Susanne Bruun, der er Arbejds-, miljø- og kvalitetschef hos CG Jensen.

God dialog med alle virksomheder

Udover at aflægge byggepladserne daglige besøg vil Daniel Leighter Dyhrberg også hjælpe med at sikre, at entreprenørerne på projektet kommer godt fra start med at nå lærlingemålene. Derudover vil han gå i dialog med de mange forsyningsselskaber, der lige nu er i fuld gang med at omlægge rør og ledninger i jorden ude i kommunerne.

”Vi er opmærksomme på at have en god dialog med alle virksomheder, der bidrager til byggeriet af Hovedstadens Letbane. Selvom anlægsarbejdet ikke er i gang endnu, foregår der en masse forberedende arbejde ude i kommunerne, og det skal selvfølgelig også forløbe efter bogen,” slutter Daniel Leighter Dyrberg.

Løn- og arbejdsvilkår på letbaneprojektet

 • Hovedstadens Letbane stiller i kontrakterne krav til, at alle medarbejdere på byggeriet bliver betalt løn og har rettigheder, der svarer til de vilkår, som gælder for lokalt ansatte til den samme slags arbejde.
 • Hovedstadens Letbanes krav til løn- og arbejdsvilkår gælder således ikke kun for hovedentreprenørerne, men for alle virksomheder på byggeriet.
 • I entreprenørernes kontrakter er der ligeledes indskrevet en række klausuler, bl.a. at entreprenørerne er forpligtet til at følge lokale løn- og arbejdsvilkår, og at der sker forsvarlig indkvartering af medarbejdere.
 • Hovedstadens Letbane kontrollerer løbende, at kontraktkrav til ordnede løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt. Kontrollerne omfatter både hovedentreprenører og underentreprenører på projektet.
 • Virksomhederne skal kunne dokumentere, hvor meget medarbejderne har arbejdet, og hvad medarbejderne har fået i løn for arbejdet. Virksomhederne kan blive bedt om at fremvise bl.a. ansættelseskontrakter, lønsedler, eventuelle arbejdstidsaftaler og tidsregistreringer.

Fakta om Hovedstadens Letbane

 • Hovedstadens Letbane bliver 28 km lang, får 29 stationer og kører fra Ishøj i syd, langs Ring 3, til Lyngby og DTU i nord. Den åbner i 2025. 
 • Hovedstadens Letbane får to stop i Ishøj – Et på Ishøj Strandvej ved Strandparkstien, som kommer til at hedde ’Ishøj Strand - ARKEN’ og et på Ishøj Station.
 • Letbanen vil køre hvert 5. minut i dagtimerne og hvert 10. minut om aftenen og i weekenden.
 • Modsat de gamle sporvogne vi havde i Danmark for mange år siden, er letbanen hurtig, støjsvag, miljøvenlig og med stor komfort for passagerne. Den har indgang i gadehøjde og er derfor nemt tilgængelig for gangbesværede, kørestolsbrugere, barnevogne og cykler. 
 • På størstedelen af strækningen, dog ikke i kryds, kommer den til at køre i eget spor, afskærmet fra den øvrige trafik – i siden eller midten af vejen. Den kan altså komme frem, også selvom der skulle være kø på vejen.
 • Ifølge busselskabet Movia vil en buslinje ikke kunne håndtere den mængde passagerer, som der er behov for på strækningen, når letbanen er bygget færdig i 2025. Et enkelt af letbanens togsæt får plads til 200-230 passagerer. Det svarer til cirka fire bybusser.

Følg byggeriet af letbanen

Tilmeld dig Hovedstadens Letbanes Infoservice – så får du seneste nyt om byggeriet på mail, når nye aktiviteter går i gang.

Du kan naturligvis altid framelde dig igen. 

Tilmeld dig på www.dinletbane.dk/Infoservice. 

Du kan også følge Hovedstadens Letbane på Facebook, Instagram eller letbanens hjemmeside www.dinletbane.dk.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål om letbanen, er du velkommen til at kontakte Hovedstadens Letbane på info@dinletbane.dk eller tlf. 7242 4500.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Åbningstider:

Hvis du ønsker at besøge Borgerservice, skal du bestille tid på tlf. 43 57 72 91.

Ishøj Rådhus er åben for personlig betjening, hvis du har en mødeaftale.

Telefontider:

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Telefontid:

 • Mandag-onsdag: kl. 10-14
 • Torsdag: kl. 12-17
 • Fredag: kl. 10-13

Telefonnumre til Borgerservice:

 • Sygedagpenge: 43 57 44 92
 • Pas: 43 57 44 51
 • Kørekort: 43 57 44 52
 • Boligopskrivning: 43 57 44 54
 • Indskudslån: 43 57 44 55
 • Folkeregister: 43 57 44 57
 • Sundhedskort: 43 57 44 58
 • Økonomisk friplads: 43 57 44 63
 • Kørsel til egen læge og speciallæge: 43 57 44 66
 • Ydelse & Enkeltydelse, fleksløn: Tlf. 43 57 69 97
 • Kontanthjælp: Tlf. 43 57 69 98
 • Akut råd & vejledning voksne (personsager): Tlf. 43 57 72 97
 • Tidsbestilling: Tlf. 43 57 44 50

Senest opdateret 12. februar 2020