Hvad kan vi hjælpe med?

”Virkeligheden har overhalet regionen”

Region Hovedstaden vil ikke tildele ydernumre til to nye øjenlæger i Ishøj – blandt andet af frygt for lægeflugt fra hospitalerne. Men argumentet holder ikke, siger Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp

Virkeligheden har overhalet Region Hovedstadens plan for speciallæger.

Sådan lyder kritikken fra Ole Bjørstorp, borgmester i Ishøj, efter de seneste dages debat om en ny øjenlægeklinik i Ishøj.

”I al sin enkelthed handler historien om, at borgerne i Ishøj i stor grad mangler øjenlæger, og vi står i den historiske situation, at to øjenlæger er meget interesserede i at åbne en ny klinik i vores kommune. Men det kan bare ikke lade sig gøre på grund af regionens uretfærdige system med ydernumre, som favoriserer områder med velstillede borgere,” Ole Bjørstorp.

Ni læger skal behandle 60.000

For at øjenlægerne kan åbne en klinik i Ishøj, skal de have et såkaldt ydernummer, som Region Hovedstaden administrerer.

Ydernumrene bliver tildelt på baggrund af det behov, som regionen vurderer, at der er i de forskellige såkaldte planområder.

I Planområde Syd, hvor Ishøj er placeret, har regionen tildelt ydernumre til ni øjenlæger. Det betyder, at de ni læger skal behandle i gennemsnit 60.000 borgere, hvor det tilsvarende tal for resten af regionen ligger på ca. 37.000 borgere.

Er nødt til at handle nu

Regionrådsmand Sophie Hæstorp Andersen anerkender det store behov for speciallæger i Ishøj, og senest har regionrådsmedlem Jesper Clausson givet udtryk for, at regionen gerne vil se på Ishøjs situation, når den nuværende praksisplan skal fornyes i 2022.

Men så længe kan Ishøj ikke vente, slår borgmester Ole Bjørstorp fast.

”Vi kan ikke vente til 2022. Vi er nødt til at handle her og nu. Ishøj står i den særlige situation, at vi – helt ekstraordinært – både har interesse fra to øjenlæger og plads til en ny klinik i vores nye sundhedshus i Brohuset. Jeg kan næsten garantere, at situation ikke vil være den samme i 2022. Derfor er vi nødt til handle nu for at rette op på den ulighed i sundhed, som borgerne i Ishøj bliver ramt af,” siger Ole Bjørstorp.

Argumentet holder ikke vand

Et af de argumenter, som regionen fremfører for ikke at tildele nye ydrenumre på trods af det store lægebehov i Ishøj, er, at regionen kan risikere, at hospitalerne vil komme til at mangle læger, hvis regionen åbner op for nye ydrenumre.

”Jeg kan godt se fornuften i argumentet, for vi skal naturligvis havde god lægedækning på vores hospitaler. Men argument holder bare ikke vand i dette tilfælde. De to øjenlæger har allerede opsagt deres stillinger på et hospital, fordi de gerne vil have egen klinik. Hvis de ikke kan få lov til at åbne en klinik i Ishøj, vil de åbne den et andet sted – formentlig et sted, som allerede er godt dækket af speciallæger, og dermed bliver uligheden i sundhed blot forstærket.  Vi kan også risikere, at de flytter helt ud af Region Hovedstaden, og dermed mister hele regionen to læger,” siger Ole Bjørstorp og understreger, at det også kan være en fordel for hospitalerne, hvis Region Hovedstaden får endnu en lægeklinik i Ishøj.

”Jeg er overbevist om, at øjenlægerne kan opfange og behandle mange mindre øjenlidelser, før de vokser sig store og kræver kostbare behandlinger på hospitalerne. Forskning viser nemlig, at borgerne ofte kan finde på at forsømme deres sygdomme, hvis de bor langt fra et sundhedstilbud. I tilfældet med borgerne i Ishøj skal nogle af dem helt til København for at få en tid hos en øjenlæge,” siger Ole Bjørstorp.

Fakta: Sagen kort

Ishøj er en af de kommuner i Region Hovedstaden, hvor borgerne har størst brug for speciallæger. Samtidig har kommunen så godt som ingen speciallæger.

To øjenlæger har vist stor interesse i at etablere en ny øjenklinik i Ishøj, hvor kommunens nye sundhedshus i Brohuset har god plads til en ny klinik.

Men lægerne kan ikke åbne en klinik i Ishøj, fordi regionen har en øvre grænse på antallet af ydrenumre, som er en forudsætning for at kunne behandle borgere via sygesikringen.

Det betyder, at Ishøjs borgere indtil videre må se langt efter en øjenlæge, selvom de hører til blandt de borgere, som har mest brug for øjenlæger.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Ishøj Rådhus og Borgerservice er lukket for personlig betjening til og med den 8. juni 2020:

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Midlertidige telefonnumre til og med den 8. juni 2020:

  • Ydelse & Enkeltydelse, fleksløn: Tlf. 4357 6997
  • Kontanthjælp: Tlf. 4357 6998
  • Boligopskrivning & Indskudslån: Tlf. 4357 7290
  • Sygedagpenge/Ressourceforløbsydelse og Nem-ID: Tlf. 4357 7293
  • Pas & Kørekort: Tlf. 4357 7295
  • Råd & Vejledning: Tlf. 4357 7297
  • Folkeregister & Sygesikring: Tlf. 4357 7299
  • Andre henvendelser: Tlf. 4357 7575 – tryk 1

Senest opdateret 8. oktober 2019