Cykelmyggen Egon

Målgruppe

5-6 år.

Understøtter Fælles Mål i følgende fag

Understøtter læreplanstemaet: Natur, Udeliv og Science (med dertilhørende kvalitetsparameter).

Om forløbet

Med udgangspunkt i bogens finurlige univers drager vi sammen på cykel ud i den nære natur. Det kan være:

En enkelt dag:

hvor vi tager til et vandhul for at finde myggelarver, snegle, skorpiontæger, igler og mange andre sære væsner. Her undersøger vi livet under vand. Vi leger myggens udvikling, lækre landinger og andre bevægelseslege. Vi spiser vores madpakke derude og leger cykellege, der skærper børnenes færdigheder på en cykel. Undervejs drager vi den gode bog ind i snak og aktiviteter.

Eller:

Forløb over 4 uger, fordelt på en enkelt dag i hver uge:

  • Uge 1: vi cykler til vandhullet og arbejder med første del af bogen (livet i vandhullet)
  • Uge 2: Vi cykler ud til blomsterne og tager udgangspunkt i 2 del af bogen (bier og blomster)
  • Uge 3: Vi cykler ud og ser på om vi, ligesom i bogens tredje del (de mange dyr) også kan finde mange Krible Krable dyr – og gør gerne brug af Mikroforskermetoden
  • Uge 4: Vi cykler ud for at afslutte med bogens fjerde del, hvor der holdes cykelcirkus og vi arbejder med de seje Krible Krable dyr.

Alle dage mødes vi foran dagtilbuddet, varmer op, og cykler sammen ud i naturen.

Forslag til særligt fokus i forløbet

Alt efter ønsker, kan der lægges vægt på f.eks.: matematisk opmærksomhed, bevægelse i naturen, undersøgelse af dyrelivet, mikroforskermetoden, risikofyldte lege eller optakt til længere Krible Krable forløb.

Særlige formidlingsmæssige/didaktiske greb

De voksnes særlige rolle i forhold til at iscenesætte, facilitere og orkestrere børns aktiviteter, så de kan udvikle matematisk og naturvidenskabelig opmærksomhed. Børn og de voksne skal øve sig sammen i at undre sig, stille hypoteser og evaluere når undersøgelsen eller turen er nået til ende.

Materialer der understøtter forløbet

Før forløbet
Inden vi skal ud, skal I have læst bogen Cykelmyggen Egon med børnene. I samarbejde med naturvejlederen finder I et vandhul i passende cykelafstand fra dagtilbuddet. På dagen er det vigtigt, at alle deltagere har turklare cykler og gode ben.

Eksempel på hvordan en enkelt dag eller den første ud af 4 dage kan se ud.

Efter forløbet 

Hjemme i dagtilbuddet, kan I arbejde videre med børnenes cyklefærdigheder og bevægeglæde ved at lege cykellege fra Cyklistforbundet (MANGLER OPDATERING)

Det vil også være oplagt at lave et vandhulsakvarium, så I kan følge myggelarver og andre vanddyr på nært hold over længere tid – se gerne hvordan man kan gøre på www.kriblekrable.nu 

Tid

3-4 timer inkl. cykling frem og tilbage.

Praktiske forhold

Det er en stor fordel hvis børnene har øvet sig i at cykle i god tid før vi skal på tur.

Mad og drikke medbringes og husk cykelpumpe og lappegrej.

Periode på året

April – oktober, bedst maj-september