Geden indeni
OBS: Denne tur afholdes kun i uge 43
Geden er det ældste husdyr i Norden, og kan spores ca. 6000 år tilbage. Udover at spise kødet, har materialer fra geden været brugt op igennem historien. Alt fra pels, horn, knogler og og blod har været brugt til smykkefremstilling og brugsgenstande.
Vi har et samarbejde med Dyreparken, som gør det muligt, at vi kan få geden på helt tæt hold. I Dyreparken går der gammel landrace geder rundt. Da geden ikke har naturlige fjender, i Danmark må man for at holde besætningen nede, aflive nogle hvert år.
Vi kan derfor tilbyde forløb hvor vi "brækker" geder op - det vil sige, vi åbner geden og tager indvoldene ud og ser nærmere på dem
Opbrækningsture giver en enestående mulighed for at få en direkte formidling af drøvtyggerens anatomi. Samtidig er det en oplagt chance for at give eleverne indsigt i et husdyrs historie i Danmark, samt en forståelse for hvordan vores eget kredsløb fungerer, da det ikke adskiller sig særlig meget fra gedens.
Det er vigtigt at elverne forberedes gundigt på oplevelsen, da den godt kan virke voldsom på nogle. At brække en ged er ikke en "cirkusforstilling", vi lægger meget vægt på at vise det døde dyr respekt og behandle det derefter. Derfor frabeder vi os også at eleverne tager billeder eller filmer med deres mobiltelefoner undervejs, med mindre det skal bruges i undervisningssammenhæng.
I samråd med Naturvejlederen besluttes det om geden skal aflives før klassen kommer, eller om det skal være en del af oplevelsen.
Opfølgning på forløbet:
Som overbygning til dette forløb kan vi stærkt anbefale, at I også booker forløbet "Ged i gryden" i uge 41. Her skal vi i samarbejde pelse, partere og efterfølgende tilberede geden.