Dagplejens arbejde med kvalitetsparametre

 - Pædagogisk læreplan for Dagplejen

 

Sådan arbejder Dagplejen med kvalitetsparametrene

Vi arbejder ud fra et fælles grundlag, hvor alle dagplejere har kendskab til og viden om kvalitetsparametrene i det pædagogiske arbejde. Det gør vi ved at alle dagplejere har læst og reflekteret sammen over de enkelte parametre, og har drøftet, hvordan det ser ud i en hverdagspraksis med børnene. 

Det betyder, at vi i den daglige praksis forsøger at arbejde målrettet med at løfte kvaliteten i dagplejen og at kvalitetsparametrene indgår som en fast målestok for vores arbejde.

Når vi udvikler Dagplejen er det med afsæt i kvalitetsparametrene. Vi arbejder systematisk ud fra 1-2 kvalitetsparametre. Hvilke parametre er afhængig af vores pædagogiske praksis her og nu. Derfor kan nogle dagplejere gå i dybden med eksempelvis ’Samspil og relationer’, imens andre kan gå i dybden med ’krop, sanser og bevægelse’. Det afhænger af børnegruppen som er hos den enkelte dagplejer.
Vi arbejder også med udvalgte kvalitetsparametre hos hele gruppen af dagplejere. Dette sker bl.a. i samarbejde med andre faggrupper og gennem kompetenceudvikling.

Sådan dokumenterer og evaluerer vi om vi lever op til kvalitetsparametrene

I dagplejen er vi undersøgende og nysgerrige på vores egen praksis og hvordan vi kan udvikle den.
Vi har forskellige metoder til at undersøge, om vi lever op til kvalitetsparametrene:

  • Fra januar 2023 til sommerferien 2023 har Konsulent for matematik, science og talentudvikling Nina Winther Arnt gennemført et kompetenceforløb for alle dagplejerne og medarbejderne i vores Gæstehus med fokus på matematik og science. Her har medarbejderne arbejdet med matematik og science i hjemmene, legestuen og dagplejehuset og dokumenteret det gennem Snaplogs.

  • I vores tætte samarbejde med forældrebestyrelsen har vi gennemgået kvalitetsparametrene for forældresamarbejde. I den forbindelse blev vi bevidste om, at nogle forældre i forældrebestyrelsen ikke havde oplevelsen af, at vi lever op til alle kvalitetsparametre. Det blev vi nysgerrige på, og derfor lavede vi i samarbejde med udviklingskonsulent Ilyas Dreier en forældretilfredshedsundersøgelse blandt alle forældrene i Dagplejen, så vi kunne få et større billede af, hvilke parametre vi kunne udvikle os på.
    Se resultatet af forældretilfredshedsundersøgelsen her.
    På baggrund af besvarelsen kunne vi udvikle vores forældresamarbejde, hvilket blandt andet har resulteret i oprettelse af et forældreskur, en Store Legedag og en justering af Kontaktmødet, som er det første møde mellem forældre, barn, dagplejer og ledelse.
  • I Dagplejen fører den pædagogfaglige leder tilsyn med dagplejerne. Hvert år udarbejdes et nyt tilsynskoncept, som bl.a. tager udgangspunkt i kvalitetsparametrene. Du kan læse mere om vores tilsynskoncept for 2023 her

(Det er tanken, at der skal oprettes en ”firkant” kaldet Tilsyn, hvor vores tilsynspraksis skal beskrives, og linket her skal føre til den firkant).