Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 20. april 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

  • Notat om prioriteringer af Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
  • Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget er vedhæftet dagsordenen.
  • Nyt fra skole- og dagtilbudsbestyrelser.
  • Første møde i Ishøj Skoleforum er afholdt den 12. april.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet besparelsespotentialer for 3,4 mio. kr. i budget 2023 fordelt med 1,5 mio. kr. på området under Center for Dagtilbud og Uddannelse og 1,9 mio. kr. for området under Center for Børn og Forebyggelse.

Besparelsesforslagene i Center for Børn og Forebyggelse har været i høring i MED-Udvalget på rådhuset i Center for Børn og Forebyggelse. På området under Center for Dagtilbud og Uddannelse er der ikke forslag til besparelser, der medfører personalebesparelser, hvorfor besparelsesforslagene ikke har været i høring.

Kommentarerne fra MED-udvalgene har ikke givet anledning tl at ændre i besparelsesforslagene.

Besparelsespotentialer for Center for Børn og Forebyggelse og Center for Dagtilbud og Uddannelse samt høringssvar fra MED-udvalget i Center for Børn og Forebyggelse er vedhæftet dagsordenen.

Økonomi

På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 16. februar blev udvalget orienteret om, at der forventes merudgifter på 6,9 mio. kr. i forhold til den beregning, der blev udarbejdet i august 2022, som viste, at der var balance i regnskabet.

Indstilling

at Børne- og Undervisningsudvalget tiltræder de foreslåede besparelser med henblik på at nedbringe det forventede merforbrug.

Beslutning

Følgende ændringsforslag blev fremsat af Kasper Bjering Søby Jensen og vedtaget af Børne- og Undervisningsudvalget:

Forslag fra CDU
BUU anbefaler, at forslag 1, 2, 3, 5 og 6 gennemføres, idet udvalget beder byrådet huske, at forslag 1 og 2 fører til en teknisk reduktion i servicerammeoverskridelsen i budget 2024.

BUU anbefaler, at forslag 4 (Central pulje til læsefremmende midler) ikke gennemføres i 2023, men oversendes til forhandlingerne af budget 2024. Besparelsen er formentlig mindre end anslået, da puljen allerede har været i brug. Gennemførelse nu betyder ikke en mere positiv effekt i 2024. 

Forslag fra CBF
BUU anbefaler, at forslag 9 og 10 gennemføres.

BUU opfatter forslag 6, 7 og 8 som en helhed, der handler om tryghedsfremmende aktiviteter. Tryghed er generelt vigtigt, men effekten er svær at måle. Byrådet må således drøfte, om man politisk ønsker at bevare denne tryghedsindsats fremadrettet. Hvis man ønsker at reducere denne som en del af budget 2024, bør man træffe beslutningen allerede nu.

BUU opfatter forslag 1, 2, 3, 4 og 5 som besparelser på forskellige forebyggende indsatser, hvor risikoen er at den reducerede forebyggelse fører til et forøget behov. BUU er generelt skeptisk over for besparelser på forebyggelse, men anbefaler forslagene gennemført i følgende rækkefølge - og at de gennemføres nu, hvis man alligevel vil gennemføre dem i 2024-budgettet:

  1. Forslag 1: Reducering §50-team (66 / 266, samlet 66 / 266)
  2. Forslag 5: Reduktion familieplejekonsulenter (196 / 587, samlet 621 / 1928)
  3. Forslag 4: Reduktion ressourcepædagog-team (171 / 512, samlet 237 / 778)
  4. Forslag 3: Reduktion sundhedsplejen (188 / 563, samlet 425 / 1341)
  5. Forslag 2: Reduktion tale/høre-pædagogisk bistand (106 / 317, samlet 727 / 22)

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Som følge af den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2023 blev Børne- og Undervisningsudvalget på mødet den 16. februar orienteret om status på forventede merudgifter til anbringelser og specialundervisning i 2023. På mødet blev udvalget ligeledes orienteret om, at administrationen på mødet i april vil fremlægge forslag til håndtering af merforbrugene. Procesplan for besparelser i budget 2023 er vedhæftet dagsordenen.

Bilag

Sagsfremstilling

Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter. På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts - maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På udvalgsmøderne i april konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Dette med henblik på, at der kan træffes en endelig beslutning på udvalgsmøderne i maj, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. Om nødvendigt kan udvalgsmøderne i juni inddrages til arbejdet med rådighedsforslagene.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 23. juni: Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik)
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024
  • 28. juni: Udfyldte skemaer med rådighedsforslag skal være indsendt til økonomiafdelingen senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.


Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2024-2027 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2023.

Indstilling

at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret på udvalgsmøderne i maj.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i marts - maj drøfter udvalgene budget 2024 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Sagsfremstilling

I forbindelse med visitationen til specialundervisning i januar 2023 blev det vurderet, at de nævnte fire skolestartere har brug for at starte i specialiseret undervisningstilbud fra august 2023. Der er afsøgt muligheder for optagelse i specialundervisningstilbud i andre kommuner, men specialskolerne melder om, at de ikke er i stand til at modtage eleverne pga. kapacitetsudfordringer. Hertil kommer, at flere forældre har udtrykt ønske om, at deres børn ikke skal modtage undervisning på skoler udenfor Ishøj Kommune.

Derfor forslås det, at der etableres en 0. klasse til børnene med opstart i august 2023. Eleverne har endvidere ret til et SFO-tilbud, hvor elevernes behov for fritidstilbud kan imødekommes. Dette fritidstilbud skal være klar til at modtage børnene den 1. august 2023. Der er indledt dialog med ledelsen på Gildbroskolen om en løsning, da Gildbroskolen har nogle mindre, ledige undervisningslokaler, som tidligere har været anvendt til undervisning af elever i specialklasser. Disse specialklasser er udfaset i perioden 2013 - 2023. Der har også været overvejet oprettelse af en ekstra gruppeordning på Strandgårdskolen, men da målgruppen har mere komplekse vanskeligheder, og Strandgårdskolen er presset lokalemæssigt, vil det være mere hensigtsmæssigt at oprette gruppen på Gildbroskolen.

Der er tale om fire elever, hvor det er vurderet, at de har behov for specialiseret undervisning i forbindelse med skolestart. Børnene har deres primære udfordringer inden for autismespektret, ADHD og mental retardering. Der er netop tilflyttet et barn (skolestarter) til Ishøj Kommune, som ser ud til have tilsvarende behov. Endvidere har en anden kommune efterlyst en plads i en gruppe til et barn, som har nogenlunde de samme vanskeligheder, som de fire øvrige børn har. Dette ville give en gruppe på i alt seks elever, hvilket vil være tilstrækkeligt til at sikre den faglige volumen og skabe et bæredygtigt specialundervisningstilbud for målgruppen.

Der er endnu ikke foretaget en præcis ressourceberegning, hvilket vil ske i samarbejde med skolen. Dette afhænger i sidste ende også af, hvor mange af forældrene til børnene, som er indstillet på at modtaget tilbuddet.

Der er flere af forældrene, som har udvist stor interesse i en lokal løsning fremfor løsning på en specialskole i en anden kommune. Der er også forældre, som har brug for mere viden om, hvordan rammene og indholdet for tilbuddet bliver, inden de tager stilling til, om de finder det relevant for deres børn.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven § 20, stk. 2

Økonomi

Det forventes, at et bæredygtig tilbud til målgruppen vil koste mindst 2,5 millioner kroner/år ud fra præmissen om, at der er fire elever i tilbuddet. Dette er udgiften for skole og SFO-tilbuddet. Hvis der bliver seks elever i tilbuddet, vil udgiften være højere.

Finansiering vil ske på baggrund af de disponerede midler til køb at eksterne specialundervisningstilbud samt ved eventuel indtægt for salg af plads i gruppen. En plads på specialskole for ét barn i et eksternt tilbud koster minimum ca. 800.000 kroner/år (skole, SFO & kørsel).

Indstilling

at der oprettes et specialundervisningstilbud (inkl. SFO) for skolestartere på Gildbroskolen med plads til op til 6 elever.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har fire skolestartere med et stort specialundervisningsbehov, som skal starte i et relevant skoletilbud fra august 2023. Det foreslås, at der oprettes en specialklasse/gruppeordning på Gildbroskolen (inkl. SFO), hvor de fire skolestartere kan modtage deres undervisning med tilhørende fritidstilbud gældende fra august 2023. Der er endvidere tilflyttet en elev til Ishøj Kommune, som formentlig har samme behov, og der en forespørgsel fra en anden kommune om en eventuel plads i Ishøj Kommune til en elev med lignende vanskeligheder. Administrationen foreslår på den baggrund at etablere en specialklasse/gruppeordning (inkl. SFO) med op til seks elever på Gildbroskolen.

Sagsfremstilling

Med aftalen om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen blev det besluttet, at det nye sprogvurderingsredskab bliver obligatorisk for alle kommuner at anvende, og at det vil blive stillet til rådighed for kommunerne fra og med skolestart 2024/2025. Målet med sprogvurderingsredskabet er, at det skal give en systematisk og ensartet vurdering af elever overalt i landet, samtidig med at det over tid kan bidrage med viden om sammenhængen mellem elevernes sproglige udfordringer og faglige udvikling senere hen.

I dag anvender Ishøj Kommunes skoler et sprogvurderingsredskab i børnehaveklassen, de såkaldte 6-årsvurderinger, som er udviklet i kommunen. Sprogvurderingen foretages af tale-hørerkonsulenterne i Center for Børn og Forebyggelse (CBF). I forbindelse med indførelsen af det nye obligatoriske sprogvurderingsredskab foreslår administrationen en ny struktur for sprogvurderingen i børnehaveklassen, hvor 6-årsvurderingerne erstattes af det nye obligatoriske redskab. Strukturen er beskrevet i sagens bilag 1, og indebærer bl.a., at det er læsevejlederen, som i skoleåret 2023/2024 og frem til det nye sprogvurderingsværktøj er tilgængeligt, gennemfører sprogvurderingen med udgangspunkt i det nuværende sprogvurderingsværktøj.

Af forslaget fremgår det, at resultaterne af de fremtidige sprogvurderinger gennemgås og drøftes i samarbejde med børnehaveklasselederen og skolens tale-/hørekonsulent, og at det er hhv. læsevejlederen og tale-/hørekonsulenten, som efterfølgende gennemfører individuelle test med henblik på opfølgende indsatser for eleverne. Herudover følges op med en tværfaglig sprogkonference, inddragelse af forældrene i skole-hjem-samtaler samt ved dialog mellem skole og dagtilbud.

Såvel det nuværende og det fremtidige obligatoriske sprogvurderingsværktøj er IT-mæssigt understøttet af kommunens nuværende leverandør af sprogvurderinger i dagtilbud.


6-årsvurderingerne er oprindeligt besluttet på Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 11. maj 2009.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at forslag til ny struktur for sprogvurdering i børnehaveklasserne godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Folkeskoleforligskredsen indgik den 29. oktober 2021 aftale om fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen. Som en del af aftalen blev det besluttet, at der skal udvikles et obligatorisk redskab til brug for sprogvurderinger i børnehaveklassen.

De nye sprogvurderinger medfører, at administrationen foreslår en ny struktur for gennemførelsen af og opfølgning på sprogvurderingerne i børnehaveklasserne. Strukturen sikrer udmøntningen af de nye obligatoriske sprogtest, men indebærer også, at de nuværende politisk besluttede 6-årsvurderinger afvikles, og at tale-hørekonsulenternes opgave dermed ændrer sig.

Bilag

Sagsfremstilling

Gildbroskolen søger om at konvertere 3 til 5 ugentlige understøttende undervisningstimer for alle 1. – 9. klasser. Med konvertering ønsker skolen at skabe bedst mulige rammer i den fagopdelte undervisning i forhold til holddannelse, feedback og elevinddragelse. Yderligere ønsker skolen at sætte fokus på fællesskab, trivsel og variation ved at skabe bedre rammer for ekskursioner, fagdage og arrangementer i skoletiden.

Ishøj Skole ønsker at konvertere understøttende undervisningstimer til holddannelse/to-voksen timer for alle klasser. Skolen ønsker at målrette både faglige og trivselsfremmende indsatser i hver enkelt klasse og på tværs af klasser ved at arbejde med, at eleverne har en mere aktiv rolle i undervisningen, at der er mere variation i arbejdsformerne, at der er større mulighed for fordybelse og koncentration og med reel medbestemmelse for eleverne.

Vejlebroskolen
søger om at konvertere op til 5 ugentlige understøttende undervisningstimer for alle 1. – 9. klasser. Med konverteringen ønsker skolen at fortsætte elevernes faglige og trivselsmæssige udvikling og fortsat øge det pædagogiske personales kompetencer i co-teaching samt fortsætte en positiv udvikling med en stadig roligere skoledag for langt de fleste elever med mere plads til læring. Konkret vil skolen bl.a. lave fælles undervisningsforløb på tværs af årgangene med mulighed for holddannelse og co-teaching, sætte fokus på motivation for læring og systematisk nærvær i undervisningen.

Vibeholmskolen ønsker at konvertere op til fem understøttende undervisningstimer for alle klasser på 1. - 9. klassetrin. Formålet er at understøtte den enkelte elevs deltagelsesmuligheder og faglige progression. Skolen har positive erfaringer over de seneste to år med konvertering af understøttende undervisning, hvor det er erfaringen, at eleverne får en roligere skoledag med mere plads til fordybelse og læring ud fra den enkelte elevs forudsætninger. Skolen oplever desuden, at børn i faglige eller trivselsmæssige udfordringer får bedre mulighed for at være en del af læringsfællesskabet på de mindre hold.

Ansøgningerne er vedhæftet dagsordenen.

Lovgrundlag

Aftale mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti om forlængelse af de udvidede frihedsgrader på folkeskoleområdet i skoleåret 2023/24 og skoler med bekymrende kvalitet af 10. februar 2023.

Økonomi

Med konverteringen af den understøttende undervisning forkortes skoleugens længde tilsvarende. Det betyder også, at SFO-tiden i SFO1 (0. – 3. klasse) og SFO2 (4. – 6. klasse) skal forlænges tilsvarende. Udgiften til ekstra åbningstimer i SFO finansieres inden for skolernes ramme og med en medfinansiering fra puljen til dækning af afkortning af skoleugen (DUT-midler fra staten), som er på i alt 155.000 kr.

Indstilling

at ansøgningerne om anvendelse af frihedsgrader i skoleåret 2023/2024 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

I indeværende og foregående skoleår har kommuner og skoler haft midlertidig frihed til at afkorte skoleugens længde ved at konvertere al understøttende undervisning til andre aktiviteter i undervisningen, der udløser et tilsvarende personaleforbrug. Det kan f.eks. være i form af to-voksenordninger, undervisning i små hold eller turboløb. Folketingets folkeskoleforligskreds har den 12. februar 2023 indgået aftale om at forlænge de udvidede frihedsgrader, bl.a. om den understøttende undervisning til skoleåret 2023/2024.

Gildbroskolen, Ishøj Skole, Vejlebroskolen og Vibeholmskolen ansøger om godkendelse til at konvertere understøttende aktiviteter til andre aktiviteter. Børne- og Undervisningsudvalget skal godkende ansøgningerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Ministeriet oplyser, at formålet med forsøget er at undersøge, hvordan bedømmelsen af elevernes arbejdsindsats kan bidrage til deres motivation og trivsel. Arbejdsindsats forstås her som elevens deltagelse i undervisningsaktiviteter, elevens initiativ og engagement samt elevens vedholdenhed og fordybelse. Karakteren gives i de enkelte fag. Herudover gælder, at:

  • Karaktererne for arbejdsindsats er ikke standpunktskarakterer og vil derfor ikke fremgå af elevens bevis for folkeskolens afgangseksamen.
  • Karakter for arbejdsindsats gives på samme skala og minimum samme antal gange årligt som standpunktskaraktererne.
  • Inden for visse rammer bestemmer skolen selv, hvilke fag og klasser, der skal deltage.
  • Karakter for arbejdsindsats gives i hvert af de fag, der på skolen er omfattet af forsøget, idet en elevs arbejdsindsats forventes at kunne variere mellem fag.
  • Karaktererne for arbejdsindsats er ikke standpunktskarakterer og vil derfor ikke fremgå af elevens bevis for folkeskolens afgangseksamen.
  • Forventninger til arbejdsindsats skal være tydelige for eleverne.


Forsøgene giver skolen mulighed for at reflektere over og udvikle egen praksis i forhold til bedømmelse, feedback og motivation i udskolingen. De deltagende skoler vil undervejs blive inviteret til netværksmøder med andre skoler, modtage inspirationsmateriale til arbejdet og få støtte fra ministeriets læringskonsulenter.

Skolens ledelse oplyser, at skolebestyrelsen bakker op om ansøgningen.

Forsøget er for elever i 8. og 9. klasse og løber i skoleårene 2023/24 og 2024/25. Vibeholmskolen søger om at deltage med den kommende 8. årgang i begge skoleår. Det forventes, at der kommer svar på ansøgningerne i april 2023.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Vibeholmskolen har ansøgt Børne- og Undervisningsministeriet om at deltage i et forsøg om karakterer for arbejdsindsats. I forsøget skal eleverne på de deltagende skoler modtage karakterer for deres arbejdsindsats i de enkelte fag.

Det fremgår af ansøgningsmaterialet, at ministeriet forudsætter, at kommunalbestyrelsen er underrettet om en skolens ansøgning.

Sagsfremstilling

Sundhedsprofilen viser forekomsten og udviklingen indenfor udvalgte områder vedrørende børns sundhed, trivsel og udvikling ved at sammenligne med tidligere år, hele populationen og andre kommuner, som er tilmeldt databasen. Data er indsamlet i en tid med Covid-19 og nedlukning, hvor nogle hjemmebesøg var omlagt til telefonisk kontakt og dermed med afsæt i registreringer ud fra, hvad forældrene har angivet.

De mest markante resultater angår emnerne amning, overvægt, og forældre-barn kontakten.

I Ishøj Kommune ligger andelen af børn, som ammes fuldt i mindst fire måneder, væsentligt under gennemsnittet for de kommuner, som er tilmeldt databasen. Der er et fald i andelen af børn, der ammes fuldt i mindst fire måneder fra 2019, hvilket kan tilskrives, at ammevejledningen i perioder af 2020 foregik telefonisk, og at sundhedsplejens tilbud med ammerådgivningen ikke var tilgængelig på grund af Covid-19. I 2022 har sundhedsplejen omlagt tilbuddet i Ammerådgivningen, så det nu er åbent to gange ugentligt og størstedelen af sundhedsplejerskerne har deltaget i tværsektoriel kompetenceudvikling om amning med Hvidovre Hospital.

Andelen af børn med overvægt/svær overvægt i seks- til ti måneders alderen ligger som gennemsnittet for de kommuner, som er tilmeldt databasen. Der er sket et markant fald siden 2019, og det kan være væsentligt at have en opmærksomhed på, om det er et reelt billede, da flere kontakter til familierne var telefoniske på grund af Covid-19. I 2022 har sundhedsplejen tilføjet et fokus på mad og hverdagsvaner i 2½ års besøget.

Andelen af børn, hvor sundhedsplejen har bemærkninger til forældre-barn kontakt og samspil ved mindst et besøg i det første leveår, ligger en del over gennemsnittet. Sundhedsplejen har siden 2020 implementeret screeningsredskaber i forhold til opsporing af mental sårbarhed og social tilbagetrækning hos børn i alderen 0-1 år.

Lovgrundlag

Sundhedsloven, kapitel 36 "Forebyggende sundhedsydelser til børn og unge", Bekendtgørelse om forebyggende sundhedsydelser for børn og unge.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget

Beslutningstema

Databasen Børns Sundhed har udarbejdet en sundhedsprofil for børn født i 2020 i Ishøj Kommune. Formålet med samarbejdet Databasen Børns Sundhed er at få mere viden om børns sundhed og sundhedsplejerskernes arbejde samt at bidrage til det sundhedsfremmende arbejde målrettet børn og unge.

Bilag

Sagsfremstilling

Årsrapport for klamydiahjemmetest i Ishøj Kommune 2022
I vedhæftede årsrapport for klamydiahjemmetest fremgår det, at det er flest piger/kvinder, som har bestilt hjemmetesten i 2022, og at bestilling og anvendelse af testen er højere end i 2020 og 2021. Rapporten viser ligeledes, at antallet af positive fund af klamydia er tre i 2022, hvilket er højere end sidste år. Sex & Samfund samarbejdede i 2022 med syv kommuner om hjemtesten, og der blev i alt bestilt 8.970 hjemmetests. Der blev i perioden fra 1. januar til 31. december 2022 bestilt 46 hjemmetest af borgere i Ishøj Kommune, heraf har 65% benyttet sig af den tilsendte test. Sundhedsplejen tilbyder seksuel undervisning i 8. klasser, hvor der bliver informeret om mulighed for bestilling og anvendelse af hjemmetest, symptomer og smitte. Sundhedsplejen har i samarbejde med Gadeplanen planlagt et besøg om året på NEXT Ishøj, hvor der bliver uddelt kondomer og givet information om klamydia og hjemmetesten. Kommunikation og Ungdomsskolen samarbejder om et tiltag, der skal udbrede information via sociale medier. Det er fortsat erfaringen fra flere kommuner, at information om hjemmetest via e-Boks er en effektfuld måde at gøre opmærksom på tilbuddet.

Projekt ”Målrettede sociale indsatser i dagtilbud” (Børn og familier i fokus)
Projektet, som er finansieret af Børne – og Undervisningsministeriet under Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er forlænget til udgangen af 1. kvartal 2023. Projektet indeholder en række forsøg med målrettede sociale indsatser til børn i alderen 0 - 6 år og deres forældre i almen pædagogisk praksis og foregår i et tæt samarbejde mellem dagtilbud, forældre og sundhedsplejersker. Projektet er en del af dagtilbudsaftalen, hvor der blev afsat i alt 58 mio. kr. i perioden 2018 - 2022 til forsøg med målrettede sociale indsatser i dagtilbud med en høj andel af børn i udsatte positioner. Projektperioden ophørte egentlig den 30. september 2022, men da alle de tildelte midler ikke var anvendt ved årets udgang, blev der ansøgt om forlængelse af projektet. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet godkendte forlængelsen den 31. marts 2023. Der udarbejdes en evaluering af projektet, som beskriver udbyttet af de forskellige indsatser med henblik på tage stilling til, hvorvidt dele af indsatserne kan implementeres i driften, når projektet ophører.

Status på klassedannelsesplanen til skoleåret 2023/2024
Status på dannelse af børnehaveklasser til skoleåret 2023/2024 er vedhæftet dagsordenen til orientering.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.