Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 23. november 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

Intentionerne bag Barnets Lov er at styrke børn og unges rettigheder på en række punkter.

Barnets Lov har i alt 214 paragraffer og erstatter som udgangspunkt alle børnebestemmelser i Lov om Social Service. Barnets Lov omfatter alle børn og unge, som har brug for hjælp og støtte – uanset om det skyldes sociale problemer eller funktionsnedsættelser.

Den brede politiske aftale fra 2021 'Børnene først' danner udgangspunktet for Barnets Lov og har følgende sigtepunkter:

•       Bedre og tidligere indsats for udsatte børn og familier

•       Færre skift og mere stabilitet

•       Barnets Lov – flere rettigheder til børnene

•       Bedre kvalitet i anbringelserne

•       Bedre kvalitet i sagsbehandlingen og styrket retssikkerhed

•       Godt ind i voksenlivet.

I vedhæftede notat gives en status på implementeringen af Barnets Lov i Ishøj Kommune.

Lovgrundlag

Barnets Lov.

Økonomi

Der er udmeldt DUT-midler til alle kommuner som følge af Barnets Lov, hvilket er indarbejdet i budget 2024 og overslagsårene for Ishøj Kommune. Budgettet til området er således forhøjet med: 2024: kr. 1.631.000, 2025: kr. 1.888.000, 2026: kr. 2.388.000 og 2027: 2.388.000

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Præsentationen, der blev fremvist på mødet er vedhæftet referatet.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om Barnets Lov, som blev vedtaget i Folketinget i juni 2023. Loven træder i kraft den 1. januar 2024.

På mødet gives et oplæg/orientering om Barnets Lov, herunder status på implementeringen i Ishøj Kommune.

Socialfaglig leder i Center for Børn og Forebyggelse Mette Engbæk Jensen deltager under dette punkt.

Bilag

Sagsfremstilling

  • Nyt fra skole- og dagtilbudsbestyrelser.
  • Notat om prioriteringer af Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
  • Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget er vedhæftet dagsordenen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Rammen for arbejdet med kvalitet er Ishøj Kommunes strategi for dagtilbud med kvalitetsparametre for 16 centrale områder, som har særlig betydning for kvaliteten i dagtilbud. Temaerne i den nationale pædagogiske læreplan er inkluderet i de lokale kvalitetsparametrene. Ishøj Kommunes strategi for dagtilbud kan findes her: https://ishoj.dk/media/kzvkldhk/strategi-for-dagtilbudsomr%C3%A5det.pdf

I Ishøj Kommune er det besluttet, at der skal udarbejdes en kvalitetsrapport for Ishøj Kommunes dagtilbud hvert andet år. Der er således udarbejdet en kvalitetsrapport for 2023, som har været i høring i dagtilbuddenes forældrebestyrelser. Kvalitetsrapporten er herefter blevet tilrettet og forelægges nu for Børne- og Undervisningsudvalget. Kvalitetsrapporten er vedhæftet som bilag 1 og høringssvar vedr. kvalitetsrapporten som bilag 2.

Udover kvalitetsrapportens opfølgning på kvalitet i Ishøj Kommunes dagtilbud, foretager Center for Dagtilbud og Uddannelse et lovpligtigt udviklingstilsyn, som har et toårigt årshjul med henholdsvis et anmeldt og et uanmeldt tilsyn. Efter tilsynet udarbejdes en handleplan for det enkelte dagtilbud som publiceres på dagtilbuddets hjemmeside. Der har ikke været en afrapportering efter tilsyn til Børne- og Undervisningsudvalget, men blot en administrativ opfølgning. Center for Dagtilbud og Uddannelse foreslår, at kvalitetsrapporten for Ishøj Kommunes dagtilbud fremadrettet indeholder et afsnit om de udviklingsområder, tilsynet identificerer på tværs af dagtilbuddene.

I maj 2023 blev resultaterne af den nationale kvalitetsundersøgelse af kommunale dagtilbud for 0-2årige børn offentliggjort. Undersøgelsen er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og Det nationale forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) på vegne af Børne- og Undervisningsministeriet. Kvalitetsundersøgelsen har resultater på nationalt niveau, men ikke fra de enkelte kommuner, derfor kan vi ikke se specifikke Ishøj resultater. Kvalitetsundersøgelsen viser, at der er stor variation i kvaliteten i både daginstitutioner og i dagplejen. Resultaterne fra den nationale kvalitetsundersøgelse indgår i den opfølgning på kvalitet, der er i Ishøj Kommune, så de nationale resultater sammenlignes med resultaterne fra kommunens eget tilsyn, og der følges samlet op med drøftelser af dagtilbuddenes praksis. De centrale pointer fra den nationale undersøgelse for Dagplejen fremgår af bilag 3 og for daginstitutioner af bilag 4. Den udvidede rapport kan læses her: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/aktuelt/pdf23/maj/230511-kvalitet-i-dagtilbud.pdf


Kvalitetsrapport for dagtilbud 2023
Formålet med kvalitetsrapporten for Ishøj Kommunes dagtilbud er at give information om en række væsentlige forhold i dagtilbuddenes virke og udvikling samt at fungere som baggrund for dialog om status og udvikling i kommunens dagtilbud. Samtidig indgår kvalitetsrapporten som en del af det samlede tilsyn med kommunens dagtilbud.

Kvalitetsrapporten har været i høring i forældrebestyrelserne i perioden fra den 28. september til den 2. november 2023. De indkomne høringssvar er samlet i bilagte notat.

Kvalitetsrapporten for 2023 viser bl.a., at de kommende skolebørns trivsel og sundhed vurderes højt af både dagtilbudspersonale og forældre (mellem 3,7 og 4,0 ud af 4,0). Ligeledes vurderes børnenes kompetencer inden for de 6 læreplanstemaer højt af både dagtilbudspersonale og forældre (mellem 3,0 og 3,9 ud af 4,0).

I Ishøj Kommune har mange af børnene brug for særlige og fokuserede indsatser for at løfte deres talesproglige danskfærdigheder – dette gælder særligt tosprogede børn. Når det kommer til børnenes før-skriftlige danskfærdigheder, klarer tosprogede og dansksprogede børn i Ishøj sig nogenlunde ens og med en overvægt af børn, som hverken har brug for en særlig eller fokuseret indsats.

Kvalitetsrapporten viser også, at andelen af uddannede pædagoger er faldet hvert år fra 2021 til 2023. I første halvår af 2023 er andelen af uddannede pædagoger på 59 %.

Sygefraværet i Ishøj Kommunes dagtilbud er steget fra 2021 til 2022. På landsplan har der også været en stigning, men stigningen er større i Ishøj. Den samlede stigning i sygefraværet i kommunens dagtilbud dækker over et fald i sygefraværet i to dagtilbud og en stigning i de resterende.


National kvalitetsundersøgelse
Børne- og Undervisningsministeriet har i samarbejde med VIVE og EVA udarbejdet en national kvalitetsundersøgelse af dagtilbud for 0 - 2-årige. Undersøgelsen fokuserer på de tre områder fra de pædagogiske læringsmiljøer, der omhandler ”relationer”, ”fysiske omgivelser” og ”leg og aktivitet”. Her undersøges det, i hvilken grad læringsmiljøerne understøtter børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Undersøgelsen er foretaget i dagtilbud og i dagplejen i et udsnit af landets kommuner og er repræsentativ for hele landet.

Undersøgelsen viser, at kvaliteten vurderes højere i dagtilbuddenes arbejde med ”relationer” end for områderne ”leg og aktivitet” og ”fysiske omgivelser” – dette gælder både daginstitutioner og dagpleje, men at kvaliteten overordnet set vurderes lidt højere i daginstitutionerne end i dagplejen. Helt generelt vurderes det, at kun en lille del af dagtilbuddenes læringsmiljøer er af en kvalitet, der understøtter alle børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Langt de fleste dagtilbud har læringsmiljøer af en kvalitet, som kun i en vis grad (tilstrækkelig kvalitet) eller lav grad (utilstrækkelig kvalitet) understøtter børnene og ikke forventes at kunne gøre en kompenserende forskel for børn i udsatte positioner.

I daginstitutionerne ses en tendens til højere kvalitet, når der som minimum er en pædagog på stuerne, og i dagplejen hænger både dagplejernes uddannelsesniveau og antallet af indskrevne børn pr. dagplejer sammen med kvaliteten af det pædagogiske arbejde. Resultaterne i den nationale kvalitetsundersøgelse indgår som en del af dialogen om kvalitet i dagtilbud, både på tværs af kommunens dagtilbud og i det enkelte dagtilbud.

Tilsyn
Det pædagogiske tilsyn i Ishøj Kommune er tilrettelagt som et udviklingstilsyn, der har til formål løbende at styrke kvaliteten i kommunens dagtilbud. Fremadrettet vil data fra tilsynene indgå i kvalitetsrapporten. De fælles fokusområder i kommunens tilsyn er ”samspil og relationer”, ”børns deltagelse og indflydelse”, ”det fysiske rum og pædagogiske materiale” og ”læringsmiljøer og pædagogiske rutiner”. Tilsynsmodellen er vedhæftet som bilag 5.

I tilsynet vurderes dagtilbuddenes arbejde med de fire fokusområder efter de fire niveauer ”utilstrækkelig/forekommer sjældent eller aldring”, ”minimal/forekommer af og til”, ”god/forekommer jævnligt” og ”udmærket/forekommer ofte – næsten hele tiden”.

Seneste tilsyn viser, at dagtilbuddene i Ishøj Kommune scorer forholdsvist højt i forhold til alle fire fokusområder. Der ses dog også et udviklingspotentiale på alle områderne.

Lovgrundlag

Udgangspunktet for kvalitetsrapporten og kommunens tilsyn er dagtilbudsloven

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

  • at kvalitetsrapport for dagtilbud 2023 godkendes efter høring
  • at opfølgning fra det pædagogiske tilsyn fremadrettet indgår i kvalitetsrapporten.

Beslutning

Taget til efterretning.

Præsentationen, der blev fremvist på mødet er vedhæftet referatet.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommunes dagtilbud arbejder målrettet og systematisk med kvalitet i dagtilbud. I denne sag lægges der op til en temadrøftelse af de tiltag, der understøtter kvalitet i dagtilbud, herunder kvalitetsrapport for dagtilbud 2023, der fremlægges til godkendelse, den nationale kvalitetsundersøgelse samt tilsyn i dagtilbud. På mødet vil udvalget få præsenteret de væsentligste pointer fra henholdsvis kvalitetsrapport, kvalitetsundersøgelse og tilsyn.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med skoleudviklingssamtaler er at skabe en ramme for en tillidsfuld og faglig dialog mellem skolen og administrationen. Intentionen er at styrke den fælles viden og forståelse af skolens udfordringer, udviklingsområder og de indsatser, der iværksættes. Skoleudviklingssamtalerne skal dermed understøtte fælles refleksion og samarbejde om skolens og kommunens opgaveløsning i forhold til de fælles udfordringer og styrke den pædagogiske udvikling.

Rammer for samtalen
Med udgangspunkt i Børne- og Undervisningsministeriets vejledning for skoleudviklingssamtaler og Ishøj Kommunes proces for skoleudviklingssamtaler er der følgende ramme for skoleudviklingssamtalerne i skoleåret 2023/24:

  • Skolen samler kvantitative og kvalitative data (tilbydes hjælp fra administrationen) og identificerer styrker og udfordringer og udviklingsområder
  • Skolen drøfter udviklingsområder med skolebestyrelse og elevråd
  • Skolen beskriver mål, udviklings- og indsatsområder for kommende skoleår
  • Skolelederen sender en beskrivelse af de udviklings- og indsatsområder mv., der ønskes drøftet til Centerchef for Dagtilbud og Uddannelse senest 14 dage før samtalen
  • Skoleudviklingssamtalerne afholdes i januar/februar 2024
  • Skolelederen udarbejder kort referat af udviklingssamtalen, der offentliggøres på skolens hjemmeside
  • Børne- og Undervisningsudvalget orienteres i marts/april 2024.

Udover skolernes egne lokale punkter, som kan variere, har skoleledergruppen bedt om, at følgende indgår i skoleudviklingssamtalerne på alle skolerne i skoleåret 2023/24:

  • Fælles læsetest i indskolingen
  • De nationale overgangstests (Det er et krav i lovgivningen, at resultaterne fra de obligatoriske test i dansk og matematik inddrages i samtalen)
  • Løfteevne i forhold til skolens socioøkonomiske forhold
  • Overgang til ungdomsuddannelse
  • Elevtrivsel
  • Skolens arbejde med demokratisk medborgerskab og social inklusion i forhold til parallelsamfundstematik.

Administrationen har derudover bedt om et punkt om, hvordan skolen ønsker at arbejde med stærke fællesskaber som strategisk indsatsområde. Baggrunden for dette er Børne- og Undervisningsudvalgets strategi om stærke fællesskaber, som skal følges op med handleplaner på skolerne i 2024. Handleplanerne vil ikke være klar til skoleudviklingssamtalerne, så dialogen er med henblik på, at udviklingsmål fra skoleudviklingssamtalen så vidt muligt tænkes sammen med handleplan for stærke fællesskaber.

Årshjul for samarbejdsaktiviteter som følge af arbejdstidsaftalen A20 er tænkt ind i processen for skoleudviklingssamtaler.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen om skoleudviklingssamtaler i skoleåret 2023/24 tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Som en del af folkeskoleforligskredsens aftale om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen er det besluttet, at årlige skoleudviklingssamtaler erstatter kvalitetsrapporterne. Processen for skoleudviklingssamtaler i Ishøj Kommune blev behandlet på Børne- og undervisningsudvalgets møde den 15. december 2022. Her blev det besluttet, at processen med skoleudviklingssamtaler går i gang i indeværende skoleår 2023/24, idet der i skoleåret 2022/23 blev afholdt opfølgningsmøder på kvalitetsrapporten 2022 på alle skoler. Skoleudviklingssamtalerne skal tage afsæt i skolens udviklingsområder og i, hvordan elevernes faglige udvikling og trivsel bedst styrkes.

Med sagen orienteres udvalget om de fælles punkter for skoleudviklingssamtalerne, der er aftalt mellem skolelederne og administrationen. Børne- og Undervisningsministeriets vejledning for skoleudviklingssamtaler og Ishøj Kommunes proces for skoleudviklingssamtaler er bilagt sagen.

Bilag

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker for denne byrådsperiode. På udvalgets møde den 16. februar 2023 blev de politiske pejlemærker prioriteret. I den forbindelse blev der peget på områder, hvor der er særlige behov eller udfordringer, som indebærer, at der bliver iværksat et strategisk forankret udviklingsarbejde. De tre områder er 1) Sundhed (med fokus på overvægt og mental sundhed), 2) Specialtilbud i dagtilbud og på skoler 3) Sammenlægning af aftenklubber.

Med baggrund i ovenstående beslutning er der nedsat en styregruppe og tre projektgrupper - en for hvert prioriteret område. Arbejdet med de prioriterede områder er mundet ud i, at der er udarbejdet udkast til tre strategier:

Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge - (Sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler)
Strategien for Stærke fællesskaber for alle børn og unge har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for inkluderende børne- og ungefællesskaber i de lokale dagtilbud og skoler i samarbejde med fritidslivet.
Strategien er i høring og bliver forelagt for Børne- og Undervisningsudvalget på mødet den 14. december 2023.

Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub
Strategien skal sætte retningen for Ishøj Kommunes fælles aftenklub for unge i 6. - 10. klasse. Målet er at skabe et anerkendende og inkluderende miljø, hvor alle børn og unge føler sig velkomne og respekteret. Strategien beskriver bl.a. de indsatser, der skal understøtte, at de unge i Ishøj vælger den fælles aftenklub til.

Strategi og handleplan for den fælles aftenklub har været i høring frem til den 30. oktober 2023 og er blevet tilrettet på baggrund af høringssvarene. Af bilag 1 fremgår de indkomne høringssvar, og det er indskrevet i bilaget, hvilke rettelser, der er foretaget på baggrund af høringssvarene. Udover de rettelser, der er foretaget i strategi og handleplan, tages samtlige høringssvar til efterretning og indgår i det videre arbejde med at realisere strategi og handleplan. I bilag 2 ses den tilrettede strategi og handleplan for den fælles aftenklub med rettelsesmarkeringer, mens strategi og handleplan uden rettelsesmarkeringer fremgår af bilag 3.

Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj Kommune
Strategien omhandler mistrivsel og overvægt hos børn og unge og fremlægges med henblik på høring. Mistrivsel og overvægt hos børn og unge er ikke en opgave, vi kan løse alene som kommune, og derfor er der i strategien lagt op til dialog og inddragelse, som er bredt forankret blandt børn, unge, forældre og civilsamfund. Input til strategien har været drøftet på mødet i Ishøj Skoleforum den 28. september og i Dialogforum for Dagtilbud den 3. november.

Administrationen foreslår, at Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj sendes i høring i følgende fora:

  • Skolebestyrelserne
  • Dagtilbuddenes forældrebestyrelser
  • Ishøj Fælles Elevråd
  • Bestyrelserne på kulturområdet
  • Kultur- og Fritidsudvalget
  • FællesMED og LokalMED på skole- og dagtilbudsområdet
  • LokalMED i Center for Børn og Forebyggelse
  • LokalMED på kultur- og fritidsområdet
  • Folkeoplysningsudvalget
  • Medborgerforum
  • Handicaprådet


Det foreslås, at strategien sendes i høring fra den 24. november 2023 til den 20. marts 2024. Når høringen er afsluttet, forventes strategien at blive forelagt på Børne- og Undervisningsudvalgsmødet den 18. april 2024 med henblik på endelig vedtagelse.

Udkast til Strategi for Sunde børne- og ungeliv i Ishøj er vedhæftet dagsordenen (bilag 4) sammen med udkast til høringsbrev fra Børne- og Undervisningsudvalget (bilag 5).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

  • at Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub godkendes med de foreslåede ændringer.
  • at Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj sendes i høring i perioden fra den 24. november 2023 til den 20. marts 2024.

Beslutning

Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub blev godkendt med de foreslåede ændringer.


Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj sendes i høring. Udvalget ønsker, at strategien også sendes i høring i Udsatterådet.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Med baggrund i Børne- og Undervisningsudvalgets prioritering af fokusområder er det besluttet at udarbejde tre politiske strategier på udvalgets område. På dette møde fremlægges Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub til endelig godkendelse, og udkast til Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj fremlægges med henblik på høring.

Bilag

Sagsfremstilling

Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig aktivt af stedets aktiviteter og muligheder.

Den forberedende grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, som endnu ikke er parate til at gå i gang med at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager. Formålet med FGU er, at de unge efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

FGU Vestegnen har indtil 1. januar 2024 en lokal afdeling på Pilemølle i Ishøj. Ishøj Kommune ønsker fortsat en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune, således at vi kan sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge. Samtidig er erfaringen, at Ishøjs unge oftere benytter sig af tilbud tæt på deres bopæl.

Administrationen vurderer derfor, at etablering af en FGU afdeling/skole på Bredekærgård kan fremme muligheden for et tættere samarbejde med FGU, så flere unge i Ishøj Kommune kan komme i et FGU tilbud og efterfølgende gennemføre en anden ungdomsuddannelse eller komme i job.

FGU Vestegnen har følgende behov i forhold til at kunne fortsætte med en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune:

  • Der skal være plads til et hold primo 2024 med fokus på natur og dyrehold. På sigt er der et ønske om, at der kan være plads til to hold på gennemsnitligt 15 elever pr. hold. Dette kunne fx være i forhold til ejendomsservice eller miljø og genbrug.
  • Der skal være et undervisningslokale, toiletfaciliteter, omklædningsfaciliteter og gerne køkkenfaciliteter.
  • Der skal være adgang til dyr, som eleverne er en del af den daglige pasning af, og eleverne skal have mulighed for at følge dyrene fra fødsel til slagtning (avl).
  • Der skal være adgang med offentlig transport.

Ishøj Kommune ser følgende muligheder i et samarbejde med FGU på Bredekærgård:

  • Der er mulighed for at samarbejde om dyreholdet af Ishøj Dyrepark og dyrene på Bredekærgård.
  • Der er supplerende mulighed for at lære om produktion af foder og læring om biodiversitet.
  • Der er mulighed for at samarbejde med Ishøj Naturcenter omkring formidling overfor fx børn.
  • Der er mulighed for yderligere samarbejder, fx ift. vedligehold af bygninger og arealer, såfremt der udvides med yderligere hold indenfor ejendomsservice eller miljø og genbrug

Administrationen har afsøgt de forskellige muligheder i faciliteterne på Bredekærgård i forhold til at etablere en lokal afdeling/skole af FGU Vestegnen. Hensyn til borgere og brugere i forhold til den nuværende brug har været vurderet, og administrationen vurderer, at følgende løsning vil få færrest konsekvenser for borgere og brugere og de nuværende aktiviteter:

Forslag til udlejning af lokaler og faciliteter til FGU afdeling/skole på Bredekærgård:

  • Kontorlokale til FGU medarbejdere etableres på 1. salen i hovedhuset på Bredekærgård
    • Lokalet er eksisterende og ombygges ikke. Der skal samarbejdes med øvrige brugere af kontorlokalet ift. flere brugere end pladser.
  • Omklædning, toilet og badefaciliteter til FGU elever og medarbejdere
    • Enten eksisterende faciliteter, såfremt der findes gode løsninger for nuværende brugere og medarbejdere
    • Eller midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene
  • Undervisningslokale til FGU med undervisningsmulighed for 1-2 hold med gennemsnitligt 15 elever på hvert hold
    • Etablering af en midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene

I ovenstående løsning er der etablerings- og driftsomkostninger til en pavillonløsning på kort sigt og en ombygning af staldene på længere sigt. En ombygning af staldene er et ønske, som administrationen omkring Bredekærgård har haft i en længere årrække, idet det har perspektiver for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes understøtter de forskellige aktiviteter, der er på Bredekærgård. Omkostninger ved etableringen af den midlertidige pavillonløsning og den varige løsning med ombygning af staldene forelægges til politisk beslutning forud for etablering samtidig med samarbejdsaftalen mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune, som ligeledes indeholder lejeaftale. Administrationen vil efter den politiske principbeslutning gå videre med at indhente de nødvendige tilladelser til at etablere en midlertidig pavillonløsning.

FGU Vestegnen har på administrativt niveau tilkendegivet overfor administrationen, at de er interesserede i at etablere en skole/afdeling på Bredekærgård. Forslaget forelægges FGU Vestegnens bestyrelse i november 2023. Til brug for FGU bestyrelsens behandling af sagen er der sendt et brev til FGUs direktør med angivelse af en interessetilkendegivelse for, at FGU Vestegnen kan etablere skole/afdeling ved Bredekærgård. Interessetilkendegivelsen tager forbehold for den politiske behandling i Ishøj. Brevet er vedlagt som bilag 1.

Procesplan

Hvornår

Hvad

August- oktober

Administrativ afsøgning af muligheder for samarbejde omkring en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård.

November

Politisk principbeslutning om, at administrationen skal gå videre med at forberede etablering af en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård. Sagen skal behandles i BUU, KFU, TBU, EBU og ØPU med endelig beslutning på Byrådsmødet i december.

November

Samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune udarbejdes.

November

Lejekontrakt udarbejdes.

December

Orienteringsmøde for Bylaug, naboer og brugere af Bredekærgård.

December/februar

Indhentning af byggetilladelse til etablering af midlertidig pavillonløsning.

Februar/marts

Etablering af en midlertidig pavillon løsning.

Marts/april

FGU Vestegnens afdeling/skole for Natur og Dyrehold flytter til Bredekærgård og kan indtil indflytning blive på Pilemølle, indtil den midlertidige pavillon står klar på Bredekærgård.


Lovgrundlag

Det juridiske grundlag for etablering af samarbejdsaftale om udlejning af lokaler til FGU Vestegnen er vedlagt son bilag 2.

Økonomi

Økonomimodellen præsenteres forud for endelig politisk beslutning om etablering af FGU tilbud på Bredekærgård gennem samarbejdsaftale og lejeaftale.

Indstilling

at Byrådet træffer principbeslutning om

  • at administrationen går videre med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen etablerer en afdeling/skole på Bredekærgård.

at Byrådet træffer beslutning om

  • at administrationen går videre med at etablere et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune
  • at administrationen går videre med at indhente de nødvendige tilladelser til etablering af en midlertidig pavillon løsning, som Ishøj Kommune kan udleje til FGU Vestegnen til brug for en lokalafdeling for Natur og Dyrehold.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.

Beslutningstema

FGU Vestegnen har ansøgt ministeriet om at lukke deres Ishøj afdeling/skole på Pilemølle pga. udfordringer med stedet. Derfor har Ishøj Kommune i samarbejde med FGU Vestegnen afsøgt muligheder for at etablere en lokal afdeling/skole på Bredekærgård i Ishøj med fokus på et tæt samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

I sagen fremlægges perspektiverne ved at etablere et lokalt FGU tilbud på Bredekærgård og procesplanen for etableringen med henblik på en politisk principbeslutning i forhold til, om administrationen skal gå videre med at etablere en FGU afdeling/skole på Bredekærgård primo 2024 og tilvejebringe et politisk beslutningsoplæg til en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Midlerne udmøntes som en tildelingspulje og tilskuddet pr. kommune er for alle tre år beregnet på baggrund af kommunens forholdsmæssige andel af det forventede børnetal i 2023.

Formålet med puljen er at øge fagligheden på dagtilbudsområdet, dvs. dagplejen og daginstitutionerne, ved at understøtte kommunernes mulighed for at opkvalificere pædagogisk personale i dagtilbud. Det er ambitionen, at midlerne fra opkvalificeringspuljen fører til flere pædagoger og pædagogiske assistenter. Herudover gives der mulighed for opkvalificering i bredere forstand gennem voksen- og efteruddannelse.

Tilskuddet fra puljen skal anvendes til opkvalificering af det pædagogiske personale ansat i dagtilbud eller til personale, som har en pædagogisk funktion i relation til børn eller personale i dagtilbud. Kommunen kan anvende midlerne til kompetenceløft af pædagogisk personale ansat som f.eks. dagplejere, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter, pædagoger og ledere i dagtilbud, såfremt den pågældende medarbejder lever op til kravene for at blive optaget på uddannelses- og opkvalificeringsforløbene. Midlerne kan bl.a. anvendes, til den pædagogiske assistentuddannelse (PAU), meritpædagoguddannelsen og voksen- og efteruddannelse, der foregår inden for det offentlige voksen- og efteruddannelsessystem. Herudover kan op til 10 % af midlerne anvendes til uformel opkvalificering forstået som kommunalt afholdt voksen- og efteruddannelse, institutions-intern undervisning eller private kurser.

Det er op til kommunen ud fra lokale behov at beslutte, hvorledes tilskuddet skal fordeles blandt dagtilbud i kommunen. Plan for udmøntning af midlerne for 2023, 2024 og 2025 vil blive forelagt for Børne- og Undervisningsudvalget primo 2024.

Lovgrundlag

Aftale om minimumsnormeringer.

Økonomi

Den samlede bevilling er på 1.304 mio. kr.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at midlerne udmøntes med forbehold for, at bevillingen fastholdes til formålet på finansloven for de enkelte år.

Udbetaling af tilskud til kommunen vil ske efter ministeriets gennemgang af indsendte regnskaber for afholdte udgifter i de enkelte anvendelsesperioder. Tilskud udbetales med et beløb svarende til de afholdte udgifter angivet i regnskaberne.

Indstilling

at indtægts- og udgiftsbevillingen i 2024 håndteres i forbindelse med budgetopfølgning, og at bevillingerne i 2025-2026 håndteres som en teknisk korrektion i budgetprocessen, idet der er tale om en nulløsning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsministeriet har medio oktober 2023 udmeldt puljen til mere uddannet pædagogisk personale (opkvalificeringspuljen). Puljen er oprindeligt afsat med Aftale om minimumsnormeringer af 5. december 2020. Puljens samlede økonomiske ramme for hele perioden udmøntes til alle landets kommuner. Ishøj Kommunes andel af midlerne er 280.000 kr. i 2023. I 2024 og 2025 er kommunen tildelt 512.000 kr. pr. år.

Sagsfremstilling

Omgørelsesprocenten tager udgangspunkt i de klager, som Ankestyrelsen har behandlet i det år, Danmarkskortet vedrører. Når en borger klager over en kommunal afgørelse på socialområdet, er det Ankestyrelsen, der behandler klagen. Omgørelsesprocenten viser således andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises. Socialområdet dækker over alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er klageadgang til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse.

Omgørelsesprocenten fortæller derfor noget om rigtigheden af den del af kommunens afgørelser, der påklages til Ankestyrelsen, men fortæller ikke noget om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling. Omgørelsesprocenten viser andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises. Omgørelsesprocenten viser dermed, hvorvidt dem der klager til Ankestyrelsen, enten har ret i deres klage, eller har ret til at få genbehandlet deres sag.

Omgørelsesprocenten omfatter derimod ikke oplysninger om de sager i kommunerne, som ikke påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten viser dermed ikke, hvor stor en del af det samlede antal sager eller afgørelser i kommunerne, som indeholder fejl eller som påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten kan derfor ikke bruges til at udtale sig om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling.

Danmarkskortet 2023 viser, at Ankestyrelsen i 2022 har behandlet 44 sager i Ishøj Kommune indenfor servicelovens områder - 11 fra Center for Børn og Forebyggelse og 33 fra Center for Voksne og Velfærd. På området under Center for Børn og Forebyggelse er der to sager, der er ændret og én sag, der er hjemvist. På området under Center for Voksne og Velfærd er der én sag, der er ændret, og 13 sager, der er hjemvist. Administrationen har vedlagt en gennemgang af omgørelsesprocenterne for hele socialområdet (bilag 2).

I 2022 var den samlede omgørelsesprocent på socialområdet i Ishøj Kommune 38,6 %. Det er 1,1 % højere end landsgennemsnittet, og samtidig den højeste omgørelsesprocent i Ishøj Kommune siden 2019. Omgørelsesprocenten var 37,9 % i 2019 for Ishøj mod 40,9 % på landsplan, 31,1 % i 2020 for Ishøj mod 36,2 % på landsplan, 36,5 % i 2021 for Ishøj mod 31,8% på landsplan. Der skal tages højde for, at der pga det lave sagsantal i Ishøj let sker større procentvise udsving i opgørelsen.

I 2022 var omgørelsesprocenten på socialområdet i Ishøj Kommune 3,8 % højere end i Brøndby Kommune og 2,7 % højere end i Høje- Taastrup Kommune, hvorimod omgørelsesprocenten var 7,9 % lavere end i Albertslund Kommune og 7,1 % lavere end i Glostrup Kommune.

Danmarkskortet 2023 viser desuden, at der er sket et fald i antallet af klagesager i Ishøj Kommune i forhold til forrige år. Ankestyrelsen har modtaget 66 sager i 2019, 74 sager i 2020, 52 sager i 2021 og 44 sager i 2022. Administrationen har vedlagt en sammenligning af omgørelsesprocenterne for kommunerne (bilag 3)

Til brug for den kommende behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2023 har Ankestyrelsen angivet en række vigtige opmærksomhedspunkter, der skal inddrages i forberedelsen af Byrådets behandling af Danmarkskortet. Det betyder, at Byrådet skal have en aktiv drøftelse og behandle Danmarkskortets tre dele, som udgør omgørelsesprocenterne på henholdsvis børnehandicapområdet, voksenhandicapområdet og på det samlede socialområde.

Stillingtagen til en handleplan vedrørende Danmarkskortet 2023
Byrådet skal tage stilling til behovet for at udarbejde en handleplan til Ankestyrelsen med udgangspunkt i Byrådets drøftelse af Danmarkskortet for 2023. Beslutter Byrådet, at der ikke skal udarbejdes en handleplan, skal Ankestyrelsen orienteres herom.

Administrationen vurderer, at der er behov for at udarbejde en handleplan grundet stigningen i omgørelsesprocenten i 2022. Det er administrationens vurdering, at handleplanen skal støtte det fortsatte arbejde og de igangværende initiativer, som er blevet igangsat i 2023, blandt andet på baggrund af handleplanen for Danmarkskortet 2022 (omgørelsesprocenter 2021). Administrationen foreslår, at Byrådet vedtager nedenstående handleplan, som derefter sendes til Ankestyrelsen.

Handleplan
Med henblik på at nedbringe antallet af hjemviste eller omgjorte sager fra Ankestyrelsen vil Ishøj Kommune have øget fokus på klagesager samt på Ankestyrelsens afgørelser med henblik på at følge dem tæt, eftersom dette indeholder et vigtigt læringsperspektiv i forhold til at styrke kvaliteten i kommunens afgørelser på servicelovens områder. Derudover vil Ishøj Kommune løbende arbejde med indsatser, der kan understøtte, at kvaliteten øges i samtlige afgørelser, der træffes, hvilket ligeledes skal medvirke til at nedbringe omgørelsesprocenten, f.eks. via undervisning vedrørende de juridiske rammer for sagsbehandling og afgørelsespraksis samt gennem en styrkelse af læringskulturen hos medarbejderne.

Resultat af Ankestyrelsens gennemgang af Ishøj Kommunes behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2022 (omgørelsesprocenter for 2021)
I forbindelse med gennemgangen af Danmarkskortet i 2022 vedtog Byrådet en handleplan som følge af, at omgørelsesprocenterne i 2021 for kommunens afgørelser var lidt højere end landsgennemsnittet. Administrationen har vedlagt en opfølgning på handleplanen for sidste år i bilag. På den baggrund har Ankestyrelsen vurderet, at de ikke foretager sig yderligere i forhold til Ishøj Kommunes behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2022.

Lovgrundlag

Serviceloven og retssikkerhedslovens § 79 b.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at ovenstående handleplan godkendes og sendes til Ankestyrelsen.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Af orienteringen fra Ankestyrelsen fremgår det, at Byrådet skal behandle Danmarkskortet 2023, der omfatter omgørelsesprocenter på socialområdet i 2022, på et møde inden udgangen af indeværende år samt anbefale, hvorvidt der skal udarbejdes en handleplan på baggrund af Danmarkskortet over omgørelsesprocenter. Dette følger af retssikkerhedslovens § 79 b. Orienteringen fra Ankestyrelsen er vedlagt som bilag 1.

Bilag

Sagsfremstilling

Lovgivningen og principafgørelser sætter rammen for en stor del af de merudgifter, som kan bevilliges efter servicelovens § 41. På visse områder er der dog ikke fastsat centrale principper eller takster for merudgifterne, hvilket betyder, at kommunerne selv skal fastsætte serviceniveauet, beregningsprincipper og/eller takster for disse ydelser.

Kvalitetsstanderne i denne sag er de hyppigst anvendte områder, hvor der i sagsbehandlingen kan være brug for vejledende serviceniveauer, beregningsprincipper og takster som afsæt for konkrete afgørelser. Det bemærkes i den forbindelse, at alle afgørelser skal være konkrete og individuelle. Det kan således betyde, at serviceniveauet i den konkrete afgørelse godt kan afvige fra Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder, hvis der er særlige forhold, som gør sig gældende.

Seneste kvalitetsstandard på området blev godkendt i august 2019. Der er naturligvis ændret i taksterne, så de er tidssvarende, og det er præciseret, hvordan taksterne/satserne følger prisudviklingen på de forskellige områder, så kvalitetsstandarden ikke forældes alene på baggrund af prisændringer. Der er endvidere medtaget flere tøjtyper, da den tidligere version manglende gængse tøj-typer som f.eks. kjoler/nederdele.

Kvalitetsstandarden har forud for godkendelse i Børne- og Undervisningsudvalget været i høring i Handicaprådet den 25. oktober 2023. Handicaprådet bemærker, at " der med Barnets Lov vil blive ændret på de enkelte paragraffer og gør derfor opmærksom på, at denne ændring også skal indtænkes i kvalitetsstandarderne". Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i kvalitetsstandarden. Referat fra mødet i Handicaprådet er vedhæftet dagsordenen.

Lovgrundlag

Servicelovens § 41 om merudgiftsydelser.
Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det er en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens af den samlede nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter andre bestemmelser i denne lov eller anden lovgivning.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at kvalitetsstandard for merudgifter til børn og unge efter servicelovens § 41 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Kvalitetsstandard for merudgifter til børn og unge efter servicelovens § 41 er blevet opdateret. Administrationen indstiller, at kvalitetsstandarden godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Prøvekarakterer i 9. klasse
Prøvekaraktererne i 9. klasse er samlet i vedhæftede bilag. Af bilaget fremgår landsgennemsnittet, gennemsnittet samlet for Ishøj Kommune samt gennemsnittet for de fem folkeskoler i Ishøj for skoleårene 2022/2023 og 2021/2022. Tallene er trukket fra Børne- og Undervisningsministeriets Uddannelsesstatistik. Sammen med prøvekaraktererne for de enkelte skoler er vedlagt den socioøkonomiske reference for skoleåret 2022/2023. De enkelte skolers prøvekarakterer vil blive behandlet i forbindelse med skoleudviklingssamtalerne, og der bliver efterfølgende en tilbagemelding til Børne- og Undervisningsudvalget på det videre arbejde.

Midlertidigt begrænsede telefontider i Pladsanvisningen
Pladsanvisningen har i en periode mindre bemanding end vanligt, hvilket betyder, at der til og med december 2023 vil være begrænsede telefontider i Pladsanvisningen. De nuværende telefontider er følgende: Mandag - onsdag kl. 9-15, torsdag kl. 12-17 og fredag kl. 9-13. I perioden til og med december vil telefontiderne være som følger: Mandag-onsdag kl. 9-12, torsdag kl. 12-15 og fredag kl. 9- 12.

Opfølgning på Ungebyrådsmødet den 27. april 2023
I forbindelse med Ungebyrådsmødet d. 27. april blev der vedtaget forslag til lokale klimatiltag, som skal forankres ude på skolerne.  
De vedtagne forslag er:

1. Mindre madspild og grønnere mad lokalt på skolerne i Ishøj.

2. Innovative skraldespande og fælles affaldssorteringsdag for alle skoler i Ishøj.

3. Opladningsstationer i Byrummet, der generer grøn strøm til opladning.

 For nuværende er der nedsat en arbejdsgruppe, der sammen med de unge fra Ungebyrådsmødet og Ishøj Fælleselevråd har igangsat et arbejde med at få realiseret forslag 1 og 2.
I forening med Ishøj Kommunes klimakoordinator er der påbegyndt et samarbejde med Claus Meyer, der skal understøtte kantineordningerne på skolerne og muligvis i dagtilbud (afventer afklaring), med henblik på at omstille til et grønnere og mere bæredygtigt køkken. Samarbejdet sigter mod at styrke køkkenpersonalets viden og værktøjer til, hvordan man udvikler grønnere og sundere madvaner blandt de unge, og samtidig reducerer madspild.

Derudover har en del af deltagerne fra Ungebyrådet deltaget i en ekskursion til Vestforbrændingen med det formål at tilegne sig viden om de forskellige affaldsfraktioner samt inspiration til, hvordan man i højere grad kan arbejde effektivt med affaldssortering i Ishøj og på skolerne. Efterfølgende har de unge bidraget med inputs til indholdet og planlægningen af en fælles affaldssorteringsdag. Vibeholmskolen har indvilliget i at være pilotskole for dette initiativ, og ambitionen er, at de positive erfaringer derfra kan danne grundlag for udbredelsen af en fælles affaldssorteringsdag på resten af skolerne i Ishøj.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.