Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 15. februar 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Administrationen har indarbejdet Erhvervsrådets input.


Der er indarbejdet input om:

- Nem og sikker transport i erhvervsområdere

- Sikring af kvalificeret arbejdskraft

- Socialøkonomiske virksomheder.


Derudover er der lagt mere vægt på stolthed og image i den indlendende tekst.


Erhvervsstrategien er desuden blevet ændret i struktur, så det nu fremstår mere klart, hvordan Ishøj Kommune vil arbejde med de enkelte temaer i strategien.


Der er tilføjet en ekstra overskrift om grøn omstilling for at fremhæve de initiativer, som kommunen har iværksat på dette område. Initiativerne under den nye overskrift var også tidligere med i Erhvervsstrategien, og er dermed ikke nye.


Sidst men ikke mindst er en graf blevet erstattet af en anden graf, for at give et mere udfoldet billede af beskæftigelsen i Ishøj.


Erhvervsstrategien er vedlagt i to versioner. En færdig og layoutet version (Bilag 1) og en version hvor rettelser er tydeligt markerede. (Bilag 2).

Økonomi

Ingen


Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget godkender Erhvervsstrategien i den nuværende form.

Beslutning

Udkastet sendes til høring i Teknik- og Bygningsudvalget, Klima- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Planudvalget for så vidt angår deres respektive ansvarsområder inden endelig godkendelse.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget besluttede på mødet den 18. januar 2023 at revidere Erhvervsstrategien på baggrund af Erhvervsrådets kommentarer. Administrationen fremlægger nu en revideret version til godkendelse i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Erhvervsråd er et politisk og strategisk forum for drøftelse og udvikling af samarbejdet inden for bl.a. beskæftigelse, erhvervsfremme, sociale indsatser og grøn omstilling.

Ishøj Erhvervsråd er et bredt sammensat organ af en række aktører med betydning for udviklingen af erhvervslivet i Ishøj. Det består af repræsentanter fra virksomheder, faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner og Ishøj Byråd. Se bilag 1.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har mulighed for at udpege fem repræsentanter til Ishøj Erhvervsråd. På udvalgsmødet i november 2022 udpegede udvalget fire repræsentanter. Udvalget valgte at udsætte beslutningen om den femte plads, og har anmodet administrationen om at pege på mulige kandidater gerne inden for landbrug, jordbrug og gartneri.

 Det har ikke været muligt at finde en kandidat i denne branche. I bilag 2 peger administrationen i stedet på en række andre mulige kandidater fra forskellige brancher.

 Administrationen anbefaler, at udvalget laver en prioriteret liste over kandidaterne.

Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse

Økonomi

Ingen

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget prioriterer de foreslåede kandidater til pladsen i Erhvervsrådet.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal træffe beslutning om, hvem der skal indstilles til den sidste plads i Erhvervsrådet.

Resume

Udvalget prioriterede de foreslåede kandidater.

Bilag

Sagsfremstilling

På nuværende tidspunkt har 34 virksomhedsledere sagt ja til at være en del af Code of Care Ishøj. Dertil kommer fire virksomheder, der ønsker at følge taskforcens arbejde, selv om de på nuværende tidspunkt ikke har ressourcer til at indgå i samarbejdet. Sammen med Ishøj Kommune vil de sætte fokus på, hvordan virksomhederne kan tage mere socialt ansvar og fremme småjobs og jobfremmende aktiviteter for ledige med udfordringer i forhold til arbejdsmarkedet. Task Forcen kan vokse med tiden, hvis flere virksomheder ønsker at være med.

Den 8. februar afholdt Code of Care Ishøj sit første arrangement i Taskforcen. 20 virksomhedsledere var tilmeldt arrangementet. Desværre blev mange forhindret på dagen (mange var ramt af sygdom), det var derfor kun 12 virksomhedsledere, der deltog.

De fremmødte medbragte til gengæld et stort engagement og ønske om at gøre en forskel for de ledige, der har udfordringer i forhold til arbejdsmarkedet. Baggrunden for at virksomhedslederne ønsker at være en del af Code of Care Ishøj er meget varieret. Nogle har allerede stor erfaring med socialt ansvar, mens andre håber på, at deltagelsen i taskforcen kunne give dem inspiration og mod til at tage et større socialt ansvar. Flere havde også et stort ønske om at bidrage til at få et endnu bedre samarbejde mellem kommunen og virksomhederne.

Taskforcen udviklede en fælles vision for Code of Care Ishøj. Visionen lyder:


”Plads til alle – Brug for alle – Job til alle

Vi vil sikre, at alle personer med udfordringer i Ishøj får en fair chance på arbejdsmarkedet til gavn for mennesket, virksomheden og samfundet.”


Taskforcen kom også med flere bud på aktioner, som taskforcen kan iværksætte. Eksempler på foreslåede aktioner er:


  • Mød en chef – virksomhedsbesøg
  • Mød en ledig – et socialt arrangement hvor virksomhederne får et bedre indblik i, de vanskeligheder, ønsker og drømme, som de ledige har.
  • Jobmesse med jobdating – hvor mange virksomheder er samlet, og ledige kan møde virksomhederne og omvendt.
  • Minipraktikker – endagspraktik for ledige så de kan få indblik i forskellige jobs ved at komme på flere endagspraktikker.
  • Et større virksomhedsevent hvor vi kan få flere virksomheder med til at skabe småjobs til ledige med udfordringer.


Sammen med Code of Care arbejder administrationen på at realisere de foreslåede aktioner.

Næste arrangement i taskforcen forventes at blive afholdt medio april.

Lovgrundlag

Lov om Aktiv Beskæftigelse

Økonomi

Ingen nye udgifter.

 Der er tidligere (Juni 22) truffet beslutning om at indgå et treårigt samarbejde med Code of Care til en samlet pris på 950.000 kr. Derudover blev det vedtaget, at Center for Beskæftigelse og Erhverv afholder udgifter til materialer, markedsføring mv. fra eget budget.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har etableret en Code of Care Task Force i Ishøj. Task Forcen skal arbejde på at fremme social ansvarlighed i Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har pr. 1.2.2023 registreret 54 ukrainske flygtninge over 18 år.


To af de ukrainske flygtninge er over 70 år, og derfor ikke tilmeldt danskundervisning og ikke aktiveret.


22 er i arbejde og modtager ikke ydelse fra jobcenteret.


14 har aldrig henvendt til sig til jobcenteret.


16 er på ydelse – af dem er fem i praktik og tre i løntilskud.


Der er således 8 af de ukrainske flygtninge, der ikke har anden aktivitet end danskundervisning. Årsagen til at der ikke er anden aktivitet end danskundervisning er typisk, at de er sygemeldte.


I alt går 21 borgere til danskundervisning.


Ændringer i lovgivningen på området
Da udvalget sidst blev orienteret, var det muligt at give ukrainske flygtninge seks måneders dispensation for aktivering og danskundervisning. Efter januar 2023 er dispensationsperioden på tre måneder. Ishøj Kommune giver ikke dispensation for aktivering og danskundervisning.


Lovgrundlag

L 145 - Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.

Økonomi

Intet


Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har bedt om en status på antallet af Ukrainere i Ishøj Kommune og deres tilknytning til arbejdsmarkedet

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen har 20. november 2022 bedt om en udtalelse fra Ishøj Kommune på baggrund af, at der fandtes forældede og mangelfulde oplysninger om svar- og sagsbehandlingsfrister på Ishøj Kommunes hjemmeside. Ifølge Ankestyrelsen skal fristen regnes fra det tidspunkt, hvor myndigheden har modtaget en ansøgning, og omfatter tiden indtil afgørelsen er truffet. Fristerne for de forskellige lovområder skal lægges ud på hjemmesiden for Ishøj Kommune. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Aktivloven, Beskæftigelsesindsatsloven, Sygedagpengeloven, Repatrieringsloven og Retssikkerhedsloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget godkender sagsbehandlingsfristerne i bilag 1.

Beslutning

Tiltrådt med de faldne præciseringer.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Ankestyrelsen har pointeret, at sagsbehandlingsfristerne i Ishøj Kommune ikke er korrekte. Administrationen fremlægger nu svar- og sagsbehandlingsfrister i Ydelsesafdelingen og i Job og Kompetencer til godkendelse i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Uddannelsesløft

Formålet med puljen til uddannelsesløft er at give mulighed for, at dagpengemodtagere over 30 år, kan få tilbud om en hel eller dele af en erhvervsuddannelse. Endvidere er formålet, at jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år og overgangsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, og som er fyldt 30 år, kan få tilbud om et grundforløb på en erhvervsuddannelse, hvis:

1) personen ikke har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, eller

2) personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, men ikke har anvendt denne uddannelse i de sidste 5 år.

 Den regionale uddannelsespulje

Formålet med den regionale uddannelsespulje er, at flere ledige får mulighed for at deltage i korte erhvervsrettede kurser inden for områder, hvor der forventes jobåbninger i de næste seks måneder, eller hvor der er en konkret jobåbning hos en arbejdsgiver. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob.

Lovgrundlag

Lov nr. 548 af 7. maj 2019 om en aktiv beskæftigelsesindsats for begge puljer.

Økonomi

Center for Beskæftigelse har modtaget tilsagn om støtte på 256.000 kr. vedr. uddannelsesløft samt 790.892,00 kr. vedr. den regionale uddannelsespulje - i alt 1.046.892,00 kr. Begge puljer er til afholdelse i perioden 1. januar 2023 - 31. december 2023. Midlerne forventes udbetalt foråret 2024. Se bilag 4.

Puljerne påvirker ikke servicerammen.

Indstilling

at der gives en tillægsbevilling til merudgifter på 1.046.892 kr. i 2023 samt en tillægsbevilling til merindtægter på 1.046.892 kr. i 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Center for Beskæftigelse har modtaget tilsagn til støtte fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) vedr. puljemidler til uddannelsesløft og den regionale uddannelsespulje. Se bilag 1-3.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager nøgletallene til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

1) Status på Småjobpuljen

Administrationen giver en orientering om hvor langt vi er med at få etableret småjobs i regi af puljen.


2) Status på de politiske aftaler

Det er nu sikkert, at Arne-besparelsen bliver en realitet med de initiativer, som blev fremlagt i den politiske aftale, herunder at a-kasserne får ansvaret for de forsikrede ledige i de første 3 mdr. samt at vejledning og opkvalificering ikke længere skal tælle som ‘ret og pligt’-tilbud eller med i fokusmålet. I stedet skal min. 70% af de ledige være i en jobrettet indsats (løntimer, løntilskud eller praktik).


Lovforslaget fremgår af det netop offentliggjorte lovkatalog frem til vinterferien og ligger dermed øverst i bunken for regeringen.


3) Helhedsorienteret indsats

Status for Hovedloven om helhedsorienterede indsatser (HOI) er endnu uvis. Hovedloven står ikke nævnt i regeringsgrundlaget. Der står, at de mest socialt udsatte skal undtages fra beskæftigelsessystemet, men målgruppen er ikke nærmere defineret. Det er således heller ikke helt klart, om der er et overlap til målgruppen for HOI, som jo netop er defineret ved, at der skal være et potentiale for progression i forhold til arbejdsmarkedet. Det var oprindeligt planlagt, at hovedloven skulle fremsættes i februar med ikrafttræden i juli, men vi kan foreløbigt konstatere, at den ikke fremgår af det foreløbige lovkatalog og derfor - såfremt den bliver en realitet - står til at blive udskudt.


4) Skift af fagsystem fra Momentum til Fasit

Vores nuværende kontrakt med Momentum udløber 31. maj 2023. Vi har derfor i december og starten af januar gennemført en markedsafdækning, hvor de to fagsystemer på markedet (KMD/Momentum og Schultz/Fasit) har haft mulighed for at præsentere deres systemer. I første omgang var det overfor MED-udvalget, men senere udvidede vi deltagergruppen, så også flere andre medarbejdere deltog i præsentationen af Fasit.


På baggrund af de præsentationer vi har fået af henholdsvis Momentum og Fasit, har en samlet ledelse valgt at pege på et skift til Fasit.


Begrundelsen er, at Fasit har mange flere funktioner, virker brugervenligt (når man lige vænner sig til det), understøtter den virksomhedsrettede indsats bedre, har en app til brug i kommunikationen med borgerne og har indbygget selvbookingsystem, så vi kan opsige aftalen med Work Force Planner fra Edora. Dertil kommer, at Fasit også er billigere.


Vi er helt klar over, at det er ekstremt krævende at skifte IT fagsystem, derfor har vi drøftet på et MED-møde, hvordan vi kan gøre skiftet så smidigt som muligt. Der kom mange gode forslag fra MED, og vi håber vi kan få tilrettelagt en god proces, med grundig intern oplæring i det nye system. Heldigvis har vi nogle kolleger, som har arbejdet i Fasit tidligere, så helt nyt bliver det ikke for alle.


Uddannelse i det nye system vil foregå fra den 3. april og frem til den 10. maj. Vi starter med superbrugerne, og senere kommer alle vi andre med. Uddannelsen består af et indledende e-læringsforløb, som kan gennemføres når det passer medarbejderen bedst. Det efterfølges af egentlig uddannelse.


Vi forventer at vi lukker ned torsdag den 4. maj til fyraften, hvorefter data konverteres fra Momentum til Fasit. (Fredag er en helligdag). Den 8. og 9. maj kontrollerer vi, at alle data er kommet med, og at alt fungerer som det skal. Onsdag den 10. maj skulle vi gerne være i normal drift igen. Det vil betyde, at der bliver et par dage, hvor vi ikke kan arbejde i vores fagsystem. De dage bruger vi på uddannelse i det nye system og kontrol af data.


Efterhånden som vi er kommet godt i gang med vores nye fagsystem, vil der blive løbende efteruddannelse i de mange funktioner, der er i Fasit.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.