Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 17. januar 2024 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen vil på mødet præsentere nøgletal, særlige udfordringer og igangsatte indsatser på områderne for jobafklaring og ressourceforløb. Se bilag 1.


Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet har den 5. september 2023 vedtaget en ny indkøbs- og udbudsstrategi for Ishøj Kommune 2023-2026. Indkøbs- og udbudsstrategien er udarbejdet på baggrund af budgetprocessen for 2023, hvor byrådet igangsatte arbejdet med udvikling af indkøbs- og udbudsområdet, hvor der formodes at være et væsentlig økonomisk rationale at hente.

Der har været udarbejdet en udbudsplan for 2023, hvor en række udbud allerede er igangsat. Tilsvarende er der en udbudsplan for 2024, hvor beskæftigelsesområdet er prioriteret som det første område, der skal i udbud i 2024.

Et udbud har til hensigt at effektivisere udgifterne forbrugt til leverandører af borgerrettede indsatser i Center for Beskæftigelse og Erhverv. Formålet er således både at opnå faste aftaler, som kan sikre høj kvalitet i tilbuddene og samtidig sikre gode konkurrencedygtige priser.

Der er i 2024 et budget på ca. 22 mio. kr. til køb af indsatser fra eksterne aktører. Det skal nævnes, at der i 2023 er et forventet merforbrug på ca. 3,6 mio. kr. på dette område. Der har således i 2023 været forbrugt ca. 25,6 mio. kr. på køb af tilbud.

Det er dog ikke hele budgettet på 22 mio. kr., der vil kunne sættes i udbud. Fx køber vi en del sprogundervisning på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, som vi selv er partner i, ligesom vi fx køber forløb hos Vestegnens HF og VUC, AMU-centre m.v. Disse uddannelser vil ikke være omfattet af udbuddet, da de er bundet til de pågældende institutionstyper. Derudover vil der også fortsat være behov for at kunne købe helt specifikke og specialiserede indsatser hos fx Center for Hjerneskade eller tilsvarende. Det vurderes derfor, at et udbud vil omfatte ca. 15 mio. kr. af det samlede budget på 22. mio. kr.

Der forventes gennem udbud at kunne opnås en besparelse på 5%. Med et udbud på ca. 15 mio. kr. svarer det ca. til 750.000 kr. årligt. Det er aftalt, at 1/3 af gevinsten forbliver i centret, der på den måde kan iværksætte yderligere indsatser for de ledige. 2/3 af besparelsen går i kommunekassen til at styrke kommunens likviditet. Der er ikke tale om midler inden for servicerammen, når det handler om køb af eksterne tilbud på beskæftigelsesområdet. Gevinsten vil således ikke skabe mere luft inden for servicerammen.

Byrådet har ved vedtagelsen af indkøbs- og udbudsstrategien også besluttet, at udbud skal vægtes således, at pris skal vægte 50%, og at kvalitet skal vægte 50%.


Valg af udbudsmodel:

Udbudsprocessen kan tilrettelægges ud fra to forskellige modeller:


Model 1:

Der laves et udbud, hvor der alene ønskes aftale med én leverandør.

Fordelen med denne model er, at man har én central samarbejdspartner, som kommer til at kende jobcentret og sagsbehandlerne godt.

Ulempen kan være, at man kun har denne ene samarbejdspartner, som måske ikke har specialiseret viden og kompetencer inden for alle de forskellige aspekter og områder, og som kan være følsom overfor at særlige nøglemedarbejdere med specialiserede kompetencer forlader virksomheden, som derpå ikke kan løfte opgaven.

Denne model er blandt andet anvendt af Albertslund, Glostrup og Egedal kommuner.



Model 2:

Der laves et udbud, hvor målet er at indgå aftale med et begrænset antal leverandører, der tilsammen kan dække alle de faglige og specialiserede områder. Det kan fx være et sted mellem 5 - 15 leverandører afhængigt af, hvordan der bydes ind på udbuddet.

Fordelen med denne model er, at der et begrænset antal tætte samarbejdspartnere, som kommer til at kende jobcentret og sagsbehandlerne godt - særligt inden for det faglige område, som de er særligt specialiseret eller kompetente til at varetage. Derudover giver det mulighed for leverandører med særlig dyb faglighed inden for helt særlige områder. Dertil kommer, at der er mindre sårbarhed, hvis leverandørerne mister kernemedarbejdere, da der så vil være andre leverandører, der vil kunne tage over på opgaverne.

Ulempen er, at der bliver lidt flere samarbejdspartnere, og dermed flere kontrakter som der skal følges op på og flere samarbejdsmøder.

Denne model anvendes af langt de fleste kommuner i landet, som har været i udbud.

I øjeblikket benytter Center for Beskæftigelse og Erhverv ca. 35 leverandører. De 35 leverandører dækker tilsammen alle de typer af indsatser, der er behov for. Indsatserne spænder vidt og omfatter fx mentorstøtte, praktikforløb, indsatser for autister, hjernerystelsesforløb og exitforløb for bandemedlemmer m.v.

Administrationen vurderer, at det vil være mest hensigtsmæssigt at bibeholde en vifte af samarbejdspartnere, men gerne færre end i dag.

Til gengæld vurderes det vanskeligt at gennemføre en model, hvor der kun benyttes én leverandør til at varetage de mange indsatser, der er nødvendige for at hjælpe alle borgerne i Center for Beskæftigelse og Erhverv. Borgerne udgør ca. 1500 helårspersoner, og det er næppe muligt at yde samme kvalitet og skræddersyede indsats til alle disse borgere med kun én leverandør.

Administrationen foreslår, at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget træffer en principbeslutning om, at Center for Beskæftigelse og Erhverv benytter model 2, som er udbud med flere leverandører.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget træffer en principbeslutning om, at vi tilslutter os model 2, som er et udbud med flere leverandører.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal træffe en principbeslutning om, hvilken model der skal benyttes til udbuddet i Center for Beskæftigelse og Erhverv.

Sagsfremstilling

Administrationen ønsker at flytte mødet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget fra den 14. august til den 13. august 2024.

Årsagen er, at administrationen er forhindret i at deltage den 14. august.

Lovgrundlag

Intet.

Indstilling

at flytte mødet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget fra den 14. august til den 13. august 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningstema

Udvalget skal træffe beslutning om at flytte udvalgsmødet i august.

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.


Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget havde ved sidste udvalgsmøde tre spørgsmål til punkt 111: Fokus på kontanthjælpsområdet mv.


1. Hvad er konsekvensen af, at gymnasiet lukker i Ishøj?

Svar: Administrationen mener ikke, at det vil få nævneværdige konsekvenser at gymnasiet lukker. Det er forventningen, at de unge som ønsker en gymnasial uddannelse vil fordele sig på gymnasierne i nærheden, og som allerede hidtil har haft stor søgning fra de unge i Ishøj, hvilket også er årsagen til at gymnasiet har haft lavt elevtal. Til gengæld vil NEXT styrke erhvervsuddannelserne i Ishøj og flytte flere uddannelser hertil. Det kan på sigt styrke søgningen mod de erhvervsfaglige uddannelser.


2. Kan de udenlandske Ishøjborgere få merit af deres oprindelige uddannelse fra deres hjemland?

Svar: Man taler ikke direkte om merit men om konvertering. Vores uddannelsesvejledere hjælper med at sende en ansøgningsblanket til Uddannelses- og Forskningsministeriet, som kan konvertere de oprindelige uddannelsespapirer til dansk niveau. Derefter er det den enkelte uddannelsesinstitution der vurderer, om der på den baggrund kan gives merit (altså fritagelse for fag), hvis man ønsker at læse en dansk uddannelse.


3. Kan man sige noget om, hvor mange der er kommet i job fra kontanthjælp, som kommer retur til jobcentret igen efter en kort periode (tilbagefaldsrate)?

Svar: Center for Beskæftigelse og Erhverv har ikke som udgangspunkt adgang til at trække disse data fra It systemet. Det skal i givet fald opgøres manuelt.


Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

1. Udtalelse fra Ankestyrelsen vedr. sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet
Ankestyrelsen rettede i brev af den 30. november 2022 henvendelse til Ishøj Kommune vedrørende fastsættelse af sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet med henblik på at vurdere, om der skulle rejses en tilsynssag på baggrund af en klage over, at Ishøj Kommune ikke overholder forpligtelsen til at fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingstider på ansøgningsbestemmelser inden for social- og beskæftigelsesområdet, jf. retssikkerhedslovens § 3, stk. 2. Administrationen gennemgik i den forbindelse sagsbehandlingstiderne på social- og beskæftigelsesområdet og fik fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsbestemmelser, der var pligt til. De respektive stående udvalg godkendte de fastsatte frister, og Byrådet godkendte handleplanen og udtalelsen til Ankestyrelsen, som blev sendt af sted den 10. marts 2023.


Alle medlemmer af Ishøj Byråd modtog den 27. juli 2023 en ny henvendelse fra #enmilllionstemmer, hvori de tilkendegiver, at de fortsat ikke mener, at Ishøj Kommune lever op til sine forpligtelser i forhold til retssikkerhedsloven. Administrationen genbesøgte i den anledning oversigten over sagsbehandlingsfrister og konstaterede, at Ishøj Kommune ikke var helt i mål med fastsættelse og offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister. På den baggrund blev de respektive fagudvalg på møderne i oktober 2023 orienteret om, at der hurtigst muligt fastsættes og offentliggøres sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsparagraffer, der mangler, og at disse forinden forelægges for de respektive fagudvalg.


Ankestyrelsen har den 18. december 2023 oplyst følgende: ”Ankestyrelsen har efter en samlet vurdering af de offentliggjorte sagsbehandlingsfrister på Ishøj Kommunes hjemmeside og på baggrund af Ishøj Kommunes udtalelse ikke fundet anledning til at foretage yderligere over for kommunen på nuværende tidspunkt.” Brevet fra Ankestyrelsen er vedhæftet dagsordenen (bilag 1) sammen med en udtalelse om kommunernes offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på det sociale område (bilag 2).


2. Puljen til Sporskifte er blevet permanentgjort som følge af trepartsaftale

Permanentgørelse af sporskifteordningen er aftalt i Trepartsaftalen om langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelse fra september 2023.


Formålet med ordningen er at give medarbejdere, der enten er nedslidte eller i risiko for at blive det, mulighed for at få tilbud om en sporskiftepakke. Konkret består et sporskifte i efteruddannelse mv. som kan bane vejen for et karriereskifte til en jobfunktion, som er mindre belastende for den enkelte. Sporskiftepakken skal indeholde forløb, der har til formål at fastholde medarbejdere på arbejdsmarkedet, enten inden for samme virksomhed eller i anden virksomhed.


Ansøgere kan være private og offentlige virksomheder inden for bestemte brancher. Jobcenteret vil omtale muligheden for relevante parter.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.