Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 20. september 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Code of Care Ishøj afholder et stort virksomhedsevent på ARKEN den 2. november kl. 17-21.

Udvalgets medlemmer opfordres til at omtale arrangementet for virksomhedsledere i kommunen.

Invitationen er vedlagt som bilag 1.

Beslutning

Til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen vil på mødet præsentere nøgletal, særlige udfordringer og igangsatte indsatser på området a-dagpenge. Se bilag 1.


Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

På Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets møde i april 2023 besluttede udvalget at tage på studietur til Esbjerg for at besøge Esbjerg Jobcenter og Business Esbjerg.

Administrationen har været i kontakt med Esbjerg kommune og Business Esbjerg, der gerne vil have besøg af udvalget.


Det foreslås, at besøget afholdes den 18.-19. april 2024.

Der vil være afgang fra Ishøj torsdag morgen og hjemkomst fredag eftermiddag.


Økonomi

Udgifter afholdes inden for budgettet til studieture for politiske udvalg.

Indstilling

at udvalget beslutter at fastlægge datoerne for studietur til Esbjerg til den 18. og 19. april 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal beslutte dato for studietur til Esbjerg i april 2024.

Sagsfremstilling

På udvalgets møde i august besluttede Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, at administrationen på baggrund af udvalgets drøftelse skulle udarbejde konkrete forslag til initiativer, der kan iværksættes for at fremme relevansen og interessen for Erhvervsrådets arbejde.


Administrationen foreslår, at der på næste Erhvervsrådsmøde afsættes tid til en fælles drøftelse af rådets rolle på baggrund af notatet:


Virksomhedsledernes ønsker og forventninger til Erhvervsrådet, som udvalget fik præsenteret ved sidste møde (Bilag 1).


Drøftelserne i Erhvervsrådet skal blandt resultere i beslutninger om:


  1. Erhvervsrådet kan være vært for arrangementer, hvor viden spredes til flere virksomheder – fx med temaer som klima og bæredygtighed, muligheder for erhvervsrådgivning, kunstig intelligens, brugen af professionelle bestyrelser og advisory board og andre aktuelle emner for Ishøjs virksomheder.
  2. Erhvervsrådet kan tage initiativ til, at der etableres lokale erfagrupper eller klynger for virksomhedsledere enten på baggrund af branche eller geografisk område. Erfagrupperne kan skabe lokale netværk og erfaringsudveksling for virksomhederne og samtidig bidrage med vigtige input til erhvervsrådet.
  3. Erhvervsrådet kan uddele en eller flere priser til virksomheder i kommunen, der har gjort sig særligt bemærket på et område – Fx socialt ansvar, klimaindsats eller lokalt engagement.


  1. Erhvervsrådet kan ønske at blive høringspart i forbindelse med politiske drøftelser/beslutninger af relevans for erhvervslivet.

Administrationen vil samtidig sørge for, at medlemmerne af Erhvervsrådet får mulighed for at byde ind med aktuelle emner og temaer, der ønskes til debat i Erhvervsrådet.

Administrationen gør opmærksom på, at byrådet på mødet den 9. august 2022 har besluttet, at Erhvervsrådet evalueres ved valgperiodens udløb - altså i 2. halvår 2025, og at man her tager stilling til, om der skal ændres på rådets sammensætning, og kommissorium. Såfremt udvalget finder det relevant at ændre på kommissorium eller sammensætning inden evalueringen, skal eventuelle ændringer vedtages af byrådet.

Lovgrundlag

Lov om Kommunal Styrelse.

Økonomi

Afhængig af Erhvervsrådets ønsker, kan Erhvervsrådets fremtidige aktiviteter betyde udgifter og ressourcer i forbindelse med uddeling af erhvervspris og afholdelse af arrangementer og møder for virksomheder.

Indstilling

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget giver Erhvervsrådet mulighed for at træffe beslutning om afholdelse af virksomhedsarrangementer, initiering af erfagrupper og etablering af en Erhvervspris.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget beslutter, hvilke initiativer, der iværksættes for at fremme relevansen og interessen for Erhvervsrådets arbejde.

Bilag

Sagsfremstilling

Dansk industri (DI) offentliggjorde den 6. september deres årlige måling af erhvervsvenlighed. I undersøgelsen scorer DI kommunerne i ti kategorier og rangerer de 92 deltagende kommuner i forhold til hinanden. 45 virksomheder i Ishøj har deltaget i undersøgelsen (Se bilag 1 for resultater fra Ishøj og bilag 2 for metode og datagrundlag).


Det er et fremskridt, at vi er landet på en samlet 77. plads, og dermed har fået en bedre placering i år end i 2022 (hvor vi var placeret på en 81. plads). Det er naturligvis ikke en placering, administrationen er fuldt tilfredse med, men det er positivt at have vendt en udvikling, der gik i den forkerte retning.


Kommunens sagsbehandling er i topform
Ser man på Ishøj Kommunes placering, når det kommer til sagsbehandling, er der sket markante forbedringer – fra en 43. plads til en 23. plads. Og ser man på sagsbehandlingstiden for byggesager er den i gennemsnit på 24,17 dage, hvilket sætter Ishøj på en 8. plads i DI’s undersøgelse.


Et andet område, hvor virksomhederne oplever god service, er sygedagpengesagerne. Virksomhedernes tilfredshed med sagsbehandlingen af sygedagpengesager udmærker sig ved en markant fremgang. Her er vi i år placeret på en 27. plads, hvilket er en stigning i forhold til 2022, hvor placeringen var en 82. plads.


Fremtiden bliver faglært
Ishøj Kommunes unge vælger i høj grad faglærte uddannelser, og det skal de unge have stor ros for. Ishøj er en af de bedst placerede kommuner i Region Hovedstaden, når man ser på andelen af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Måske en faktor der skyldes, at vi i Ishøj er gode til at sikre de rette undervisningskompetencer i folkeskolen. Ifølge DI’s undersøgelse varetages hele 89% af de planlagte undervisningstimer i folkeskolerne af en lærer med undervisningskompetence i det pågældende fag. Det sikrer, at eleverne får høj faglig viden, og bliver mere motiverede for at lære. Mange virksomheder i Ishøj Kommune efterspørger faglært arbejdskraft, og deres behov bliver ikke mindre i fremtiden. Derfor er det særligt positivt, at vores unge vælger erhvervsuddannelserne til. Både folkeskolerne og Jobcenteret vil fortsat understøtte, at de unge vælger erhvervsuddannelserne til.


Vi arbejder på udfordringerne med at sikre kvalificeret arbejdskraft
Det er desværre ikke den store overraskelse, at Ishøj Kommune får en bundplacering i kategorien arbejdskraft (92. plads). Vores virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, og selv om kommunen har en af landets højeste ledighedsprocenter, er der langt imellem ledige med de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Virksomhederne oplever det naturligvis ikke som god service, når Jobcenteret ikke kan levere det virksomheden efterspørger. Ishøjs demografi gør det imidlertid svært at matche virksomhedernes behov. 45% af Ishøjs borgere er ufaglærte og 30% har ikke engang en ungdomsuddannelse. Det gør dem desværre sårbare på nutidens arbejdsmarked. De ryger først ud og sidst ind, når konjunkturerne svinger, og de matcher ikke virksomhedernes behov for specialiseret arbejdskraft. Der er ingen tvivl om, at vi i Ishøj generelt godt kunne bruge et kompetenceløft. Administrationen undersøger pt. om det er muligt at skaffe midler til at iværksætte en indsats, der kan højne borgernes erhvervskompetencer.


Ishøj Jobcenter har et begrænset antal virksomhedskonsulenter til at matche virksomheder og jobsøgende borgere. Et øget antal virksomhedskonsulenter vil kunne have en positiv effekt på virksomhedernes oplevelse af erhvervsservicen.


Code of Care Ishøj bidrager på flere måder til at øge erhvervsvenligheden. Dels har virksomhederne i Code of Care et positivt samarbejde med jobcenteret, og dels kan ansættelse af udsatte ledige i småjobs frigøre nogle af de kvalificerede medarbejdere for opgaver, der ikke kræver særlig faglig ekspertise. Jobcenteret prioriterer derfor fortsat arbejdet med Code of Care.


Vi prioriterer dialogen med virksomhederne

Ishøjs placering på en 92. plads i kategorien information og samarbejde er ikke tilfredsstillende. Administrationen arbejder hårdt på at forbedre dette. Der er allerede iværksat flere initiativer på området.


For at fremme en god dialog har vi i år nedsat et erhvervsråd, der skal give mulighed for en mere strategisk dialog om og udvikling af erhvervslivet i Ishøj. Erhvervsrådet har kun mødtes få gange, og effekten af dette kan derfor ikke ses i DI’s undersøgelse. Det samme gælder vores Erhvervsstrategi, der blev vedtaget i foråret. Erhvervsstrategien er den første i Ishøj, og er et udtryk for, at vi gerne vil prioritere vores erhvervsliv og følge op på, om vi når de målsætninger, vi har på området.

Borgmesteren og formanden for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager mindst en gang om måneden på virksomhedsbesøg, hvor kommunaldirektøren og erhvervs- og beskæftigelseschefen også deltager. På disse besøg er der mulighed for åben dialog om de forhold, som virksomhederne interesserer sig for.

Derudover afholder borgmesteren nytårskur for erhvervslivet, ligesom nye virksomheder i kommunen inviteres til velkomstmøde med borgmesteren.


For at informere bedre har Center for Beskæftigelse og Erhverv oprettet en LinkedIn profil målrettet virksomhederne - "Ishøj Erhverv og Job". Her lægger administrationen løbende opslag om relevante arrangementer, puljer og nyheder. Centeret vil desuden opdatere erhvervssiderne på kommunens hjemmeside og forbedre den information, der kan findes her. Sidst men ikke mindst arbejder centeret på at lave et nyhedsbrev til erhvervslivet fra borgmesteren.


Der er fremgang i den grønne udvikling

Ishøj Kommune er rykket 30 pladser frem siden sidste år, når det kommer til grøn udvikling (fra 65.-35.). Vi ligger godt ift. affaldssortering, klimavenlig opvarmning og bæredygtig transport. Der er dog stadig udviklingspotentiale inden for vedvarende energi generelt, og i understøttelsen af at vores virksomheder bliver mere klimavenlige. DK2020 klimaplanen, der blandt andet sætter fokus på virksomhedernes arbejde med klimaforbedrende tiltag, vil forhåbentlig bane vejen for dette. Her i efteråret afholder vi desuden den 21. september arrangementet: Bæredygtighed er god forretning i samarbejde med Erhvervshus Hovedstaden og den lokale virksomhed Solartag. Her kan Ishøjs virksomheder få inspiration til at arbejde mere bæredygtigt og møde eksperter, som de kan sparre med.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema


Dansk Industri måler årligt erhvervsvenligheden i alle landets kommuner. I årets måling er Ishøj Kommune placeret på en 77. plads. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres herunder, om de overvejelser administrationen gør sig på baggrund af målingen.

Bilag

Sagsfremstilling

På KKR Hovedstadens møde præsenterede Birgitte Wederking, direktør for Greater Copenhagen EU Office en status for aktuelle EU-dagsordener samt for kontorets aktiviteter og resultater til gavn for kommuner, regioner og universiteter i Østdanmark.

Status fra Greater Copenhagen EU Office er vedlagt som bilag 1.

Strategi for Greater Copenhagen EU Office er vedlagt som bilag 2.

Lovgrundlag

Lov om erhvervsfremme

Økonomi

Ingen

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status fra Greater Copenhagen EU Office præsenteret for KKR Hovedstaden på deres seneste møde.

Bilag

Sagsfremstilling

Hvis en persons arbejdsevne er varigt nedsat i et sådant omfang, at vedkommende overhovedet ikke kan arbejde i nogen former for arbejde, hverken i ordinært job eventuelt med særlig støtte eller i et særligt tilrettelagt fleksjob, kan kommunen tilkende vedkommende førtidspension.


I Ishøj var der i maj 2023 1.115 førtidspensionister, og antallet har været stigende siden 2018. Samtidig har der været stigende udgifter til førtidspension. Den udvikling ses også på landsplan.


I Ishøj blev der i 2022 tilkendt førtidspension til 112 personer. Det tal forventes at blive lidt mindre i 2023 og være faldende de kommende år. Nedenstående tabel er udtryk for Center for Beskæftigelse og Erhvervs forventninger til udviklingen i førtidspension de kommende år.


År

Forventet antal førtidspension

2023

110

2024

100

2025

90

2026

85

2027

80

2028

75

Når såvel antallet af personer på førtidspension som udgifterne til førtidspension stiger de kommende år, selvom der forventes færre nye tilkendelser af førtidspension, så er der flere årsager til det.

Stigningen i antallet af førtidspensionister skyldes bl.a., at pensionsalderen gradvist er blevet hævet over de senere år. Det betyder, at afgangen fra førtidspension til folkepension er lavere. Personerne er dermed flere år på førtidspension end tidligere, inden de forlader ordningen.

Stigningen i udgifterne til førtidspension skyldes bl.a.:

  1. Pensionsalderen er gradvist blevet hævet over de senere år. Det betyder, at borgerne skal være flere år på førtidspension, inden de overgår til Folkepension. Der skal således betales førtidspension i en længere periode.
  2. Statsrefusionen til kommunerne er blevet reduceret. Tilkendelser før 1/7-2014 var med 50-65 pct. kommunal medfinansiering. Alle de nye tilkendelser fra og med 1/7-2014 er med 80 pct. kommunal medfinansiering. Det betyder, at hvis en person på førtidspension når pensionsalderen og dermed overgår til folkepension, men der i stedet er en anden borger, der er tilkendt førtidspension, så vil kommunens samlede udgift til førtidspension stige, da medfinansieringen er større på den nye end på den person, der gik på pension. Så selv ved et stabilt antal personer på førtidspension vil udgiften være stigende.
  3. Ægtefællens indkomst har ikke længere betydning for førtidspension-beløbet. Indtil 31/12-2022 blev førtidspensionisters ydelse justeret i forhold til ægtefællens indkomst. Den regel er bortfaldet, og det betyder, at alle førtidspensionister nu som udgangspunkt får udbetalt det fulde beløb. Da kommunen har udgiften (med statsrefusion på en del af beløbet), betyder det øgede udgifter til kommunerne.

Der er således flere faktorer, der påvirker antallet og udgiften til førtidspension.

Center for Beskæftigelse og Erhverv arbejder tæt sammen med Center for Voksne og Velfærd om at nedbringe antallet af pensionssager. Fx er der fokus på, at dokumentationskravene er opfyldt, inden sagen kan behandles i pensionsnævnet. Derudover vil Center for Beskæftigelse og Erhverv i højere grad gennem tidligere indsatser forsøge at fastholde borgerne på arbejdsmarkedet, evt. i småjob eller fleksjob. Center for Voksne og Velfærd bakker op bag dette med forebyggende indsatser på socialområdet. Så administrationen forventer på den baggrund et faldende antal nye tilkendelser af førtidspension de kommende år. På trods af at der hvert år tilkendes færre pensioner end året før, så kan der fortsat være en nettotilgang, da afgangen fra førtidspension kan være lavere end tilgangen.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

På baggrund af byrådets budgetseminar d. 4. september 2023 orienteres Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget om årsagen til de stigende udgifter til førtidspension i Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

Kommunerne mister udligning, hvis førtidspensionister og handicappede kommer i arbejde. Det drejer sig om ca. 200.000 kr. i mistet udligning, hvis en handicappet kommer i arbejde, og ca. 72.000 kr. hvis en førtidspensionist kommer i arbejde. I den kommunale udligningsordning opgøres kommunernes udgiftsniveau på baggrund af socioøkonomiske forhold. Heri opgøres 18 forskellige kriterier på baggrund af indirekte forhold, fx almene boliger og gennemsnitlig afstand til 500 nærmeste arbejdspladser. Det er således ikke antallet af førtidspensionister eller antallet af handicappede, der indgår i beregningen af kommunernes udgiftsniveau på beskæftigelsesområdet men indirekte variable.


De 18 forskellige kriterier opgøres på baggrund af registerbaseret arbejdsmarkedsstatistik fra Danmarks Statistik, som oprindelig var skabt til et andet formål end udligning, når førtidspensionister og handicappede kommer i arbejde. I udligningsordningen er der et særligt socialt tilskud til personer uden for arbejdsmarkedet og handicappede. Tilskuddet bortfalder, hvis personer i de to grupper har blot en enkelt times arbejde om ugen.


Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har tidligere besluttet at indgå samarbejdsaftale med KLAP-job, der bl.a. har til formål at sikre førtidspensionister en tilknytning til arbejdsmarkedet få timer om ugen. Dette skaber stor værdi for førtidspensionisten, og der skeles i den sammehæng ikke til, om det kan have konsekvenser for bortfald af tilskud.

Lovgrundlag

Lov om kommunal udligning.

Økonomi

Det kommunale udligningssystem udligner for disse 2 kriterier:

  • 72.312 kr. pr. 20-59 årige borgere uden for arbejdsmarkedet
  • 124.420 kr. pr. borger med et handicap som ikke er udviklingshæmmet og uden beskæftigelse

Hvis begge kriterier er opfyldt samtidig, bliver det samlede beløb 196.733 kr. i mistet udligning.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget opfordrer Udsatterådet og Handicaprådet til at behandle sagen.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

NB Økonomi skrev d. 23. august 2023 en artikel om, at kommunerne mister udligning, hvis førtidspensionister og handicappede har blot en times arbejde. Se artikel i bilag 1. P1 dækkede også historien d. 29. august 2023: P1 Morgen | Tirsdag 29. aug. 2023 | DR LYD

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager nøgletallene til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj er nævnt i nyhedsbrevet fra KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg - september 2023: Nyhedsbrevet kan læses via dette link. Screenshots fra nyhedsbrevet kan ses i bilag 1.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.