Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 7. februar 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling vedr. udbud - Brohuset er tiltrådt.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling vedr. udvidelse af Ishøj Skole er tiltrådt.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om Ishøj Teater er tiltrådt.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om leje af lokaler er tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Orientering om elevfravær tages til efterretning.

Beslutning

Skriftlig spørgsmål fra Ørnekærgård vedhæftes.

Skriftligt svar fra kommunen vedhæftes.

Bilag

Sagsfremstilling

Sengül Deniz har i mail af 10. januar 2023 meldt sig syg foreløbig for 2 måneder. I følge valgbogen fra Byråds- og Regionrådsvalget i 2021 står Steen Skovhus til at indtræde som stedfortræder.


Sengül Deniz er i forbindelse med konstitueringen den 9. december 2021 udpeget som medlem af Økonomi- og Planudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, valgbestyrelsen for Kommunale valg og som suppleant i Folkeoplysningsudvalget for Milisha Moradi.


Valggruppen v/ Seyit A. Özkan har i mail af 18. januar 2023 oplyst, at Steen Skovhus (L) ved indtræden som stedfortræder samtidig overtager Sengül Deniz´s poster i Økonomi- og Planudvalget og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.


Lovgrundlag

Styrelseslovens § 15.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at betingelserne for indkaldelse af stedfortræder er opfyldt,

at Steen Skovhus (L) indkaldes som stedfortræder i forbindelse med Sengül Deniz's sygeperiode.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Byrådet skal vurdere om betingelserne for indkaldelse af stedfortræder i forbindelse med Sengül Deniz's (L) sygemelding er opfyldt.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen er efter et konkret spørgsmål fra et byrådsmedlem blevet opmærksom på, at der i henhold til vederlagsbekendtgørelsen skal ydes forholdsmæssigt vederlag til suppleanter i Børn og Unge-udvalget, når de bliver indkaldt til enkelte møder. Hidtil har suppleanter kun modtaget forholdsmæssigt vederlag, hvis de er indtrådt som stedfortrædere for en længere periode.

Byrådet kan dog beslutte;

1) at vederlaget som minimum udgør én diæt (445 kr. i 2023-niveau) for møder på højst 4 timer,

2) at vederlaget uanset mødets længde som minimum udgør to diæter (890 kr.), eller

3) at vederlaget, afhængig af om mødet er mere end 4 timer eller ej, som minimum udgør diætsatsen for et møde af den pågældende varighed - dvs. én diæt for et møde på op til 4 timers varighed og to diæter for et møde, der varer mere end 4 timer.

Det fremgår af et svar, som Indenrigs- og Boligministeriet har sendt til Københavns Kommune den 6. maj 2021, at hvis en stedfortræder indtræder i næstformandens sted grundet dennes forfald, skal stedfortræderens forholdsmæssige vederlag beregnes på grundlag af næstformandens vederlag, jf. vederlagsbekendtgørelsen.

Det fremgår videre af svaret, at det er ministeriets opfattelse, at hvis en stedfortræder indtræder i udvalget på grund af formandens forfald, er det næstformanden, der indtræder i formandens rolle, og vederlaget vil derfor altid blive beregnet på baggrund af næstformandens vederlag. Vederlagsbekendtgørelsen og svaret fra Indenrigs- og Boligministeriet til Københavns Kommune er vedhæftet dagsordenen.

Næstformandens vederlag udgør 1.880,78 kr. pr. måned, og det foreslås på den baggrund, at der gives vederlag svarende til en diæt, hvilket er 445 kr. pr. møde. Hvis mødet varer udover fire timer foreslås det, at der gives to diæter.


Retten til forholdsmæssigt vederlag til stedfortrædere i Børn og Unge-udvalget trådte i kraft i oktober 2013, og er blevet ændret flere gange siden, bl.a. med hensyn til muligheden for at give to diæter for ét møde uanset varigheden, som blev indført i 2021. Den almindelige forældelsesfrist for fordringer som f.eks. vederlag for borgerligt ombud er 3 år, hvorfor kravene på forholdsmæssigt vederlag til stedfortrædere, som har deltaget i enkelte møder forud for 1. januar 2020, som udgangspunkt vil være forældet.


Det foreslås derfor, at administrationen undersøger, hvem der har været indkaldt som stedfortrædere til enkelte møder i Børn- og Ungeudvalget siden 1. januar 2020 og efterbetaler en diæt pr. møde til disse stedfortrædere inden udgangen af april 2023.

Lovgrundlag

Vederlagsbekendtgørelsens § 9. Forældelseslovens § 3.

Økonomi

Det præcise beløb kendes ikke, men det skønnes, at udgiften fremadrettet vil være under 3.000 kr. årligt.

Indstilling

at vederlaget for stedfortrædere, der indkaldes til et enkelt møde i Børn- og Ungeudvalget, som minimum udgør diætsatsen for et møde af den pågældende varighed, dvs. én diæt for et møde af højst 4 timers varighed og to diæter for et møde på mere end 4 timers varighed.


at der tilsvarende ydes diæter med tilbagevirkende kraft til stedfortrædere, som har været indkaldt til enkelte møder i Børn- og Ungeudvalget i løbet af de seneste 3 år, dvs. fra d. 1. januar 2020 og frem, og som ikke har fået forholdsmæssigt vederlag i den forbindelse.

Beslutning

Tiltrådt.

Særindstilling L + ID: Anbefaler model 2 med et vederlag, som minimum udgør 2 diæter.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om, hvorvidt stedfortrædere i Børn og Unge-udvalget, der indkaldes til et enkelt møde, skal have forholdsmæssigt vederlag, eller om der skal fastsættes en minimumssats svarende til én eller to diæter. Herudover skal det besluttes, om dette også skal gælde bagudrettet til den 1. januar 2020.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Boligselskab c/o DAB, driver "Café Glashuset", som er et beboerhus med beboercafe og søger om alkoholbevilling til stedet. Der er et ønske fra beboerne om at kunne nyde en øl/vin til deres mad eller ved forskellige arrangementer.

Caféen har åben i dagtimerne:

Mandag og fredag fra kl. 10.00 - 13.00

Tirsdag og torsdag fra kl. 10.00 - 15.00

Onsdag fra kl. 10.00 - 19.00.


Københavns Vestegns Politi har ingen indvendinger mod det ansøgte.

Der har ikke tidligere været udstedt alkoholbevilling.

Samtidig søges køkkenmedhjælper Tina Andersen godkendt som bestyrer af alkoholbevillingen. Tina Andersen opfylder restaurantionslovens bestemmelser for at blive godkendt som bestyrer.

Lovgrundlag

Lov om restaruationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. nr. 256 af 6. maj 1993.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at der gives en alkoholbevilling til Café Glashuset for en periode af 8 år,

at Tina Andersen godkendes som bestyrer af alkoholbevillingen.

Beslutning

Tiltrådt.

Annelise Madsen (ID) + Melisia Moradi (L) kan ikke tilslutte sig beslutningen.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Godkendelse af alkoholbevilling.

Sagsfremstilling

Den 4. oktober 2022 har byrådet i forbindelse med budgetforliget 2023-26 besluttet at kasseforbedringerne på 12 mio. kr. skal anvendes til at nedbringe kommunens gæld. En reduktion af Ishøj Kommunes gæld skal ses i sammenhæng med byrådets økonomiske politik, samt målet om, at Ishøj Kommune sigter mod en gennemsnitlig kassebeholdning på 150-200 mio. kr.

Likviditetsopgørelsen for 4. kvartal 2022 viser, at Ishøj Kommune har en gennemsnitlig kassebeholdning på 356 mio. kr., hvilket næsten er det dobbelte af det fastsatte mål. Der er således mulighed for at afdrage på kommunens gæld.

Administrationen har i samarbejde med KommuneKredit foretaget en gennemgang af kommunens låneportefølje, og kan pege på to lån, der med fordel kan indfries, og som modsvarer kasseforbedringen i budgetforliget.

De to lån er optaget hhv. 2019 og 2020 og er på hhv. 9.639.000 kr. og 7.190.270 kr. Da renterne siden optagelsen er steget, og kurserne dermed faldet, kan de to lån på i alt 16.829.270 kr. indfries ved at betale 13.196.581 kr. Den endelig udgift for indfrielsen vil afhænge af renteudviklingen frem til indfrielsesdagen.

Økonomi

Ved indfrielse af gælden vil kassebeholdningen samt kommunens renteudgifter reduceres. Det lavere afdrag og de reducerede renteudgifter vil blive indarbejdet i budget 2024-2027.

Indstilling

at to lån på i alt 16,8 mio. kr. indfries

at bevillingen finansieres af kassebeholdningen.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 3:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

I forlængelse af budgetforliget for budget 2023-2026 om at reducere kommunens gæld indstiller administrationen at indfri to lån.

Sagsfremstilling

Helhedsplanen for området ved Ishøj Idrætscenter og letbanestationen skal pege på visioner og mål for en langsigtet fysisk udvikling af området. Det indebærer blandt andet afdækning af byggemuligheder, herunder placering og omplacering af nuværende og nye idræts- og fritidsfaciliteter. Helt konkret undersøges også mulighed for en ny placering af Ishøj Stadion, da banen ikke lever op til Dansk Boldspil Unions (DBU) krav til kampafvikling i 3. division, idet det ikke er muligt at bygge på den nuværende placering grundet planforhold.

Kultur- og Fritidsudvalget har på møde i december 2022 fået præsenteret udkast til helhedsplanen, som indebærer en rokade af flere idræts- og fritidsfaciliteter. Udkastet til helhedsplanen er efterfølgende fremlagt for foreningsbrugerne i området på møde den 5. januar 2023. I udkastet lægges der op til en rokade af følgende store idræts- og fritidsfaciliteter; Ishøj Stadion, fodboldbaner, cricketbane, tennisanlæg samt klubfaciliteter.

Udvidelse og flytning af stadion for opfyldelse af krav

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede på møde i juni 2022 en sag om Ishøj Stadion og de forbundskrav, der stilles fra DBU i forbindelse med, at Ishøj IF's herrehold er rykket op i 3. division. Kultur- og Fritidsudvalget vedtog, at der skulle søges dispensationer hos DBU for de krav, som Ishøj Stadion ikke levede op til. Derudover skulle mulighederne for udvidelse af stadion afklares. Der er efterfølgende i budget 2023 bevilget anlægsmidler (4,5 mio.) til udvidelse af Ishøj Stadion, som indebærer en bygning indeholdende omklædning, dommer-, læge- og dopingrum samt handicaptoilet.

Mulighederne for permanent udvidelse af stadion, for at kunne opfylde af DBU's krav til afvikling af 3. divisions kampe, er blevet afklaret. Det er ikke muligt at udvide faciliteterne permanent på det nuværende stadion. Lovgivningsmæssigt er det i strid med både lokalplan og Fingerplan at opføre bygninger, idet området ligger i grøn kile. Området ligger desuden indenfor skovbyggelinjen og åbeskyttelseslinjen. Bolig- og Planstyrelsen har meddelt Ishøj Kommune, at det ikke vil være i overensstemmelse med Fingerplanen at planlægge ny bebyggelse til omklædning, dommerrum og lægerum inden for den indre grønne kile. Bolig- og Planstyrelsen bemærker samtidig, at aktiviteter i området ikke må have en lukket karakter i forhold til almen brug. Administrationen har derfor igangsat en undersøgelse af andre muligheder for placering af stadion.

Administrationen vurderer, at selve stadionbanen kan etableres i den grønne kile på græsbanerne i området foran Ishøj IF klubhus uden en dispensation fra lokalplanen. En sådan placering har flere gode muligheder, idet stadion kommer tæt på den nye letbanestation og en placering tæt nok på de eksisterende omklædningsfaciliteter, så det opfylder de krav fra DBU, der vedrører omklædning, handicaptoiletter, dommer og lægerum.

Alternative placeringer af stadionbanen andre steder i kommunen har også været undersøgt. Det har indeholdt en kortlægning af eksisterende faciliteter på skoler og ved idrætsanlæg, herunder idrætsanlægget i Ishøj Landsby. Sidstnævnte område ligger ligeledes i grøn kile og er dermed ikke i overensstemmelse med Fingerplanen og vurderes derfor ikke realistisk.

Midlertidig løsning for opfyldelse af DBU's krav til afvikling af 3. divisionskampe

Uanset hvordan den permanente løsning for opgradering af stadion til 3. divisionskampe ender med at blive, vil det ikke være muligt at være klar inden de dispensationer, der er opnået hos DBU, udløber i sommeren 2023. Ishøj IF har anmodet DBU om forlængelse af dispensationerne for sæsonen 2023/2024, hvortil DBU har meddelt, at det som udgangspunkt ikke er muligt. Administrationen, Ishøj IF og DBU er i dialog omkring mulighederne. Såfremt en ny dispensation ikke opnås, skal der findes en anden midlertidig løsning. Skulle det blive aktuelt, fremlægges det i en ny sag, da der er forbundet økonomi med denne løsning. Dette forudsætter dog, at Ishøj IF fortsat spiller 3. division eller højere. Ved en nedrykning frafalder kravene fra DBU. I fald der ikke opnås dispensation fra lokalplanen, og klubben forbliver i 3. division, vil det være nødvendigt at kigge på en alternativ løsning.

Ekstern rådgivning til afklaring af muligheder for rokade af idræts- og fritidsfaciliteter i helhedsplan

Udvidelse af stadion kan ikke holdes inden for anlægsbevillingens ramme, idet det indebærer opbygning af ny stadionbane samt flytning og reetablering af andre idrætsfaciliteter, blandt andet cricketbane. Administrationen vurderer, at der er behov for at tilknytte en ekstern rådgiver. Rådgiveren skal udarbejde økonomiske overslag for rokaderne og opbygningen af de nye idræts- og fritidsfaciliteter samt vurdere kapacitet for de enkelte faciliteter og en sikring af, at det lever op til de krav de respektive idrætsforbund stiller til faciliteterne. Der søges om frigivelse af anlægsmidler til ekstern rådgiver.

Lovgrundlag

Planloven.

Økonomi

Anlægsbudget for udvidelse af Ishøj Stadion (2023) udgør 4,5 mio. kr.
Der ansøges om frigivelse af 500.000 kr. fra anlægsbevillingen til ekstern rådgivning i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af idræts- og fritidsfaciliteter som del af ny helhedsplan.

Indstilling

at der gives anlægsbevilling på 500.000 kr. til ekstern bistand i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af faciliteter med finansiering af det afsatte rådighedsbeløb i Budget 2023 til Ishøj Station.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 18. januar 2023, pkt. 4:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 10:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der ansøges om frigivelse af anlægsmidler til ekstern rådgivning, omhandlende placering og omplacering af idræts- og fritidsfaciliteter, i forbindelse med helhedsplanen for området ved Idrætscenteret og den nye letbanestation.

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har på en række møder haft en drøftelse om principper for afståelse af reklameplads på kommunale idrætsanlæg samt navngivning af stadion. Udvalget besluttede på møde i november at sende udkast til reklameregulativ i høring. Folkeoplysningsudvalget og Idrætsrådet har afgivet høringssvar, og udkastet fremlægges nu til endelig godkendelse.

Input fra de to høringssvar er indarbejdet i forslaget til nyt regulativ samt bilag med oversigt over omfattede faciliteter, som fremlægges til godkendelse. Tilføjede faciliteter på baggrund af høringssvaret er markeret i bilaget.

De overordnede principper for regulativet er, at frivillige foreninger som har aktiviteter på og i udvalgte idrætsfaciliteter samt havne-, spejder- og fritidsfaciliteter kan opnå godkendelse til opsætning af permanente reklamer. Reklamepladsen stilles gratis til rådighed for frivillige foreninger, når ansøgning er godkendt i forhold til gældende kriterier. Derved tilfalder indtægten foreningen, som har indgået reklameaftalen. Det er ikke tilladt at opsætte permanente reklamer på skolernes idrætsfaciliteter, men der kan benyttes mobile reklamer ved stævner og turneringer. Ansøgning om opsætning af permanente reklamer på udvalgte idræts- og fritidsfaciliteter sker ved udfyldning af en standardkontrakt, som Ishøj Idræts- og Fritidscenter håndterer. Information til foreninger om udformning af reklamer og placering på de enkelte fritidsfaciliteter vil blive udarbejdet.

De permanente reklamer opsættes for en ét-årig periode, med mulighed for ansøgning om forlængelse.

Der kan ske navngivning af udvalgte fritidsfaciliteter jf. punkt 11 i reklameregulativet efter den specificerede måde. Der kan indgås en aftale om navngivning af en idræts- og fritidsfacilitet for en periode op til 2 år, hvorefter der skal ansøges på ny.

Høringssvar fra Idrætsrådet og Folkeoplysningsudvalget er vedlagt i bilag. Administrationen har i vedlagte bilag kommenteret og givet svar på spørgsmål rejst i de to høringssvar. Det fremhæves, at Ishøj Idrætsråd og Folkeoplysningsudvalget har foreslået, at ansøgninger om navngivning af faciliteter sendes i høring inden godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Dette ønskes, idet der på flere anlæg er flere brugere, som kunne have interesse i at blive hørt ved navngivning. Samtidig foreslår Folkeoplysningsudvalget, at der udelukkende kan navngives ud fra eksempel 1 i bilaget, samt at der kan indgås flere sponsoraftaler om navngivning på et anlæg. Med denne ændring, vurderes der ikke behov for, at ansøgningen sendes til høring i paraplyorganisationer og Folkeoplysningsudvalget, idet det ikke står i vejen for andre brugere/ansøgere af samme faciliteter. Det mindsker samtidig den bureaukratiske proces og giver ansøgeren et hurtigt svar.

Alle reklamer, både på udvalgte anlæg og på skoler, samt navngivning af fritidsfaciliteter er underlagt retningslinjer for, hvad der må reklameres for i henhold til reklameregulativets punkt 8.

Endvidere lægges der op til en evaluering af reklameregulativet efter et år.


Opgaven med den administrative sagsbehandling og høring samt den praktiske håndtering af opsætning af reklamer er en ny ekstra opgave. Administrationen vil søge at håndtere det inden for de eksisterende ressourcer og opgaveportefølje.

Økonomi

Ingen.

Det vil ikke påvirke kommunens indtægtsbudget, idet sponsoratet tilfalder til den frivillige forening, og der ikke opkræves betaling for afståelse af reklameplads til frivillige foreninger.

Indstilling

at vedlagte reklameregulativ godkendes.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 18. januar 2023, pkt. 5:

Tiltrådt med forslag til ændring af formulering i punkt 9, linje 5, ændres fra “Øl, vin, spiritus” til “Alkohol, tobak og spil mv.”





Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 16:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Godkendelse af reklameregulativ på baggrund af indkomne høringssvar.

Bilag

Sagsfremstilling

Med 42 år gamle anlæg, nye helårsåbne caféer og legepladser, stigende priser på håndværksydelser, transport og materialer, øget brug af Strandparken og generelt højere krav fra brugere, borgere og ejerkommuner, har Strandparken I/S svært ved at løfte opgaverne indenfor det givne budget, hvilket de senere års regnskab har afspejlet. Desuden begynder der at være behov for større renoveringer og udskiftninger på de centrale klimasikringsanlæg og infrastrukturen i Strandparken.

Skiftende bestyrelser har løbende været orienteret om situationen i Strandparkens økonomi. På den baggrund blev ejerkommunerne i foråret 2022 bedt om en ekstraordinær forhøjelse af bidraget med 25 % i 2023. Der kunne imidlertid ikke opnås enighed om en forhøjelse i de fem kommuner, hvorfor det nuværende bidragsniveau blev fastholdt for 2023 med den ordinære prisindeksregulering (2,63 %).

Samlet set betyder dette, at budgetlægningen for 2023 er vanskeliggjort.

Strandparkens bestyrelse har på bestyrelsesmødet den 7. december 2022 besluttet, at de 5 ejerkommuner anmodes om en ekstrafinansiering på i alt kr. 700.000 som en engangsbevilling i 2023, fordelt efter Strandparkens fordelingsnøgle. Ekstrafinansieringen skal gå til at opretholde det nuværende drifts- og serviceniveau i forhold til tangrensning, toiletter og erosionsbeskyttelse i 2023. Såfremt ekstrabevillingen ikke imødekommes, vil det medføre en for borgerne mærkbar forringelse af serviceniveau, herunder fjernelse af tang og adgang til toiletter.

Det blev ligeledes besluttet, at sekretariatet i 2023 udarbejder en gennemgang af den eksisterende infrastruktur og de centrale kystbeskyttelsesanlæg i Strandparken, og derefter kommer med et oplæg til en langsigtet vedligeholdelses- og investeringsplan. Derefter vil bestyrelsen belyse sagen med henblik på at udarbejde en trappemodel, hvor budgettet gradvist hæves. Målet er at Strandparkens kerneopgaver fortsat kan udføres, og kystbeskyttelsen ikke kommer i fare.

Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Ishøj Kommunes andel af ekstrabevillingen udgør kr. 154.000. Med udgangspunkt i, at der er tale om en engangsbevilling for 2023 foreslås det, at beløbet tages fra Inflationspuljen

For hver ejerkommune er her beskrevet hvordan de 700.000 kr. fordeles:

  • Hvidovre Kommune 14 % af 700.000 kr. = 98.000 kr.
  • Brøndby Kommune 22 % af 700.000 kr. = 154.000 kr.
  • Vallensbæk Kommune 22 % af 700.000 kr. = 154.000 kr.
  • Ishøj Kommune 22 % af 700.000 kr. = 154.000 kr.
  • Greve Kommune 20 % af 700.000 kr. = 140.000 kr.



Indstilling

at der gives i alt kr. 154.000 som engangsbevilling i 2023 til sikring af Strandparkens drift. Finansiering kan ske via Inflationspuljen.

Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 17. januar 2023, pkt. 7:


Tiltrådt.


Supplerende sagsfremstilling:

Ifølge kommunens økonomiske politik skal et udvalg inden videresendelse til Økonomi- og Planudvalg og byråd afsøge mulighederne for at dække merudgifter inden for udvalgets eget budget. Økonomi- og Planudvalget kan derfor med henvisning til den økonomiske politik sende sagen tilbage til udvalget til fornyet behandling. Omvendt besluttede byrådet ifm. budget 2023 at afsætte en pulje på 12 mio. kr. til inflationshjælp m.v. Merudgiften til Strandparken kan falde ind under "mv" da det er en engangsudgift. Puljen kan ikke dække varige driftsudgifter, da den kun er afsat for et år.




Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 14:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Strandparken I/S drifter og vedligeholder hele Strandparken. Udgifterne til at vedligeholde det nuværende drifts- og serviceniveau i forhold til tangrensning, toiletter, erosionsbeskyttelse er stigende. Der skal tages stilling til, om der skal gives en engangsbevilling på i alt kr. 154.000 i 2023 med henblik på at undgå serviceforringelser.

Bilag

Sagsfremstilling

I december 2022 meldte 13 danske kommuner ud at de ønskede statens opbakning til, at hastigheden kan sænkes på lokale motorveje, blandt andet Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre kommuner.

Ishøj Byråd beslutter, at Ishøj Kommune tilslutter sig dette ønske for de motorveje der passerer igennem Ishøj Kommune, med henblik på at nedbringe trafikstøjen og reducere udslippet af CO2.

Byrådet bemyndiger borgmesteren til at tage de nødvendige initiativer for at fremme denne sag, herunder at formidle byrådets synspunkt til relevante statslige myndigheder, og at afsøge muligheder for samarbejde med de øvrige kommuner bag forslaget, særligt de tre kommuner som vi deler motorvejsstrækning med.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningstema

På vegne af den socialdemokratiske gruppe fremsættes følgende forslag til beslutning på byrådsmødet tirsdag den 7. februar.

Sagsfremstilling

Byrådet beslutter, at Ishøj Kommune skal gå aktivt ind i bekæmpelse af støjen fra Køge Bugt Motorvejen og Holbæk Motorvejen. Som led i dette, pålægger byrådet borgmesteren at tage kontakt med Vallensbæk og Brøndby kommuner for at deltage i deres arbejde med støjbekæmpelse gennem nedsætning af hastighedsgrænsen på motorvejene.

Byrådet beslutter også at give Klima- og Miljøudvalget til opgave at udarbejde yderligere planer for støjreduktion på motorvejene, som kan koordineres med de øvrige kommuner og siden forelægges Folketingets trafikudvalg.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningstema

SF og Enhedslisten fremsætter følgende beslutningsforslag om støjbegrænsning.

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

Efter byrådets beslutning den 3. januar 2023, er helhedsplanen revideret på følgende sider:

Side 4: Borgmesterens forord omskrevet

Side 9: Punkt 1, 2 og 3 omskrevet

Side 20: Tekst omskrevet

Side 22: Punkt 2 og 6 udgået. Kortet konsekvensrettet.

Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Til efterretning.

Kort på forside konsekvensrettes, ift. kort s. 22. Formulering i forord om Ishøj By justeres.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet vedtog den 3. januar 2023 Helhedsplan for Bykernen. Det blev besluttet at enkelte formuleringer omkring stisystemet blev fjernet, og at borgmesteren fik lejlighed til at omskrive forordet. En revideret helhedsplan vedlægges til orientering.

Bilag

Sagsfremstilling

Likviditeten efter kassekreditreglen opgøres som de gennemsnitlige daglige saldi over de seneste 12 måneder på kontiene for likvide aktiver. Heri indgår også overskudslikviditeten, som er placeret til forvaltning i Danske Bank Asset Management, og evt. træk på kassekreditten (kassekreditfaciliteten på 60 mio. kr. har ikke været anvendt i år).

Kassekreditreglen er overholdt, når saldoen er positiv, hvilket er tilfældet i Ishøj.

Den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen er opgjort til 356,0 mio. kr. pr. 31. december 2022. Likviditeten er inkl. porteføljen (obligationer) i Danske Bank Asset Management, som udgør 96,0 mio. kr.

I nedenstående tabel fremgår den gennemsnitlige likviditet opgjort efter kassekreditreglen for perioden 2019 – 2022.

År

1. kvartal

2. kvartal

3. kvartal

4. kvartal

2019

224,8

221,1

220,2

233,3

2020

257,4

272,9

291,9

307,0

2021

324,7

351,8

372,2

382,4

2022

393,2

385,8

372,4

356,0

Som supplement til opgørelsen over den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen vises i nedenstående tabel den faktiske kassebeholdning ultimo kvartalet i perioden 2019 til 2022. I bilag 1 vises en grafisk fremstilling over udviklingen i den daglige likviditet.

År

1. kvartal

2. kvartal

3. kvartal

4. kvartal

2019

140,6

161,3

172,7

204,4

2020

194,3

212,2

250,2

259,0

2021

280,4

315,0

312,3

237,0

2022

282,5

272,9

228,2

190,6

Som det fremgår af tabellerne, er den gennemsnitlige likviditet, opgjort efter kassekreditreglen, 356,0 mio. kr. og den faktiske kassebeholdning 190,6 mio. kr. pr. 31. december 2022.

Lovgrundlag

Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem, revision mv. Byrådet har vedtaget som mål at have en gennemsnitlig kassebeholdning på mellem 150-200 mio. kr. når den igangværende ekstraordinære høje anlægsaktivitet er afviklet, jævnfør Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at likviditetsopgørelse 4. kvartal 2022 tages til efterretning.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 6:

Tiltrådt.


Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Kommunerne skal ifølge reglerne hvert kvartal indberette oplysninger om likviditeten opgjort efter kassekreditreglen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Likviditetsopgørelsen skal forlægges byrådet.

Sagsfremstilling

Arbejdet med budget 2024 og overslagsårene 2025-2027 skal påbegyndes, og der fremlægges forslag til tids- og procesplan samt de overordnede rammer for budgetarbejdet. Tillige fremlægges "Drejebog for budgetarbejdet".

Tidsplanen for budget 2024-2027 tager udgangspunkt i, at byrådet på budgetseminaret i februar drøfter rammerne for budgetarbejdet med udgangspunkt i kommunens økonomiske situation, herunder sigtepunkterne for den økonomiske politik samt igangsætter eventuelt arbejde med rådighedskatalog og budgetanalyser mhp. udarbejdelse af beslutningsgrundlag for at kunne bringe økonomien i balance.

Den 15. juni er sidste frist for afleveringen af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsrammen. 

Derefter vil administrationen arbejde videre på grundlag af de politiske udmeldinger samt forberede det tekniske budget frem til sommerferien. På temamøde ultimo juni forventer administrationen at kunne gøre status for budgetarbejdet, herunder præsentere økonomiaftalen mellem Regeringen og KL, som forventes indgået primo juni måned.

Det administrative budgetforslag vil blive færdiggjort over sommeren og sendes i høring medio august måned blandt de høringsberettigede. Andet budgetseminar afholdes den 7. september, hvor den økonomiske situation drøftes og indleder de efterfølgende politiske forhandlinger.  

Der er i budgettidsplanen lagt op til at kommunens medarbejderrepræsentanter i form af HovedMED deltager i budgetseminaret i februar, orienteringen om økonomiaftalen i juni og på budgetseminaret i september.

Frem indtil den 19. september kl. 12:00 er der mulighed for at fremkomme med ændringsforslag fra de stående udvalg og enkeltmedlemmer.

Budgetforslaget 2. behandles på ekstraordinært byrådsmøde den 5. oktober.

Der er i tidsplanen indarbejdet de af KL udmeldte Borgmestermøder, hvor kommunernes budgetsamarbejde drøftes mhp. overholdelse af aftalerne med regeringen. Disse datoer er foreløbige, idet der pågår drøftelser i KL mhp. tilpasninger i budgetsamarbejdet.

Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse, cirkulære om budget og regnskabssystem, revision mv. for kommunerne.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at budgetlægningen for 2024 og overslagsårene sker efter rammerne beskrevet i bilag 1

at processen godkendes jfr. "Drejebog for budgetlægningen 2024-2027" bilag 2

at tids- og procesplanen godkendes jfr. bilag 3



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 23. januar 2023, pkt. 5:

Tiltrådt.


Beslutning

Til efterretning.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der fremlægges rammer for budgetlægningen 2024-2027, procesplan og politisk tidsplan.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Godkendt