Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 18. april 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Som konsekvens af aftale mellem KL og Regeringen indgået 29. juni 2022 samt tilhørende cirkulære, skal Ishøj Kommune lave en samlet varmeplan. Nærværende forslag til én samlet varmeplan er udarbejdet i forlængelse af de tre konkrete forslag om nye fjernevarmeprojekter i Ishøj Kommune.


I lyset af den generelle energikrise har administrationen i Ishøj Kommune i 2022 prioriteret ressourcerne på, i tæt samarbejde med Ishøj Varmeværk samt VEKS, at udarbejde konkrete fjernvarmeprojekter, herunder foretage den fornødne inddragelse af borgerne i de kommende projektplaner. Dette betyder, at Ishøj nu er meget langt fremme med sine planer om udrulning af fjernvarme, idet det forventes, at etableringen af de første delområder kan påbegyndes allerede i 2023. Ishøjs borgere får dermed mulighed for relativt hurtigt at omstille til kollektive varmeløsninger, hvis de ønsker det.


Som en del af aftalen, skulle kommunerne også inden udgangen af 2022 informere ejendomme opvarmet med fossile brændstoffer om udrulning af fjernvarme og muligheden for andre vedvarende varmeformer. Disse breve blev udsendt til borgerne i Ishøj Kommune den 20. december 2022.


Det indgår i aftalen mellem KL og Regeringen, at kommunerne derudover inden udgangen af 2022 skal udarbejde og godkende en samlet varmeplan for kommunen. Planen skal som minimum omfatte de områder i kommunen, som har status som gasforsynede. Nærværende forslag til en samlet varmeplan for Ishøj Kommune lever op til kravene i aftalen.


Udkastet til varmeplanen blev godkendt på KMU og ØPU i december 2022 samt på byrådsmødet januar 2023 hvorefter planen har været udsendt i 4 ugers offentlig høring. Der er indkommet ét høringssvar i perioden. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i varmeplanen. Der vil som resultat af høringssvaret blive igangsat en indsats i forhold til vejledning af borgere i forhold til fremtidige varmeløsninger. Se vedhæftede bilag.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, BEK nr. 818 af 04/05/2021


Cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse, CIC nr. 10081 af 26/10/2022

Økonomi

Planen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Indstilling

at varmeplanen vedtages endeligt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Varmeplanen for Ishøj kommune fremlægges til endelig vedtagelse.


Bilag

Sagsfremstilling

Trafikstøj fra især motorvejene medfører betydelige miljøgener for de borgere, som har deres bolig tæt på vejene. Med henblik på at kunne stå stærkere i dialogen med staten er Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Albertslund, Gentofte, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Køge, Lyngby-Tårbæk og Solrød kommune samt Region Hovedstaden gået sammen i et Silent City-samarbejde. Formålet er blandt andet at skabe national opmærksomhed på problemstillingen. Byrådet i Ishøj har i februar 2023 besluttet at bemyndige borgmesteren til at tage de nødvendige initiativer for at fremme sagen.


Ingeniørvirksomheden MOE har på vegne af Silent City beregnet konsekvenserne ved at sænke hastigheden på motorvejsstrækningerne i de støjbelastede kommuner til maksimalt 80 km/t og hastigheden på de omkringliggende veje 􀆟til maksimalt 50 km/t. Analysen viser, at antallet af de stærkt støjebelastede boliger næsten vil kunne halveres, mens de støjbelastede boliger (med en belastning på mindst 58 dB) kan sænkes med en fjerdedel. Trafikstøj medvirker til sygdom og for tidlig død, og tiltaget vil - hvis det gennemføres - have en lang række positive effekter inden for folkesundhed, klima, miljø, byudvikling og livskvalitet. Se bilag 1.


På baggrund af rapporten udsendes der i uge 15 en fælles pressemeddelelse om sagen. Hovedbudskabet er, at der vil være knap 27.000 færre støjbelastede boliger i hovedstadens omegnskommuner, hvis hastigheden på motorvejsnettet og det omkringliggende vejnet sænkes til maksimalt henholdsvis 80 km/t og 50 km/t.


Analysen, samt budskabet fra kommunerne, vil ligeledes blive lanceret i den skrevne presse samt på TV. Se bilag 2.


Parallelt hermed sender samtlige kommuner et brev til Klima- Energi og Forsyningsministeren, Transportministeren, Miljøministeren, Sundhedsministeren samt Kirkeminister og minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde. I brevet inviterer kommunerne ministrene til dialog om hastighedsreduktioner med henblik på at begrænse de negative effekter af trafikstøj i hovedstadsområdet.


Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Der gives en orientering om, at de elleve kommuner og Region Hovedstaden, som indgår Silent City-samarbejdet, i uge 15 udsender en fælles pressemeddelelse om potentialerne ved at nedsætte hastigheden på motorvejene i forhold at reducere generne fra trafikstøj i de omkringliggende kommuner.


Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune er medejer af BIOFOS Holding A/S, der ejer BIOFOS Lynettefællesskabet A/S, BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S og BIOFOS A/S.

BIOFOS Holding A/S ejes af i alt 9 aktionærer, hvoraf der er 2 kommuner (Høje-Taastrup og Ishøj) og 7 kommunalt ejede selskaber (Afløb Ballerup A/S, Frederiksberg Spildevand A/S, Gentofte Spildevand A/S, Gladsaxe Spildevand A/S, Glostrup Forsyning A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S og Lyngby-Taarbæk Forsyning Holding A/S).

Der vedlægges som Bilag 3.a et koncerndiagram, der viser ejerkredsen.

Hver af de 15 kommuner, der oprindeligt var interessenter i Lynettefællesskabet I/S og/eller Spildevandscenter Avedøre I/S, har en bestyrelsesplads i BIOFOS Holding A/S. Ishøj Kommunes repræsentant er Ole Beckmann.

Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har indkaldt aktionærerne til generalforsamlinger den 30. maj 2023, jf. Bilag 0.

Som ejer af BIOFOS Holding A/S har Ishøj Kommune 2,25% af stemmerne på generalforsamlingen.

Af vedtægternes punkt 8.2 fremgår følgende om afviklingen af generalforsamling:

"Generalforsamlingen afholdes så vidt muligt uden aktionærernes fysiske fremmøde, medmindre en eller flere aktionærer fremsætter ønske om, at generalforsamlingen afholdes ved fysisk fremmøde."

Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har på den baggrund indstillet, at generalforsamlingen afholdes som "skrivebordsgeneralforsamling", også kaldet "papirgeneralforsamling". Generalforsamlingen afholdes således ved, at hver aktionær inden generalforsamlingens afholdelse den 30. maj 2023 orienterer selskabet om, hvordan denne aktionær afgiver sin stemme.


På baggrund af alle aktionærernes orienteringer udarbejdes et referat (protokollat) af generalforsamlingen.


Under forudsætning af, at der blandt ejerne er simpelt flertal for de indstillede dagsordenspunkter, vil generalforsamlingens protokollat blive udformet som vedlagte udkast, jf. Bilag 1.

Som Bilag 4 vedlægges en kort supplerende beskrivelse af proces og kompetence i forbindelse med afvikling af generalforsamlinger i BIOFOS-koncernen.

Økonomi

Beslutningen har ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen tager bestyrelsens beretning til efterretning,

at på generalforsamlingen godkender selskabets årsrapport,

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen godkender bestyrelsens forslag til anvendelse af årets underskud på tkr. 36.312 i selskabet,

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer for valget af Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab som selskabets revisor, og

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer på de indstillede kandidater til bestyrelsen, og

at Ishøj Kommune giver Merete Amdisen mandat til at afgive stemme i overensstemmelse med ovenstående.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommune ejer 2,25 % af aktierne i af BIOFOS Holding A/S. Der skal gives mandat til brug for afgivelse af stemmer på den ordinære generalforsamling, der holdes den 30. maj 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter. På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.


I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts - maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På udvalgsmøderne i april konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Dette med henblik på, at der kan træffes en endelig beslutning på udvalgsmøderne i maj, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. Om nødvendigt kan udvalgsmøderne i juni også inddrages til arbejdet med rådighedsforslagene.


Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 23. juni: Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik)
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024
  • 28. juni: Udfyldte skemaer med rådighedsforslag skal være indsendt til økonomiafdelingen senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren kvalitetssikrer administrationen forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.


Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2024-2027 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2023.

Indstilling

at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret på udvalgsmøderne i maj.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i marts - maj drøfter udvalgene budget 2024 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Sagsfremstilling

Alle udvalg har mulighed for at komme på én studietur pr. byrådsperiode. For at administrationen kan forelægge nogle konkrete valgmuligheder om destinationer for udvalget at vælge i mellem, bedes udvalget drøfte, hvilke emner en studietur kunne tilrettelægges efter.


Administrationen har følgende forslag til emner, som kunne være omdrejningspunkt for en studietur:


Energiproduktion;

  • Solcelleprojekter (både udformning/lokalisering samt organisering og finansiering)
  • Projekt Zero – offentlig/privat samarbejde om produktion af energi og samdrift
  • Symbiosen i Kalundborg – stort privat samarbejde med at dele sine energiressourcer
  • Information og besigtigelse af et PTX-anlæg
  • CO2-fangtsanlæg

Energirenovering;

  • Energiklassificering af bygninger. Fx besigtige og information om DGNB-certificering med Platin-klasse
  • Implementering af solceller på kommunale bygninger (besigtigelse, organisering og finansiering)

Klimasikring;

  • Kystsikringsprojekter
  • Klimasikringsprojekter med skybrud

Byudvikling;

  • Levende byrum med kombination af trafik og ude-/opholdsarealer
  • Indretning af ny parkeringsløsninger
  • Indretning af trafikknudepunkter og forpladser
  • Bæredygtige bydele
  • Nye aktiviteter og anlæg i kystzonen


Natur;

  • Naturprojekter for bedre biodiversitet
  • Fremme af naturprojekter i bymæssig bebyggelse (organisering og besigtigelse)

Kollektiv transport;

  • Besigtige og prøve BRT-buslinje
  • Besigtige og prøve en letbane

Trafik – vej;

  • Grøn mobilitet samt mikromobilitet (elcykler/el-løbehjul)
  • Støjbekæmpelsesprojekter af motorveje og trafikanlæg
  • Omlægning af vejarealer til mindre befærdede trafikveje
  • Smart City – digital trafikafvikling


Affald;


  • Affaldsordning - etageboliger



De foreslåede emner er relevante for både Teknik- og Bygningsudvalget og for Klima- og Miljøudvalget. Det er derfor en mulighed, at de to udvalg tager på en fælles studietur.

Økonomi

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser. Økonomi forbundet med specifikke destinationer vil blive forelagt, når udvalget træffer beslutning om disse.

Indstilling

at udvalget drøfter, hvilke emner, man ønsker at beskæftige sig med på en studietur.

at udvalget beslutter, om man ønsker at tage på en fælles studietur.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Udvalget bedes tage stilling til, hvilke nogle emner, man ønsker studieturen for indeværende byrådsperiode tager udgangspunkt i, samt om studieturen skal være en fælles tur sammen med Teknik- og Bygningsudvalget.

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Indvielse af Klima- og Erstatningsskov

I maj indvies 7,2 ha skov, hvoraf 4, 5 ha er klimaskov med støtte fra Klimaskovfonden og ca. 2, 7 ha er erstatningsskov finansieret af Hovedstadens Letbane.

Indvielsen planlægges til at forløbe over to dage midt i maj måned.


Lørdag den 13. maj kl. 10-14 afholdes den officielle indvielse som henvender sig til alle borgere. Til arrangementet er planlagt en række aktiviteter for børn og voksne. Arrangementet indledes med taler af Borgmester Merete Amdisen og Direktør i Klimaskovfonden Poul Erik Lauridsen. Der er udarbejdet en invitation til arrangementet, se bilag 3.


Mandag den 15. maj kl. 10 -12 er der inviteret skoleklasser fra kommuneskolerne, hvoraf Vibeholmskolen, Vejlebroskolen og Ishøj Skole allerede har tilkendegivet, at de deltager. I alt deltager fra skolerne ca. 250 børn og 25 voksne. Til arrangementet er planlagt en række aktiviteter målrettet børn. Børnene bydes velkommen med tale af Klima- og Miljøudvalgsformand Kalbiye Yüksel.


Forud for indvielsen den 13. maj annonceres arrangementet på Facebook og kommunens hjemmeside.

Invitationen er vedlagt, se bilag 2.



Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.