Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 19. september 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Der er udarbejdet et forslag til lokalplan 2.01, der omfatter Industriskellet 9-13 i det tidligere erhvervsområde, Sydengen. Lokalplanen gør det muligt at opføre ca. 140 boliger som rækkehuse samt etagebyggeri med tilhørende fælles udearealer. Lokalplanområdet ligger stationsnært og ca. 900 meter fra Ishøj Station.

Lokalplanen er udarbejdet efter de principper, der indgår i helhedsplanen for området, der blev vedtaget i oktober 2022.

Iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, er der udarbejdet en miljørapport af kommuneplantillæg nr. 3 samt lokalplan. Miljørapporten belyser eventuelle udfordringer samt forslag til en mulig løsningsmodel ifm. at opføre boliger i nær afstand til et eksisterende autolakeri. Bygherre skal udføre konkrete målinger af emissioner og dokumentere at alle grænseværdier overholdelse - evt. ved brug af afværgeforanstaltninger Lokalplanen fastsætter krav om at eventuelle afværgeforanstaltninger skal etableres førend der kan udstedes en ibrugtagningstilladelse til projektet.

Forslag til både lokalplan og kommuneplantillæg samt tilhørende miljørapport sendes i høring i otte uger, såfremt dette vedtages af Byrådet.

Høringsområdet fastsættes i Strandområdet til at omfatte vestlig side af Tranegilde Strandvej og Søsvinget, første række ud til Vejlebrovej samt ejere og lejere på Industriskellet.


Lovgrundlag

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) nr. 973 af 25. juni 2020.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

 at Miljørapporten sendes i høring i 8 uger sideløbende med forslag lokalplan 2.01 samt kommuneplantillæg nr. 3, og at det offentliggøres på kommunens hjemmeside.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Der er i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslag 2.01 Boligområde, Industriskellet 9-13 og kommuneplantillæg nr. 3 udarbejdet en miljørapport. Miljørapporten sendes i offentlig høring samtidig med planforslagene i otte uger.

Bilag

Sagsfremstilling

Miljøstyrelsen sendte 14. juni 2023 NCC Industry A/S’ ansøgning om tilladelse til råstofindvinding i fællesområde 548-BA Juelsgrund i fornyet høring frem til den 17. juli 2023. Fem kommuner, herunder Ishøj kunne ikke nå at behandle høringen politisk. Høringen blev derfor drøftet i Køge Bugt Alliancens faggruppe, og da de syv kommuner i Køge Bugt – Brøndby, Vallensbæk, Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns kommuner – ønsker sammen at forbedre havmiljøet i Køge Bugt, og fremme en bæredygtig udvikling af Køge Bugt og det sydlige Øresund, blev det besluttet at give et samlet høringssvar, jf. bilag 1, fra de syv kommuner på den fornyede høring. Det fælles høringssvar har også været præsenteret i kommunaldirektørkredsen.


Køge Bugt Alliancen anbefalede, at Miljøstyrelsen ikke imødekommer NCC Industry A/S’ ansøgning om råstofindvinding af yderligere 3,4 mio. m3 råstoffer i fællesområde 548-BA Juelsgrund, Køge Bugt. Baggrunden herfor er, at der er tale om en af de største ansøgninger om råstofindvinding i Køge Bugt, og udvindingen har en lang række uheldige konsekvenser. I den netop indgåede aftale om havplanen er der en målsætning om at reducere indvindingen af råstoffer, og Køge Bugt er udtrykkelig nævnt i aftaleteksten. Der skal selvfølgelig samtidig tages højde for behovet for råstofforsyning til bygge- og anlægsarbejder i regionen, men alt tyder på, at der er rigeligt med råstoffer på land. Region Sjælland har således for ganske nyligt vedtaget ikke at revidere den gældende råstofplan, da der ikke er mangel på råstofindvindingsområder.


Råstofindvinding har store konsekvenser for bugtens havmiljø. I en netop udgivet rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi fremgår det således, at koncentrationen af planteplankton i Køge Bugt siden 2014 er steget markant, og at ”en mulig årsag er stigende tilførsler af næringsstoffer i forbindelse med indvinding af marine råstoffer” (side 9). I rapportens konklusion nævnes yderligere:

Der foregår en omfattende indvinding af marine råstoffer, også på dybder, hvor der vokser ålegræs. Dette kan, efter vores opfattelse, være i strid med EU´s direktiver, da det forhindrer målopfyldelse i forhold til vandrammedirektivet. Råstofindvinding bør ikke foregå på dybder mindre end f.eks. 12 meter, hvis man skal være i god afstand til eksisterende og potentielle ålegræsforekomster” (side 33). I den aktuelle ansøgning er der kun 9-10 meter dybt. Råstofområdet ved Juelsgrund ligger endvidere i et område, der i en anden nylig rapport fra DCE (Nr. 200 fra 2021), er udpeget som særligt egnet til at etablere stenrev. For kommunerne er det afgørende, at der sker en genopretning af havnaturen, fremfor en yderligere langvarig belastning.


Køge Bugt Alliance anbefalede også, at hvis ansøgningen – på trods af ovenstående – alligevel imødekommes, bør området til råstofindvinding yderligere begrænses, så marsvin ikke støjpåvirkes inden for Natura 2000-områder, og desuden bør der stilles krav om naturgenopretning i form af etablering af stenrev og restaurering af tidligere stiksugningshuller. Endelig bør mindst 10 % af råstofmængden reserveres som fyldsand til kystfodring.

Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Orientering om fælles høringssvar fra Køge Bugt Alliancen, vedr. NCC Industry A/S' ansøgning om råstofudvinding af yderligere 3,4 mio. m3 råstoffer i Køge Bugt. Køge Bugt Alliancen anbefaler, at Miljøstyrelsen ikke imødekommer ansøgningen.

Bilag

Sagsfremstilling

Udkast til miljøvurdering af forslag til ændring af Danmarks Havplan, Afgrænsningsrapport, juni 2023 blev udsendt af Søfartsstyrelsen den 20.juli med svarfrist den 9.august, hvilket var en uhensigtsmæssigt kort høringsperiode hen over sommerferien. Derfor blev høringssvaret udarbejdet på embedsmandsplan og har ikke været behandlet af borgmestrene eller i de politiske fagudvalg. Afgrænsningsrapporten sætter rammerne for, hvor omfattende miljøvurderingen skal være, og det er vigtigt for Ishøj Kommune og de øvrige kommuner i alliancen, at miljøvurderingen omfatter alle de aktiviteter, som Havplanen forventes at omfatte. Høringssvaret har været drøftet og rundsendt til kommentering i faggruppen i Køge Bugt Alliancen og har været præsenteret i kommunaldirektørkredsen.

Stevns Kommune har på vegne af alle 7 kommuner, inkl. Ishøj, indsendt vedlagte høringssvar (Bilag 1).


Køge Bugt Alliancens vurdering er, at afgrænsningsrapporten til miljøvurdering af Danmarks havplan er for snæver i forhold til de mange aktiviteter, som Danmarks havplan forventes at omfatte. Miljøvurderingens afgrænsningsrapport understøtter ikke målet om at opnå en god miljøtilstand i havmiljøet i tilstrækkelig grad.

Køge Bugt Alliancen har en række konkrete kommentarer, som fremgår af det vedhæftede høringssvar, men følgende kan fremhæves:


  • Køge Bugt Alliancen lægger vægt på, at der sker en væsentlig reduktion af de udlagte områder til råstofindvinding i Køge Bugt – og forventer, at denne positive effekt medtages i den nye miljørapport – og at havplanen faktuelt ændres, så der udpeges et reduceret areal til rå-stofindvinding i Køge Bugt.
  • Køge Bugt Alliancen mener desuden, at det øgede råstofforbrug til etablering af fx Holmene og Lynetteholm (og andre landindvindinger) bør medtages som væsentlig miljøfaktor for hav-planen.
  • Der er en række klappladser i Øresund. Klapning på disse klappladser, herunder den potentielle forurening af tungmetaller og miljøfremmede stoffer, bør medtages i miljøvurderingen.
  • Afsnittet med kumulative effekter burde afspejle den økosystembaserede tilgang.



Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Orientering om fælles høringssvar fra Køge Bugt Alliancen vedr. afgrænsningsrapport til miljøvurdering af Danmarks Havplan, hvor alliancen konkluderer, at afgrænsningsrapporten er for snæver.

Bilag

Sagsfremstilling

Statens vandplanlægning udspringer oprindelig af et EU-direktiv (Vandrammedirektivet), der er bindende for medlemslandene, og som skal sikre, at alle overfladevandområder samt grundvandsforekomster skal have opnået mindst "god tilstand" senest inden udgangen af 2027. Den nyligt offentliggjorte vandområdeplan (3. generation) med tilhørende bekendtgørelser og MiljøGIS (digital platform) er tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside: Vandområdeplanerne 2021-2027 (mst.dk).
Forud for vedtagelsen var planen i offentlig høring i perioden 22. december 2021 til 22. juni 2022. Ishøj Byråd behandlede den 7. juni 2022 et høringssvar til forslaget til vandområdeplan, og kommunen afgav sit høringssvar den 21. juni 2022 (høringssvar vedlagt som Bilag A).


Miljøministeriet har i forbindelse med udgivelsen af den endelige vandområdeplan udarbejdet et høringsnotat, der samler op på de mange indkomne høringssvar. Nedenfor er oplistet de vigtigste emner, fra høringsnotat og vandområdeplan, med særlig relevans for Ishøj Kommune.


  • For flere af emnerne anført i kommunens høringssvar eksisterer endnu ikke en statslig indsats. F.eks. er der ikke nogen indsats for vandkemi, hvor Store Vejleå i dag har dårlig kemisk tilstand. Staten oplyser imidlertid, at man i 2023/2024 åbner op for et genbesøg af vandområdeplanen. Ishøj Kommune har her en forventning til, at der bliver stillet konkrete virkemidler til rådighed for flere af de emner, som i dag mangler en indsats.


  • Vedr. et grundvandsområde ved Store Vejleå har det undret Ishøj Kommune, at den kemiske tilstand i vandplanforslaget blev vurderet ringe pga. stoffet bly, da det målte bly-indhold var langt under grænseværdien for f.eks. drikkevand. Miljøministeriet oplyser, at tærskelværdien for bly i grundvand er sænket, og at vurderingen er baseret på en målt værdi, der minimalt har overskredet den nye lavere tærskelværdi, hvorfor grundvandsforekomsten er udpeget med ringe tilstand. Staten følger udviklingen i forbindelse med den nationale grundvandsovervågning af det terrænnære grundvand. Bly forekommer naturligt, og den målte værdi er i det terrænnære grundvand i et område, som ikke er et vandindvindingsområde. Der er derfor ingen indsatser i vandområdeplanen for nuværende.


  • Den flisebelagte strækning af Lille Vejleå er fortsat med i vandområdeplanen, men administrationen vurderer, at indsatsen er utilstrækkelig, idet der er behov for et økonomisk tungere virkemiddel end en mindre restaurering (udskiftning af bundmateriale samt udlægning af groft materiale). En større restaurering som genslyngning eller åbning af rørlagt strækning vil være nødvendig for at opnå målopfyldelse. I forbindelse med genbesøget af vandområdeplanen i 2023/2024 ønsker administrationen at genoptage denne problemstilling. I øvrigt vil vandplanindsatserne i Lille Vejleå søges koordineret med andre restaureringer af vandløbet som etablering af dobbeltprofil, udlægning af sten og plantning af træer, som det står beskrevet i handlingskataloget til Biodiversitetsstrategien – Sammen om et VILDERE Ishøj.


  • Vallensbæk Sø, der er delt imellem Vallensbæk, Høje-Taastrup og Ishøj Kommune (ca. 15 %) er blevet taget ud af vandområdeplanen som målsat sø. Baggrunden er et høringssvar fra HOFOR (og Vallensbæk Kommune), som gør opmærksom på, at Vallensbæk Sø sammen med Tueholm Søen er et spildevandsteknisk anlæg udpeget i de kommunale spildevandsplaner. Administrationen anerkender, at det kan give nogle uhensigtsmæssigheder, at søen både fungerer som regnvandsbassin og samtidig skal leve op til kvalitetselementer for god tilstand. Selvom søen er taget ud af vandområdeplanen, er den imidlertid fortsat beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3, og Store Vejleå som målsat vandløb løber fortsat igennem søen. På den baggrund vurderer administrationen, at der forsat er tilstrækkelig opmærksomhed på søens tilstand, uanset at den ikke længere er målsat.


Miljøstyrelsen oplyser, at vandområdeplanen vil blive genbesøgt i 2023/2024, og i den sammenhæng vil Ishøj Kommune søge at få tilgodeset sine resterende interesser.



Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om vandplanlægning (LBK nr. 126 af 26/01/2017)

Økonomi

Samtlige indsatser i statens vandområdeplan er finansieret af stats- og EU-midler. Staten tilvejebringer igennem planperioden løbende ansøgningsrunder, hvor kommunerne kan søge tilskud til realisering af projekter.

Indstilling

 at orienteringen om endelig vedtagelse af vandområdeplan 2021 – 2027 tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Orientering om endelig vandområdeplan for perioden 2021 – 2027 (vandplan 3), herunder Miljøministeriets svar på Ishøj Kommunes høringssvar. Vandområdeplanen blev offentliggjort af Miljøministeriet den 15. juni 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på møde den 26. juni 2023 at sende forslag til et ændret regulativ for husholdningsaffald med den nye ordning for indsamling af tekstilaffald i offentlig høring i seks uger.

Forslag til ændret regulativ har været i høring fra den 29. juni 2023 til og med den 10. august 2023, og der er indkommet to høringssvar til regulativforslaget.

Høringsvarerne har overvejende været positive overfor den kommende ordning for indsamling af tekstilaffald.

Det ene høringssvar handler om haveboligernes todelte beholdere med forslag om ændring af rummenes anvendelse. Administrationen vurderer, at den nuværende opdeling er den mest hensigtsmæssige, og høringssvaret derfor ikke giver anledning til ændringer i regulativet.

Det andet høringssvar handler hovedsageligt om bekymring for anvendelse af plastposer til indsamling af tekstilaffaldet, da det genererer emballageaffald. Hvis plastposer ikke kan undgås, efterspørges overvejelser om begrænset udlevering, samt at der anvendes poser, der er produceret af genanvendt og genanvendeligt plast. Derudover efterspørges god information om tekstilaffald til borgerne. Vestforbrænding anbefaler, at tekstilaffald emballeres i plastposer, da tekstilerne ellers vil tage skade af fugt. Der anvendes genanvendt plast til poserne, og ønsker til kommunikation vil søges imødekommet. Administrationen vurderer, at høringssvaret ikke giver anledning til ændringer i regulativet.

  • De indkomne høringsforslag er vedlagt i bilag 1, hvor administrationens samlede bemærkninger også fremgår.
  • De indkomne høringssvar i fuld længde er vedlagt i bilag 2.
  • Regulativ for husholdningsaffald er vedlagt i bilag 3.


Bestillinger i relation til ordningen blive iværksat umidelbart efter politisk godkendelse, og udrulning forventes at være primo 2024.


Lovgrundlag

  • Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)
  • Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)

Økonomi

Udgifter til udrulning af ordningen vil blive afholdt på renovationsområdets driftsbudget for 2023. Udgifter til drift af ordningen er indarbejdet i budgetforslag og gebyrer for 2024.

Indstilling

 at regulativ for husholdningsaffald vedtages endeligt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

 Forslag til regulativ for husholdningsaffald har været i høring i seks uger, og regulativet bliver fremlagt til endelig godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.

Referat af møde i Grønt Råd 8. juni, se bilag 2.



Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.