Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 21. november 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Vestforbrændings bestyrelse har i samarbejde med ejerkommunerne tidligere besluttet, at Vestforbrænding skal være CO2-neutral inden 2030. Et virkemiddel til dette er CO2-fangst i forbindelse med affaldsforbrænding.
Derfor besluttede Vestforbrændings bestyrelse i samarbejde med ejerkommunerne primo 2023 at ansøge om tilskud fra statens CO
2-udbud for at kunne finansiere CO2-fangst, transport og lagring og dermed gøre Vestforbrændings og ejerkommunernes affaldsforbrænding CO2-neutral. Vestforbrænding var sammen med Ørsted og Aalborg Portland én af de tre udvalgte virksomheder, der kunne afgive den endelige ansøgning om et statstilskud på op til 8,1 mia. kr. til fangst og lagring af CO2.
I maj 2023 blev det offentliggjort af Energistyrelsen, at Ørsted havde vundet udbuddet.
Processen med at færdiggøre materialet i forbindelse med ovenstående varede knap to år. Det har medført, at Vestforbrænding i dag står med et robust og solidt projektgrundlag til etablering af et CO
2-fangstanlæg. Derfor er Vestforbrænding blandt dem, der er længst fremme i Danmark med at realisere et CO2-fangstanlæg. Der er etableret en projektorganisation, udarbejdet projektforslag, gennemført udbud af det tekniske anlæg inkl. forhandlinger og aftaleindgåelse, klargjort øvrige udbud, samt udarbejdet VVM-ansøgning og arbejdet med de relevante kommuner om nødvendige lokalplanændringer mm. i relation til opførelsen af et CO2-fangstanlæg.

Ny partnerskabsmodel for CO2-fangst

Det forventes, at CO2-fangst vil være en vigtig parameter i den fremtidige konkurrenceudsættelse på affaldsområdet. Bestyrelsen i Vestforbrænding er optaget af, at Vestforbrænding skal stilles stærkest muligt i den kommende konkurrence, og at Vestforbrændings egen 2030-målsætning skal nås. Derfor er der behov for arbejde videre med projektgrundlaget for et CO2-fangstanlæg.
På Vestforbrændings bestyrelsesmøde 437a i maj 2023 blev der givet mandat til, at Vestforbrænding arbejder videre med at etablere CO
2-fangst, og at der præsenteres en ny business case for bestyrelsen ultimo 2023. Herunder blev der også givet mandat til, at Vestforbrænding undersøger mulighederne for et samarbejde med en privat aktør.
Vestforbrænding har afsøgt tre muligheder for private investorer og har valgt at indlede forhandlinger med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). CIP er både i Danmark og globalt involveret i udbygningen af infrastruktur, som medvirker til grøn omstilling, herunder Power-to-X. Den 6. november 2023 har Vestforbrænding og CIP indgået et såkaldt Term Sheet for det mulige partnerskab i et nyt Joint Venture-selskab.
Ved udbuddet af Energistyrelsens første CO
2-fangst-pulje bød Vestforbrænding med Evida og Gas Storage Denmark som leverandører af henholdsvis transport og lagring. Det havde den fordel, at Vestforbrænding havde den fulde kontrol, men det havde også den ulempe, at den fulde risiko for projektet påhvilede Vestforbrænding og i sidste ende Vestforbrændings 19 ejerkommuner, jf. den garantistillelse, der skulle stilles af alle 19 ejerkommuner før en ansøgning til Energistyrelsen kunne afleveres.
Et partnerskab med CIP vil betyde, at der etableres et Joint Venture-selskab, som vil ejes 70% af CIP og 30% af Vestforbrænding. Dette er en betydelig fordel for Vestforbrænding og Vestforbrændings 19 ejerkommuner, da risikoen for CO
2-fangst-projektet løftes ud af Vestforbrænding og ind i et selskab, hvor CIP ejer 70%. Derudover vil CIP sammen med Vestforbrænding i Joint Venture-selskabet påtage sig opgaven med at forhandle aftalerne med underleverandører til projektet. Der er her tale om opgaver, som CIP har stærke kompetencer og erfaringer indenfor, som Vestforbrænding kan drage nytte af.


Der er indgået tre aftaler mellem Vestforbrænding og CIP, som danner grundlag for det videre arbejde med at afdække mulighederne for et forpligtende samarbejde.


Ny CO2-fangst aftale

I september 2023 blev SVM-regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget enige om en ny CO2-fangst-aftale. Heri peger aftalepartierne på CO2-fangst som et af de få tekniske virkemidler til at reducere CO2-udledningen fra affaldsanlæg. Med aftalen sammenlægges eksisterende puljer til CO2-fangst til to nye puljer med fokus på fangst, transport og permanent lagring af CO2. Disse to nye puljer vil komme i udbud i henholdsvis 2024 og 2025 og sigter efter CO2-fangst af henholdsvis 0,9 mio. tons og 1,4 mio. tons CO2. Samlet set vil puljerne udbyde 26,8 mia. kr., som løber i 15 år fremfor 20 år. Det er vurderingen, at Vestforbrændings CO2-fangstanlæg vil have gode muligheder for at komme i betragtning til tilskud via disse puljer.

Miljømæssige konsekvenser

Etablering af CO2-fangst er den vigtigste enkeltstående handling i forhold til at nå målsætningen om, at Vestforbrænding er CO2 neutral i 2030. Vestforbrænding er i dialog med Energistyrelsen om indregning af CO2-reduktionen i de kommunale klimaregnskaber.

Økonomiske konsekvenser

Det er Vestforbrændings forventning, at omkostningerne for CO2-fangst projektet kan indeholdes indenfor sparede afgifter og kvoter, hvorfor det ikke vil få økonomiske konsekvenser for ejerkommunerne og heller ikke vil have indflydelse på hverken varmepris eller affaldstakst.


Videre forløb

Vestforbrændings bestyrelse skal inden udgangen af første kvartal 2024 tage beslutning om de næste skridt for CO2-fangst projektet hos Vestforbrænding, herunder om der skal indgås en endelig aftale med CIP med henblik på at ansøge den nye CO2-fangst-pulje, som åbner til juni 2024.

Vestforbrænding vil invitere til to webinarer til alle kommunalbestyrelsesmedlemmer hos de 19 ejerkommuner, hvor Vestforbrændings direktion vil gennemgå status på CO2-fangst projektet.


Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Der orienteres om, at Vestforbrænding har indgået partnerskab med Copenhagen Infrastructure Partners om at arbejde videre med CO2-fangst.

Sagsfremstilling

Den samlede samlede varmeplan koster 14,5 mia. kr. at realisere, mens etape 1, som denne sag omhandler, koster 6,3 mia. kr.


Vestforbrænding vil oprette en byggekredit på 6,3 mia. kr. hos Kommunekredit til afholdelse af udgifter i forbindelse med etape 1 af Varmeplan 2030.


Varmeplan 2030 blev vedtaget i marts 2022 af en samlet bestyrelse i Vestforbrænding. Planen indebærer en konvertering af 10 pct. af landets naturgaskunder.

Varmeplan 2030 medfører markant øget produktion af fjernvarme og op mod 40.000 nye fjernvarmkunder.

Den øgede varmeproduktion, der realiseres via varmeplan 2030, giver mulighed for at levere mere varme til de kommuner, der benytter VEKS eller CTR og giver samtidig mulighed for på sigt at udbrede fjernvarmenettet til flere af Vestforbrændings ejerkommuner.


På bestyrelsesmøder i Vestforbrænding den 14. september 2023 og den 4. oktober 2023 bekræftede bestyrelsen beslutningen om Varmeplan 2030 under de nye vilkår, der gælder efter Vestforbrænding har modtaget tilbud på opgavens udførelse.


Det blev i den forbindelse også besluttet at hjemtage lån til etape 1 med den sædvanlige prorata hæftelse for ejerkommunerne, hvor hæftelse sker i forhold til indbyggertallet det år, hvor forpligtelsen blev indgået, jf. vedtægtens § 6, 2-3 (se bilag 4). Samtidig blev det besluttet, at Vestforbrænding til bestyrelsesmødet den 20. marts 2024 skal udarbejde et oplæg til drøftelse vedrørende selskabets fremtidige ejerstruktur, herunder i relation til lånoptag og garantistillelse i lyset af de forventede krav om selskabsdannelse af hele affaldsområdet samt de store investeringer indenfor Vestforbrædings forskellige forretningsområder. Drøftelsen vil indgå i en efterfølgende beslutning i bestyrelsen om en strategi for ejerkommunernes garantistillelse og hæftel fremover.


Garantistillelse for lån i Vestforbrænding påvirker ikke kommunernes låneramme, da lånedispositioner foretaget af et selskab eller lignende med kommunal deltagelse, som alene vedrører kommerciel virksomhed, ikke henregnes til kommunens låntagning. Dette gør sig gældende for de lån, der optages til Vestforbrændings Varmeplan 2030.


Byggekredit og Lånerammer

Løbetiden for projektets etape 1 er årene 2023-2028. Det er derfor væsentligt, at oprettelsen af byggekreditten på 6,3 mia. kr. til etape 1 finder sted i 2023, så de afholdte udgifter kan finansieres via byggekreditten.


Pro rata hæftelse for kommuner

Optagelse af lån og byggekredit er godkendt af Vestforbrændings bestyrelse på BM 438 den 14. september 2023 og BM 438a den 4. oktober 2023. Her godkendte bestyrelsen ligeledes, at lån optages med pro rata hæftelse i forhold til indbyggertallet det år, hvor forpligtelsen blev indgået, jf. vedtægtens § 6, 2-3.

Da ejerkommunernes indbyggertal og heraf ejerandel af Vestforbrænding for årene 2024-2028 endnu ikke kendes, refereres der for nu til denne fordeling for 2023. For Ishøj Kommunes vedkommende svarer det til 2,4 % af lånet til etape 1, kr. 151.200.000.

Økonomi

Efter godkendelse i ejerkommunerne etableres en byggekredit på 6,3 mia. kr. hos Kommunekredit, så der er likviditet til rådighed til løbende betaling af udgifter i anlægsfasen i hele projektets løbetid.

Her stiller Ishøj Kommune garanti for 2,4 % af lånet, svarende til 151.200.000 kr.

Byggekreditten, der har en fleksibel rente, vil løbende blive omkonverteret til lån i forbindelse med, at udgifterne betales. Ved omkonvertering til lån vil byggekreditten blive nedskrevet med tilsvarende beløb.

Lånene optages ligeledes hos Kommunekredit og bliver optaget som annuitetslån med kvartårlige ydelser og 25 års løbetid.


Samtlige omkostninger for det nye varmeforsyningsområde vil indgå i den bestående varmeforsyningsforretning, som hviler i sig selv og reguleres ved den løbende varmepriskalkulation.

Det sikrer, at det er varmeforbrugerne i de forsynede kommuner, der afholder omkostningerne forbundet med anlæg og drift af fjernvarmen.

Indstilling

at det godkendes, at Vestforbrænding opretter byggekredit på 6,3 mia. kr. til finansiering af etape 1 af Varmeplan 2023

at det godkendes, at Ishøj Kommune hæfter for 2,4 % af 6,3 mia. kr., svarende til 151.200.000 mio. kr.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Godkendelse af Vestforbrændings låneramme for etape 1 af Varmeplan 2030 samt pro rata hæftelse for Ishøj Kommune. Lånerammen er godkendt i Vestforbrændings bestyrelse og skal nu godkendes i alle ejerkommuner.

Bilag

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Tidsplan for nedgravede affaldssystemer i Vejleåparken
Etablering af nedgravede systemer til affaldssortering i Vejleåparken vil blive gennemført hurtigst muligt.
Det afgørende for tidsplanen bliver leveringstiden af de nedgravede systemer. Det forlyder, at der kan være lang leveringstid på mindst 6 måneder. Den endelige leveringsplan kendes først, når ordren lægges hos leverandøren (Joca). Så snart leveringstidspunktet er kendt, vil dette blive koordineret med AAB, så deres etablering er afsluttet og de er klar til at modtage beholderne.
Et foreløbigt bud er, at systemerne er klar til ibrugtagning 2. kvartal 2024.


Tilbagemelding på indmelding af arealer til potentielle energiparker

Ishøj Kommune meldte i efteråret 2022 arealer til energiparker ind til staten. Staten har nu udpeget de arealer, som man i første omgang vil arbejde videre med i forhold til at etablere energiparker på. De arealer, som Ishøj Kommune indmeldte, indgår ikke blandt disse arealer.

Begrundelsen for dette er, at arealerne i Ishøj Kommune beliggende i transportkorridoren, og et af arealerne ikke er indmeldt til energiproduktion.


Godkendelse og indstilling - pris uddeles den 5. december

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.