Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 11. oktober 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

  • Ishøj Teater: Byrådet er inviteret til første spadestik for det nye Ishøj Teater den 27. oktober kl. 13.00-14.30.
  • Medborgerforum inviterer til borgerarrangement søndag den 12. november kl. 17-19.30 under temaet: "Hvordan lever vi harmonisk med forskellige kulturer og religioner – og alt det midt imellem?". Det er en aften, hvor der inviteres til oplæg, samtale og dialog, hvor vi kan blive klogere på os selv og hinandens kulturelle baggrunde. Invitation er vedhæftet.
  • Bestyrelsen for Ishøj Kommunes Fond til fremme af turist- og kulturformål i Ishøj Kommune har tidligere besluttet af nedlægge fonden og har den 25. september 2023 godkendt, at restmidlerne skal gå til registrering og formidling af kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune under kommunens kunststrategi og inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum. Midlerne skal dække udgifter til en person, som skal registrere, fotografere og beskrive kunst i det offentlige rum i kommunen.
  • Ishøj I F spiller pokalkamp hjemme mod superligaholdet AGF torsdag den 2. november 2023. Der er kun 16 hold tilbage i pokalturneringen og tilskuerrekorden på Ishøj stadion med 1.500 tilskuere står for skud, idet AGF har meddelt at de kommer med 500-750 tilskuere.
  • Bredekærgård afholder sin årlige julestue i weekenden den 2. - 3. december 2023.
    Arrangementet er en del af de aktiviteter som Bredekærgråd har eget budget til at afholde for borgerne. Den gamle bondegård vil være fyldt med spændende boder og børneaktiviteter. Der kan bl.a. købes pyntegrønt, juledekorationer og -kranse, pileflet, smykker og naturvis nisser, engle og julekort. Endvidere vil der være mulighed for at købe gløgg, æbleskiver, øl, sodavand, kaffe, the og ris a la mande med madelgave samt ikke mindst grillpølser fra Bredekærgårds grise.
    Invitation er vedhæftet som bilag.
  • Ishøj Svømmeklub har indgået aftale med Ishøj Kommune om at fortsætte svømmehold for motionsuvante børn i 0.-6. klasse. Tilbuddet er det tidligere Jump4fun, som nu hedder Move4kids. I aftalen er også et samarbejde med sundhedsplejen om Tip, Tab, Tynde, som er et sundhedsrettet program, hvor Ishøj Svømme Klub nu står for træningen. Tilbuddet om Move4kids er vedhæftet dagsordnen.
  • Kulturium Musikteater: Det nye koncept ”Kulturium Sommerdage i byhaven”, som er en udvikling af konceptet Byhavekoncerter og Byhavefestival, blev afviklet i år for første gang. Den overordnede konklusion er, at det er et koncept, der holder, og som Kulturium Musikteater arbejder videre med i fremtiden. Se bilag med uddybende evaluering af de enkelte elementer.
  • Budgetaftalen for 2023 indeholdt en reduktion af åbningstiden på Kulturium Bibliotek i form af en besparelse på lønbudgettet på 150 t.kr.. Det er nu udarbejdet en midtvejsevaluering, og der vil senere i 2024 komme en endelig evaulering. Se midtvejsevaluering i bilag.
  • Kulturskolens aktivitetskaleder for sæsonen 2023/24 er vedhæftet som bilag


Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Partierne bag budgetforliget for 2023 har afsat en pulje på 1. mio. kr. til styrkelse af borgernes sundhed gennem bedre udendørs faciliteter. Administrationen har undersøgt tre forskellige anlægsmuligheder ved at inddrage slutbrugere, medarbejdere på tværs af organisationen samt Miljøstyrelsen.


Ishøj Kommune har en af landets dårligste sundhedsprofiler blandt børn og unge, og 28 % af borgerne har lav fysisk aktivitet i fritiden, mens regionsgennemsnittet er 18 %. 19 % af de børn, som begyndte i 0. klasse i 2021, havde motoriske anmærkninger. Administrationen anbefaler, at udvalget udvælger anlæg, der i højere grad henvender sig til børn. Der redegøres i følgende for facilitet, hvilken målgruppe faciliteten henvender sig til samt mulig placering for de tre forskellige muligheder. Alle muligheder vurderes at kunne realiseres og tilpasses inden for den økonomiske ramme på 1. mio. kr. I bilag er vedlagt yderligere information med en overordnet skitse, overslag på økonomi samt beskrivelse af mulige placeringer for de tre forslag. Den endelige pris afhænger af indkomne tilbud.


1)Tarzanbane i kondiskoven

En tarzanbane er en forhindringsbane, der udvikler børns balanceevne og motorik. Faciliteten kan fordre til at børnefamilier i fællesskab bevæger sig til skoven, hvorefter børnene kan udfolde sig rent motorisk. Målgruppen er børn i alderen 5-12 år og børnefamilier. Muligheder for placering i kondiskoven er afsøgt. Den eneste mulighed for placering i kondiskoven er ved eller omkring den lukkede spejderhytte ved Vejlebrovej 190. Se bilag. Faciliteten kan erstatte spejderhytten, når den bliver revet ned. Der skal søges tilladelse for anlæg ved Miljøstyrelsen, naturkontoret samt byg og miljø i Ishøj Kommune, som umiddelbart ikke ser barriere for anlæg, så længe retningslinjer overholdes. En privat fond har udvist interesse for tarzanbanen med mulig finansiering på 250 t.kr. Fondsfinansiering er endnu uvis og forventes afklaret ultimo 2023. Herudover har Danmarks Idrætsforbund (DIF) netop offentliggjort en pulje til bedre outdoorfaciliteter og fællesskaber for børn i bynaturen, som administrationen er ved at afdække for mulig støtte.


2) Skatemiljø ved Vejlebroskolen og Ishøj Ungdomsskole

Et skatemiljø er et rekreativt miljø lavet til cykler, løbehjul, skateboard, løbecykler og evt. kørestole. Skatemiljøet skal henvende sig til børn helt ned i 2-års alderen, være åbent og let tilgængeligt. Målgruppen er børn og unge i alderen 2-14 år. Ved Fritidsmesse 2022 og 2023 var der stor efterspørgsel, aktivitet og deltagelse for rulleskøjter, løbehjul mm. Ishøj Kommune har ikke facilitet til at understøtte behovet. Vejlebroskolen og Ungdomsskolen er blevet inddraget i facilitet og placering. Det anbefales at finde en ny placering til facilitet, da Vejlebroskolen og Ungdomsskolen fremhæver flere forskellige udfordringer ved placering. Vejlebroskolen bliver udfordret af skolens tilsynsopgave i forhold til skoletiden, da skolen enten bliver nødt til at sætte hegn op eller gøre det ulovligt at bruge skate-miljøet i skoletiden. Det er tillige en udfordring, hvis andre end skolens elever opholder sig i skoletiden omkring skatemiljøet, som i dag er en del af skolens udenomsarealer. Derudover er skolen bekymret for øget risiko for skader i skoletiden. Ungdomsskolen er bekymret for den oplevede tryghed, og om det vil tiltrække andre målgrupper. Administrationen vurderer, at skate-faciliteter har potentiale til at aktivere en anden målgruppe til bevægelse end dem, som deltager i den organiserede idræt og andre idrætsgrene. Det foreslås, at skatemiljø indtænkes som del af ”Helhedsplanen for området ved idrætscentret og den nye letbanestation”, som et element til at understøtte selvorganiseret idræt.


3) Helårs Cross-træning

Cross-træning er en træning, der skal forbedre styrke og udholdenhed. Faciliteter hertil henvender sig i højere grad til selvorganiserede motionister i alderen 18+ år, som i forvejen er aktive. Øvelser og bevægelsesmønstre er monotone, og fordrer ikke til mere leg og aktiv bevægelse. Selvorganiseret cross-træning kræver indsigt og kompetencer. Fitness Ishøj kan inddrages og facilitere aktiviteter. Fitness Ishøj har 0 aktive medlemmer i alderen 0-12 år, 14 aktive i alderen 13-18 år og 132 aktive i alderen 25-59 år. Facilitet i samspil med Ishøj Fitness vil sandsynligvis henvende sig til aldersgruppen 25-59 år. Det foreslås, at placering indtænkes som en del af strategien for ”Helhedsplanen for området ved idrætscentret og den nye letbanestation”, som understøtter selvorganiseret idræt. En anden mulighed er at facilitet anlægges i Strandparken ved Skovvej 52 nær Ka'nalu. Der kan arbejdes på at løfte og opgradere allerede eksisterende træningsfaciliteter og legeplads, med henblik på at understøtte selvorganiseret idræt i området ved ankomsten til Ishøj Strand (se bilag for præcis placering). Det er muligt at opnå tilladelse til anlæg med henblik på at opgradere og opdatere allerede eksisterende faciliteter i området.

Lovgrundlag

Intet at bemærke

Økonomi

Der er i budget 2023 afsat 1 million kr. til dette formål. Den endelige driftsudgift skal udregnes ud fra det endelige projekt. Der er i første omgang afsat 100.000 kr. til drift.

I bilag findes overslag på de økonomiske omkostninger for hver mulighed.

Indstilling

at der arbejdes videre med realisering af tarzanbanen i kondiskoven, herunder afklaring om mulig delvis fondsfinansiering

at der arbejdes videre med at opgradere træningsfaciliteterne i Strandparken for at understøtte selvorganiseret idræt og bevægelse i området, herunder afklaring om mulig delvis fondsfinansiering

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Med budgetaftalen for 2023 er der afsat en pulje på 1. mio. kr. til styrkelse af borgernes sundhed gennem bedre udendørs faciliteter. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 21. juni, at administrationen skulle arbejde videre med tre ud af seks mulige forslag. De tre forslag præsenteres, og Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, hvilke af forslagene, der skal arbejdes videre med.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet har 1. marts 2022 vedtaget en midlertidig aftale vedrørende huslejekompensation til Ishøj Teater, som udløber 2. kvartal 2024. Da byggeriet af det nye Ishøj Teater er forsinket, er der behov for beslutning om forlængelse af aftalen.

Det er Økonomi- og Planudvalget, som er det ansvarlige politiske udvalg for kommunale udlejningsaftaler i Ishøj Kommune. Ishøj Teater søger om forlængelse af huslejefritagelse for Brentedalen 8 i byggeperioden, men er indforstået med, at der skal betales leje af midlertidige lokaler. Administrationen anbefaler, at niveauet for huslejen fastholdes jf. gældende Egnsteateraftale og økonomien fortsat overflyttes til Center for Kultur og Fritid til og med 1. kvartal 2025. Center for Kultur og Fritid sørger for at kompensere involverede parter for indtægtstab ved udlån af lokaler til Ishøj Teater. Den forlængede aftale vil få betydning for Center for Ejendomme og Arealers indtægtsbudget og driftsudgifter. Center for Ejendomme og Arealer vil ikke få en huslejeindtægt igennem perioden. Den manglende indtægt finansieres indenfor eget området ved, at der i byggeperioden ikke er tilsvarende udgifter. Den manglende huslejeindtægt er beregnet til 165.470 kr. i 2024 og 82.735 kr. i 2025. Tallene er reguleret med udgangspunkt i nettoprisindeks for november 2022 jf. lejeaftalen med Ishøj Teater. Her fremgår det, at huslejen reguleres med nettoprisindekset for november måned. Der vil således ske en yderligere regulering i november 2023 og november 2024, da beløbet reguleres en gang årligt, hvilket har betydning for den opkrævede husleje.

Baggrund for behov for aftale om huslejekompensation:
Jf. Egnsteateraftalen er der indgået aftale med Ishøj Teater om lejemål af Brentedalen 8, som indeholder administration, depot, værksteder, prøvesal, teatersal og publikumsfaciliteter. Lejemålet kan ikke anvendes i den periode byggeriet pågår. Byggeperioden var i første omgang berammet til at vare fra 4. kvartal 2022 - 2. kvartal 2024, men er nu udsat til at vare fra 3. kvartal 2023 - 1. kvartal 2025. Ishøj Teater har ikke anvendt Brentedalen til forestillinger siden september 2022.

I byggeperioden, er der internt i Ishøj Kommune fundet midlertidige løsninger for Ishøj Teater, så teatret sikres de bedste rammer og derved ikke skal leje eksterne faciliteter mens byggeriet pågår.

Følgende aftaler er indgået:

  • Ishøj Teater vil spille og øve forårs- og efterårsforestillingen på Ishøj Kulturskole.
  • Juleforestillingen spilles i Kulturium og prøvninger foregår på Ishøj Kulturskole.
  • Snedkerværkstedet, Ishøj Bygade 54, anvendes til depot, administration og værksted.
  • Kortvarig lån af Brohuset i forbindelse med prøver til juleforestilling 2023.


At der er fundet midlertidlige løsninger for Ishøj Teater får betydning for Kulturium Musikteater og Ishøj Kulturskole. Byrådet har i budgettet vedtaget takster for leje af faciliteterne i Kulturium for ikke-kommercielle foreninger og virksomheder. I den periode Ishøj Teater vil være til stede i Kulturium, vil der kun være meget begrænset mulighed for anden udlejning. For Ishøj Kulturskole vil øvrige aftaler om hold, samarbejdsaftaler og lignende være begrænset af Ishøj Teaters tilstedeværelse.

Med forlængelse af den gældende aftale, vil der i fordelingen til de berørte kulturinstitutioner, blive taget afsæt i gældende takster inden for rammerne af budgettet.

Lovgrundlag

Gældende Egnsteateraftale 2021-2024

Økonomi

Hvis nuværende aftale vedrørende huslejekompensation forlænges, vil Center for Ejendomme og Arealer miste huslejeindtægt på ca. 165.470 kr. i 2024 og ca. 82.735 kr. i 2025. Center for Ejendomme og Arealer vil ikke have driftsudgifter for Brentedalen 8 i perioden. Forbrug af strøm og vand i forbindelse med byggeriet er indeholdt i byggeprojektets budget. Det anbefales derfor, at Center for Ejendomme og Arealer finansierer manglende indtægt fra husleje indenfor eget budget ved mindreforbrug på drift og vedligehold.

Indstilling

 at gældende aftale forlænges med følgende aftalepunkter:

  1. at aftalen om huslejefritagelsen til Ishøj Teater for Brentedalen 8 forlænges til og med 1. kvartal 2025.
  2. at der opkræves et beløb svarende til gældende aftale om husleje jf. egnsteateraftale, som anvendes til kompensation til de involverede parter.
  3. at Center for Kultur og Fritid får kompetencen til at opkræve beløb svarende til gældende aftale om husleje til og med 1. kvartal 2025, og at indtægten tilfalder Center for Kultur og Fritid.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget

Beslutningstema

Byggeperioden for etableringen af det nye bygning til Ishøj Teater er forsinket. Der skal træffes beslutning om forlængelse af den midlertidige aftale vedrørende huslejefritagelse og huslejekompensation, som udløber i 2. kvartal 2024.

Sagsfremstilling

Den gældende Egnsteateraftale mellem Ishøj Kommune og Ishøj Teater udløber ved udgangen af 2024, og ny aftale skal derfor udarbejdes. Den endelige egnsteateraftale forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i februar 2024, og aftalen skal godkendes i Ishøj Byråd inden den indsendes til Slots- og Kulturstyrelsen. Der er frist for at indsende ansøgning om ny Egnsteateraftale for perioden 2025-2028 til Slots- og Kulturstyrelsen den 1. april 2024.

Et egnsteater er et professionelt producerende teater uden for kommunerne København, Frederiksberg, Odense, Århus og Aalborg. Kommuner og teatre indgår fireårige egnsteateraftaler, som godkendes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Slots- og Kulturstyrelsen.

Slots- og Kulturstyrelsen har gjort kommunerne opmærksom på, at minimumsbeløbet for det kommunale driftstilskud til egnsteater i finanslovsforslag 2024 er fremskrevet/PL-reguleret og fastsat til 3.396.456 kr. i 2024. Det er derfor dette minimumsbeløb på 3.396.456 kr. kommunerne og egnsteatrene skal budgettere med i forhold til indgåelse af nye egnsteateraftaler for perioden 2025-2028, såfremt finanslovsforslaget vedtages. Ishøj Kommunes driftstilskud til Ishøj Teater er i dag (2023) 2.777.787 kr. Statsrefusionen vil være uforandret og være ca. 38 %. Det vil sige, at Ishøj Kommune skal medfinansiere med netto ca. netto 385.000 kr. ekstra fra 2025-2028 i forhold til gældende egnsteateraftale med Ishøj Teater, hvis finanslovsforslaget vedtages.

Lovgrundlag

Økonomi

Budget for 2024 er for Ishøj Teater 2.778.000 kr. med en forventning om statsrefusion på ca. 1.017.000 kr. Den endelige statsrefusionsprocent kendes først 1. maj. De seneste år har procenten været på ml. 36-38 %.

Ved indgåelse af ny aftale kræver det en merfinansiering fra kommunerne fordi minimumsbeløbet er blevet hævet for det kommunale driftstilskud og er i 2024 fastsat til 3.396.456 kr., hvilket får betydning for en kommende aftale og for budgetterne i årene 2025-2028. Når Slot- og Kulturstyrelsen har godkendt en ny aftale skal der ske en teknisk korrektion af budget 2025 - 2028 i forhold til refusion og tilskud. Den forventede merfinansiering for Ishøj Kommune er ca. 385.000 kr. pr. år. Budgetoverslag for 2025 er for Ishøj Teater for nuværende 2.778.000 kr. efter teknisk korrektion i 2023, hvor de løbende PL fremskrivninger er nedskrevet.

Indstilling

at orienteringen om nye egnsteateraftale tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om igangsættelse af ansøgning om ny Egnstateraftale 2025-2028.

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker for denne byrådsperiode og har i den fobindelse peget på områder, hvor der er særlige behov eller udfordringer, som indebærer, at der bliver iværksat et strategisk forankret udviklingsarbejde. Det ene prioriterede område er specialtilbud i dagtilbud og på skoler

Arbejdet i projektgruppen og styregruppen er mundet ud i, at der er udarbejdet udkast til
Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge - (Sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler).
Strategien har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for inkluderende børne- og ungefællesskaber i de lokale dagtilbud og skoler i samarbejde med fritidslivet.

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 21. september, at strategien sendes i høring i følgende fora:

  • Skolebestyrelserne
  • Dagtilbuddenes forældrebestyrelser
  • Bestyrelserne på kulturområdet
  • Kultur- og Fritidsudvalget
  • FællesMED og LokalMED på skole- og dagtilbudsområdet
  • LokalMED i Center for Børn og Forebyggelse
  • LokalMED på kultur- og fritidsområdet
  • Handicaprådet.


Der vil udover høringen være temadrøftelser i Ishøj Skoleforum den 28. september og i Dialogforum for dagtilbud den 3. november 2023.

Høringsfristen er den 22. november 2023.

Når høringerne er afsluttet forventes startegien at blive forlagt på Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 14. december 2023 med henblik på endelig vedtagelse.

Efter vedtagelsen af strategien vil der være et bredt forankret implementeringsarbejde med inddragelse af personale, ledere, børn, unge og forældre.

Udkast til strategier er vedhæftet dagsordenen sammen med udkast til høringsbrev fra Børne- og Undervisningsudvalget.


Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter strategien med henblik på at afgive høringssvar.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

'Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge' er sendt i høring - herunder i Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker for denne byrådsperiode og har i den fobindelse peget på områder, hvor der er særlige behov eller udfordringer, som indebærer, at der bliver iværksat et strategisk forankret udviklingsarbejde. Det ene prioriterede område er aftenklubberne.

Arbejdet i projektgruppen og styregruppen er mundet ud i, at der er udarbejdet udkast til
Strategi og handleplan for Fælles aftenklub

Strategien og handleplanen har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for at styrke det lokale ungemiljø i kommuen og fællesskabet på tværs af skolerne. En fælles aftenklub vil desuden have som formål sikre større variationer af aktiviteter i aftenklubben.

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 21. september, at strategien sendes i høring i følgende fora:

  • Skolebestyrelserne
  • Dagtilbuddenes forældrebestyrelser
  • Bestyrelserne på kulturområdet
  • Kultur- og Fritidsudvalget
  • FællesMED og LokalMED på skole- og dagtilbudsområdet
  • LokalMED i Center for Børn og Forebyggelse
  • LokalMED på kultur- og fritidsområdet



Høringsfristen er den 30. oktober 2023.


Der vil udover høringen være temadrøftelser i Ishøj Skoleforum den 28. september og i Dialogforum for dagtilbud den 3. november 2023.

Når høringerne er afsluttet forventes strategien at blive forlagt på Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 23. november 2023 med henblik på endelig vedtagelse.

Efter vedtagelsen af strategien vil der være et bredt forankret implementeringsarbejde med inddragelse af personale, ledere, børn, unge og forældre.

Udkast til strategi er vedhæftet dagsordenen sammen med udkast til høringsbrev fra Børne- og Undervisningsudvalget.



Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter strategien med henblik på at afgive høringssvar.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

'Strategi og handleplan for Fælles aftenklub' er sendt i høring, herunder i Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår.


Servicerammen


Det samlede resultat af BO2/2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr., som dækker over forskydninger mellem fagcentrene. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.


Resultatet af BO2/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Familier (CBF) på hhv. 12,7 mio. kr. og 4,1 mio. kr. Der forventes et mindreforbrug i Center for Ledelse og Strategi (CLS) og Center for Borger, Økonomi og IT (CBOI) på hhv. 3,3 mio. kr. og 3,8 mio. kr. På Direktionens Fællespuljer er der afsat budget på 15,1 mio. kr. til at imødegå risiko for stigende inflation og demografisk udvikling. Der forventes et mindreforbrug på Direktionens Fællespuljer på 14,1 mio. kr. i 2023.


Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til de decentrale plejecentre (6,7 mio. kr.) og hjemmeplejen (3,0 mio. kr.) samt en række centralt afholdt udgifter, såsom køb og salg af hjemmehjælp og plejepladser (1,1 mio. kr.).


Forventningen til et stigende udgiftspres i CBF skyldes primært en større tilgang til specialundervisningsområdet end forventet (3,3 mio. kr.), herunder merindskrivning på Strandgårdskolen og Ishøjgård som følge af tilflytning til kommunen.


Det foreslås at udmønte Demografi og Sundhedspuljen til de ovenstående to områder med henblik på at opnå et retvisende budget i 2023.


Forventningen til et mindreforbrug i CLS skyldes overvejende, at der forventes færre udgifter til kontorelever på rådhuset (1,2 mio. kr.) og færre udgifter til venskabsbyer, vederlag og økonomisk støtte til politiske foreninger (0,9 mio. kr.). De forventede mindreudgifter i CBOI skyldes primært et reduceret administrationsbidrag til Udbetaling Danmark (1,0 mio. kr.) samt en pulje til at imødegå lønreguleringsordningen, som er lavere end forventet (1,2 mio. kr.).


Ved budgetopfølgning 1 blev det vurderet, at der fortsat var risiko for stigende energipriser med videre, og Inflationspuljen blev derfor ikke disponeret til at imødegå budgetudfordringer. Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at forvente udfordringer som følge af stigende energipriser i den resterende del af 2023. Det indstilles derfor at udmønte Inflationspuljen til udvalgte områder, som oplever betydelige udfordringer med at overholde budgettet. Alternativet er, at fagudvalget skal finde kompenserende besparelser, jf. den økonomiske politik. Det skal bemærkes, at der ikke er afsat budget til en Inflationspulje i budget 2024, og der vil således ikke være tilsvarende mulighed for at kompensere områder med budgetudfordringer i 2024.


I forbindelse med budgetopfølgning 1 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 15,3 mio. kr. Det blev vurderet, at Inflationspuljen fortsat skulle reserveres til puljens oprindelige formål, og blev derfor ikke anvendt til at kompensere aktivitetesområder med forventede budgetudfordringer. På den baggrund vedtog Byrådet modgående besparelser i 2023. Dette reducerede udgiftspresset på servicerammeudgifter til 4,2 mio. kr. Ved BO2 er der identificeret et samlet forventet mindreforbrug på serviceudgifter på 2,5 mio. kr. Årsagen til udviklingen er, at Inflationspuljen, modsat BO1, ikke forventes anvendt ved BO2, og at der er identificeret nye budgetudfordringer.


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. I korte træk består det forventede mindreforbrug af en reduktion i antal kontanthjælpsmodtagere (-3,7 mio. kr.) og modtagere af ressourceforløbsydelser (-2,2 mio. kr.), en stigning i antal borgere på integrationsområdet (1,2 mio. kr.) og antallet af tilkendegivelser og lovændring af førtidspension (5,1 mio. kr.) samt en forventning om øget refusion fra Særligt Dyre Enkeltsager (-1,5 mio. kr.).


Anlæg


Det forventede forbrug på anlæg er 29,1 mio. kr. i 2023, og ligger således 28,4 mio. kr. under Ishøj Kommunes anlægsramme, hvilket bidrager til en forbedring af likviditeten. Det forventes, at der skal videreføres 94,1 mio. kr. af anlægsbudgettet til budget 2024, og der blev videreført 70,2 mio. kr. fra 2022 til 2023.


Likviditet


Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 32,3 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet ift. det oprindeligt budgetterede. Derudover modtager Ishøj Kommune 30,3 mio. kr. i den årlige midtvejsregulering fra staten, og der forventes dermed en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. i forhold til oprindeligt budgetteret i 2023.


På baggrund af den positive kasseopbygning indstiller administrationen, at der på et senere møde fremlægges en sag vedrørende nedbringelse af gæld.


Budgetneutrale omplaceringer


Administrationen indstiller, at der foretages omplaceringer fra aktivitetsområder med forventet mindreforbrug til aktivitetsområder med forventet merforbrug på tværs af udvalgsområder. Administrationens indstilling hviler på princippet om, at der gives tillægsbevilling til aktiviteter, hvor der ikke er videreførselsadgang, og hvor der børnetalsreguleres på sfo- og dagtilbudsområdet. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, fremgår af "Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

Indstilling

at der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes, for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

at administrationen fremlægger sag vedrørende indfrielse af gæld på baggrund af likviditetssituationen.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 1,4 mio. kr. Anlægsniveauet i 2023 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes derfor et mindreforbrug på anlægsrammen på 28,4 mio. kr. Ishøj Kommune modtager 30,3 mio. kr. i midtvejsregulering fra staten i 2023, hvilket forbedrer kommunens likviditet. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. ift. det oprindeligt budgetterede.

Bilag

Sagsfremstilling

Der fremlægges her forslag til mødekalender for Kultur- og Fritidsudvalget i 2024. Se bilag 1.

Udgangspunktet er, at møderne i Kultur- og Fritidsudvalget er placeret kl. 16:30 onsdag to uger inden byrådsmøderne


Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at mødekalenderen for Kultur- og Fritidsudvalget godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af kalender for udvalgsmøder i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.