Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 16. februar 2022 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Beslutning

Til efterretning.

AD 7. Udvalget ønsker en generel sag om ferieaktiviteter.

Sagsfremstilling

  1. Ishøj Teater: Den tekniske del af processen vedrørende opførelse af det nye Ishøj Teater fremlægges i februar på Teknik- og Bygningsudvalgsmødet med henblik på hurtigt at finde en entreprenør, så arbejdet kan sættes i gang og gerne komme i jorden til efteråret. Der planlægges en fælles sagsfremstilling til Teknik- og Bygningsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget i marts eller april, hvor der orienteres om planerne for opførelsen af teateret, tidsplan, organisering, kommunikation og den samlede økonomi.
  2. Kulturen i Ishøj: Udlevering af seneste udgave af Kulturen i Ishøj fra februar 2022. Folderen udgives tre gange årligt og husstandsomdeles. Den samler alle kultur- og fritidsbegivenheder i kommunen i en fælles fortælling om de mange muligheder i kommune for kulturoplevelser.
  3. Kulturium: Virksomhedsplan 2022-24: Kulturium fremsender virksomhedsplan for årene 2022-24 til udvalgets orientering. Virksomhedsplanen beskriver visionen samt otte fælles indsatsområder;
    - Synergi
    - Gæstfrihed
    - Kvalitet
    - Medborgerskab, deltagelse og mangfoldighed
    - Kommunikation og synlighed
    - Læselyst og litteratur
    - Liv i husene og i byhaven
    - Organisatorisk fokus, arbejdsmiljø og trivsel

    Derudover er den opdelt i en sektion for henholdsvis bibliotek, biograf og musikteater.

    Kulturium blev organisatorisk sammenlagt i slutningen af 2015, mens det først var i 2019 at organisationen fik fælles navn og identitet. Den nye virksomhedsplan viser retningen for de kommende års arbejde for at være en livsnerve for lokalsamfundet.
  1. Kulturium: Sæsonprogrammer: Kulturium fremsender halvårsprogrammer for henholdsvis koncerter/Jazz og børn/voksen. Programmerne uddeles på mødet.
  2. Kulturium: Vaccinationsindsats: Kulturium fremsender analyse af indsatsen med pop-up vaccination hos Kulturium. Analysen viser at der er en dokumenteret effekt. I alt er næsten 5000 borgere blevet vaccineret hos Kulturium, heraf har ca. 4% besvaret survey omkring deres oplevelse. Effekten af Kulturiums åbningsdage er en tilvækst i vaccinerede Ishøjborgere på 214% for 1. stik, 174% for 2. stik og 235% for tredje stik. Der er altså markant flere Ishøj borgere der er blevet vaccineret på Kulturiums åbningsdage end der hvor, det alene er øvrige aktører, der har haft åbent. Det, at vaccinationen har været uden tidsbestilling, har haft en positiv betydning for mere end 87% af de borgere som besvarede survey´en. Borgerne udtrykker stor positivitet over Kulturiums værtskab og oplever det som et trygt og sikkert sted at blive vaccineret. Samlet set vurderes det at vaccinationsindsatsen har haft en væsentlig lokal betydning ift. såvel antallet af vaccinerede og borgerens opbakning til dette.
  3. Kulturium biograf og musikteater: Ishøj Østergade og nyt indgangsparti: Ishøj By Centers arbejde med forskønnelse af Ishøj Østergade (gangen Kulturium musikteater og biograf ligger på) er næsten afsluttet. Gangen er blevet lys og smuk, og kulturen har fået en fremtrædende og synlig rolle. Biograf og musikteaters nye indgangsparti var planlagt til etablering de første to uger af januar. Desværre har der været behov for en yderligere brandteknisk gennemgang ift. krav til glaspartiernes klassificering. Der arbejdes i den forbindelse med en version med lidt mindre glas i selve indgangspartiet, hvilket forventeligt vil være dyrere økonomisk men samtidig en bedre løsning i forhold til arrangementer i teaterfoyer. Der er søgt om overførsel af midlerne til etablering af partiet fra 2021 til 2022, så den besluttede etablering kan igangsættes, så snart rapporten foreligger.
  1. Ishøj Teater: Bestyrelsen for Ishøj Teater har fornyet teaterlederkontrakten med nuværende teaterleder Allan Grynnerup for perioden 1. januar 2022 til 30. juni 2024.
  2. Kultur- og Fritidscentret: Programmet for vinterferieaktiviteter i Ishøj Kommune klart og uddeles fysisk på mødet. Programmet er mindre og anderledes i år på grund af pandemien.



Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd besluttede på sit møde den 9. december 2021, at nedsætte et §35, stk. 2 udvalg, i daglig tale kaldet Folkeoplysningsudvalget.

I henhold til Folkeoplysningsloven kan Byrådet henlægge en eller flere af sine opgaver til Folkeoplysningsudvalget.

Center for Kultur og Fritid fremlægger forslag af 10. januar 2022 til kompetenceplan for den kommende valgperiode, 1. januar 2022 til 31. december 2025.

Forslag til kompetenceplan af 10. januar 2022 er vedhæftet dagsordenen.



Forslag til beslutning: 25. januar 2022, pkt. 5:

Folkeoplysningsudvalget indstiller, at forslag af 10. januar 2022 til kompetenceplan på folkeoplysningsområdet gældende for perioden 1. januar 2022 til 31. december 2025 godkendes.



Beslutning fra Folkeoplysningsudvalget, 25. januar 2022, pkt. 5:

Tiltrådt.

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at forslag af 10. januar 2022 til kompetenceplan på folkeoplysningsområdet gældende for perioden 1. januar 2022 til 31. december 2025 godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Bilag

Resume

Ishøj Teater har indgået en Egnsteateraftale med Ishøj Kommune, der for denne periode er gældende 1.1.2021 - 31.12.2024. Som en del af Egnsteateraftalen indgår lejekontrakten for lejemålet Brentedalen 8, 2635 Ishøj.
I forbindelse med den kommende nybygning af Brentedalen 8 har Ishøj Kommune og Ishøj Teater været i dialog om midlertidige lokaleløsninger.

Sagsfremstilling

Jf. Egnsteateraftalen er der indgået aftale med Ishøj Teater om lejemål af Brentedalen 8, som indeholder administration, depot, værksteder, prøvesal, teatersal og publikumsfaciliteter. Lejemålet kan ikke kan anvendes i den periode byggeriet pågår. Byggeperioden er berammet til at vare fra 4. kvartal 2022 - 2. kvartal 2024.

I byggeperioden er der nu fundet midlertidige løsninger for Ishøj Teater internt i Ishøj Kommune, så teatret sikres de bedste rammer i byggeperioden og derved ikke skal leje eksterne facilieter:

Følgende aftaler er truffet:

- Ishøj Teater vil spille og øve forårs- og efterårsforestillingen på Ishøj Kulturskole.

- Juleforestillingen spilles i Kulturium og prøvninger foregår på Ishøj Kulturskole.

- Snedkerværkstedet, Ishøj Bygade 54, anvendes til at bygge kulisser mv. I perioder kan kontoret på samme lokation anvendes til administration.


Der arbejdes fortsat på at finde egnede administrations- og depotforhold.

Det er Økonomi og Planudvalget, som er det ansvarlige politiske udvalg for kommunale udlejningsaftaler i Ishøj Kommune. Ishøj Teater søger om huslejefritagelse for Brentedalen 8 i byggeperioden, men er indforstået med, at der skal betales leje af midlertidige lokaler. Center for Ejendomme og Center for Kultur og Fritid anbefaler, at niveauet for huslejen fastholdes jf. midlertidige lejeaftaler og økonomien overflyttes til Center for Kultur og Fritid, som sørger for at kompensere involverede partner.


Byrådet har i budgettet vedtaget takster for leje af faciliteterne i Kulturium for ikke kommercielle foreninger og virksomheder. For ikke kommercielle foreninger er taksten i 2022 for leje af centersal og foyer 3.330 kr. pr dag. og for virksomheder er lejetaksten for centersalen 11.350 kr. pr. dag. Ishøj Teater vil i 2022 anvende Kulturium i min. 32 dage og i 2023 vil Ishøj Teater gerne leje centersalen i min. 36 dage. I den periode Ishøj Teater vil være til stede i Kulturium, vil der kun være meget begrænset mulighed for anden udlejning. For Ishøj Kulturskole vil øvrige aftaler om hold, samarbejdsaftaler og lignende være begrænset af Ishøj Teaters tilstedeværelse. Både Ishøj Kulturskole og Kulturium ser nye muligheder i det samarbejde, der åbner sig med Ishøj Teater.


Lovgrundlag

Gældende Egnsteateraftalen 2021-2024, der er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/03/2020) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteater (jf. BEK nr. 1099 af 26/10/2019).

Økonomi

I 2021 var lejen beregnet til 271.863 kr. for hele året og lejemålet justeres årligt i forhold til prisindeks. Dertil opkræves teatret for forbrug.

Byrådet har i budget 2022 vedtaget takster for leje af faciliteter i Kulturium opdelt i henholdsvis ikke kommercielle foreninger og virksomheder.

Økonomien overflyttes pr. 4. kvartal 2022 til Center for Kultur og Fritid.

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller,

  1. at der gives huslejefritagelse til Ishøj Teater for Brentedalen 8 i byggeperioden.
  2. at der opkræves et beløb svarende til huslejen til at dække de midlertidige lejeaftaler samt kompensation til de involverede parter.
  3. at det opkrævede husleje-beløb for 4. kvartal 2022 overføres til Center for Kultur og Fritid.

Beslutning

Godkendt.

Resume

Bestyrelsen for Ishøj Teater fremsender godkendt forslag til teatrets budget for 2022 til Ishøj Kommunes godkendelse.
Budgetforslaget er vedhæftet dagsordnen.

Sagsfremstilling

Der gøres opmærksom på, at budgettet er delt i to, så der er et hovedbudget samt et budget for det ekstraordinære udviklingstilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Ishøj Teater har udarbejdet et hovedbudget med en samlet balance på 6.210.709 kr. og med et resultat før tilskud på - 3.951.709 kr.. Minimumstilskuddet til egnsteatre er i finanslovslaget for 2022 fastsat til 2.777.787 kr. og er således uændret i forhold til tidligere år. Samlet set er budgettet for Ishøj Teater i balance.

Budgettet for 2022 er udarbejdet med en forventning om, at covid-19 ikke øger stor indflydelse på teatrets aktivitetsniveau, hvorfor at forventningerne til billetindtægterne er justeret til tidligere niveau. Budgettet for 2022 indholder bl.a. en egenproduceret ny-opsætning til egen scene, to egenproducerede ny-produktioner til turne og tre genopsætninger af egenproduktion.

I budgettet for udviklingsmidlerne er der overført en restbevilling som planlagt til 2022. Den samlede bevilling på 1.712.761 kr. forventes anvendt til publikumsudvikling samt fejring af teatrets 50 års jubilæum.


Budgettet er i balance.


Økonomi

Tilskuddet til Ishøj Teater er indeholdt i budget 2022.

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget godkender fremsendte budget for Ishøj Teater.

Beslutning

Godkendt.

Bilag

Resume

I februar 2021 gav Byrådet anlægsbevilling til opførelse af en ny idrætshal med stor spilleflade (håndboldbane) på Vibeholmskolen. Det vurderes nu, at den valgte hal ikke kan holdes indenfor det afsatte budget, og der skal derfor tages stilling til den videre proces. Sagen behandles sideløbende i Teknik- og Bygningsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget.

Sagsfremstilling

I februar 2021 gav Byrådet anlægsbevilling på 15 mio. kr. til opførelse af ny idrætshal ved Vibeholmskolen. Der er i forbindelse med budgetforliget for B2021 aftalt, at der skal være plads til baskethal i forbindelse med opførelse af hallen. I forbindelse med projekteringen af den nye idrætshal vurderes det nu, at økonomien ikke holder i forhold til det fremlagte projekt med plads til både basketbane og håndboldbane, grundet de store prisstigninger indenfor byggeriet i de seneste år.

Der skal derfor tages stilling til, om der skal arbejdes videre med et mindre projekt indenfor den afsatte bevilling, eller om der skal gives yderligere bevilling. Byggemarkedet er i højkonjunktur og præget af et højt prisniveau. Det er derfor også en mulighed at udskyde byggeriet og vente til en evt. periode uden højkonjunktur eller undlade halbyggeriet.

Samtidig peger Vibeholmskolen på, at de mister meget af deres grønne udearealer, hvilket skal ses i lyset af de store indgreb i skolens grønne areal med støjvold, udbygning af "Krudthuset" og flytning af "Byggerens" legeplads og dertil opførelsen af hallen. Hallen var planlagt til at indeholde stor spilleflade (håndboldbane) - og desuden indtegning af professionel basketbane. Skolen vurderer, at de har behov svarerende til en basketbane. Kultur og Fritid har oplyst, at der er et behov for en hal med den store spilleflade (håndboldbane) for at fremtidssikre fritidsbrugernes muligheder og bygge "kloge kvardratmetre".

Administrationen har set på mulighederne for at reducere spillefladen i hallen, så den kun rummer en baskethal for at spare penge, så det samlede budget kan overholdes.

Administrationen har desuden fået udarbejdet visualiseringer af en stor og en lille hal for at vise konsekvenserne for udearealerne. Der lægges vægt på, hvor stor en fodboldbane, der vil være plads til i de to forslag. Visualiseringerne fremgår af bilag C.

Der er umiddelbart tre scenarier: 1) at der gives supplerende bevilling til at opføre den planlagte hal. 2) at der opføres en mindre hal (basketbane) indenfor det eksisterende budget eller 3) at halbyggeriet udskydes.

Det foreslås, at skolebestyrelsen på Vibeholmskolen og Folkeoplysningsudvalget høres om løsningen, hvorefter udvalgene tager endelig beslutning til hallens omfang og evt. justeringer i forhold til anlægsbevilling på møder i april.

Økonomi

Hvis man ønsker at fastholde den oprindelige indstilling, hvor der lægges op til en idrætshal med stor spilleflade (håndboldbane), scenarie1, vurderes det, at økonomien samlet udgør 22 mio., og derved overskrides den oprindelige økonomiramme med 7 mio. kr. En evt. merudgift vil belaste anlægsloftet. Økonomien til den store hal fremgår af bilag B.

Hvis man reducerer arealet, så spillefladen rummer en basketbane, vurderes det at den oprindelige økonomiramme på 15 mio. kan overholdes.

Markedet er i højkonjunktur, og derfor er prisniveauet for større byggerier svært at forudsige.

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der træffes principiel beslutning om, at projektet udarbejdes og udbydes, så hal med basketfaciliteter kan opføres indenfor den afsatte bevilling. og at denne beslutning sendes i høring hos skolebestyrelsen på Vibeholmskolen og i Folkeoplysningsudvalget, hvorefter udvalgene endelig tager stilling til omfanget og evt. bevilling hertil.

Beslutning

Ændring i indstilling: Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at sagen sendes i høring hos skolebestyrelsen på Vibeholmskolen og i folkeoplysningsudvalget, hvorefter udvalgene endelig tager stilling til omfanget og evt. bevilling hertil.

Bilag

Resume

Byrådet har i budgetaftalen for 2021 afsat 350.000 kr til udviklingen af Thorsbro Vandværk. I 2021 gennemføres et pilotprojekt for dokumentation, fremadrettet bevaring og formidling af vandforsyningen fra Ishøj under titlen: Thorsbro – Porten til byernes vand. Formålet med projektet er at udarbejde en mulighedsplan med konkrete anbefalinger, som kan danne udgangspunkt for Ishøj Kommunes videre arbejde med at videreudvikle bl.a formidlingen på Thorbro Vandværk, så det også giver mening for eftertiden og udgør et aktiv for både ejere og borgere. I projektet kigges på alle aktiver og potentialer, herunder fremtidens brug af bygninger, udearealer og naturområder. Ishøj Kommune er projektejer og derfor godkendte Kultur- og Fritidsudvalget den 15. december 2020 et kommissorium for projektet med nedsat styregruppe bestående af repræsentanter fra Ishøj Kommune, Kroppedal Museum, Hofor og Thorsbro Vandværks Museumsforening.


I 2021 påbegyndtes projektet med titlen "Thorsbro Vandværk - Porten til byernes vand". Der er nedsat en organisation med en rådgivningsgruppe, arbejdsgruppe og styregruppe, som har afsluttet første fase "Kortlægningen", som blev præsenteret for Kultur- og Fritidsudvalget den 20. september 2021. Nu er anden fase 1.2 "Analyse og Værdivurdering" klar til at blive præsenteret. Det er i projektet aftalt, at Kultur og Fritidsudvalget orienteres ved hver faseafslutning.


Fase 1.1 Kortlægningen er vedhæftet som baggrundsmateriale.

Sagsfremstilling

Rådgivningsgruppen har udarbejdet anden fase af projektet omhandlende "Analyse og Værdivurdering", som er godkendt i både arbejdsgruppe og styregruppe. På baggrund af første del af projektet "Kortlægningen" er analysen foretaget med fokus på hvilke områder og anlæg, der er væsentlige for eftertiden.

Tidsplanen er lidt forskudt pga. covid-19. Styregruppen har igangsat tredje og sidste fase, der indeholder mulighedsplan og potialevurdering. Heri indgår "Kortlægningen" og "Analysen og Værdivurderingen" som grundlag for de endelige anbefalinger. Den endelige rapport forventes klar inden sommerferien.

Se venligst vedlagte dokumenter; katalog og analyse og værdivurdringen.

Lovgrundlag

Intet at bemærke.

Økonomi

Byrådet har i budgetaftalen for 2021 afsat 350.000 til udvikling af Thorsbro Vandværk.

Indstilling

Kultur og Fritidsudvalget vedtager at tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Godkendt.

Bilag

Resume

Ishøj Lokalhistoriske Arkiv fremsender årsberetning 2021, virksomhedsplan 2022 og årshjul 2022.

Sagsfremstilling

Ishøj Lokalhistoriske Arkiv har i 2021 fortsat været ramt af covid-19 restriktionerne, som særligt har fået konsekvenser for arkivets formidling. En af de ting, der lykkedes, var projektet omkring "Landsbyens Fortælling". Efter flere udsættelser lykkedes projektet i samarbejde med Bredekærgårds årlige Høstfest, som arrangeres af Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening. Projektet omkring Landsbyens Fortælling har handlet om at levendegøre fortællinger fra Tranegilde Landsby i 1890 og med hjælp fra en stor gruppe frivillige, Tranegilde Landbylaug, Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening og Ishøj Teater blev det en flot succes med et stort skuespil.

Der er sket en udskiftning af arkivleder på arkivet fra 1.9. 2021, hvor der er indtrådt en vikar for arkivleder over en 1-årig periode.

Til orientering fremsendes årsberetning 2021, virksomhedsplan 2022 og årshjul 2022.

Lovgrundlag

Intet at bemærke

Økonomi

Intet at bemærke

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget vedtager at tage fremsendte til efterretning.

Beslutning

Godkendt.

Bilag

Resume

Udkast til Strategi for ladeinfrastruktur i Ishøj fremlægges til politisk drøftelse. På baggrund af input fra fagudvalgene samt byrådet forventes det, at en ladestanderstrategi kan fremlægges til endelig politisk beslutning i marts eller april 2022.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune ønsker at fremme grøn mobilitet gennem etablering af flest mulige ladestandere til opladning af elbiler. En kommende ladestanderstrategi skal beskrive, hvordan denne udrulning kan ske, herunder hvilke redskaber og roller, kommunen kan gøre brug af.
Strategien har i særlig grad fokus på, hvordan kommunen understøtter, at der etableres tilstrækkeligt med offentligt tilgængelige ladestandere i byrummet. Derudover skal strategien bidrage til at sikre, at kommunen nu og i fremtiden har tilstrækkelig ladestanderkapacitet til opladning af kommunens egen bilflåde.

Opsummering af handlinger strategien afstedkommer:

  • udarbejdelse af en plan for, hvordan og hvornår kommunens bilflåde kan omstilles til nulemissionskøretøjer.
  • arbejde for at have en nulemissionsflåde inden udgangen af 2025, i det omfang det er økonomisk realistisk og teknologisk muligt. Nulemission er et mål i DK2020 klimamålsætningen.
  • løbende frem mod 2025 opstille ladestandere ved kommunens bygninger med mere end 20 parkeringspladser.
  • stille de kommunale ladestandere tilgængelige for offentligheden, under hensyntagen til kommunens eget behov for opladning.
  • sikre at lovgivningen om ladestandere bliver overholdt igennem byggesagsbehandlingen.
  • sørge for den nødvendige parkeringsregulering og skiltning ved ladestandere opstillet på kommunal grund, så ladeinfrastrukturen bliver udnyttet optimalt.
  • sørge for et strategisk udbud af kommunal ladeinfrastruktur, så det under gældende lovgivning dækker flest mulige behov.


Ishøj Kommune vil herudover i forbindelse med DK2020 overveje følgende initiativer:

  • udbredelse af generel information til borgere, virksomheder og boligforeninger om elbiler og den offentlige tilgængelige ladeinfrastruktur i kommunen.
  • yderligere dialog med boligforeningerne og hjælpe dem med at få svar på de spørgsmål, de har i forhold til opstilling af ladestandere.
  • i dialog med det lokale erhvervsliv udbrede viden blandt kommunens virksomheder om Ladestanderbekendtgørelsen, elbiler, omstilling af en bilflåde og opstilling af ladestandere.



Sagen behandles sideløbende i Teknik- og Bygningsudvalget, Klima- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.

Lovgrundlag

Ladestanderbekendtgørelsen og kommende AFI-lovgivning (sidstnævnte er under behandling i Folketinget og forventes at træde i kraft d. 1. april 2022).

Økonomi

Foreløbige undersøgelser tyder på, at kommunen gennem et offentligt udbud kan sikre, at der opstilles et tilstrækkeligt antal ladestandere på markedsvilkår i Ishøj kommune. Dette vil i givet fald betyde, at strategien kan realiseres med ganske begrænsede omkostninger for Ishøj kommune. Der arbejdes pt. på yderligere at afdække mulighederne for, at markedet leverer det ønskede antal ladestandere. Et konkret budgetforslag ventes fremlagt i forbindelse med strategiens endelige vedtagelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Strategi for ladeinfrastruktur i Ishøj.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at strategien godkendes.


Særindstilling Milishia Moradi (L): Ishøjlisten indstiller at der etableres infrastruktur, således at firmaer kan etablere ladestandere bag ved parkeringspladsen ved Aldi, Idrætscentret, Ishøj station, strandparken og Ishøj havn. Og de eksisterende ladestandere bevares og åbnes op, så borgerne frit kan benytte sig af dem.



Bilag

Beslutning

Intet at referere.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling


Kultur- og Fritidsudvalget vedtager at referatet godkendes.

Beslutning

Godkendt.