Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 21. juni 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

  • Kultur og Fritidsudvalget bevilgede på mødet d. 19. april finansiering fra Kulturpuljen til udstilling og filmvisning af Into the Ice. Udstillingen står ved Havhytten og der blev den 7. juni afholdt en succesfuld filmvisning og samtale med instruktøren i Kulturium. Arrangementet var gratis, og med plads til 150 gæster var alle billetter udsolgt inden filmvisningen. Publikum var engagerede og stillede mange relevante spørgsmål til instruktøren efter.
  • Specialsports Guiden med fritidstilbud for børn og unge med særlige behov er blevet elektronisk. Det betyder, at fagpersonale og forældre kan sidde sammen med barnet og hurtigt undersøge hvilke muligheder, der er. Det fysiske katalog vil stadig trykkes i en overgangsfase. Se her: https://specialsportguide.com/search/#adv
  • Ishøj Motorcenter har nyt tilbud til unge med særlige behov. Efter sommerferien opstartes et Gokart hold for børn med særlige behov. Holdet opstartes i samarbejde med Specialsport.dk, som vil hjælpe holdet og guide personalet i opstartsfasen. Se vedlagte flyer, bilag 2.
  • Vandkulturbåden Havfruens driftsudfordringer er blevet udbedret og taget i brug igen pinselørdag den 27. maj 2023.
  • Ishøj Svømmehal er sommerlukket grundet energibesparelser i perioden den 24. juni - 14. august 2023.
  • DBU U21 landsholdet trænede på Ishøj Stadion den 12.-14. juni 2023. Træningssamlingen var forberedelse til holdets første EM kvalifikationskamp i Litauen. Trænningerne var åbne og kunne overværes af alle interesserede. Unge, lokale Ishøj fodboldspillere spillede kamp mod holdet. Den ekstra drift af baner håndteres ved omprioritering inden for området.
  • Kulturskolen inspirationskatalog til samarbejder med skolerne i Ishøj for skoleåret 23/24 er vedhæftet.
  • Kulturskolen har afholdt orkesterdage for kommunens 2. klasser på kulturskolen. Eleverne blev undervist på to forskellige instrumenter og kor og afsluttede dagen med at spille sammen i et stort orkester. Begge orkestre optrådte til Åbent Hus på kulturskolen.
  • Ishøj Kulturskole har afholdt to projektuger med "Lav din egen musik" for alle kulturskolens musikelever. Afslutningsvis optrådte eleverne med numrene for hinanden.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede på møde i juni 2022 en sag om Ishøj Stadion og de forbundskrav, der stilles fra DBU i forbindelse med, at Ishøj IF's herrehold er rykket op i 3. division. Kultur- og Fritidsudvalget vedtog, at der skulle søges dispensationer hos DBU for de krav, som Ishøj Stadion ikke levede op til. Derudover skulle mulighederne for udvidelse af stadion afklares.

Der er efterfølgende opnået dispensation for sæson 2022/2023.


Helhedsplan for idrætscenteret og den nye letbanestation

Afklaring af ny mulig placering for Ishøj Stadion indgår i arbejdet med helhedsplanen for området ved Ishøj Idræts & Fritidscenter og den nye letbanestation. Dette er et omfattende arbejde, hvor der er tilknyttet ekstern rådgiver i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af idræts- og fritidsfaciliteter som del af ny helhedsplan. Sag herom fremlægges på temamøde for Byrådet og kommende udvalgsmøde.

Midlertidig løsning på Ishøj Stadion
Uanset hvordan den permanente løsning for opgradering og omplacering af stadion til 3. divisionskampe ender med at blive, vil det ikke være muligt at være klar med en løsning inden de dispensationer, der er opnået hos DBU, udløber i sommeren 2023. Det er ikke muligt at forlænge dispensationen for sæson 2023/2024, hvorfor der er undersøgt en midlertidig løsning. DBU har godkendt administrationens løsning med opstilling af pavilloner, som indeholder omklædningsfaciliteter med bad, dommeromklædning og læge/doping-rum. Derudover opstilles handicaptoilet, som er en anbefaling, men ikke et krav fra DBU. Toilettet er mobilt og kan bringes i anvendelse andre steder i kommunen ved behov. Med denne løsning opfyldes de nødvendige krav, og det er derfor ikke nødvendigt at ansøge om dispensation i forbindelse med kampafvikling.

Opstilling af pavilloner kræver en midlertidig dispensation fra lokalplanen samt en byggetilladelse. En permanent dispensation vurderes at være i strid med det overordnede plangrundlag, hvorfor der skal findes en løsning, der bringer situationen i overensstemmelse hermed.

Opgradering af lys på kunstgræsbane
For at gøre det muligt at afvikle aftenkampe i 3. division i vinterhalvåret, er der foretaget en opgradering af lyset på den ene af de to kunstgræsbaner. Lysanlægget kan genbruges i et nyt anlæg og kan indgå i arbejdet med helhedsplanen.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten og folkeoplysningsloven

Økonomi

Der er indhentet tilbud på leje af pavilloner for en 2-årig periode fra flere leverandører og udgiften anslås til følgende:

Lejeudgift 24 mdr.

312.000 kr.

Montering

50.000 kr.

Køb mobilt handicaptoilet

61.800 kr.

Opgradering af lys på kunstgræsbane

90.000 kr.

Uforudsete udgifter

50.000 kr.

I alt

563.800 kr. eksl. moms


Udgift til opgradering af lys udgør 240.000 kr. Der udestår finansiering af 90.000 kr. De 150.000 kr. er afholdt af driftsbudgettet.

Anlægsbudget for udvidelse af Ishøj Stadion (2023) udgør 4,5 million kr. Ishøj Byråd besluttede på møde den 7. februar 2023 at frigive 500.000 kr. fra anlægsbevillingen til ekstern rådgivning i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af idræts- og fritidsfaciliteter som del af ny helhedsplan.

Anlægsbudgettet udgør derfor 4 millioner kr. før bevillinger fra denne sag.

Indstilling

at der gives en anlægsbevilling på 563.800 kr. til etablering af en midlertidig løsning med pavilloner på Ishøj Stadion og lys på kunstgræsbaner, således at DBU's krav til kampafvikling i 3. division opfyldes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Der ansøges om frigivelse af anlægsmidler til finansiering af midlertidig løsning med opstilling af pavilloner på Ishøj Stadion samt til lys på kunstgræsbane. Ved opstilling af pavilloner er det muligt at opfylde de krav, Dansk Boldspil-Union (DBU) stiller til kampafvikling i 3. division.

Sagsfremstilling

Partierne bag budgetforliget for 2023 har afsat en pulje på 1. mio. kr. til styrkelse af borgernes sundhed gennem bedre udendørs faciliteter. Administrationen har undersøgt forskellige implementeringsmuligheder. Undersøgelsen er udelukkende baseret på administrationens og andre kommuners erfaringer. Administrationen ønsker, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulighederne samt målgruppe og placering af anlæg, og dernæst prioriterer hvilke af mulighederne, administrationen skal arbejde videre med. Implementeringsmulighederne er: 1) Tarzanbane i kondiskoven. 2) Skatemiljø ved Vejlebroskolen/Ungdomsskolen. 3) Aktivitetszone på støjvolden. 4) Multifunktionelle bevægelsesfaciliteter ved den grønne forbindelse i Ishøj bymidte. 5) Helårs Cross-træning. 6) Bevægelsesfaciliter i Ishøj Idræts & Fritidscenter


De seks forskellige implementeringsmuligheder præsenteres. Der redegøres for facilitet, hvilken målgruppe faciliteten henvender sig til samt placering af facilitet. Alle muligheder vurderes at kunne realiseres og tilpasses inden for den økonomiske ramme på 1. mio. kr. I bilag er vedlagt yderligere information med en overordnet skitse, overslag på økonomi samt visning af placering for alle seks forslag. Den endelige pris afhænger af indkomne tilbud.


Tarzanbane i kondiskoven

En tarzanbane er flere forskellige legepladselementer sat sammen som en forhindringsbane, der udvikler børns balanceevne og motorik. Se bilag. Tarzanbanen skal understøtte, at børnefamilier bevæger sig til skoven sammen. Børnene dannes rent kropsligt, mens forældre øger deres aktivitetsniveau. Banen kan kombineres med træningsfaciliteter til løbere i skoven. Målgruppe: Børn i alderen 5-12 år og børnefamilier, som går ture i kondiskoven. Placering: Kondiskoven. Administrationen bemærker, at afhængig af præcis placering skal der søges dispensation fra enten Miljøstyrelsen eller skovbyggelinjen. Hvis placering vælges i selve skoven, skal der søges dispensation ved Miljøstyrelsen. Hvis anlæg er ude foran skoven, så er skovbyggelinjen under Ishøj Kommune myndighed for bestemmelse. Hvis anlæg placeres inden for 150 meter af en å, skal der søges dispensation ved åbeskyttelseslinjen. Grøn kile bliver formodentligt ikke en barriere for anlæg.


Skatemiljø ved Vejlebroskolen og Ungdomsskolen (se bilag for placering)

Et skatemiljø er et specialbygget rekreativt miljø lavet til skateboarding, løbehjul, kørestole, løbecykler m.m. Skatemiljøet skal være et samlingssted for børn og unge, og har til hensigt at gøre området mere trygt og bevægelsesfremmende. Den flytbare pumptrackbane kan integreres. Målgruppe: Børn og unge i alderen 10-18 år. Kan benyttes af kørestolsbrugere, og børn med andre handicap kan indtænkes. Placering: Området ved Ungdomsskolen opleves utrygt og indelukket og trænger til et løft. Ungdomsskolen kan facilitere aktiviteter. Gadeplan kan indtænkes i at skabe tryghed omkring området. Et opmærksomhedspunkt er, at skolen skal involveres ift. larm og brug. I området arbejdes der også på en ny helhedsplan, og skatemiljøet kan indtænkes for at skabe synergi.


Aktivitetszone på støjvolden

Der er afsat midler til at genetablere legepladserne ved støjvolden. Det foreslås at supplere anlæg af legeplads med en aktivitetszone integreret på støjvolden. Se bilag. Aktivitetszonen skal motivere endnu flere til selvorganiseret aktivitet. Samspillet med legepladsen kan sikre, at børnefamilier kan kombinere leg og motion. Målgruppe: Selvorganiserede motionister i alderen 18+ år og børnefamilier. Placering: Støjvolden. Tilgængeligheden for børnefamilier og motionister skal undersøges eller skabes. Kan evt. understøttes med markerede løberuter eller skilte.


Multifunktionelle bevægelsesfaciliteter i Ishøj Bymidte – den grønne forbindelse

Visionen for den grønne forbindelse er at skabe en natur by, der fordrer til sundhed og bevægelse. Puljen kan indtænkes i den grønne forbindelse. Gennemgående forhindringsbaner, urbane legepladser og/eller tarzanbaner kan sikre større bevægelse for børn i alderen 5-12 år. Målgruppe: Børn i alderen 5-12 år. Placering: Den grønne forbindelse strækker sig fra Klimaparken til Idrætsparken og placering skal præcist afklares.


Helårs Cross-træning

Cross-træning er en form for træning, der fokuserer på kropsbevægelser, som er almindeligt brugt i hverdagen. Hensigten er at forbedre styrke og udholdenhed på en måde, der gavner brugerens evne til at udføre daglige opgaver. Se bilag for facilitet. Målgruppe: Selvorganiserede motionister i alderen 15+ år. Placering: Uafklaret. Forslag til placeringer: Vejlebroskolen/ungdomsskolen, kondiskov, den grønne forbindelse, helhedsplanen omkring idrætscenteret.


Bevægelsesfaciliter i Ishøj Idræts & Fritidscenter

Etablering af bevægelsesfaciliter i Ishøj Idræts- & Fritidscenter skal skabe mere liv, leg og bevægelse for alle besøgende gæster. Facilitet kan være tumleområde, klatrebakke, rutjsebane, klatrelabyrint, klatrenet, indendørs løbebane. Målgruppe: Børnefamilier, brugere af idrætscenteret, foreninger som kan benytte faciliteter til træning. Placering: implementering af bevægelsesfaciliteter ved indgangen, på 1. sal omkring mødelokalerne, samt gangene omkring hallerne.


For uddybning, se bilag.

Lovgrundlag

Intet at bemærke.

Økonomi

Der er i budget 2023 afsæt 1 million kr. til dette formål. Den endelige driftsudgift skal udregnes ud fra det endelige projekt. Der er i første omgang afsat 100.000 kr. til drift. I bilag findes overslag på de økonomiske omkostninger for hver mulighed.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de 6 forslag og tilkendegiver hvilket, administrationen skal arbejde videre med.

Beslutning

Tiltrådt med den bemærkning, at administrationen arbejder videre med følgende forslag "Tarzanbane i kondiskoven", "Skatemiljømiljø ved Vejlebroskolen og ungdomsskolen" samt "Helårs Cross-træning".

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Med budgetaftalen for 2023 er der afsat en pulje på 1. mio. kr. til styrkelse af borgernes sundhed gennem bedre udendørs faciliteter. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte seks forskellige forslag til, hvordan puljen kan anvendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Efter igangsættelse af proces om udvikling af borgernes adgang til badefaciliteter på vandkulturbåden Havfruen, vedtaget på Kultur- og Fritidsudvalgsmøde den 19. april 2023, har administrationen set nærmere på mulige udviklingspunkter. Bilag 1 er en uddybning af, hvordan vandkulturbåden Havfruen er organiseret i dag samt billeder af båden. Bilag 2 er en plantegning over vandkulturbåden.

Der har været afholdt møde med foreningen Isbjørnen og sendt spørgeskemaer ud til brugere med borgerkort for at få et mere nuanceret billede af brugen og mulige udviklingspunkter. Bilag 3 er en opsamling på spørgeskemaer og møde med foreningen Isbjørnen, og bilag 4 er svar fra spørgeskemaet fra borgere med borgerkort. Borgere, som ikke er brugere i dag, men som kunne være mulige brugere i fremtiden, har således ikke været hørt. De er indtænkt i udviklingspunkter ud fra faglig viden om generelle tendenser.

Administrationen har på den baggrund sammensat tre mulige udviklingspunkter til udvalgets drøftelse. Under hvert udviklingspunkt er skitseret forskellige retninger, udvalget kan indstille til administrationen, at der skal arbejdes videre med. Formålet bag er, at kommunens vandkulturbåd skal komme flest mulig ishøjborgere til gode. På nuværende tidspunkt har foreningen Isbjørnen 220 medlemmer, og der er 200 borgerkort.

Udviklingspunkt 1: Brugergrupper - fordeling af adgang til vandkulturbåden

A: Som i dag.

Adgang til vandkulturbåden fortsætter som den er i dag, hvor man kan få adgang til faciliteterne ved at være medlem af foreningen Isbjørnen eller ved køb af borgerkort. Udviklingspunkter er følgende:

A1. Fordelingen af tider mellem Isbjørnen og borgerkort revideres.

A2. Optimering af brugen af borgerkort. F.eks. ved at indføre et billetsystem, så man kan købe dags-, måneds- eller årsbilletter.

B For foreninger. En anden mulighed er, at man skal være medlem af en forening for at få adgang, enten Isbjørnen eller potentielle nye foreninger.

Der ses på følgende udviklingspunkter:

B1. At Isbjørnen er den eneste forening og råder over hele vandkulturbådens åbningstid, eller at det muligt at have flere foreninger på vandkulturbåden.

B2. Administrationen ser på en fordelingsnøgle, så fordelingen af tider mellem foreningerne sker ud fra en række retningslinjer som ved andre idrætsfaciliteter.

B3 Se på et krav til foreningerne om, at X % af foreningens medlemskaber er reserveret til ishøjborgere, så det er nemmere for ishøjborgere at få adgang til faciliteterne. Det kan gøres med inspiration fra Vallensbæk Kommune


C For alle borgere /Borgerkort:

Adgangen til vandkulturbåden gøres åben for alle borgere indenfor åbningstiden. Der kan tænkes i forskellige muligheder for betaling og billettyper, så man kan købe dags-, måneds- eller årsbilletter.



Udviklingspunkt 2: De fysiske adgangsforhold

A. Der åbnes for offentlig adgang til udendørs faciliteter på båden.

Ved dette udviklingstiltag fjernes porten/døren på broen ud til båden, så alle kan bruge bådens udendørsfaciliteter og hoppe i vandet fra trappen på båden.

Administrationen bemærker på baggrund af spørgeskemaer og møde med Isbjørnen, at udeområdet er småt, og det vil være svært at holde alle døre lukket, når man bader, da badebroen er i forlængelse af døren ind til saunaen. Det kan undersøges, om der kan anlægges endnu en badebro og dermed rumme flere badegæster.

B Nøglesystem.

Ved dette udviklingstiltag udskiftes nøglesystem for at sikre, at det kun er de retmæssige godkendte brugere, som har adgang.

Der er i dag udfordringer med brugere, der tager gæster med. Både foreningen og borgerkort foreslår et nyt system, hvor nøglen er et armbånd, man skal bære, når man er på båden. Brøndby og Vallensbæk bruger allerede med succes dette system. Ishøj Kommune er i proces med at skifte til Salto låse-system, hvilket kan bruges ved denne løsning. Administrationen kan se nærmere på, hvad det kræver at implementere et nyt nøgle-system samt økonomien i et sådant tiltag.

Udviklingspunkt 3: Andre mulige udviklingstiltag?

Ser udvalget andre mulige udviklingstiltag, som administrationen skal undersøge?


Videre proces

På baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser arbejder administrationen videre og kommer med nyt oplæg til drøftelse.

Afhængigt af udvalgets tilkendegivelser vedrørende udviklingspunkter kan det også være muligt at kigge på driften af vandkulturbåden, herunder de juridiske og økonomiske forhold, som en eventuel ændring medfører.

Lovgrundlag

Folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagten.

Økonomi

Driftsudgifter for Vandkulturbåden er budgetlagt til 126.000 kr. Indtægter er budgetlagt til 88.000 kr., men forventes at blive højere.
Ingen økonomiske konsekvenser for nuværende. Hvis der besluttes at arbejde videre med udviklingstiltag med økonomiske konsekvenser, fremlægges det sammen med tiltaget i kommende sag.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter udviklingspunkterne og tilkendegiver hvilke, administrationen skal arbejde videre med.


Beslutning

Tiltrådt med den bemærkning, at det tilstræbes i det videre arbejde, at flere ishøjborgere kan benytte vandkulturbåden. Der tages kontakt til foreningen med henblik på at afsøge muligheden for, at flere ishøjborgere kan blive medlem af foreningen. Endvidere undersøges det, om det er tekniske mulighed for købe digitale billetter/adgangskort. Desuden undersøges det også, om flere brugere kan benytte af udendørsfaciliteten, uden brug saunaen.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Proces for videreudvikling af borgenes adgang til badefaciliteter på vandkulturbåden Havfruen.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har modtaget flere henvendelser fra en beboer og fra beboerforeningen tæt på arealet med multibane og padelbaner vedrørende støjproblematikker.

Henvendelserne angår aktiviteter på arealet om aftenen, hvor mange borgere mødes for at spille fodbold på multibanen. Multibanen har været anvendt af skiftende grupper af borgere i løbet af eftermiddagen og aftenen. Naboerne har også oplevet, at der har været aftener med høj musik og trafikstøj fra ankomne biler mv. Lyden fra fodbold, padel og hockey, og de spillere som er på området, kan høres af naboerne på deres altaner. De oplever særligt fodboldspillet som en stor gene.

Ishøj Kommunen har taget henvendelserne alvorligt. Flere dele af adminstrationen har været og er med til at afdække problematikken og iværksætte foranstaltninger. Administrationen har sammen taget hånd om henvendelser ved at gå i dialog med borgerne om de oplevede problemer og håndteringen af det. For at afdække problematikken og gå i dialog med fodboldspillerne har medarbejdere også været på mange besøg på banen på aftener og eftermiddage i hverdage og weekender. Det sker i koordination mellem blandt andet medarbejdere og ledere fra Center for Kultur og Fritid, Gadeplan, den opsøgende indsats i Ungdomsskolen, nærpolitiet. Der er også iværksæt foranstaltninger, så der ikke kan køre biler ind på området i aftentimerne.

For at sikre de bedst mulige rammer for foreningers og borgeres brug af idrætsfaciliteterne samt hensyn til naboerne lægges der hermed op til godkendelse af ordensregler for benyttelse af anlægget.

ORDENSREGLER FOR OMRÅDET MULTI-, PUMPTRACK- OG PADELBANER VED ISHØJ IDRÆTS & FRITIDSCENTER

- Ophold og spil på området er tilladt alle ugens dage indtil kl. 22.00. Dog kan brugerne af padelbaner spille turneringer frem til kl. 23.

- Vi henstiller til, at der er ro efter kl. 22 og at der tages hensyn til naboer og øvrige brugere.

- Undlad høj musik og støjende adfærd af hensyn til naboer.

- Brug de opstillede affalds containere og efterlad området pænt og ryddeligt. Henkastning af affald samt anden tilsmudsning af området må ikke finde sted.

- Glasflasker må ikke medtages på banerne af sikkerhedsmæssige årsager for alle brugere.

- Rygning er ikke tilladt på Ishøjs Idræts og Fritidsfaciliteter.

- Skiltning/Opslag må kun forekomme på de dertil indrettede pladser og kun efter aftale med Ishøj Idræts & Fritidscenter

- Anvisninger og henstillinger fra Ishøj Idræts & Fritidscenters personale skal straks efterkommes.

- Overtrædelse af ordensregler samt de givne anvisninger og henstillinger kan medføre bortvisning.


Beslutning fra Folkeoplysningsudvalget, 13. juni 2023, pkt. 35:

Folkeoplysningsudvalget indstiller, at ordensregler godkendes med bemærkning om, at ordensregler tages op til revision om ca. 1 år


Lovgrundlag

Lokaleregulativet

Økonomi

Ingen

Indstilling

at ordensreglerne godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ordensregler gældende for areal med multibane og padelbaner på Vejlebrovej fremlægges til godkendelse.

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd godkendte juni 2021 sag (nr. 195) om kompensation til foreningslivet for vaccinecenterets benyttelse af arealer i og omkring Ishøj Idræts & Fritidscenter. På baggrund af beslutningen blev der etableret nye faciliteter (multibane, paddeltennisanlæg samt mobil pumptrack-bane til cykling, skate og rulleskøjte). Der skete også forbedringer på Ishøj Stadion som fx etablering af vandingsanlæg.

I forbindelse med byrådssagen i 2021 blev der godkendt en driftsbevilling for 2021 til de nye idrætsfaciliteter. Af uforklarlige årsager er det ikke tydeligt at driftsudgifterne for de nye faciliteter er årligt faste. Kommunen har siden da forsøgt at dække udgifterne inden for egen ramme, men dette er ikke muligt i praksis. Driftsudgifterne skønnes at være 100 t.kr. årligt, og ikke 250 t.kr. som oprindeligt vurderet i sagen fra 2021.

For at kunne vedligeholde og drifte faciliteterne og samtidig overholde serviceniveau på faciliteter, søges der om tillægsbevilling på 100 t.kr. til driftsbudgettet.

Økonomi

Driftsomkostningerne vurderes til at være 100 t.kr. årligt. I 2023 indeholdes driftsbudgettet indenfor eksisterende budget.

Indstilling

at der indarbejdes en teknisk korrektion på 100 t.kr. til afledt drift og vedligeholdelse af multi(hockey)-, pumptrack- og padeltennisanlæg samt til Ishøj Stadion i budget 2024 og overslagsår.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Der søges om tillægsbevilling til drift og vedligeholdelse af nye og opgraderede faciliteter - multibane, paddeltennisanlæg samt mobil pumptrack-bane til cykling, skate og rulleskøjte.

Sagsfremstilling

BUSTER er Skandinaviens største filmfestival for børn og unge (3-16-årige) og finder primært sted i København i uge 39 og 40. Filmfestivalen har ikke visninger på Vestegnen, og ARKEN ønsker derfor at holde tre filmvisninger for skoler og to familievisninger. Derudover udvikler ARKEN to workshops specifikt til filmene, der afholdes lørdag og søndag i uge 39 for alle interesserede.

Temaet for filmprogrammet er 'identitet' og lægger sig derfor i forlængelse af ARKENs særudstilling BUTTERFLY!. Skolevisningsfilmene er målrettet mellemtrin og udskoling, og skolerne vil kunne arbejde med filmen og udstillingen i forlængelse af hinanden, da der er udviklet undervisningsmateriale til samme alderstrin til udstillingen. BUSTER kan give skolerne i Ishøj fortrinsret til at booke filmvisningerne.

Familievisningerne er målrettet et bredere publikum, hvor filmene er tilladte for alle. Visningerne kobles op på to workshops, hvor børn og forældre kan udforske tematikkerne i filmen og i udstillingen gennem legende og kreative øvelser.

Ved både skole- og familievisningerne vil der være en konferencier fra BUSTER til stede, der introducerer filmen og faciliterer en samtale om filmen efterfølgende.


Det er første gang, der er mulighed for at deltage i BUSTER filmfestivalen i en biograf i nærområdet. ARKEN vurderer derfor at, skal skoler og publikum lige skal ’få øje’ på muligheden. Et konservativt estimat ift. antal deltagere er således. 100 elever pr. skolevisning (i alt 300 elever). 80-100 børn/voksne pr familievisning ( ialt 160-200 publikum) og 80-100 børn/voksne pr. workshop (i alt 160-200 publikum).


ARKEN afholder alle administrative udgifter, herunder personale, udvikling af workshops, koordinering med skoler, presse, PR og projektledelse.

Se vedhæftede ansøgning fra ARKEN for budget og uddybelse af program.

Ishøj Kommune yder hvert år et tilskud på 500.000 kr. til ARKEN. Kontoen er pris- og lønfremskrevet. Det budgetterede tilskud for 2023 er på 524.000 kr., hvilket betyder, at der er restmidler i budgettet på kontoen til det årlige tilskud til ARKEN. Det ansøgte beløb (på nær 600 kr.) kan derfor også finansieres med restmidler fra det årlige tilskud. Administrationen anbefaler, at et tilskud til afholdelse af BUSTER filmfestival på ARKEN finansieres fra restmidler af det årlige tilskud til ARKEN for at imødekomme finansiering af andre projekter gennem Kulturpuljen.

Ved bevilling af tilskud sender ARKEN en kort evaluering af arrangementerne, hvori et estimerede deltagerantal indgår.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten.

Økonomi

Der søges om 24.600 kr. til afholdelse af i alt fem filmvisninger inklusiv konferencier fra BUSTER og yderligere afholdelse af to workshops.

Der resterer på nuværende tidspunkt 122.730 kr. i Kulturpuljen. Der er 24.000 kr. i restmidler fra budgetterede årlige tilskud til ARKEN.

Indstilling

at der bevilges 24.000 kr. til afholdelse af BUSTER filmfestival på ARKEN fra restmidler af det årlige tilskud til ARKEN.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.


Beslutningstema

ARKEN søger Kulturpuljen om 24.600 kr. til afholdelse af børnefilmfestivalen BUSTER. ARKEN ønsker at holde tre filmvisninger for skoler, to familievisninger og to workshops i forbindelse med programmet. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om ansøgningen skal imødekommes.

Bilag

Sagsfremstilling

Kulturium Bibliotek opkræver aktuelt et gebyr på for sent afleverede bøger. Der stilles med nærværende sag forslag om i en forsøgsperiode på 18 måneder at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år på materialer lånt på børnebiblioteket og MIX (indeholder ungdomslitteratur). Forsøget igangsættes pr. 1. juli 2023 og kører frem til 31.12.2024. Forsøget midtvejsevalueres i marts 2024, samt endeligt efter forsøgsperiodens udløb i januar 2025.

I Ishøj bor der pr. april 2023 5093 børn og unge i alderen 0-17 år, heraf er de 1313 oprettet som lånere på biblioteket.

Gebyrerne vurderes at have en negativ betydning for udlånet, da gebyrerne for mange er en barriere for at bruge biblioteket. Gebyrfrihed vil styrke den lige adgang til biblioteket og bibliotekets arbejde med at fremme læsning og læselyst. En række kommuner har allerede indført gebyrfrihed enten fast eller som forsøg, herunder København, Århus, Fredensborg og Glostrup. Se notat som bilag.

Der opleves en tydelig sammenhæng mellem risiko for gebyrer, og det at forældre afholder sig fra at bruge biblioteket. Enten ved at forældrene ikke vil oprette deres børn som lånere, eller at de efter at modtage et gebyr stopper med at låne. Tendensen ses desuden også for voksenlånere. Det fremmer ikke lighed, når nogle børn ved skolebesøg ikke kan/må låne ligesom deres kammerater. Mange klasser og skoler benytter Kulturiums materialesamling som en del af undervisningen.

Med overgangen til opkrævning af gebyrer via Mit Betalingsoverblik i 2022 er udfordringen øget. Den nye opkrævningsform er mere effektiv, men betyder også, at biblioteksgebyrer, der nu overgår med det samme til den kommunale opkrævning, også hurtigt i processen opkræves de ekstra kommunale rykkergebyrer samt renter. Det betyder fx. at et biblioteksgebyr på 50 kr. tilskrives renter efter 10 dage og efter 15 dage tillægges det første rykkergebyr, og efter yderligere 20 dage andet rykkergebyr. I alt 250,- kr. hvilket er en stor udgift på eksempelvis en letlæsningsbog lånt og opbevaret i skoletiden, men som ikke afleveres rettidigt. Lånte materialer, der beskadiges, mistes eller ikke bliver afleveret, skal stadig erstattes med et beløb svarende til bibliotekets genanskaffelsespris. Der er således fortsat incitament for at aflevere bøger selvom "lånetids" gebyrer forsøgsvis foreslås fjernet
.

I forhold til at opbygge læseglæde, læseforståelse og analyse af tekster, så vokser forskellen mellem stærke og svage læsere, hvilket ses i den nye internationale læseundersøgelse - PIRLS-rapporten. Derfor er det vigtigt, at børn og unge har adgang til et varieret og aktuelt udbud af både skøn-og faglitteratur, også i fritiden. Læsning, bøger og litteratur er et grundlæggende fundament for uddannelse, dannelse, demokratisk forståelse og indlevelse i andre kulturer. Det anbefales derudover i forskningen, at bibliotekerne ser på gebyrsystemerne. Se notat som bilag.

Forsøget supplerer bibliotekets øvrige indsatser for at fremme læsning, herunder øget fokus på højtlæsning i familier, samarbejde med sundhedsplejersker, daginstitutioner og skoler. Igennem forsøgsperioden vil biblioteket undersøge om det at fjerne gebyrer kan medvirke til at styrke læsning blandt børn og unge, samt om familier oplever Kulturium Bibliotek som et trygt sted at låne, uden at man risikerer en stor økonomisk efterregning. Kulturium ønsker med forsøget at undersøge, om der sker en stigning i udlån af børne- og ungebibliotekets materialer. Det forventes, at udlån af børne- ungematerialer vil stige med op til 20% i forsøgsperioden, samt forældres lyst til at bruge biblioteket styrkes. Biblioteket vil evaluere forsøget på flere parameter. Se notat som bilag.

Det praktiske om forslaget i forsøgsperioden
Lånerkategori børn 0-17 år, bosiddende i Ishøj betaler 0.kr i gebyrer, når materialer afleveres eller fornyes for sent.
Fritagelsen gælder ikke materialer lånt i ”Voksenbiblioteket”.
Erstatninger opkræves fortsat på bøger der efter 30 dages overskridelse ikke er afleveret.
Nuværende procedure for hjemkaldelse opretholdes, ligesom kampagner for aflevering til tiden.

Lovgrundlag

Jf. Biblioteksloven § 21. Kommuner kan, men er ikke forpligtet til at opkræve et gebyr for overskridelse af lånetiden.

Økonomi

Den økonomiske konsekvens af forslaget vurderes at være udgifter på 53.000 kr., der afholdes inden for Kulturiums eget budget fordelt med mistede/mindre indtægter i forsøgsperioden på 45.000 kr. (15.000 kr. i 2023 og 30.000 kr. i 2024), samt anslået 8.000 kr. til markedsføring og oplysning om forsøget i 2023.


Forslaget har betydning for takstbladet i forbindelse med budget 2024. Takster sættes forsøgsvis i bero og dækkes af eget budget.
Der udarbejdes midtvejsevaluering i marts 2024 med henblik på politisk mulighed for at lade forsøget indgå i budgetarbejdet for 2025.

Indstilling

- at forslag om en forsøgsperiode på 18 måneder fra 1. juli 2023 at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år bosiddende i Ishøj godkendes
- at biblioteket får godkendelse til i 2023 at afvige takstbladet på gebyr for sent afleverede bøger
-at takstblad for 2024 tilrettes i forbindelse med budgetprocessen for 2024
-at forsøget evalueres efter et år med henblik på vurdering af forlængelse

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Godkendelse af forslag om i en forsøgsperiode på 18 måneder at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år bosiddende i Ishøj.

Bilag

Sagsfremstilling

Vision og målsætning for Brohuset og brobygger

Vision og målsætning for Brohuset indgik i Byrådsseminaret den 17. juni 2020. Byrådet besluttede efterfølgende den 1. september 2020 at midler til at oprette en 3-årig Brobyggerstilling. Brobyggeren skulle være drivkraften i at realisere den politiske vision og målsætning for Brohuset.

Brobyggerens overordnede opgave er defineret af den politiske vision og målsætning for Brohuset: "Brohuset skal være hele Ishøjs Sundheds- og Medborgerhus. 'Sundhed' forstået som en samlebetegnelse for fysisk og mental sundhed, 'Medborger' forstået som et inkluderende hus, hvor brugerne inviteres til at engagere sig i lokalsamfundet, tage ansvar for egen fremtid og medansvar for andres. Brohuset skal skabe grobund for øget sundhed, trivsel og livskvalitet for Ishøjs borgere. Brohusets vision er at være en inspirerende ramme for, at alle Ishøjborgere sammen kan styrke deres fysiske og mentale sundhed og indgå i mangfoldige og meningsfulde fællesskaber" (fra Brohuset visionsdokument, fagudvalg juni 2020).

I baggrundsdokumentet for brobyggerfunktionen tildeles Brobyggeren en væsentlig rolle i Ishøj Kommunes indsats for at forbedre sundhedsprofilen ved at udvikle samarbejder og involvere borgerne i fællesskaber og aktiviteter på tværs i Brohuset, både kommunale og private sundhedsaktører, beskæftigelsesindsatsen samt foreningsfællesskaber og frivillige initiativer.

Status på realisering af vision og målsætning for Brohuset

Udvalget fik forelagt en status efter ca. 1. år og forelægges nu en status efter godt 2 år. Den 3-årige indsats udløber med udgangen af marts 2024, hvorefter den evalueres.

Efter to år med en brobyggerfunktion i Brohuset kan det bekræftes, at de potentialer og mål som beskrives i visionsdokumentet for Brohuset (se bilag) er rigtigt set og kan realiseres. Status på brobyggerindsatsen (se bilag) viser, at det i høj grad er lykkedes at indfri den politiske vision og målsætning for Brohuset og dermed skabe værdi for borgerne gennem bedre overgange, nye muligheder og stærke, mangfoldige fællesskaber. Det er lykkedes at omsætte det potentiale for tværgående samarbejde og velfærdsinnovation, som Brohuset rummer.

Status viser bl.a. at:

  • Alle dele af den politiske vision og målsætning er helt eller delvist indfriet. Der bliver fortsat arbejdet med at øge og forankre realiseringen, både kvalitativt og kvantitativt.
  • Brobygningsindsatsen har bidraget positivt til ishøjborgernes sundhed og livskvalitet gennem bl.a. nye eller styrkede fællesskaber, bedre muligheder for konkret at tage hånd om egen sundhed og bedre overgange/samarbejde mellem kommunale indsatser og frivillige fællesskaber. Eksempler: 1) Projekt Træning for Kvinder i Brohuset (hjælper kvinder med minoritetsbaggrund i gang med at træne sammen med ligesindede på frivilligt ledede hold). 2) Samarbejde om bedre overgange for borgerne og videndeling om relevante indsatser mellem Lægerne i Brohuset, Forebyggelse og Rehabilitering og en række foreninger/netværk. 3) Fællesskab på tværs i Brohuset, bl.a.  med velbesøgte fællesspisninger samt foredrag og kurser med fokus på sundhed. 4) Nye foreninger og netværk er, med Brobyggerens mellemkomst, blevet en del af Brohuset og har givet bl.a. psykisk sårbare yngre voksne og borgere med minoritetsbaggrund flere muligheder for at indgå i fællesskaber og udøve aktivt medborgerskab. Se 'Status orientering, brobygningsindsats i Brohuset' (bilag) for uddybning af de enkelte projekter/indsatser.
  • Brobyggeren er fysisk til stede i Brohuset, og dermed er i daglig kontakt med foreninger, frivillige og andre brugere. På denne måde løfter Brobyggeren en medierende funktion, der bl.a. består i at være behjælpelig med kontakt på tværs mellem brugere og borgere, information om muligheder, bud på problemløsning og hjælp til udvikling af aktiviteter.
  • Brobyggerens arbejde har håndgribeligt øget værdien af den investering i bygninger og fysiske faciliteter, som Brohuset udgør, for både borgerne og de professionelle brugere (kommunale og private).
  • Ved workshoppen 'Liv i Brohuset' for kommunale brugere ultimo 2023 sås det tydeligt, at de kommunale afdelinger i huset gerne vil bidrage til realiseringen af mål og vision og ser muligheder i samarbejdet og i brobyggerfunktionen.

Status peger samtidig på, at der fremadrettet er stort potentiale, som kan realiseres, hvis Brobyggerfunktionen fortsættes efter 1. april 2024. Med Brohuset er der skabt nogle særlige rammer, hvor der fortløbende kan skabes nye, kreative og innovative løsninger i fællesskab – løsninger der bidrager til at fastholde og udvikle kvaliteten i kommunens velfærdtilbud, selv i tider med en stram kommunal økonomi.

Brobyggerfunktionens fremtid

Generelt vil en fortsættelse af Brobyggerfunktionen sikre et fortsat fokus på at implementere den politiske vision for Brohuset, da Brobyggeren vil;

  • være fysisk til stede i hverdagen og dermed sikre en løbende kontakt til foreninger, frivillige og andre borgere som bruger Brohuset, samt være behjælpelig med at støtte op om husets fællesskaber, udvikle aktiviteter, formidle kontakt og hjælpe brugerne med at drage fuld nytte af Brohusets fysiske rum.
  • videreføre arbejdet med at igangsætte og fastholde samarbejder på tværs og dermed skabe innovative løsninger, der inddrager borgerne og løfter deres trivsel, sundhed og muligheder for aktivt medborgerskab.
  • styrke og udvikle Brohusets fællesskaber som arenaer for det gode liv og som en ressource i velfærdsarbejdet.
  • kunne støtte op og være med når Borgerservice og Beskæftigelsescenteret flytter ind i Brohuset med færdiggørelsen af Etape 3 ultimo 2024
  • kunne videreføre/udvikle de igangværende projekter, indsatser og samarbejder og gøre brug af den viden og relationer som allerede er opbygget.

Brobyggerindsatsen omkring at starte og støtte indsatser på tværs af faggrupper, roller og organisatoriske skel er en central metode og et vigtigt redskab. Brobyggerindsatsen kan integrere borgere på nye måder, hvor uligheden begrænses, skjulte ressourcer frigives og Ishøj Kommunes ’vilde problemer’ med sundhed, beskæftigelse og aktivt medborgerskab adresseres på en økonomisk bæredygtig måde.

Det vil være muligt at Brobyggerfunktionen fremadrettet også kan bidrage til brobyggende initiativer uden for Brohuset.

Lovgrundlag

Indsatsen arbejder på tværs af flere indsatser under bl.a. sundhedsloven, folkeoplysningsloven og serviceloven mv.

Økonomi

Den årlige udgift udgør 650.000 kr. Heraf anvendes ca. 600.000 kr. pr. år til løn- og ansættelsesudgifter og ca. 50.000 kr. til brobygningsaktiviteter. Stillingen etableres som en fast stilling. I 2024 er der afsat midler til 3 måneder i den nuværende 3-årige projektansættelse.

Udgift i 2024: 390.000 kr.

Udgift i 2025 og overslagsårene: 650.000 kr.

Indstilling

at udgifter til forlængelse af brobyggerindsatsen på 390.000 kr. i 2024 og 650.000 kr. i 2025 og overslagsårene oversendes til budgetforhandlingerne om budget 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Brobyggerfunktionen udløber 31. marts 2024. Der skal træffes beslutning om,. hvorvidt forlængelse af Brobyggerfunktionen skal oversendes til budgetforhandlingerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Det er stadigvæk for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Men vi er dog kommet tættere på i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område for at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, samt i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.

På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.

På udvalgsmøderne i april og maj konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.

På udvalgsmøderne i juni træffes endelig beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 23. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme.
  • 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik).
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024.
  • 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.

Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Indstilling

at der træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag, udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024.

Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april, maj og juni. På udvalgsmøderne i marts, april og maj er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På møderne i maj har flere udvalg besluttet, hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger. Andre udvalg bruger også møderne i juni til at afslutte processen vedr. forslag til rådighedskataloget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.