Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 22. marts 2023 kl. 16.30

Bredekærgård, Bredekærgårdvej 1, 2635 Ishøj

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

  1. KL afholder den 23.-24. maj 2023 kommunalpolitisk konference på kultur- og fritidsområdet under temaet "Kultur, fritid og idræt - en del af løsningen". Konferencen foregår i København og det er muligt for Kultur- og Fritidsudvalget at deltage. Ved interesse gives der besked til Center for Kultur og Fritid, der vil stå for koordinering og tilmelding.
  2. Bredekærgård: Forårsfest lørdag den 22. april 2023 kl. 10-15. Program er vedhæftet dagsorden.
  3. Kulturmetropolen: Fællesseminar på tværs af musik- og sundhedsindsatserne den 10. maj kl. 9.30-14.30 i Kulturium. Seminaret retter sig både mod musikaktører, forvaltningsmedarbejdere og politikere. Program og invitation er udsendt.
  4. Årshjul for sager og meddelelser i Kultur- og Fritidsudvalget er vedhæftet dagsordenen.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Der er udarbejdet en evaluering af åbningstiderne på Bredekærgård. Denne skal ses som et tillæg til den store evaluering, der blev udarbejdet i 2022 og som blev behandlet på Kultur- og Fritidsudvalget den 16. juni 2022.

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog følgende den 16. juni 2022:

  • at der i sommerperioden (fra 1. april til 31. oktober) skal være ro på Bredekærgård efter kl. 21 af hensyn til naboerne, og at der i vinterperioden (fra 1. november til 31. marts) skal være ro efter kl. 17.00 af hensyn til naboerne, samt at der skal være synlig skiltning om det.
  • at der laves en evaluering igen i 2023
  • at administrationen afdækker muligheder for og går i dialog med Bylauget om, hvordan eventuel uro om aftenen håndteres


Der er foretaget ny skiltning jævnfør beslutningen om åbningstid, og der er i dialog med Tranegilde Bylaug og naboerne foretaget flere tiltag for at mindske de oplevede gener for naboer. Der har været afholdt møde den 7. juni 2022 med Tranegilde Bylaug og Center for Kultur og Fritid og møde med naboer fraTranegilde Bygade 6 den 14. oktober 2022.

Der er indhentet data fra interne observationer og henvendelser samt registreringer fra Den Jyske Kontrolcentral for perioden 1. april 2022-1. marts 2023. Der er registreret to henvendelser vedrørende generende adfærd for perioden. Begge henvendelser er fra samme nabo og er håndteret af driftsledelsen på Bredekærgård.


I bilag er vedlagt evalueringen fra 2022, tillægget til den store evaluering samt et kort med oversigt over Bredekærgård.


I forbindelse med udvalgsmødet vil der være en rundtur på Bredekærgård. Her vil medarbejdere orientere om Bredekærgårds muligheder og faciliteter samt give et indblik i de tiltag, der er taget for at mindske eventuelle gener fra besøgene. Tiltag, der er iværksat i dialog med brugere, naboer og Tranegilde Bylaug.


Lovgrundlag

Intet at bemærke

Økonomi

Ingen bevillingsmæssige konsekvenser

Indstilling

- at evalueringen tages til efterretning

- opholdstiderne fastholdes

- at eksisterende faciliteter og servicetilbud fastholdes

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog på mødet den 22. juni 2022, at der skulle udarbejdes en evaluering af åbningstiderne på Bredekærgård året efter. Evalueringen er nu klar til fremlæggelse med indstilling om at fastholde nuværende opholdstider og faciliteter på Bredekærgård.

Bilag

Sagsfremstilling

På budgetseminariet den 14. februar blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Ifølge den økonomiske politik har byrådet besluttet, at Ishøj Kommune skal bidrage til at overholde KL's og regeringens aftalte serviceramme. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den økonomiske situation, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifterne på ca. 20 mio. kr., som forelagt på budgetseminariet den 14. februar 2023. På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.


I forbindelse med budgetseminaret er der udarbejdet et notat med nøgletal og potentialer på forskellige faglige udgiftsområder. Nøgletallene er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, og rummer mulighed for sammenligning med udvalgte kommuner. Det skal bemærkes, at VIVE`s nøgletal ikke forholder sig til udvalgsstrukturen i Ishøj Kommune. Der er 98 kommuner i Danmark med hver deres udvalgsstruktur. Tallene skal derfor alene betragtes som nøgletal for faglige udgiftsområder, hvorfor nøgletallene i praksis kan dække over flere fagudvalg i Ishøj Kommune. F.eks. tæller drift af bygninger og grønne arealer i tilknytning til kultur- og fritidsområdet med under nøgletal for kultur- og fritidsområdet, selvom det politiske ansvar i Ishøj Kommune er placeret i Teknik og Bygningsudvalget.

På baggrund af nøgletallene er der udarbejdet et økonomisk potentiale for, hvad Ishøj Kommune vil kunne frigive økonomisk, såfremt kommunen kommer på niveau med henholdsvis sammenligningskommunerne og regionsgennemsnittet. Nøgletallene og potentialeberegningerne kan anvendes til inspiration i udvalgene i forhold til at dykke længere ned og undersøge et områdes udgiftsniveau. I potentialeberegningerne er der således heller ikke er taget højde for udvalgsstrukturen, organisatoriske forskelle og konteringspraksis i Ishøj Kommune. Det betyder, at potentialet på det enkelte område kan dække flere fagudvalg i Ishøj Kommune.

Fagudvalgene kan tilgå opgaven med konkretisering af rådighedsforslagene på forskellige måder. Til inspiration kan der peges på en række metoder og tilgange:

  • Benchmark (nøgletal). På baggrund af de overordnede nøgletal undersøges de bagvedliggende årsager på et mere detaljeret udgiftsniveau. På den baggrund udarbejdes forslag om at tilpasse til f.eks. gennemsnit i sammenlignelige kommuner, gennemsnit på vestegnen, regionsgennemsnit eller lign.
  • Analyse af udvalgte fagområder. Ved en nærmere analyse af et konkret område, kan det vurderes, om der kan findes besparelser ved. f.eks. at ændre nuværende praksis på området og dermed effektivisere.
  • Idékatalog med konkrete forslag til budgetbesparelse
  • Eller en kombination af overstående.


For udvalg som har ansvar for tværgående forslag opfordres udvalget til at inddrage relevante udvalg. F.eks. har Teknik- og Bygningsudvalget ansvaret for ejendomsdrift og Økonomi- og Planudvalget har personaleansvaret.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts og april og evt. maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagne kan formuleres. På udvalgsmøderne i marts drøftes, hvilken retning administrationen, i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget, skal arbejde efter, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøderne i april og maj. Det kan f.eks. være ønsker til små analyser/undersøgelser eller uddybende nøgletal på specifikke områder, som kan danne grobund for drøftelse af, hvor besparelsespotentialerne skal findes. Det kan også være ønsker til konkrete besparelsesforslag på specifikke områder. Det betyder, at administrationen ikke forelægger konkrete eksempler på reduktionsmuligheder på udvalgsmøderne i marts. På udvalgsmøderne i april konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Dette med henblik på, at der kan træffes en endelig beslutning på udvalgsmøderne i maj, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Til at understøtte drøftelsen er vedhæftet:

  • Notat med nøgletal og potentialer.
  • Baggrundsdata fra VIVE på kultur og fritidsområdet.

Derudover kan der henvises til KL´s nøgletal ”Kend din kommune”:

https://www.kl.dk/okonomi-og-administration/okonomi-og-styring/kend-din-kommune/

Lovgrundlag

Byrådets økonomiske politik og den vedtagne budgetprocedure.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2024-2027 fremlægges i forbindelse med høring i sidste halvdel af august 2023.

Indstilling

at fagudvalget beslutter, hvilken retning administration i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget skal arbejde efter, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøde i april.

Beslutning

Tiltrådt med de faldne bemærkninger.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have politiske prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet igangsættes på udvalgsniveau i marts. På udvalgsmøderne i marts - maj drøfter udvalgene budget 2024 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedsforslag, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.