Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 18. december 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  1. Skatteministeriet har den 4. december skrevet til borgmesteren om, at ejerne af erhvervsejendomme snart får nye vurderinger (for første gang i 10 år). Mange vil opleve stigninger i skattegrundlaget - en række initiativer skal imødekomme den utryghed mange ejere vil føle i den forbindelse (skrivelsen er vedhæftet som bilag 1). Der er desuden vedhæftet faktaark (bilag 2 og 3).
  2. Delegationer: Byrådet besluttede på møde den 7. juni 2022, at Økonomi- og Planudvalget skal orienteres om sager, der vedrører området for tilsyn med almene boliger, hvor bemyndigelsen er anvendt. Oversigt er vedhæftet som bilag 4.
  3. Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin har svaret på den fælles henvendelse fra flere borgmestre vedr. ønske om at kunne sætte krav til ejerform i planlovgivningen (se bilag 5). Det forventes, at det tværministerielle udvalg kommer med en afrapporering iførste halvår af 2024. Kommunernes forslag vil indgå i overvejelserne.
  4. Artikel i Sydkysten om chefers lønninger i Ishøj Kommune.
  5. Kritisk brev til boligministeren vedr. parallelsamfundslisten (bilag 6).

Beslutning

Til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Sygefraværet i Ishøj Kommune udgjorde 17,4 dagsværk pr. fuldtidsbeskæftigede i 2022. På baggrund af opgørelsen i juli 2023 tyder det ikke på, at sygefraværet er faldet - tværtimod ser det ud til at blive lige så højt eller en smule højere. Udviklingen kræver en forstærket og målrettet indsats, der skal reducere sygefraværet og skabe positive forandringer for arbejdsmiljøet.

I sygefraværsstatistikken skiller ansatte på velfærdsområdet sig særligt ud. På baggrund af sygefraværsstatistikken for kommunens driftssteder, er dagtilbudsområdet udvalgt som indsatsområde ift. en forstærket og målrettet indsats (se bilag 1 for statistik). Der er nedsat en styregruppe i arbejdet med at få reduceret sygefraværet.

Der følges op på indsatsen ved at udarbejde sygefraværsstatistik for de udvalgte driftssteder, suppleret med interviews af ledere samt tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.

Derudover ansættes en ekstern konsulent, som skal arbejde med at nedbringe sygefraværet. Desuden planlægges det at afsøge muligheden for at ansætte en person gennem småjobsordningen mht. dataunderstøttelse.

Lovgrundlag

-

Økonomi

Der afsat 300.000 kr., som tages fra Center for Ledelse og Strategis pulje til tværgående indsatser.

Indstilling

at orienteringen om sygefraværsindsatsen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Orientering om sygefraværet i Ishøj Kommune. Sagen har været behandlet på direktionsmøde, koncernledelsesmøde og i HovedMed.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet en vejledning til medarbejderne i Ishøj Kommune (bilag 1). Vejledningen er udarbejdet med henblik på at sikre, at medarbejdere i Ishøj Kommune ved hvor og til hvem, de kan henvende sig, hvis de oplever uhensigtsmæssig ledelsesadfærd.

Lovgrundlag

-

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningstema

Orientering om vejledning for medarbejdere, hvis de oplever uhensigtsmæssig ledelsesadfærd. Sagen har været behandlet på direktionsmøde, koncernledelsesmøde og i HovedMed.

Bilag

Sagsfremstilling

Udsat område og parallelsamfund

Social-, Bolig- og Ældreministeriet har pr. 1. december 2023 udpeget Vejleåparken som udsat område og parallelsamfund. Udpegningen sker, fordi området har mere end 50 % ikke vestlige beboere og samtidigt opfylder mindst 2 ud af 4 kriterier. De fire kriterier omfatter dømte, indkomst, arbejdsløshed og grunduddannelse. Vejleåparken er udpeget grundet et højere antal dømte og et højere antal beboere med kun grunduddannelse end de fastsatte grænseværdier.


Konsekvenser for anvisning af boliger i Vejleåparken

Udpegningen betyder, at borgere fremtidigt ikke kan anvises bolig i Vejleåparken (ufravigeligt lovkrav), hvis de opfylder et ud af nedenstående 7 skærpede kriterier:

  • Er løsladt efter afsoning af dom for strafbart forhold inden for de seneste 6 mdr.
  • Er under 18 år og løsladt fra ungdomsinstitution efter dom for et strafbart forhold mv. indenfor de seneste 6 mdr.
  • Har fået ophævet eller opsagt lejemål indenfor de seneste 6 mdr. pga. grov overtrædelse af god skik og orden
  • Er statsborger i et land uden for EU, EØS og Schweiz
  • I 6 måneder i træk har modtaget selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse eller overgangsydelse eller kontanthjælp
  • Modtager førtidspension
  • I 6 måneder i træk har modtagetdagpenge, sygedagpenge eller ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb


Da boligerne beliggende i Vejleåparken er blandt de billigste i kommunen, vil ovenstående have en betydning for de boligsociale anvisninger, dvs. en stor del af borgere med støtteskrivelser, vil ikke kunne få anvist en bolig i Vejleåparken.


Konsekvenser på sigt ved manglende forbedring

Hvis boligområdet fortsat efter 5 år ikke overholder 2 ud af 4 kriterier vil området udvikle sig til omdannelsesområde. I et omdannelsesområde er der krav til fx nedrivning eller salg af boliger for at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % inden 2030.


Forebyggelsesområde

Vildtbanegård I og II er udpeget samlet som et forebyggelsesområde, da området har mere end 30 % ikke vestlige beboere og samtidigt opfylder mindst 2 ud af 4 kriterier, hvor de overskrider de fastsatte grænseværdier med antallet af dømte samt indkomstniveauet. Økonomi- og Planudvalget vil få forelagt en sag i begyndelsen af det nye år mhp. at vedtage den nødvendige implementering af de skærpede kriterier samt eventuelle konsekvenser for boliganvisningen til Vildtbanegård I og II.


Tiltag

Administrationen har afholdt møde med AAB den 8. december 2023 med fokus på at drøfte det videre samarbejde for at komme af listerne igen. Administrationen forventer at afholde møder med den anden boligorganisation i Vejleåparken samt med DAB ift. forebyggelsesområdet i løbet af januar 2024.


Administrationen er yderligere i dialog med Danmarks Almene Boliger (BL) for at indhente erfaringer fra andre kommuner.


Udvalget vil få forelagt en sag i det nye år mht. konsekvenser for dagstilbuds- og skoleområdet.

Lovgrundlag

Almenboligloven.

Økonomi

Ændringerne ifm. udpegningen vil være forbundet med et øget ressourcetræk i boliganvisningen/boligopskrivningen.

Eventuelle øgede udgifter, for Center for Voksne og Velfærd, Center for Børn og Forebyggelse og Center for Erhverv og Beskæftigelse ifm. boligsociale anvisninger til andre områder end Vejleåparken, vil blive forelagt udvalget i det nye år.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Steen Skovhus (L) kan ikke tage orienteringen til efterretning.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Orientering om at Ishøj Kommune har fået 2 boligområder på Social-, Bolig- og Ældreministeriets lister over forebyggelsesområder, udsatte boligområder og parallelsamfund, som opgøres den 1. december hvert år. Udpegningen har konsekvenser for den fremtidige anvisning af boliger samt for dagstilbuds- og skoleområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

I henhold til kommunens økonomiregulativ udfører økonomiafdelingen årligt controlling på 3-4 driftssteder. Formålet med controlling er at undersøge, om driftsstedernes kasse- og regnskabsføring administreres betryggende og i overensstemmelse med byrådets beslutninger mv.

I forbindelse med controlling aflægger økonomiafdelingen servicebesøg. Servicebesøgene giver mulighed for en overordnet drøftelse af driftsstedets generelle økonomistyring, mål og resultatkrav og personalepolitik.

Der er gennemført controlling/servicebesøg på følgende driftssteder:

  • Jobcenter (22. september 2023)
  • Gildbroskolen/SFO (9. oktober 2023)
  • Troldebo (20. november 2023)


På baggrund af de udførte stikprøver i forbindelse med controlling på de 3 driftssteder er det vurderingen, at økonomistyringen på alle de kontrollerede områder håndteres på betryggende vis.


Resultatet af besøgene bliver desuden forelagt revisionen i forbindelse med deres revision af årsregnskabet.


Lovgrundlag

Kommunens økonomiregulativ.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at afrapporteringen tages til efterretning

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Administrationen har i overensstemmelse med kommunens økonomiregulativ gennemført servicebesøg/controlling på en række driftssteder. Resultatet heraf fremlægges til orientering.

Controlling/servicebesøg har fokus på forskellige parametre. Blandt andet foretages kasseeftersyn og bilagsgennemgang.


Bilag

Sagsfremstilling

BIOFOS er Danmarks største spildevandsvirksomhed, som renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet på de tre renseanlæg Lynetten, Avedøre og Damhusåen.

Ishøj Kommune er medejer af BIOFOS sammen med en række andre kommuner, og kommunens spildevand ledes til spildevandsanlægget i Avedøre.

Bestyrelsen for BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S har den 9. juni 2023 behandlet en indstilling om kommunal 5-årig garantiramme til selskabets investeringer frem mod 2027.

Bestyrelsen besluttede, at indstillingen blev justeret med fokus på, at garantirammerne udelukkende vedrører investeringer på investeringsplanen, som er godkendt af bestyrelsen.

Bestyrelsen har herefter skriftligt godkendt indstillingen til ejerkommunerne om garantistillelse af lånerammer i perioden frem til 2027 således:

  • Kommunerne med primært forsyningsområde til BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S anmodes om én garantiramme for perioden 2023-2027.
  • Processen for garantistillelser ændres, så BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S fremadrettet anmoder kommunerne om femårige garantirammer.

Som det fremgår af bilag 1, har bestyrelsen besluttet at lånefinansiere en række godkendte investeringer, som ifølge investeringsplanen gennemføres i årene 2023-2027, og som ikke kan rummes indenfor takstfinansieringen.

Lånoptagelsen godkendes i faser af bestyrelsen, mens ejerkommunerne godkender én samlet garantiramme for perioden.

Økonomiforvaltningerne i de enkelte ejerkommuner informeres om den forventede proces vedr. træk fra de 5-årige rammer.

BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S forventer at optage byggekreditter, som midlertidige lån, hvorfra der løbende kan frigøres likviditet i takt med fremdriften på anlægsprojekterne.

Selskabet har behov for en garantiramme svarende til 533.400 t.kr. til brug for etablering af byggekreditter i perioden 2023-2027. Ishøjs ejerandel af BIOFOS er 7,01 %, hvorfor vi også skal stille garanti for 7,01 % af den samlede garantistillelse, svarende til 38 mio. kr.
Efter anlægsperioden etableres den endelige finansiering i henhold til lånebekendtgørelsens bestemmelser om afvikling og løbetid.

Vanlig praksis er, at garantier stilles for ét år ad gangen, men bestyrelsen ønsker med nærværende sag at effektivisere processen således, at garantistillelse gives for en 5-årig periode.

Kommunerne har i forbindelse med stiftelsen af BIOFOS-koncernen indgået en ejeraftale, hvor der bl.a. er aftalt følgende i pkt. 8.3:

Garantier for lån, der optages af et renseanlæg, stilles af de kommuner, hvor det enkelte renseselskab har sit primære forsyningsområde og i overensstemmelse med deres indbyrdes ejerandele. Beslutning om at stille garanti træffes ved enstemmighed mellem de kommuner, der skal stille garantien.

På den baggrund anmodes om, at de 10 kommuner med primært forsyningsområde til BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S stiller en garantiramme i henhold til bilag 1 og tabel 1.

Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Ishøj Kommune stiller en lånegaranti på 38 mio. kr. for perioden 2023-2027.

Indstilling

at byrådet godkender én garantiramme for perioden 2023-2027 på 38 mio. kr.,

at byrådet godkender, at processen for garantistillelser ændres, så BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S fremadrettet anmoder kommunerne om 5-årige garantirammer.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Bestyrelsen i BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S har foreslået at ændre processen for garantistillelser fremadrettet. Kommuner med primært forsyningsområde til BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S anmodes om én garantiramme for perioden 2023-2027. Hertil ændres processen for garantistillelser, så BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S fremadrettet anmoder kommunerne om femårige garantirammer. Begge beslutninger skal godkendes af ejerkommunerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen udarbejder løbende lokalplaner og helhedsplaner efterhånden, som byen forandrer sig, og behovene ændres. Til orientering fremlægges en oversigt over de seneste vedtagne planer, samt de planer, som administrationen arbejder aktivt på pt. Oversigten indeholder også et overblik over de kommende planer, herunder også potentielle planer - f.eks. planer som følge af fortsat boligudbygning i Sydengen og planer, som udvalget i en prioriteret rækkefølge kan vælge at igangsætte.

Lokalplaner igangsættes typisk, når der skal laves større ændringer i byggeri eller anden form for anvendelse af arealerne i Ishøj Kommune. Det gælder eksempelvis udbygningen af Kærbo med flere plejehjemspladser, boligbyggerier ved Brohuset, i Sydengen samt i Ørnekærs Vænge Syd. Et andet eksempel er etableringen af en ny letbanestation v/idrætsområdet. For disse projekter er det jf. planloven et krav, at der skal udarbejdes en lokalplan for projekterne.

Lokalplaner kan også igangsættes med det formål at opdatere en allerede eksisterende plan for et bestemt område. Det gælder f.eks. de vedtagne planer for Strandgårdsparken samt det store erhvervsområde. Et andet eksempel er den bevarende lokalplan for Torslunde Landsby. Her er planerne udarbejdet, selvom der ikke er et nyt byggeri på vej, og der dermed ikke er et lovkrav om en ny plan for området. På listen over potentielle planer indgår flere eksempler på eksisterende planer, der kan - men ikke skal - revideres.

Helhedsplaner udarbejdes typisk, når der sker ændringer, som har betydning for et større område, og hvor der derfor er behov for at fastlægge rammer for grønne byrum, parkering og trafikafvikling, krav til kvaliteten i et boligbyggeri etc. Der er lavet helhedsplaner for Ishøj Landsby, det lille erhvervsområde - nu Sydengen samt for bymidten, ligesom der er igangsat en helhedsplan for Idrætsområdet.

Udover lokalplaner og helhedsplaner er kommunen også pålagt hvert 4. år at udarbejde en planstrategi samt en kommuneplan. De to planer vedtages forskudt og for Ishøj gælder, at kommunen skal have vedtaget sin næste planstrategi med udgangen af 2023. Den næste kommuneplan skal vedtages med udgangen af 2025.

Lovgrundlag

Lokalplaner, kommuneplan samt planstrategi udarbejdes og vedtages i henhold til planloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at oversigten tages til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Hvert halve år fremlægges en oversigt over nuværende og kommende byudviklingsplaner i Ishøj Kommune til orientering. Næste orientering om status på kommunens planarbejde fremlægges i juni 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Lokalplanen omfatter en erhvervsgrund beliggende i det tidligere lille erhvervsområde, nu Sydengen. Kommuneplantillæg nr. 3 omfatter hele Sydengen. Miljørapporten omfatter både lokalplan samt kommuneplantillæg.

Lokalplan 2.01, Boliger - Industriskellet 9-13, kommuneplantillæg nr. 3 samt miljørapport har været i høring i 8 uger. Der er ikke modtaget bemærkninger eller indsigelser i perioden. Høringsområdet har omfattet beboere på vestlig side af Tranegilde Strandvej og Søsvinget, første række ud til Vejlebrovej samt ejere og lejere på Industriskellet.

Med lokalplanen bliver det muligt at opføre ca. 140 boliger som rækkehuse samt etagebyggeri med tilhørende fælles udearealer. Lokalplanområdet ligger stationsnært og ca. 900 meter fra Ishøj Station.

Lokalplanen er udarbejdet efter de principper, der indgår i helhedsplanen for området, der blev vedtaget i oktober 2022.

Lokalplanen sikrer kvalitet ved at stille krav til byggeriet og gårdrummenes udtryk, bl.a. ved at stille krav til en variation af materialer i høj kvalitet, farver, bygningsstruktur og bygningshøjder. På de fælles udearealer stilles der krav til beplantning og belægning. Der vægtes hjemmehørende plantearter, gode lys- og skyggeforhold, og at udearealerne er indbydende grønne rum for beboerne, og at de grønne rum sikrer en høj grad af biodiversitet. I lokalplanen stilles der, i overensstemmelse med helhedsplanen, krav om at minimum 60 % af parkeringen etableres helt eller delvist under terræn, de resterende 40 % kan etableres på terræn. Der er desuden udarbejdet analyser, der viser, at byggeriet ikke reflekterer hørbar trafikstøj til de omkringliggende boliger, at byggeriet ikke skaber væsentlige indbliksgener samt skygge for boligerne i Strandområdet.

Miljøvurdering

Iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, er der udarbejdet en miljørapport af kommuneplantillæg nr. 3 samt lokalplan. Miljørapporten belyser eventuelle udfordringer samt forslag til en mulig løsningsmodel ifm. at opføre boliger i nær afstand til et eksisterende autolakeri. Bygherre skal udføre konkrete målinger af emissioner og dokumentere, at alle grænseværdier overholdelse - evt. ved brug af afværgeforanstaltninger. Lokalplanen fastsætter krav om, at eventuelle afværgeforanstaltninger skal etableres, førend der kan udstedes en ibrugtagningstilladelse til projektet.

Ifølge Miljøvurderingslovens § 13, stk. 1 og 2 skal der i forbindelse med den endelige godkendelse eller vedtagelse af planen udarbejdes en sammenfattende redegørelse, som beskriver:

  • Hvordan miljøhensyn er integreret i planen eller programmet.
  • Hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning.
  • Hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet.
  • Hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen eller programmet.

Den sammenfattende redegørelse skal offentliggøres samtidig med den endelige vedtagelse af planen.

Lovgrundlag

Planloven.

Lov om miljøvurdering af planer og programmer samt af konkrete projekter.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

at vedtage Lokalplan 2.01, Kommuneplantillæg nr. 3 endeligt og offentliggøre den med en sammenfattende redegørelse ifht. miljørapporten.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 12. december 2023, pkt. 84:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Afvigende mening: Ole Wedel-Brandt (Ø) ønsker indføjet, at 25 % af boligerne skal være almene boliger samt en præcisering af, at de "grønne tage" skal være "begrønnede tage".

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om at vedtage Lokalplan 2.01 Boligområde, Industriskellet 9-13, Kommuneplantillæg nr. 3 samt tilhørende miljørapport endeligt.

Lokalplanen giver mulighed for at bygge ca. 140 boliger opført som rækkehuse og etagebyggeri i det tidligere lille erhvervsområde, nu Sydengen.

Bilag

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Sagen vedr. fremtidig benyttelse af Baldershøj 25 udsættes til Økonomi- og Planudvalgets møde i januar 2024.

Sagsfremstilling

I det vedtagne budget for 2024 og overslagsår for Ishøj Kommune, er der i 2024 afsat 250.000 kr. til forbedring af træningsfaciliteter i Ishøj Idræts & Fritidscenter.

Anlægsprojektet indebærer en ombygning af tidligere depotrum ved siden af den lille gymnastiksal, hvilket omfatter etablering af trægulv og skillevæg, åbning mod gymnastiksal og etablering af opholdsområde. På nuværende tidspunkt fungerer gymnastiksal og det tidligere depot som en midlertidig kampsportsfacilitet for Ishøj Karate Klub. Med etablering af trægulv i det tidligere depotrum gøres det muligt at bruge det til kampsportstræning. Lokalerne vil i et vist omfang også kunne bruges til andre aktiviteter, hvis det er nødvendigt. Dette anlægsprojekt ønskes fremrykket til 2023.

Lovgrundlag

-

Økonomi

Anlægsprojekt vedtaget i budget 2024 vedrørende Ishøj Idræts & Fritidscenter udgør en bevilling på 250.000 kr.
Anlægsprojektet ønskes fremrykket til 2023, hvor budgettet på 250.000 kr. frigives til at gennemføre projektet.

Indstilling

at anlægsbevillingen på 250.000 kr. til etablering af trægulv i Ishøj Idræts & Fritidscenter i 2024 fremrykkes og frigives i 2023.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 21. november 2023, pkt. 73:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Orientering i Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Fremrykning af anlægsprojekt til etablering af trægulv i depotrum i Idrætscentret, der herved kan benyttes til kampsportstræning fra 2024 til 2023.

Sagsfremstilling

Forsyningstilsynet har den 12. oktober 2023 udgivet ”Vejledning om fastsættelse af markedspriser for kommunal indsamling af visse typer erhvervsaffald”. Kommunerne er samtidig blevet gjort opmærksom på, at der skal beregnes markedspris for affald, som de indsamler fra kommunale virksomheder og institutioner. Der skal alene beregnes markedspris for det forbrændingsegnede affald og ikke for affald egnet til materialenyttiggørelse.

Ishøj Kommune indsamler affald fra kommunale virksomheder og institutioner i de kommunale indsamlingsordninger. Derfor skal Ishøj Kommune fastsætte markedspriser for det forbrændingsegnede affald, der indsamles hos disse, hvilket medfører en ændring af de takster, som er fastsat i takstbladet.

Markedspriserne kan enten fastsættes ved en markedsundersøgelse eller via et overskudstillæg i intervallet 5-15 % af de faktiske omkostninger.

Administrationen er blevet enig med de øvrige kommuner i affaldsfællesskabet, Indsamling på Tværs (IPT), om at foreslå et overskudstillæg på 5 %.

For mad- og restaffald i 2-delte beholdere foreslår administrationen et overskudstillæg på 2,5 % af ordinære gebyr, idet kun restaffaldet er forbrændingsegnet.

De foreslåede markedspriser for kommunale virksomheder fremgår af takstblad (bilag 1).

Orientering om moms

Landsskatteretten traf den 21. oktober 2020 en række afgørelser om, at tre kommuner ikke skulle anses for at være afgiftspligtige i forbindelse med levering af renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger, da kommunerne ikke leverer varer og ydelser i konkurrence med erhvervsdrivende. Som følge af afgørelserne har Ishøj Kommunes renovationsgebyrer været momsfrie siden 2022.

Siden Landsskatterettens afgørelse har kommunerne afventet et styresignal fra Skattestyrelsen om eventuelle praksisændringer, og dette styresignal kom den 3. november 2023.

Styresignalet fastslår, som forventet, at renovationsgebyrer, som opkræves hos private husholdninger, er momsfrie, og derfor skal den hidtidige praksis med momsfrie gebyrer for private husholdninger i Ishøj Kommune fortsætte uændret.

For gebyrer til kommunale virksomheder og institutioner er der forskellige faktorer, som afgør, hvorvidt gebyrerne skal pålignes moms. Vestforbrænding har bedt revisionsfirmaet Ernst & Young vurdere styresignalets betydningen for gebyrer for de kommunale virksomheder og institutioner. Konklusionen er, at gebyrer, som opkræves for obligatoriske affaldsordninger, ikke skal pålignes moms. I Ishøj Kommune er affaldsordningerne obligatoriske for kommunale institutioner og virksomheder, jf. regulativ for erhvervsaffald. Derfor skal den hidtidige praksis med momsfrie gebyrer for kommunale institutioner og virksomheder i Ishøj Kommune også fortsætte uændret.

Andre eventuelle konsekvenser af styresignalet bliver stadig vurderet.

Markedspriserne og grundgebyrer for kommunale virksomheder og institutioner offentliggøres på kommunens hjemmeside og opkræves 1. halvår 2024.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven § 48a.

Affaldsaktørbekendtgørelsen, kapitel 6.

Regulativ for erhvervsaffald, Ishøj Kommune, § 19.

Økonomi

Affaldsområdet er brugerfinansieret via affaldsgebyrerne og skal hvile i sig selv. Et evt. overskud fra ordninger med markedspris må ikke benyttes til at finansiere de øvrige affaldsordninger.

Vestforbrænding har beregnet, at opkrævning af et overskudstillæg på 5 % for indsamlet forbrændingsegnet affald fra de kommunale virksomheder og institutioner udgør ca. 50.000 kr., som betales af det skattefinansierede område.

Indstilling

at affaldstaksterne, for forbrændingsegnet affald, for institutioner og kommunale virksomheder øges med 5 % for at håndtere dannelsen af markedspriser.

at orientering om moms på renovationsgebyrer, som følge af Skattestyrelsens nye styresignal, tages til efterretning.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 12. december 2023, pkt. 82:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal fastsætte og opkræve en markedspris for det forbrændingsegnede erhvervsaffald, som kommunen indsamler fra de kommunale virksomheder og institutioner i de kommunale indsamlingsordninger. Den foreslåede markedspris skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig af stedets aktiviteter og muligheder. Med etablering af en FGU-afdeling på Bredekærgård vil der være gode muligheder for at samarbejde om relevante aktiviteter på Bredekærgård med henblik på at sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge.

Af bilag 1 fremgår et udkast til en erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård. Erhvervslejekontrakten beskriver de formelle rammer for udleje til FGU Vestegnen på Bredekærgård. Denne aftale er ikke forhandlet med FGU endnu. I lejeaftalen lægges der op til en løbetid på 2 + 5 år, heraf 2 år i midlertidige lokaler og 5 år i permanente lokaler. Lejeaftalen baserer sig på løsningerne i scenarie 2 og scenarie B. Aftalen vil blive fremlagt til godkendelse i byrådet, når den er færdigforhandlet.

Bilag 2 indeholder udkast til ramme for samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om en lokal FGU-afdeling placeret på Bredekærgård. Samarbejdsaftalen indgås for at give Ishøjs unge de bedste muligheder for at vælge en ungdomsuddannelse på et lokalt uddannelsessted. Uddannelse af lokale unge er et fælles ansvar, og samarbejdet mellem Ishøj Kommune og uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at unge i Ishøj får mulighed for at træffe gode valg og gennemføre en ungdomsuddannelse på højt fagligt niveau. Rammen for samarbejdet færdiggøres i løbet af foråret i samarbejde mellem aktørerne på Bredekærgård, og forelægges for Børne- og Undervisningsudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget samt Byrådet i marts 2024.

Bilag 3 viser et økonomisk overblik over de forskellige scenarier for henholdsvis den midlertidige løsning og den varige ombygning af staldene. Her fremgår følgende scenarier:

Midlertidig løsning fra marts 2024-2026:

Scenarie 1:  

  • Brug af mandskabshus + ekstra pavillon + etablering af bygning ved Dyreparken. 

Ved scenarie 1 er konsekvensen, at det kommunale personale flytter til en bygning, der skal etableres i Dyreparken.

Scenarie 2:

  • Stor pavillon inkl. toilet og omklædning ved nuværende mandskabshus

Ved scenarie 2 er der ingen ændringer for det kommunale personale. 

Permanent løsning fra medio 2026:

Scenarie A:

  • Ombygning af staldbygning inkl. 1. sal

Ved dette scenarie understøttes perspektiverne for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes muligheden for at understøtte de nuværende og mulige kommende aktiviteter på Bredekærgård. I den forbindelse kan det nævnes, at der er indgået politisk aftale om ny arbejdspligt (nytteindsats) pr. 1. januar 2025. Aftalen er endnu ikke udmøntet, men det er en mulighed at se på en placering på Bredekærgård i forbindelse med udmøntningen. 

Scenarie B: 

  • Ombygning af staldbygning uden 1.sal

 Ved dette scenarie er der potentielt en udfordring i forhold til at overholde energirammen, hvilket uddybes i bilag 3.

Procesplan for det videre arbejde fremgår af bilag 4. 

Lovgrundlag

Økonomi

Alt efter, hvilket scenarie der vælges, til henholdsvis den midlertidige udlejeløsning og den permanente udlejeløsning, vil der være behov for tildeling af bevilling, som dels kan påvirke servicerammen og anlægsrammen på forskellig vis. Nedenfor er angivet overslag på priser for etablering af den midlertidige og den permanente løsning.

 Alle tildelte bevillinger skal finansieres via kommunekassen. 

Midlertidig løsning
Ved scenarie 1 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til etablering og drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 1 besluttes, skal der afsættes 1,7 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 2026. Herudover skal der afsættes 0,05 mio. kr. til varig drift af den nye kommunale bygning fra 2025.

Ved scenarie 2 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til etablering af drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 2 besluttes, skal der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.

Ved de midlertidige løsninger vil bevillingen udelukkende påvirke kommunens råderum under anlægsloftet.

Permanent løsning
Ved scenarie A er der behov for en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr.  i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026.

Ved scenarie B er der behov for en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,2 mio. kr. ved ibrugtagning. Fordelt med 3,0 mio. kr. i 2025 og 4,0 mio. kr. i 2026.

 Ved begge permanente scenarier påvirkes både anlægsloftet og servicerammen.

Kommunen vil modtage en lejeindtægt fra FGU. Forventningen er, at der i perioden fra 1. marts 2024 til 30. juli 2026 vil være en lejeindtægt på 0,3 mio. kr. årligt, mens der fra 1. august 2026 vil være en årlig lejeindtægt på 0,6 mio. kr. (bilag 1).

Indstilling

at byrådet træffer beslutning om

  • at bemyndige borgmesteren til at indgå erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård
  • at scenarie 2 besluttes som midlertidig løsning, så der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.
  • at scenarie A besluttes som permanent løsning, så der frigives en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr.
    i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026.
  • at anlægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen.
  • at tillægsbevillingen vedr. drift indarbejdes i budget 2024-27.
  • at administrationen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale omkring det faglige samarbejde.



Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 14. december 2023, pkt. 134:

Tiltrådt.

Milishia Moradi (L) afventer stillingtagen.

Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 13. december 2023, pkt. 114:

Tiltrådt.

Steen Skovhus (L) afventer stillingtagen.

Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 13. december 2023, pkt. 97:

Tiltrådt.


Milishia Moradi (L) afventer stillingentagen.


Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 12. december 2023, pkt. 87:

Tiltrådt.


Supplerende sagsfremstilling:


Administrationen præciserer, at det ikke påvirker det budgetterede anlægsloft.


Beslutning

Tiltrådt.

L + ID kan ikke tiltræde indstillingen, idet scenarie A ikke er nærmere beskrevet.

Beslutningskompetence

Byrådet.
Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.

Beslutningstema

Byrådet besluttede den 5. december 2023, at administrationen skal fortsætte arbejdet med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen kan etablere en afdeling/skole på Bredekærgård.

I sagen forelægges et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, der beskriver det faglige samarbejde, et overblik over anlægsinvesteringerne samt lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.