Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 23. oktober 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Borgmesteren fra Greve Kommune har henvendt sig til Køge, Solrød og Ishøj Kommuner vedr. Ring 5.

Greve Kommune foreslår, at der sendes en fælleskommunal henvendelse til ministeren for landdistrikter vedr. Ring 5. I brevet opfordres bl.a. til, at også den sydlige del af Ring 5 tages med i de kommende forhandlinger om Ring 5-korridoren med henblik på at lukke for muligheden for etablering af Ring 5 syd.

Sagen vil blive behandlet på Teknik- og Bygningsudvalgets møde den 21. november.

Udkast til fælleskommunal henvendelse vedhæftes.

Borgmesteren orienterede om weekendens indsats med håndtering af stormfloden.

Beslutning

Til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Økonomi- og Planudvalget har siden september 2022 fulgt den proces, der været i Center for Voksne og Velfærd omkring trivsel. Der blev i efteråret 2022 nedsat en styregruppe, som har afgivet status til Økonomi- og Planudvalget tre gange i perioden oktober 2022 til april 2023. Jfr. beslutning i Økonomi- og Planudvalget i april 2023 afgives på dette møde den endelige afrapportering med status og et blik videre frem i CVV´s arbejde med trivsel.

For den overordnede arbejdsmiljøindsats i CVV er der udpeget følgende seks indsatsområder:

• Arbejdspres
• Fastholdelse af medarbejdere
• Kommunikation mellem borgere og politikere og administration
• Introduktion af nye medarbejdere
• Kommunikation på tværs i CVV
• Fremadrettet fælles fortælling for CVV

Den udpegede styregruppe, bestående af ledere og medarbejdere fra de tre involverede afdelinger, har sikret en samlet og koordineret indsats i arbejdet med arbejdsmiljøet. Arbejdsgrupper på indsatsområderne bestående af medarbejdere fra CVV´s områder har sikret relevante input til løsninger og det videre trivselsarbejde i centeret. Styregruppen har afholdt et afsluttende møde i september 2023, og der afholdes et afsluttende stormøde for alle ansatte i de berørte afdelinger i slutningen af oktober. Her vil styregruppen redegøre for status samt det videre arbejde med trivsel i CVV på både ledelsesplan og i MED-systemet.

I vedlagte notat redegøres for status på arbejdet med de udpegede indsatsområder.

Ud over de seks udpegede indsatsområder har trivselsprocessen i CVV indeholdt en parallel proces omkring Den Sociale Udførerenhed i form af en temperaturmåling og efterfølgende psykologbistand til at understøtte trivselsarbejdet i teamet.
I vedlagte notat redegøres for status og de initiativer, der er igangsat på Den Sociale uførerenhed. Der vil blive foretaget en afsluttende temperaturmåling i maj måned 2024, når den nye afdelingsleder har haft mulighed for at arbejde med kulturforandring igennem et år.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

På Økonomi- og Planudvalgets møde den 24. april blev det besluttet, at udvalget ønsker en afsluttende afrapportering for det forløb, der er igangsat omkring arbejdsmiljøet i Center for Voksne og Velfærd (CVV) i september 2022.

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår.


Servicerammen


Det samlede resultat af BO2/2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr., som dækker over forskydninger mellem fagcentrene. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.


Resultatet af BO2/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Familier (CBF) på hhv. 12,7 mio. kr. og 4,1 mio. kr. Der forventes et mindreforbrug i Center for Ledelse og Strategi (CLS) og Center for Borger, Økonomi og IT (CBOI) på hhv. 3,3 mio. kr. og 3,8 mio. kr. På Direktionens Fællespuljer er der afsat budget på 15,1 mio. kr. til at imødegå risiko for stigende inflation og demografisk udvikling. Der forventes et mindreforbrug på Direktionens Fællespuljer på 14,1 mio. kr. i 2023.


Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til de decentrale plejecentre (6,7 mio. kr.) og hjemmeplejen (3,0 mio. kr.) samt en række centralt afholdt udgifter, såsom køb og salg af hjemmehjælp og plejepladser (1,1 mio. kr.).


Forventningen til et stigende udgiftspres i CBF skyldes primært en større tilgang til specialundervisningsområdet end forventet (3,3 mio. kr.), herunder merindskrivning på Strandgårdskolen og Ishøjgård som følge af tilflytning til kommunen.


Det foreslås at udmønte Demografi- og Sundhedspuljen til de ovenstående to områder med henblik på at opnå et retvisende budget i 2023.


Forventningen til et mindreforbrug i CLS skyldes overvejende, at der forventes færre udgifter til kontorelever på rådhuset (1,2 mio. kr.) og færre udgifter til venskabsbyer, vederlag og økonomisk støtte til politiske foreninger (0,9 mio. kr.). De forventede mindreudgifter i CBOI skyldes primært et reduceret administrationsbidrag til Udbetaling Danmark (1,0 mio. kr.) samt en pulje til at imødegå lønreguleringsordningen, som er lavere end forventet (1,2 mio. kr.).


Ved budgetopfølgning 1 blev det vurderet, at der fortsat var risiko for stigende energipriser med videre, og Inflationspuljen blev derfor ikke disponeret til at imødegå budgetudfordringer. Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at forvente udfordringer som følge af stigende energipriser i den resterende del af 2023. Det indstilles derfor at udmønte Inflationspuljen til udvalgte områder, som oplever betydelige udfordringer med at overholde budgettet. Alternativet er, at fagudvalget skal finde kompenserende besparelser, jf. den økonomiske politik. Det skal bemærkes, at der ikke er afsat budget til en Inflationspulje i budget 2024, og der vil således ikke være tilsvarende mulighed for at kompensere områder med budgetudfordringer i 2024.


I forbindelse med budgetopfølgning 1 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 15,3 mio. kr. Det blev vurderet, at Inflationspuljen fortsat skulle reserveres til puljens oprindelige formål, og blev derfor ikke anvendt til at kompensere aktivitetsområder med forventede budgetudfordringer. På den baggrund vedtog Byrådet modgående besparelser i 2023. Dette reducerede udgiftspresset på servicerammeudgifter til 4,2 mio. kr. Ved BO2 er der identificeret et samlet forventet mindreforbrug på serviceudgifter på 2,5 mio. kr. Årsagen til udviklingen er, at Inflationspuljen, modsat BO1, ikke forventes anvendt ved BO2, og at der er identificeret nye budgetudfordringer.


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. I korte træk består det forventede mindreforbrug af en reduktion i antal kontanthjælpsmodtagere (-3,7 mio. kr.) og modtagere af ressourceforløbsydelser (-2,2 mio. kr.), en stigning i antal borgere på integrationsområdet (1,2 mio. kr.) og antallet af tilkendegivelser og lovændring af førtidspension (5,1 mio. kr.) samt en forventning om øget refusion fra Særligt Dyre Enkeltsager (-1,5 mio. kr.).


Anlæg


Det forventede forbrug på anlæg er 29,1 mio. kr. i 2023, og ligger således 28,4 mio. kr. under Ishøj Kommunes anlægsramme, hvilket bidrager til en forbedring af likviditeten. Det forventes, at der skal videreføres 94,1 mio. kr. af anlægsbudgettet til budget 2024, og der blev videreført 70,2 mio. kr. fra 2022 til 2023.


Likviditet


Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 32,3 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet ift. det oprindeligt budgetterede. Derudover modtager Ishøj Kommune 30,3 mio. kr. i den årlige midtvejsregulering fra staten, og der forventes dermed en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. i forhold til oprindeligt budgetteret i 2023.


På baggrund af den positive kasseopbygning indstiller administrationen, at der på et senere møde fremlægges en sag vedrørende nedbringelse af gæld.


Budgetneutrale omplaceringer


Administrationen indstiller, at der foretages omplaceringer fra aktivitetsområder med forventet mindreforbrug til aktivitetsområder med forventet merforbrug på tværs af udvalgsområder. Administrationens indstilling hviler på princippet om, at der gives tillægsbevilling til aktiviteter, hvor der ikke er videreførselsadgang, og hvor der børnetalsreguleres på sfo- og dagtilbudsområdet. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, fremgår af "Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

Indstilling

at der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes, for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

at administrationen fremlægger sag vedrørende indfrielse af gæld på baggrund af likviditetssituationen.


Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 12. oktober 2023, pkt. 110:


Tiltrådt.


Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 11. oktober 2023, pkt. 86:

Tiltrådt.

Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 11. oktober 2023, pkt. 74:

Tiltrådt.


Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 10. oktober 2023, pkt. 73:

Tiltrådt.


Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 10. oktober 2023, pkt. 69:

Tiltrådt.

Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 12. oktober 2023, pkt. 96

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 1,4 mio. kr. Anlægsniveauet i 2023 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes derfor et mindreforbrug på anlægsrammen på 28,4 mio. kr. Ishøj Kommune modtager 30,3 mio. kr. i midtvejsregulering fra staten i 2023, hvilket forbedrer kommunens likviditet. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. ift. det oprindeligt budgetterede.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved 2. behandlingen af budget 2024-2027 vedtog byrådet ændringer til budgettet, som påvirker forældrebetalingen på SFO- og daginstitutionsområdet. Administrationen har derfor beregnet nye forældrebetalingstakster på de pågældende områder. Taksterne træder i kraft 1. januar 2024, og det følger af dagtilbudsloven, at taksterne skal vedtages af byrådet og meldes ud til forældrene senest 1. december 2023.


Byrådet har vedtaget en omlægning af frokost som en del af dagtilbudsydelsen, men med et kommunalt tilskud på 3,1 mio. kr. til børnehave- og vuggestuebørn, med henblik på at opnå ensartet takst for forældrebetalt frokosttilbud. Der er derfor beregnet to takster for både vuggestue- og børnehavebørn - én takst der er gældende i perioden 1. januar 2024 til 31. marts 2024, og én takst gældende for perioden 1. april 2024 til 31. december 2024.


De reviderede takster for 2024 er vedhæftet i Bilag 1. Takster - Børne- og Undervisningsudvalget

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven).

Økonomi

Ingen. De budgetmæssige konsekvenser af ændret forældrebetaling er indarbejdet i budget 2024-2027.

Indstilling

at forældrebetalingstakster på SFO- og dagtilbudsområdet 2024 tiltrædes jf. bilag 1.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

På baggrund af det vedtagne budget 2024 har administrationen beregnet forældrebetalingstakster på SFO- og dagtilbudsområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Likviditeten efter kassekreditreglen opgøres som de gennemsnitlige daglige saldi over de seneste 12 måneder på kontiene for likvide aktiver. Heri indgår også overskudslikviditeten, som er placeret til forvaltning i Danske Bank Asset Management, og evt. træk på kassekreditten (kassekreditfaciliteten på 60 mio. kr. har ikke været anvendt i år).

Kassekreditreglen er overholdt, når saldoen er positiv, hvilket er tilfældet i Ishøj.

Den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen er opgjort til 305,1 mio. kr. pr. 30. september 2023. Likviditeten er inkl. porteføljen (obligationer) i Danske Bank Asset Management, som udgør 96,5 mio. kr.

Reduktionen i den gennemsnitlige likviditet kan bl.a. henføres til følgende:

  • Afholdt udlæg til varmeværket på ca. 20 mio. kr. i 2023.
  • Betaling af toldmoms ca. 10 mio. kr.
  • Indfrielse af lån ca. 12,5 mio. kr.

I nedenstående tabel fremgår den gennemsnitlige likviditet opgjort efter kassekreditreglen for perioden 2019 – 2023.

År

1. kvartal

2. kvartal

3. kvartal

4. kvartal

2019

224,8

221,1

220,2

233,3

2020

257,4

272,9

291,9

307,0

2021

324,7

351,8

372,2

382,4

2022

393,2

385,8

372,4

356,0

2023

332,1

317,7

305,1


Som supplement til opgørelsen over den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen vises i nedenstående tabel den faktiske kassebeholdning ultimo kvartalet i perioden 2019 til 2023. I bilag 1 vises en grafisk fremstilling over udviklingen i den daglige likviditet.

År

1. kvartal

2. kvartal

3. kvartal

4. kvartal

2019

140,6

161,3

172,7

204,4

2020

194,3

212,2

250,2

259,0

2021

280,4

315,0

312,3

237,0

2022

282,5

272,9

228,2

190,6

2023

209,0

193,5

185,9


Som det fremgår af tabellerne, er den gennemsnitlige likviditet, opgjort efter kassekreditreglen 305,1 mio. kr. og den faktiske kassebeholdning 185,9 mio. kr. pr. 30. september 2023.

Lovgrundlag

Cirkulære om kommunernes budget- og regnskabssystem, revision mv. Byrådet har vedtaget som mål at have en gennemsnitlig kassebeholdning på mellem 150-200 mio. kr. når den igangværende ekstraordinære høje anlægsaktivitet er afviklet, jævnfør Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at likviditetsopgørelse 3. kvartal 2023 tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Kommunerne skal ifølge reglerne hvert kvartal indberette oplysninger om likviditeten opgjort efter kassekreditreglen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Likviditetsopgørelsen skal forlægges byrådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Likviditeten for 3 kvt. 2023 viser, at Ishøj Kommune har en gennemsnitlig kassebeholdning på 305 mio. kr., hvilket er noget over målet om kassebeholdning, som Ishøj Kommune sigter efter på ca. 150-200 mio. kr.

Administrationen har gennemgået kommunens låneportefølje og kan pege på et lån, der med fordel kan indfries.

Lånets hovedstol udgør 26,1 mio. kr., og restgælden udgør 21,4 mio. kr. Pga. stigende renter og kurserne er faldet, kan lånet indfries til 17,3 mio. kr. - en besparelse på 4,1 mio.kr. Den endelige udgift til indfrielsen vil afhænge af renteudviklingen frem til indfrielsesdagen.

Økonomi

Ved indfrielse af gælden vil kassebeholdningen samt kommunens fremtidige renteudgifter reduceres. Det lavere afdrag og de reducerede renteudgifter vil blive indarbejdet i budget 2024-2027.

Indstilling

at lånet indfries

at bevillingen finansieres af kassebeholdningen

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Med henvisning til budgetforliget 2024-2027 samt kommunens økonomiske politik om at nedbringe kommunens gæld forslås det at indfri et lån med lånenr. 201950299. Lånet har en hovedstol på 26,1 mio. kr. og en restgæld på 21,4 mio. kr.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om valg af revisionsfirma tiltrædes.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om overtagelse af ejendom tiltrædes.

Sagsfremstilling

DAB har den 16. maj 2022 på vegne af VBG III ansøgt om godkendelse af lejeforhøjelse i forbindelse med en individuel køkkenmodernisering via kollektiv råderetspulje. Projektet omfatter modernisering af køkkener med en beløbsramme på max. kr. 60.000, alt efter hvilken type lejemål, det drejer sig om.

Ishøj Byråd har den 24. juni 2015 godkendt huslejeforhøjelse og finansiering via afdelingens egne midler til en køkkenmodernisering, pulje 1. VBG III har på afdelingsmøde den 20. september 2022, og af selskabsbestyrelsen den 12. september 2022 godkendt et ændret projektgrundlag, pulje 2, hvor finansieringen sker ved optagelse af et 10-årigt realkreditlån, hvor det maksimale finansieringsbehov er på kr. 1.500.000.

VBG III har valgt at gå fra en åben pulje (pulje 1) uden begrænsning og finansiering via egne midler, hvor der lægges beslag på en stor del af afdelingens likviditet, til en pulje 2, hvor finansiering sker via et 10-årigt realkreditlån, hvorved der kan frigives likviditet til andre projekter. Puljen vil omfatte ca. 100 køkkener.

Ved udnyttelse af ovenstående beløbsramme udgør lejetillægget maksimalt 570,- pr. mdr. i 10 år svarende til en huslejestigning mellem 8-19 % jf. nedenstående:

A.   Udgifter til håndværkere og materialer (maks. kr. 60.000 inkl. moms).

B.   Honorar til DAB på 2,5 % + moms af A (= 3,125 %).

C.   Finansieringsomkostninger (forrentning af A+B ved afvikling over 10 år v/ 2 % p.a.).

Tilbagebetalingen sker ved et lejetillæg gældende i 10 år i de lejligheder, der har fået moderniseret køkken. Derved betaler den enkelte lejer kun et beløb, som dækker omkostningerne for lejerens egen individuelle modernisering. Lejeforhøjelsen gælder således ikke alle lejere.

Ved fraflytning inden de 10 år er gået, overtages lejetillægget af den nye lejer.

Der er ikke stillet krav fra realkreditinstituttet om kommunal garanti.

Lovgrundlag

Lov om leje af almene boliger mv. § 10 stk. 3.

Lov om almene boliger § 29 stk. 1.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune i forbindelse med optagelse af realkreditlån, da lånoptagelsen ikke kræver kommunal garanti.

Stigning i huslejen har ikke direkte økonomisk konsekvens for Ishøj Kommune, men der kan som følge af en stigning i huslejen være afledte merudgifter til boligstøtte.

Indstilling

at lejeforhøjelse i forbindelse med individuel køkkenmodernisering godkendes, og

at optagelse af et 10-årigt realkreditlån, uden kommunal garanti, på kr. 1.500.000 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Vildtbanegård III (VBG III) ønsker godkendelse af lejeforhøjelse ifm. individuel køkkenmodernisering samt optagelse af et 10-årigt realkreditlån til finansiering af dette.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet har 1. marts 2022 vedtaget en midlertidig aftale vedrørende huslejekompensation til Ishøj Teater, som udløber 2. kvartal 2024. Da byggeriet af det nye Ishøj Teater er forsinket, er der behov for beslutning om forlængelse af aftalen.

Det er Økonomi- og Planudvalget, som er det ansvarlige politiske udvalg for kommunale udlejningsaftaler i Ishøj Kommune. Ishøj Teater søger om forlængelse af huslejefritagelse for Brentedalen 8 i byggeperioden, men er indforstået med, at der skal betales leje af midlertidige lokaler. Administrationen anbefaler, at niveauet for huslejen fastholdes jf. gældende egnsteateraftale, og økonomien fortsat overflyttes til Center for Kultur og Fritid til og med 1. kvartal 2025. Center for Kultur og Fritid sørger for at kompensere involverede parter for indtægtstab ved udlån af lokaler til Ishøj Teater. Den forlængede aftale vil få betydning for Center for Ejendomme og Arealers indtægtsbudget og driftsudgifter. Center for Ejendomme og Arealer vil ikke få en huslejeindtægt igennem perioden. Den manglende indtægt finansieres indenfor eget området ved, at der i byggeperioden ikke er tilsvarende udgifter. Den manglende huslejeindtægt er beregnet til 165.470 kr. i 2024 og 82.735 kr. i 2025. Tallene er reguleret med udgangspunkt i nettoprisindeks for november 2022, jf. lejeaftalen med Ishøj Teater. Her fremgår det, at huslejen reguleres med nettoprisindekset for november måned. Der vil således ske en yderligere regulering i november 2023 og november 2024, da beløbet reguleres en gang årligt, hvilket har betydning for den opkrævede husleje.

Baggrund for behov for aftale om huslejekompensation:
Jf. Egnsteateraftalen er der indgået aftale med Ishøj Teater om lejemål af Brentedalen 8, som indeholder administration, depot, værksteder, prøvesal, teatersal og publikumsfaciliteter. Lejemålet kan ikke anvendes i den periode byggeriet pågår. Byggeperioden var i første omgang berammet til at vare fra 4. kvartal 2022 - 2. kvartal 2024, men er nu udsat til at vare fra 3. kvartal 2023 - 1. kvartal 2025. Ishøj Teater har ikke anvendt Brentedalen til forestillinger siden september 2022.

I byggeperioden, er der internt i Ishøj Kommune fundet midlertidige løsninger for Ishøj Teater, så teatret sikres de bedste rammer og derved ikke skal leje eksterne faciliteter, mens byggeriet pågår.

Følgende aftaler er indgået:

  • Ishøj Teater vil spille og øve forårs- og efterårsforestillingen på Ishøj Kulturskole.
  • Juleforestillingen spilles i Kulturium og prøvninger foregår på Ishøj Kulturskole.
  • Snedkerværkstedet, Ishøj Bygade 54, anvendes til depot, administration og værksted.
  • Kortvarigt lån af Brohuset i forbindelse med prøver til juleforestilling 2023.


At der er fundet midlertidige løsninger for Ishøj Teater får betydning for Kulturium Musikteater og Ishøj Kulturskole. Byrådet har i budgettet vedtaget takster for leje af faciliteterne i Kulturium for ikke-kommercielle foreninger og virksomheder. I den periode Ishøj Teater vil være til stede i Kulturium, vil der kun være meget begrænset mulighed for anden udlejning. For Ishøj Kulturskole vil øvrige aftaler om hold, samarbejdsaftaler og lignende være begrænset af Ishøj Teaters tilstedeværelse.

Med forlængelse af den gældende aftale, vil der i fordelingen til de berørte kulturinstitutioner, blive taget afsæt i gældende takster inden for rammerne af budgettet.

Lovgrundlag

Gældende Egnsteateraftale 2021-2024.

Økonomi

Hvis nuværende aftale vedrørende huslejekompensation forlænges, vil Center for Ejendomme og Arealer miste huslejeindtægt på ca. 165.470 kr. i 2024 og ca. 82.735 kr. i 2025. Center for Ejendomme og Arealer vil ikke have driftsudgifter for Brentedalen 8 i perioden. Forbrug af strøm og vand i forbindelse med byggeriet er indeholdt i byggeprojektets budget. Det anbefales derfor, at Center for Ejendomme og Arealer finansierer manglende indtægt fra husleje indenfor eget budget ved mindreforbrug på drift og vedligehold.

Indstilling

at gældende aftale forlænges med følgende aftalepunkter:

  1. at aftalen om huslejefritagelsen til Ishøj Teater for Brentedalen 8 forlænges til og med 1. kvartal 2025.
  2. at der opkræves et beløb svarende til gældende aftale om husleje jf. egnsteateraftale, som anvendes til kompensation til de involverede parter.
  3. at Center for Kultur og Fritid får kompetencen til at opkræve beløb svarende til gældende aftale om husleje til og med 1. kvartal 2025, og at indtægten tilfalder Center for Kultur og Fritid.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 11. oktober 2023, pkt. 70:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Byggeperioden for etableringen af den nye bygning til Ishøj Teater er forsinket. Der skal træffes beslutning om forlængelse af den midlertidige aftale vedrørende huslejefritagelse og huslejekompensation, som udløber i 2. kvartal 2024.

Sagsfremstilling

Når Hovedstadens Letbane går i drift, er der en række opgaver der skal varetages af en driftsorganisation, som skal være i funktion på det tidspunkt. Derfor har HL fået Kammeradvokaten til at belyse forskellige modeller for en fremtidig driftsorganisation i HL. Resultatet af undersøgelserne er vedlagt som bilag 1 og 2 (Notat om driftsorganisation og governance for Hovedstadens Letbane; Henlagt ved lov – Forretningsførermodellen, begge fra Kammeradvokaten).

Som konsekvens af undersøgelserne har en styregruppe, nedsat blandt ejerne til formålet, fået vurderet henholdsvis Metroselskabet og Movia som mulige forretningsførere for HL i en driftssituation. Vurderingen er gennemført af konsulenterne fra FORSKEL og med bidrag fra de to mulige forretningsførere, som har bidraget kvalificeret og konstruktivt og udtrykt tilfredshed med den gennemførte proces. Vurderingen er vedlagt som bilag 3 og 4 (samlet rapport om vurdering af valg af forretningsfører for driftsorganisationen for Hovedstadens Letbane samt bilag). De tre væsentligste pointer i rapporten er:

  • FORSKEL vurderer, at begge selskaber kan løse opgaven
  • Rapporten indeholder en anbefaling om at vælge Metroselskabet som forretningsfører for HL, når letbanen overgår til drift.
  • HL har travlt med at få valgt forretningsfører, få lovhjemmel på plads og få etableret driftsorganisationen

Anbefalingen om valg af Metroselskabet som forretningsfører beror primært på at sikre en god overgang fra anlæg til drift herunder håndtering af claims (rejste krav mod HL) samt reduktion af risikoen for fordyrende forsinkelser og driftsforstyrrelser.

Der vil således være større sikkerhed for, at Metroselskabet vil kunne etablere en driftsorganisation - bl.a. baseret på de erfaringer Metroselskabet har fra anlæg af letbanen - i god tid inden driftsstarten samt størst mulige kompetence – og omkostningssynergier i driftsorganisationen i de første af letbanens driftsår.

På den baggrund har HL’s bestyrelse på anbefaling fra Borgmesterforum besluttet at indstille til interessentskabet, at Metroselskabet videreføres som forretningsfører for Hovedstadens Letbane efter letbanen går i drift.

Endvidere anbefaler administrationen, at den nuværende styregruppe for vurdering af forretningsfører for HL i en driftssituation (bestående af repræsentanter fra Region Hovedstaden, Gladsaxe Kommune og Glostrup Kommune) fortsætter og udvides med repræsentanter for Metroselskabet og dermed bliver HL’s styregruppe for det opfølgende arbejde med tilpasning af love og vedtægter.

Jvf. de fastlagte målsætninger for Hovedstadens Letbane og behovet for opfølgning på disse, er det også administrationens anbefaling, at der indlægges en evaluering af den implementerede driftsorganisering af letbanen 8-10 år efter idriftsætning af letbanen under antagelse af, at letbanen på det tidspunkt er i sikker drift, passagertallene er evalueret og opfølgning på anlægsarbejder, herunder behandling af claims, er afsluttet. Evalueringen indsættes i relevante selskabsdokument(er).

Lovgrundlag

Lov om letbane.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

1. at give borgmesteren mandat til at tiltræde følgende indstillingspunkter på et ekstraordinært interessentskabsmøde om valg af driftsorganisation og af forretningsfører for HL:

  • a. at Metroselskabet vælges (udpeges) som forretningsfører for Hovedstadens Letbane, når Hovedstadens Letbane overgår til drift.
  • b. at arbejdet med tilpasning af love og vedtægter igangsættes i samarbejde med staten og den valgte forretningsfører.
  • c. at den nuværende styregruppe for vurdering af forretningsfører for HL i en driftssituation udvides med repræsentanter for Metroselskabet og dermed bliver HL’s styregruppe for det opfølgende arbejde med tilpasning af love og vedtægter.
  • d. at der indlægges en evaluering af den implementerede driftsorganisering af letbanen 8-10 år efter idriftsætning af letbanen under antagelse af, at letbanen på det tidspunkt er i sikker drift, passagertallene er evalueret og opfølgning på anlægsarbejder, herunder behandling af claims er afsluttet. Evalueringen indsættes i relevante selskabsdokument(er).

2. at borgmesteren sammen med de øvrige interessenter efter behandling af sagen på interessentskabsmøde fremsender brev til transportministeren med ønske om at igangsætte det nødvendige lovgivningsarbejde og lovvedtagelse med henblik på at kunne være klar med en driftsorganisation i tilstrækkelig tid inden, Hovedstadens Letbane sættes i drift.


Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 10. oktober 2023, pkt. 68:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommune ejer sammen med 10 andre kommuner og Region Hovedstaden Hovedstadens Letbane (herefter HL). Byrådet skal tage stilling til, om der kan gives mandat til, at borgmesteren tiltræder indstillingspunkterne på et ekstraordinært interessentskabsmøde om valg af driftsorganisation og af forretningsfører for HL.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på møde den 4. juni 2019 at tilbyde delt finansiering af nedgravede systemer og kuber til sorteret affald. Med den delte finansiering skal kommunen indkøbe, eje og vedligeholde materiel. Boligselskabet håndterer og finansierer den del af etableringen, der består af gravearbejde, nedsætning af betonkasse, belægning og evt. belysning mm.

I 2019 og 2023 har DAB etableret nedgravede affaldssystemer til sorteret affald i Vildtbanegård afd. I, II og III med delt finansiering.

Klima- og Miljøudvalget har tidligere behandlet affaldssortering i AAB afd. 55 Vejleåparken på møder den 21. marts 2023 (frist for projekt) og den 20. juni 2023 (fristforlængelse).

AAB afd. 55 Vejleåparken har nu ansøgt Ishøj Kommune om godkendelse af ny affaldsløsning med nedgravede systemer.

Alle husstande skal have indsamlingsordninger til ti affaldstyper, jf. affaldsbekendtgørelsen.

Der etableres 14 miljøstationer med nedgravede affaldssystemer af typen VF600. Hver miljøstation etableres med nedgravede beholdere til restaffald (1), madaffald (2), plast (3), mad- og drikkekarton (4), papir (5), glas (6), metal (7) og pap (8).

De to øvrige affaldstyper er farligt affald (9) og tekstilaffald (10). Farligt affald håndteres i Vejleåparkens miljøskabe, som er placeret i bebyggelsens centrale affaldsgård. Vestforbrænding forventer at udrulle beholdere til tekstilaffald primo 2024. Tekstilaffald egner sig ikke til indsamling i nedgravede beholdere. Vestforbrænding forventer, at tekstilaffald fra Vejleåparken vil blive indsamlet i beholdere på hjul, som placeres i den centrale affaldsgård.

De 14 miljøstationer med nedgravede beholdere placeres jævnt fordelt i bebyggelsen, så der bliver kortest muligt gåafstand for beboerne (bilag 1).

Der kan stadig ske mindre tilpasninger og justeringer i projektet.

Lovgrundlag

Affaldsbekendtgørelsen.

Økonomi

Den samlede udgift til indkøb af nedgravede affaldsbeholdere er skønnet til ca. 4,7 mio. kr., mens løbende vedligehold afholdes over driftsbudgettet, som det gælder for alle affaldsløsninger.

Udgiften bevilliges under det takstfinansierede område og påvirker således ikke servicerammen.

Byrådet har godkendt affaldsbudgettet for 2024 på møde den 5. september 2023. Af sagen fremgår det, at udgifter til projektet var estimeret til 5-10 mio. kr.

Udgiften til nedgravede affaldsbeholdere medfører, at renovationsbudgettets forventede underskud (mellemværende) ved udgangen af 2024 udgør 12-13 mio. kr. mod tidligere forventet 13-18 mio. kr.

Der opkræves et særgebyr på 250 kr. pr. bolig om året (2023-takst), jf. byrådets tidligere beslutning fra den 4. juni 2019.


Indstilling

at der bevilliges ca. 4,7 mio. kr., under det takstfinansierede område, til indkøb af nedgravede systemer i AAB afd. 55 Vejleåparken, og indkøb igangsættes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 10. oktober 2023, pkt. 70:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Boligforeningen AAB afd. 55 Vejleåparken har fremsendt et projekt for etablering af nedgravede affaldssystemer til sorteret affald. Den kommunale udgift på ca. 4,7 mio. kr. til indkøb af nedgravede beholdere skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.