Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 26. juni 2023 kl. 17.30

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  1. Kommune- og Regionsorientering for maj 2023. Supplement til status vedr. Letbanen er vedhæftet (bilag 1). Letbanekommunerne og Region Hovedstaden gives et billede af, hvordan letbaneprojektet kommer til at påvirke omgivelserne i den nærmeste fremtid.
  2. BIOFOS - der er den 30. maj 2023 afholdt skrivebordsgeneralforsamling i BIOFOS-selskaberne. Protokol samt årsrapport for BIOFOS Holding A/S er vedhæftet (se bilag 2 og 3).
  3. BIOFOS - borgmestermøde den 19. juni - orientering om kommissorium for fremtidig placering af rensningsanlæg.
  4. Silent City møde den 19. juni - dagsorden er vedhæftet til orientering (bilag 4).
  5. Hejsning af blåt flag den 13. juni.
  6. Styregruppemøde om udvikling af Strandparken den 21. juni
  7. KKR - 23. juni - nyhedsbrev vedhæftes, når det er modtaget.
  8. KL's udspil til ét samlet forsvar for cyberangreb (bilag 5 og 6).


Beslutning

Til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Vi er kommet tættere på den økonomiske situation for 2024 i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område for at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, samt i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.

På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.

På udvalgsmøderne i april og maj konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.

På udvalgsmøderne i juni træffes endelig beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 23. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme.
  • 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik).
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024.
  • 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.


Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Indstilling

at der træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag, udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Beslutning

Tiltrådt, idet forslag om kontorelever udgår og forslag om anvisningsret til boliger tages ud og gøres til Rasmus Boné's (C) forslag i de videre budgetforhandlinger.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024.

Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april, maj og juni. På udvalgsmøderne i marts, april og maj er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På møderne i maj har flere udvalg besluttet, hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger. Andre udvalg har også brugt møderne i juni til at afslutte processen vedr. forslag til rådighedskataloget.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune skal levere service og velfærd af høj kvalitet til borgerne i kommunen. For at kunne gøre det er det afgørende, at vi kan fastholde og rekruttere dygtige medarbejdere og ledere - både nu og i fremtiden. Rekruttering og fastholdelse af ledere og medarbejdere er dog allerede i dag en udfordring, og udfordringen må forventes at blive endnu større de kommende år. På den baggrund er der igangsat et projekt med titlen "Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser".

Projektet handler både om, at vi udvikler kommunens arbejdspladser, og at vi brander kommunen som arbejdsplads ved at fortælle de gode historier.

Der er nedsat en styregruppe for projektet, som består af medarbejderrepræsentanter fra Hoved-MED samt ledelsesrepræsentanter Koncernledelsen.


Styregruppen har vedtaget den overordnede retning for arbejdet med "Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser". Rammen består bl.a. af tre sigtelinjer, som er "Liv", "Læring" og "Ledelse". Sigtelinjerne er udviklet både via:

  • Input fra alle grene af organisationen i forhold til, hvad der gør kommunen til en god arbejdsplads.
  • Viden fra forskning om, hvad der har betydning for at være en attraktiv arbejdsplads.


De tre sigtelinjer er nærmere beskrevet nedenfor:


  • Liv: Som ansatte skal vores liv være i balance – både arbejdsliv og privatliv. Derfor har vi fleksibilitet og indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og kan tilpasse vores arbejdsliv til den konkrete livsfase, vi er i. Psykologisk tryghed i vores relationer og godt kollegaskab er afgørende for, at det er rart at gå på arbejde.
  • Læring: Vi skal kunne se meningen med, det vi gør. Vores motivation og engagement er stærkt knyttet til mulighederne for at udvikle vores kompetencer og gøre en faglig forskel til glæde for vores borgere. Vi vil være hinandens gode og faglige kolleger, som løser de kommunale opgaver i en holdånd.
  • Ledelse: God ledelse er en forudsætning for, at vi har en god arbejdsplads med et sundt arbejdsmiljø. Vores ledere skal derfor have de bedste forudsætninger for sammen med medarbejderne at bidrage til skabelsen af Danmark bedste arbejdspladser.


Det er tanken, at hele Ishøj Kommune som organisation skal arbejde med ambitionen om at skabe de bedste arbejdspladser - deraf projektets titel "Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser". Der er ikke kun ét svar på, hvad der definerer en god arbejdsplads, og muligheder og løsninger vil på den måde være forskellige fra arbejdsplads til arbejdsplads i kommunen. Det er derfor ambitionen, at der hen ad vejen kommer flere løsninger og forskellige prøvehandlinger i spil inden for de tre sigtelinjer. Der vil både være tale om tværgående initiativer med en central forankring og lokale initiativer på den enkelte arbejdsplads i kommunen (fx et center, en institution eller et team).


Det er et ambitiøst projekt, og der vil derfor være tale om en længerevarende og fortløbende proces. Økonomi- og Planudvalget vil løbende blive orienteret om arbejdet med projektet.


Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

For at kunne gøre en positiv forskel for borgerne i Ishøj Kommune, er det afgørende, at kommunen kan rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere og ledere. På den baggrund er der igangsat et projekt med titlen "Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser". Rammen for arbejdet med projektet fremlægges til orientering.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om udbud - Pilemølle Erhverv tiltrædes.

Sagsfremstilling

Ejerkommunerne Greve, Høje-Taastrup, Vallensbæk og Ishøj Kommuner skal godkende regnskab og budget for Beredskab 4K.


Med denne sag aflægges regnskab for Beredskab 4K for 2022 (bilag 1). Regnskabet er revisionspåtegnet uden bemærkninger af BDO, og Beredskabskommissionen har godkendt regnskabet på mødet den 18. april 2023.


Budget 2024 for Beredskab 4K inkl. overslagsår er ligeledes godkendt i beredskabskommissionen den 18. april 2023 (bilag 2).

Lovgrundlag

Beredskabsloven.

Vedtægter for Beredskab 4K.

Økonomi


Beredskab 4Ks regnskab 2022 viser et underskud på 0,5 mio. kr., som skal ses i sammenhæng med, at selskabet i 2020 havde et overskud på 1,3 mio. kr., og i 2021 et underskud på 0,7 mio. kr.

Revisionen af beredskabet har ikke givet anledning til bemærkninger. Revisionens øvrige betragtninger fremgår af Årsrapport 2022 for Beredskab 4K (bilag 4).


Beredskab 4K’s budget 2024 fremgår sammenholdt med budget 2023 i faste priser, så det er direkte sammenligneligt.

Driftstilskud i 2024 udgør 5.499 kr., hvilket svarer til niveau 2023 (PL-fremskrevet).

Indstilling

at regnskab 2022 og budget 2024 for Beredskab 4K godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningstema

Godkendelse af regnskab 2022 og budget for 2024 for Beredskab 4K.

Bilag

Sagsfremstilling

I sikringsplanen for 2023 fremgår et overblik over skadesudviklingen gennem de sidste fem år (bilag 1). Derudover beskrives det i planen, hvilke tiltag, der er på nuværende tidspunkt, er iværksat for at forebygge og minimere fremtidige skader, samt hvilke tiltag, der vil blive iværksat i løbet af 2023.


I planen gennemgås udvikling og status på følgende områder:

  • Forsikringer
  • Tryghedsskabelse
  • TV-overvågning
  • Indbrudssikring
  • AIA-indsats
  • Brand- og lækagesikring
  • Motorskade
  • Arbejdsskader


Administrationen arbejder kontinuerligt med at forebygge skader, og overordnet ses det i sikringsplanen, at antallet af skader og udgifter forbundet hermed i 2022 er på niveau med eller lavere end foregående år.

De eneste undtagelser er antallet af hærværksskader, hvor der i 2022 er sket en mindre stigning i antallet, samt udgifterne til arbejdsskader, der som i 2021 ligger højere end i perioden 2018-2020. De høje udgifter til arbejdsskader i 2022 skyldes som i 2021, at der har været høje omkostninger forbundet med skader, hvor skadelidte har fået tilkendt varigt tab af erhvervsevne og som konsekvens heraf har fået udbetalt et engangsbeløb og /eller en løbende månedlig ydelse. Uddybende information om udviklingen på arbejdsskadeområdet findes i Aktuar- og forebyggelsesrapporten 2022.


For yderligere gennemgang af ovenstående områder, se bilag 1.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser af orienteringen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Sikringsplanen - Statusrapport 2022 og handleplan 2023 fremlægges til orientering.


Bilag

Sagsfremstilling

Som følge af en ny bekendtgørelse om opstilling af ladestandere vedtog Ishøj Byråd i juni 2022 en strategi for ladeinfrastruktur, der har været grundlaget for et udbud af offentlige tilgængelige ladestandere på kommunale arealer. Flere offentlige ladestandere er desuden en del af Ishøj Kommunes nyligt vedtagne Klimahandleplan 2050.

Ishøj Byråd godkendte i oktober 2022 et udkast til udbud til offentlige ladestandere på kommunale arealer. Der blev udbudt 19 lokationer fordelt i hele kommunen. Ved samme lejlighed blev borgmester Merete Amdisen, bemyndiget til at underskrive en endelig kontrakt med vinderen af udbuddet.

Efter en udbudsproces med evaluering af indhentede tilbud har administrationen udpeget EWII A/S som vinder af udbuddet til opsætning og drift af offentligt tilgængelige ladestandere på kommunale arealer. I forbindelse med vedtagelsen af Strategi for ladeinfrastruktur besluttede Ishøj Byråd, at man ikke blot ønskede at imødekomme de krav, som lovgivningen stiller til antallet af fremtidige ladestandere, men også at øge det antal yderligere. Strategien indeholdt en fremskrivning for behov til ladestandere på minimum 25 ladestandere svarende til i alt 50 ladeudtag.

Efter forhandling med EWII A/S er antallet af lokationer, hvor der opsættes ladestandere, reduceret til 17 lokationer, dog med en opjustering af antallet af ladestandere på enkelte andre lokationer – herunder også med lynladerstandere. Reduktion af lokationer skyldes, at parkeringspladsen ved Torbens Vænge 3 ikke er tilgængelig i dagtimerne, da pladsen benyttes til trafiklegeplads. Derudover er pendlerparkeringspladserne ved Stenbjerggårds Allé frafaldet, da det forventes, at området benyttes til byudvikling indenfor kontraktperioden i overensstemmelse med helhedsplanen for bymidten, som byrådet vedtog i januar 2023. Der opsættes i alt 56 ladestandere med i alt 112 ladeudtag. Heraf opsættes der 54 normalladere og 2 lynladere.

Borgmesteren har den 14. juni 2023 underskrevet kontrakt med EWII A/S, hvor disse ændringer er godkendt. Kontrakten udløber 14. juni 2033, hvorefter Ishøj Kommune skal genudbyde lokaliteterne. I den kommende periode indsender EWII A/S tilslutningsanmodning til netselskabet Radius. Når disse er behandlet og godkendt, ansøger leverandøren om gravetilladelse hos kommunen, hvorefter de udruller ladestanderne. Det forventes, at normalladerne opsættes i efteråret 2023. Ved lynladerne kan der være længere sagsbehandlingstid hos Radius, men det forventes, at opsætning af lynladere sker i foråret 2024.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om forberedelse til og etablering af ladestandere i forbindelse med bygninger (Ladestanderbekendtgørelsen) og Lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 20. juni 2023, pkt. 47:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt. Bilag opdateres.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har indgået kontrakt med EWII A/S om opstilling af offentligt tilgængelige ladestandere på kommunale arealer. Sagen fremlægges til orientering.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen udarbejder løbende lokalplaner og helhedsplaner efterhånden, som byen forandrer sig, og behovene ændres. Til orientering fremlægges en oversigt over de seneste vedtagne planer, samt de planer, som administrationen arbejder aktivt på pt. Oversigten indeholder også et overblik over de kommende planer, herunder også potentielle planer - f.eks. planer som følge af fortsat boligudbygning i Sydengen og planer, som udvalget i en prioriteret rækkefølge kan vælge at igangsætte.

Lokalplaner igangsættes typisk, når der skal laves større ændringer i byggeri eller anden form for anvendelse af arealerne i Ishøj Kommune. Det gælder eksempelvis udbygningen af Kærbo med flere plejehjemspladser, boligbyggerier ved Brohuset, i Sydengen samt i Ørnekærs Vænge Syd. Et andet eksempel er etableringen af en ny letbanestation v/idrætsområdet. For disse projekter er det jf. planloven et krav, at der skal udarbejdes en lokalplan for projekterne.

Lokalplaner kan også igangsættes med det formål at opdatere en allerede eksisterende plan for et bestemt område. Det gælder f.eks. de vedtagne planer for Strandgårdsparken samt det store erhvervsområde. Et andet eksempel er den bevarende lokalplan for Torslunde Landsby. Her er planerne udarbejdet, selvom der ikke er et nyt byggeri på vej, og der dermed ikke er et lovkrav om en ny plan for området. På listen over potentielle planer indgår flere eksempler på eksisterende planer, der kan - men ikke skal - revideres.

Helhedsplaner udarbejdes typisk, når der sker ændringer, som har betydning for et større område, og hvor der derfor er behov for at fastlægge rammer for grønne byrum, parkering og trafikafvikling, krav til kvaliteten i et boligbyggeri etc. Der er lavet helhedsplaner for Ishøj Landsby, det lille erhvervsområde - nu Sydengen samt for bymidten, ligesom der er igangsat en helhedsplan for Idrætsområdet.

Udover lokalplaner og helhedsplaner er kommunen også pålagt hvert 4. år at udarbejde en planstrategi samt en kommuneplan. De to planer vedtages forskudt og for Ishøj gælder, at kommunen skal have vedtaget sin næste planstrategi med udgangen af 2023. Den næste kommuneplan skal vedtages med udgangen af 2025.

Lovgrundlag

Lokalplaner, kommuneplan samt planstrategi udarbejdes og vedtages i henhold til planloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at oversigten tages til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Hvert halve år fremlægges en oversigt over nuværende og kommende byudviklingsplaner i Ishøj Kommune til orientering. Næste orientering om status på kommunens planarbejde fremlægges i december 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Alle kommuner skal senest med udgangen af 2023 offentliggøre en strategi for kommunens fysiske udvikling (planstrategi).

Planstrategien afspejler de politiske visioner for den fremtidige udvikling af kommunen. Byrådet kan bruge planstrategien som styringsredskab i forhold til, hvilke dagsordener og temaer Ishøj ønsker at fokusere på i den fremtidige kommuneplanlægning. Indholdet i planstrategien er afgrænset til visioner, målsætninger og indsatser, der relaterer sig til kommunens fysiske udvikling.

Det er begrænset, hvad der er af formelle krav til strategien. Dog skal den indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen, byrådets vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om, hvordan og med hvilket sigte, den kommende kommuneplan skal revideres.

Udkast til kapitel 4 – 6

Kapitel 1-3 blev fremlagt for byrådet i juni, og nu fremlægges udkast til de tre næste kapitler i den kommende planstrategi (jf. bilag 1.) Kapitlerne baserer sig på de temaer, der blev vedtaget på baggrund af den workshop, som blev afholdt med byrådet den 28. november 2022. Indholdet er inspireret af de inputs, der er kommet i forbindelse med den efterfølgende digitale borgerinddragelse. Se bilag 2 og 3.

Kapitlerne følger en fælles struktur, og der er lagt vægt på, at hvert kapitel er relativt kort med tydelige målsætninger, samt konkrete initiativer, der understøtter en målopfyldelse. Initiativerne forventes igangsat i planperioden 2024-2036, og der vil i forbindelse med den endelige vedtagelse af planstrategien blive fremlagt en rækkefølgeplan herfor.

  • Kapitel 4 ”Udvikling af de rekreative værdier ved vandet og kystsikring” tager udgangspunkt i det igangværende arbejde omkring moderniseringen af Strandparken og behovet for at skabe en fremtidssikret kystbeskyttelse. Der udfoldes en række principper for at styrke strandområdet og havnen som en attraktiv rekreativ destination og moderne klimasikring.
  • Kapitel 5 med ”Styrkelse af mobiliteten” omhandler Ishøj Kommune som en del af et sammenhængende trafikalt netværk. Med afsæt i den nyligt vedtagne Klimaplan og SDU-rapporten ”Danmark i Bevægelse” sætter kapitlet en retning for fremtidens mobilitet med vægt på offentlig transport og grønne løsninger, hvor et styrket netværk for bløde trafikanter kan skabe merværdi f.eks. i forhold til sundheden blandt borgerne i Ishøj.
  • Kapitel 6 ”Grøn omstilling og reduktion af CO2” handler om vores arbejde med klimaudfordringerne. Kapitlet bygger på vores mål fra DK2020 og konkretiserer de indsatser, som vi sætter i gang for at nå kravet om at være klimaneutrale i 2050.

Udkast til en samlet indholdsfortegnelse i den kommende planstrategi er vedlagt i bilag 4. Forslag til en samlet planstrategi planlægges udsendt i offentlig høring i anden halvdel af 2023 med forventet politisk vedtagelse ved udgangen af 2023. Tidsplan for planstrategien er vedlagt i bilag 5. 

Lovgrundlag

Planloven.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at udkast til de tre kapitler i bilag 1 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Afvigende mening: Annelise Madsen (ID) kan ikke tilslutte sig kap. 5, da der er ønskes en klar adskillelse af hårde og bløde trafikanter.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet vedtog den 6. september 2022 at opstarte arbejdet med Planstrategi 2024-2036. Efter individuelle interviews med byrådsmedlemmerne, en fælles workshop i byrådet samt en digital borgerundersøgelse, fremlægges nu forslag til planstrategiens kapitel 4-6. Der skal træffes beslutning, om kapitlerne kan indgå i den samlede planstrategi. Et samlet udkast til planstrategien fremlægges til september med henblik på offentlig høring i efteråret.

Bilag

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om supplerende anlægsbevilling - renovering af P-dækket (Ishøj Bycenter) tiltrædes.

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede på møde i juni 2022 en sag om Ishøj Stadion og de forbundskrav, der stilles fra DBU i forbindelse med, at Ishøj IF's herrehold er rykket op i 3. division. Kultur- og Fritidsudvalget vedtog, at der skulle søges dispensationer hos DBU for de krav, som Ishøj Stadion ikke levede op til. Derudover skulle mulighederne for udvidelse af stadion afklares.

Der er efterfølgende opnået dispensation for sæson 2022/2023.

Helhedsplan for idrætscenteret og den nye letbanestation

Afklaring af ny mulig placering for Ishøj Stadion indgår i arbejdet med helhedsplanen for området ved Ishøj Idræts & Fritidscenter og den nye letbanestation. Dette er et omfattende arbejde, hvor der er tilknyttet ekstern rådgiver i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af idræts- og fritidsfaciliteter som del af ny helhedsplan. Sag herom fremlægges på temamøde for byrådet og kommende udvalgsmøde.

Midlertidig løsning på Ishøj Stadion
Uanset hvordan den permanente løsning for opgradering og omplacering af stadion til 3. divisionskampe ender med at blive, vil det ikke være muligt at være klar med en løsning inden de dispensationer, der er opnået hos DBU, udløber i sommeren 2023. Det er ikke muligt at forlænge dispensationen for sæson 2023/2024, hvorfor der er undersøgt en midlertidig løsning. DBU har godkendt administrationens løsning med opstilling af pavilloner, som indeholder omklædningsfaciliteter med bad, dommeromklædning og læge/doping-rum. Derudover opstilles handicaptoilet, som er en anbefaling, men ikke et krav fra DBU. Toilettet er mobilt og kan bringes i anvendelse andre steder i kommunen ved behov. Med denne løsning opfyldes de nødvendige krav, og det er derfor ikke nødvendigt at ansøge om dispensation i forbindelse med kampafvikling.

Opstilling af pavilloner kræver en midlertidig dispensation fra lokalplanen samt en byggetilladelse. En permanent dispensation vurderes at være i strid med det overordnede plangrundlag, hvorfor der skal findes en løsning, der bringer situationen i overensstemmelse hermed.

Opgradering af lys på kunstgræsbane
For at gøre det muligt at afvikle aftenkampe i 3. division i vinterhalvåret, er der foretaget en opgradering af lyset på den ene af de to kunstgræsbaner. Lysanlægget kan genbruges i et nyt anlæg og kan indgå i arbejdet med helhedsplanen.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten og folkeoplysningsloven

Økonomi

Der er indhentet tilbud på leje af pavilloner for en 2-årig periode fra flere leverandører, og udgiften anslås til følgende:

Lejeudgift 24 mdr.

312.000 kr.

Montering

50.000 kr.

Køb mobilt handicaptoilet

61.800 kr.

Opgradering af lys på kunstgræsbane

90.000 kr.

Uforudsete udgifter

50.000 kr.

I alt

563.800 kr. ekskl. moms


Udgift til opgradering af lys udgør 240.000 kr. Der udestår finansiering af 90.000 kr. De 150.000 kr. er afholdt af driftsbudgettet.

Anlægsbudget for udvidelse af Ishøj Stadion (2023) udgør 4,5 mio. kr. Ishøj Byråd besluttede på møde den 7. februar 2023 at frigive 500.000 kr. fra anlægsbevillingen til ekstern rådgivning i forbindelse med placering, omplacering og reetablering af idræts- og fritidsfaciliteter som del af ny helhedsplan.

Anlægsbudgettet udgør derfor 4 mio. kr. før bevillinger fra denne sag.

Indstilling

at der gives en anlægsbevilling på 563.800 kr. til etablering af en midlertidig løsning med pavilloner på Ishøj Stadion og lys på kunstgræsbaner, således at DBU's krav til kampafvikling i 3. division opfyldes.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 21. juni 2023, pkt. 44:

Tiltrådt.

Supplerende sagsfremstilling:

Ved frigivelse af midler til pavilloner på stadion (563.800 kr.) resterer der 3.436.200 kr.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Der ansøges om frigivelse af anlægsmidler til finansiering af midlertidig løsning med opstilling af pavilloner på Ishøj Stadion samt til lys på kunstgræsbane. Ved opstilling af pavilloner er det muligt at opfylde de krav, Dansk Boldspil-Union (DBU) stiller til kampafvikling i 3. division.

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd godkendte i juni 2021 sag (nr. 195) om kompensation til foreningslivet for vaccinecenterets benyttelse af arealer i og omkring Ishøj Idræts & Fritidscenter. På baggrund af beslutningen blev der etableret nye faciliteter (multibane, padeltennisanlæg samt mobil pumptrack-bane til cykling, skate og rulleskøjte). Der skete også forbedringer på Ishøj Stadion som fx etablering af vandingsanlæg.

I forbindelse med byrådssagen i 2021 blev der godkendt en driftsbevilling for 2021 til de nye idrætsfaciliteter. Af uforklarlige årsager er det ikke tydeligt, at driftsudgifterne for de nye faciliteter er faste årlige udgifter. Kommunen har siden da forsøgt at dække udgifterne inden for egen ramme, men dette er ikke muligt i praksis. Driftsudgifterne skønnes at være 100.000 kr. årligt, og ikke 250.000 kr. som oprindeligt vurderet i sagen fra 2021.

For at kunne vedligeholde og drifte faciliteterne og samtidig overholde serviceniveau på faciliteter, søges der om tillægsbevilling på 100 t.kr. til driftsbudgettet.

Økonomi

Driftsomkostningerne vurderes til at være 100.000 kr. årligt. I 2023 indeholdes driftsbudgettet indenfor eksisterende budget.

Indstilling

at der indarbejdes en teknisk korrektion på 100.000 kr. til afledt drift og vedligeholdelse af multi(hockey)-, pumptrack- og padeltennisanlæg samt til Ishøj Stadion i budget 2024 og overslagsår.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 21. juni 2023, pkt. 48:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Der søges om tillægsbevilling til drift og vedligeholdelse af nye og opgraderede faciliteter - multibane, padeltennisanlæg samt mobil pumptrack-bane til cykling, skate og rulleskøjte.

Sagsfremstilling

I 2022 var den variable spildevandstakst fastsat med udgangspunkt i en forventet solgt mængde på 1.070.000 m3, og taksten var fastsat til 32,73 kr. inkl. moms. pr. m3.

I efteråret 2022 blev spildevandstaksten for 2023 fastsat med udgangspunkt i en forventet solgt mængde på 1.050.000 m3, og taksten blev fastsat til 32,89 kr. inkl. moms. pr. m3. Spildevandsmængde for 2023 var baseret på et realiseret forbrug på 1.076.000 m3 i 2021 og et estimat for 2022 på 1.050.000 m3.

For Ishøj Spildevand er der en toårig indtægtsrammeperiode (2022-2023). Selskabet kan maksimalt opkræve den samlede indtægtsramme for de to år. Taksten er beregnet ud fra, at Ishøj Spildevand opkræver hele indtægtsrammen, og taksten er derfor fastsat ud fra en samlet vurdering af selskabets overholdelse af indtægtsrammeperioden, som spildevandsselskaber er omfattet af, jf. den økonomiske regulering på området.

Der var på tidspunktet for takstfastsættelsen for 2023 en forventet underdækning (mindre opkrævning end rammen) på 200 t.kr. i 2022, hvilket der blev taget højde for i takstfastsættelsen for 2023. En underdækning i 2022 skal, ifølge den økonomiske regulering for rammeperioden (2022-2023), opkræves senest i 2023, ellers mistes opkrævningsretten.

I forbindelse med årsafslutningen for 2022 var den faktisk solgte spildevandsmængde faldet til 1.031.000 m3, svarende til et fald på ca. 39.000 m3 siden takstfastsættelsen for 2022. Dette fald i spildevandsmængden kan primært henføres til en afledt effekt, som følge af stigende energiomkostninger, høj inflation og borgernes mindre vandforbrug, som vi har oplevet i løbet af 2022.

Den lavere solgte vandmængde i 2022 blev endeligt opgjort i forbindelse med årsregnskabet for 2022 i 2023 og har resulteret i en realiseret underdækning i 2022 på 1.277 t.kr., som skal opkræves senest i 2023 for ikke, at Ishøj Spildevand mister opkrævningsretten. Med en forventning til, at den lavere solgte spildevandsmængde fortsætter i 2023, forventes der, i lighed med 2022, at blive realiseret en underdækning i 2023 på ca. 732 t.kr. ved en uændret takst i 2023.

For at opkræve underdækningen for 2022 i 2023 kræves det, at der for 2023 realiseres en overdækning på minimum 1.277 t.kr. For at opkræve underdækningen for 2023 i 2023 skal der opkræves yderligere 732 t.kr., hvilket vil medføre, at taksten samlet set for 2023 skal reguleres, så der realiseres yderligere indtægter for 2.009 t.kr.

Selskabet har, jf. Energistyrelsen, mulighed for at foretage en takstregulering i løbet af året, men dette kræver byrådets legalitetsgodkendelse.

Hvis det først er muligt at få byrådets legalitetsgodkendelse til 4. aconto rates opkrævning, vil det medføre, at taksten skal hæves med 9,75 kr. inkl. moms, hvilket vil sige, at taksten hæves fra 32,89 kr./m3 inkl. moms til 42,64 kr./m3 inkl. moms. Hvis takstændringen derimod fordeles over aconto 3. og 4., vil det betyde, at taksten hæves fra 32,89 kr./m3 inkl. moms til 37,77 kr./m3 inkl. moms.

Til orientering vil merudgiften i 2023 for en familie i Ishøj på 2 voksne og 2 børn være ca. 57 kr. pr. måned i de sidste to kvartaler ved et årligt vandforbrug på 140 m3.

Lovgrundlag

Vandsektorloven

 ØR-bekendtgørelsen

Betalingsloven

Ændring af betalingsloven

Bekendtgørelse om fastsættelse af den variable del af vandafledningsbidraget m.v.

Økonomi

Ingen økonomisk betydning for Ishøj Kommune

Indstilling

at taksten for 3. og 4. kvartal 2023 for Ishøj Spildevand hæves fra 32,89 kr./m3 inkl. moms til 37,77 kr./m3 inkl. moms.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Med baggrund i et mindre vandforbrug i 2022 og et forventet lavere forbrug i 2023 skal Ishøj Spildevand justere taksten i 2023 for at bevare retten til at opkræve den samlede indtægtsramme (2022-2023). Forsyningssekretariatet (KFST) har oplyst, at det ikke er muligt at opkræve manglende opkrævning for 2022, hvis det ikke opkræves i 2023 sammen med en forventet underdækning for 2023. Bestyrelsen har på deres møde den 12. juni 2023 godkendt takstændring for Ishøj Spildevand for 3. og 4. kvartal 2023, hvor taksten hæves fra 32,89 kr./m3 inkl. moms til 37,77 kr./m3 inkl. moms.

Sagsfremstilling

Klima- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 21. marts 2023 at sende forslag til spildevandstillæg nr. 8 i 8 ugers offentlig høring.

For at gøre regnvandssystemet omkring Ishøj Stationsvej mere robust, skal der etableres et nyt bassin på det grønne areal sydvest for det nuværende bassin ved krydset (bassin Syd).

Der er ikke indkommet bemærkninger til tillægget i høringsperioden, og spildevandstillægget indstilles derfor til endelig vedtagelse uden yderligere ændringer.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om miljøbeskyttelse LBK nr. 5 af 03/01/2023 med seneste ændringer

Bekendtgørelse nr. 1393 om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 af 21/06/2021

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvaretegnet (VAVA) vedtages endeligt



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 20. juni 2023, pkt. 46:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal tages stilling til endelig vedtagelse af Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvaretegnet (VAVA).

Bilag

Sagsfremstilling

Albertslund, Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk kommuner stiftede i oktober 2019 interessentskabet Indsamling på Tværs I/S og købte affaldsselskabet Ressourceindsamling A/S for at sikre forsyningssikkerheden i de fem kommuner.

Ved køb af Ressourceindsamling A/S medfulgte en ældre flåde af skraldebiler. Skraldebilerne kører på diesel og skal ofte på værksted, hvilket er dyrt og forstyrrende for driften. Derfor besluttede bestyrelsen for Ressourceindsamling A/S i august 2021 at investere i 10 nye el-skraldebiler og en mikrobil.

Ved udbud af nye el-skraldebiler indskrev Ressourceindsamling A/S en option på køb af yderligere biler til samme pris og vilkår. Ressourceindsamling A/S indgik i foråret 2023 en aftale med en leverandør om køb af 16 nye el-skraldebiler, idet Ressourceindsamling A/S fik mulighed for at købe el-skraldebilerne til en lavere pris end forventet før udbud. De nye el-skraldebiler bliver leveret fra medio 2023 og frem til 2024.

Ressourceindsamling A/S ønsker at investere i fire el-skraldebiler for at optimere drift og økonomi indenfor rammerne af den indgåede aftale, så der ikke anvendes unødige ressourcer på et nyt udbud, og købet gennemføres til den tilbudte, fordelagtige pris.

Af bilag 2 fremgår det, at de årlige omkostninger til drift og vedligehold af fire skraldebiler fra den nuværende flåde udgør 2.733.600 kr., mens de årlige omkostninger til fire nye el-skraldebiler udgør 2.140.400 kr. Således er de årlige udgifter 593.200 kr. lavere ved køb og vedligeholdelse af el-skraldebiler, fremfor afskrivning og vedligeholdelse af de nuværende.

Udover hensynet til økonomi og drift vil køb af yderligere fire nye el-skraldebiler understøtte ejerstrategien for Indsamling på Tværs I/S, som bl.a. omhandler hensynet til miljø, arbejdsmiljø og kundeservice. De nye el-skraldebiler udleder mindre CO2 og støjer mindre, hvilket både skraldemænd og borgere vil opleve positivt.

Ressourceindsamling A/S drives efter ”hvile-i-sig-selv-princippet”, hvorfor virksomheden ikke har opsparede midler til køb og anlæg. Da Ressourceindsamling A/S er kommunalt ejet, har virksomheden mulighed for at låne midler gennem Kommune Kredit, hvilket bestyrelsen for Ressourceindsamling A/S har godkendt jf. bilag 1.

Lån til anlæg via Kommune Kredit kræver, at byrådet stiller garanti for lånet og godkender, at lånet finansieres som en bygge-kredit i leveringsperioden efter dialog med leverandøren, idet bilerne først skal bygges og muligvis ikke kan leveres indenfor samme år.

Lånet optages som et fastforrentet lån med en løbetid på 10 år og finansieres som en byggekredit i leveringsperioden.

Udgifter til Ressourceindsamling A/S afholdes af ejer-kommunerne efter følgende fordelingsnøgle:

  • Albertslund Kommune 14,37 pct.
  • Ballerup Kommune 33,39 pct.
  • Furesø Kommune 26,21 pct.
  • Ishøj Kommune 14,05 pct.
  • Vallensbæk Kommune 11,53 pct.

Ishøj Kommunes andel af den samlede låneramme á 15 mio. kr. samt garantiforpligtigelse udgør således 2,1 mio. kr.

Økonomi

Ved garantistillelse påtager kommunen sig en risiko, hvis Ressourceindsamling A/S ikke er i stand til at afbetale lånet eller går konkurs. Kommunen kompenseres herfor via garantiprovision.

Ishøj Kommune er en blandt flere ejere af Ressourceindsamling A/S, hvorfor kommunen hæfter for udgifter og evt. gæld i virksomheden. Kommunen og de øvrige ejere vil således uanset lån og garantistillelse hæfte for økonomien i Ressourceindsamling A/S.

Ishøj Kommune stiller garanti for 2,1 mio. kr., svarende til 14,05 % af lånet.

Indstilling

at det godkendes:

at der stilles garanti for lån til anlæg på 15 mio. kr.

at finansiering af lånet sker som en byggekredit indenfor leveringsperioden.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 20. juni 2023, pkt. 52:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om man vil godkende, sammen med de andre ejerkommuner i Ressourceindsamlingen A/S, at stille garanti, så Ressourceindsamlingen kan optage et lån til anlæg til investering i fire elskraldebiler. Byrådet skal derudover godkende, at lånet finansieres som en byggekredit.

Bilag

Sagsfremstilling

Med den politiske aftale, "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi", har et flertal i Folketinget besluttet, at sortering og indsamling af husholdningsaffald skal strømlines med ti typer af husholdningsaffald (mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastik-, tekstil- og restaffald samt mad- og drikkekartoner og farligt affald). Alle kommuner skal derfor indføre husstandsindsamling af tekstilaffald senest den 1. juli 2023. Tekstilaffald er tekstiler, der ikke kan gå til direkte genbrug, men stadig kan genanvendes. For at optimere den nye ordning har ejerkommunerne af Indsamling på Tværs og Ressourceindsamling A/S undersøgt, hvordan indsamling af tekstilaffald gøres mest hensigtsmæssigt.

Administrationen foreslår derfor, at tekstilaffald hentes i den eksisterende ordning for storskrald. Det betyder at:

  • I haveboliger (med individuel afhentning) hentes tekstilaffald i plastposer ved fortov sammen med det øvrige storskrald.
  • I boligselskaber (med fælles afhentning) indsamles tekstilaffald i beholdere på hjul (240-400-660 liter).

Ved alle boliger afhentes tekstilaffaldet hver 4. uge. Andre kommuner har erfaring med en stor pulterkammer-effekt i opstartsperioden. Derfor vil der i boligselskaber blive tømt hver 14. dag i de første 2-3 måneder. Det indsamlede tekstilaffald afsættes gennem Vestforbrændings fælles afsætningsaftale. Vestforbrænding har afholdt EU-udbud, som blev vundet af Ragn-Sells. Der er stillet krav om, at minimum 85% udsorteres til genanvendelse, genbrug eller forberedelse til genbrug.

Plastposer
Tekstilaffald er en sårbar fraktion, som kan ødelægges af fugt. Derfor anbefales det, at tekstilaffald indsamles i plastposer med særtryk, som udleveres af kommunen. Ved haveboliger vil tekstilposerne med særtryk desuden give den fordel, at skraldemanden kan se forskel på borgernes tekstilaffald og sække med forbrændingsegnet affald i det storskrald, som borgerne lægger ud til fortov.

Ved opstart omdeles en rulle til alle husstande. Dernæst vil tekstilposer udleveres med samme procedure som madposer. Det vil sige i haveboliger bestilles en ny rulle ved at binde en pose om håndtaget på plast/papir-beholderen. I boligselskaber bestiller viceværten en kasse hos Vestforbrænding. Boligselskabet placerer kassen et sted, hvor beboerne kan tage en ny rulle.

Kommunikation og implementering
Alle borgere vil modtage et e-brev om den nye ordning for indsamling af tekstilaffald. Der vil også blive informeret med Nem-SMS, på kommunens hjemmeside og Facebook-profil. Erfaringer med indsamling af tekstilaffald er stadig meget begrænsede. Efter opstart vil der være behov for at antallet af beholdere justeres via tilbagemeldinger fra viceværter.

Den forventede tidsplan for den nye ordning for indsamling af tekstilaffald er:

Juni

1. behandling af ny ordning for indsamling af tekstilaffald og forslag til nyt regulativ

Juli-august

Høring af forslag til nyt regulativ
(høringsperioden 6 uger fremfor 4 uger pga. sommerferien)
Orientering til Grønt Råd

September

Vedtagelse af regulativ

September

Forberedelse af kommunikation
Bestilling af beholdere til boligselskaber
Planlægning af nye tømmedage

Oktober-november

Udrulning og opstart af indsamling af tekstilaffald

December-februar

Tilpasning af antal beholdere og størrelser i boligselskaber


Forslaget skal i høring i 4 uger. Da høringsperioden falder sammen med sommerferieperioden, forlænges høringsperiode til 6 uger.

Lovgrundlag

Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)

Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)

Økonomi

Implementeringsomkostninger

Udgifter til udrulning af ordning for indsamling af tekstilaffald er estimeret til:

Indkøb, klargøring og levering af beholdere til boligselskaber

185.000 kr.

Indkøb og levering af tekstilposer samt levering af ny sorteringsguide

125.000 kr.

Kommunikation, kortlægning og projektledelse

90.000 kr.

I alt

400.000 kr.


Driftsomkostninger, årlig

De årlige driftsomkostninger til ordningen er estimeret til:

Transportomkostning (Ressourceindsamling A/S)

400.000 kr.

Indkøb og omdeling af tekstilposer

20.000 kr.

Behandlingsomkostninger

45.000 kr.

I alt

465.000 kr.


Udgifter til udrulning af ordningen vil blive afholdt på renovationsområdets driftsbudget for 2023. Udgifter til drift af ordningen vil blive indarbejdet i budgetforslag og gebyrer for 2024.

Indstilling

at udkast til revideret husholdningsregulativ sendes i offentlig høring i 6 uger.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 20. juni 2023, pkt. 47:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Alle kommuner skal indføre husstandsindsamling af tekstilaffald senest den 1. juli 2023. Der skal tages stilling til, om udkastet til et revideret affaldsregulativ for husholdningsaffald i Ishøj Kommune kan udsendes i 6 ugers offentlig høring.

Bilag

Sagsfremstilling

I skoleåret 2022/2023 har der ikke været oprettet hold i modersmålsundervisning. I år er der indkommet tilmeldinger til tre sprog, der tales uden for EU/EØS. Det drejer sig om to tilmeldinger til urdu, 13 tilmeldinger til tyrkisk, og 32 tilmeldinger til nepalesisk. Én af tilmeldingerne til nepalesisk er til 0. klasse, jf. styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes Skolevæsen tilbydes der imidlertid udelukkende modersmålsundervisning fra 1. - 9. klasse. Tilmeldingernes fordeling på sprog og klassetrin fremgår af bilag til sagen.

I henhold til styrelsesvedtægten bliver der oprettet hold i modersmålsundervisning, hvis der er 20 eller flere tilmeldt det samme sprog. Et hold kan højest omfatte tre klassetrin, der følger efter hinanden, jf. bekendtgørelse om modersmålsundervisning. Dette for at sikre kvalitet i undervisningen. De 32 tilmeldinger til nepalesisk, der ligger inden for 1. - 9. klassetrin dækker over seks klassetrin (1. - 6. klassetrin). Der er 21 tilmeldinger til nepalesisk fordelt over 1. – 3. klasse. På den baggrund er der basis for at oprette et hold i nepalesisk modersmålsundervisning.

Til en orientering er der indkommet tilmeldinger til fire sprog, der tales indenfor EU/EØS. Det drejer sig om, én tilmelding til bulgarsk, én tilmelding til rumænsk, to tilmeldinger til hollandsk og ni tilmeldinger til polsk. For at der kan oprettes et hold, skal der være mindst 12 tilmeldte, fordelt på tre klassetrin.

Skolerne har informeret forældrene om tilmeldingsperiode og procedure via Aula. Forældrene har herefter skullet tilmelde sig modersmålsundervisning digitalt via kommunens hjemmeside. Tilmeldingsperioden har været fra den 29. marts til den 15. maj.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om folkeskolens modersmålsundervisning § 4, stk. 4.

Økonomi

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2023 blev det besluttet, at modersmålsundervisningen skulle reorganiseres således, at den hidtidige ordning skulle fortsætte, at budgettet blev nedlagt, samt at midlerne til evt. oprettelse af hold skal findes inden for Byrådets økonomiske ramme.

Modersmålsundervisningen er delvist brugerbetalt. Taksten for det kommende skoleår er på 282 kr. Der gives søskenderabatten på 56 kr. Forældrene er blevet oplyst om taksten i forbindelse med tilmeldingen.

Indstilling

at der oprettes et hold i nepalesisk modersmålsundervisning i skoleåret 2023/2024.

at finansieringen i 2023 afholdes i budgettet i Center for Dagtilbud og Uddannelse

at det indstilles til byrådet, at finansieringen i 2024 indarbejdes i budgettet for 2024.



Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 22. juni 2023, pkt. 71:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget (de 2 første at-punkter i indstillingen).

Byrådet (sidste at-punkt i indstillingen).

Beslutningstema

Af Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen fremgår det, at ”der oprettes hold i modersmålsundervisning med brugerbetaling i sprog, der tales i lande udenfor EU/EØS, og hvortil der er 20 eller flere tilmeldte. Der tilbydes modersmålsundervisning fra 1. – 9. klasse”. Der er til skoleåret 2023/2024 modtaget 23 tilmeldinger til nepalesisk fordelt fra 1. - 3. klasse.

Bilag

Sagsfremstilling

Kulturium Bibliotek opkræver aktuelt et gebyr på for sent afleverede bøger. Der stilles med nærværende sag forslag om i en forsøgsperiode på 18 måneder at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år på materialer lånt på børnebiblioteket og MIX (indeholder ungdomslitteratur). Forsøget igangsættes pr. 1. juli 2023 og kører frem til 31. december 2024. Forsøget midtvejsevalueres i marts 2024, samt endeligt efter forsøgsperiodens udløb i januar 2025.

I Ishøj bor der pr. april 2023 5093 børn og unge i alderen 0-17 år, heraf er de 1313 oprettet som lånere på biblioteket.

Gebyrerne vurderes at have en negativ betydning for udlånet, da gebyrerne for mange er en barriere for at bruge biblioteket. Gebyrfrihed vil styrke den lige adgang til biblioteket og bibliotekets arbejde med at fremme læsning og læselyst. En række kommuner har allerede indført gebyrfrihed enten fast eller som forsøg, herunder København, Århus, Fredensborg og Glostrup. Se notat som bilag.

Der opleves en tydelig sammenhæng mellem risiko for gebyrer, og det at forældre afholder sig fra at bruge biblioteket. Enten ved at forældrene ikke vil oprette deres børn som lånere, eller at de efter at modtage et gebyr stopper med at låne. Tendensen ses desuden også for voksenlånere. Det fremmer ikke lighed, når nogle børn ved skolebesøg ikke kan/må låne ligesom deres kammerater. Mange klasser og skoler benytter Kulturiums materialesamling som en del af undervisningen.

Med overgangen til opkrævning af gebyrer via Mit Betalingsoverblik i 2022 er udfordringen øget. Den nye opkrævningsform er mere effektiv, men betyder også, at biblioteksgebyrer, der nu overgår med det samme til den kommunale opkrævning, også hurtigt i processen opkræves de ekstra kommunale rykkergebyrer samt renter. Det betyder fx. at et biblioteksgebyr på 50 kr. tilskrives renter efter 10 dage og efter 15 dage tillægges det første rykkergebyr, og efter yderligere 20 dage andet rykkergebyr. I alt 250,- kr. hvilket er en stor udgift på eksempelvis en letlæsningsbog lånt og opbevaret i skoletiden, men som ikke afleveres rettidigt. Lånte materialer, der beskadiges, mistes eller ikke bliver afleveret, skal stadig erstattes med et beløb svarende til bibliotekets genanskaffelsespris. Der er således fortsat incitament for at aflevere bøger selvom "lånetids" gebyrer forsøgsvis foreslås fjernet
.

I forhold til at opbygge læseglæde, læseforståelse og analyse af tekster, så vokser forskellen mellem stærke og svage læsere, hvilket ses i den nye internationale læseundersøgelse - PIRLS-rapporten. Derfor er det vigtigt, at børn og unge har adgang til et varieret og aktuelt udbud af både skøn-og faglitteratur, også i fritiden. Læsning, bøger og litteratur er et grundlæggende fundament for uddannelse, dannelse, demokratisk forståelse og indlevelse i andre kulturer. Det anbefales derudover i forskningen, at bibliotekerne ser på gebyrsystemerne. Se notat som bilag.

Forsøget supplerer bibliotekets øvrige indsatser for at fremme læsning, herunder øget fokus på højtlæsning i familier, samarbejde med sundhedsplejersker, daginstitutioner og skoler. Igennem forsøgsperioden vil biblioteket undersøge om det at fjerne gebyrer kan medvirke til at styrke læsning blandt børn og unge, samt om familier oplever Kulturium Bibliotek som et trygt sted at låne, uden at man risikerer en stor økonomisk efterregning. Kulturium ønsker med forsøget at undersøge, om der sker en stigning i udlån af børne- og ungebibliotekets materialer. Det forventes, at udlån af børne- ungematerialer vil stige med op til 20 % i forsøgsperioden, samt forældres lyst til at bruge biblioteket styrkes. Biblioteket vil evaluere forsøget på flere parameter. Se notat som bilag.

Det praktiske om forslaget i forsøgsperioden
Lånerkategori børn 0-17 år, bosiddende i Ishøj betaler 0.kr i gebyrer, når materialer afleveres eller fornyes for sent.
Fritagelsen gælder ikke materialer lånt i ”Voksenbiblioteket”.
Erstatninger opkræves fortsat på bøger der efter 30 dages overskridelse ikke er afleveret.
Nuværende procedure for hjemkaldelse opretholdes, ligesom kampagner for aflevering til tiden.

Lovgrundlag

Jf. Biblioteksloven § 21. Kommuner kan, men er ikke forpligtet til at opkræve et gebyr for overskridelse af lånetiden.

Økonomi

Den økonomiske konsekvens af forslaget vurderes at være udgifter på 53.000 kr., der afholdes inden for Kulturiums eget budget fordelt med mistede/mindre indtægter i forsøgsperioden på 45.000 kr. (15.000 kr. i 2023 og 30.000 kr. i 2024), samt anslået 8.000 kr. til markedsføring og oplysning om forsøget i 2023.


Forslaget har betydning for takstbladet i forbindelse med budget 2024. Takster sættes forsøgsvis i bero og dækkes af eget budget.
Der udarbejdes midtvejsevaluering i marts 2024 med henblik på politisk mulighed for at lade forsøget indgå i budgetarbejdet for 2025.

Indstilling

at forslag om en forsøgsperiode på 18 måneder fra 1. juli 2023 at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år bosiddende i Ishøj godkendes
at biblioteket får godkendelse til i 2023 at afvige takstbladet på gebyr for sent afleverede bøger
at takstblad for 2024 tilrettes i forbindelse med budgetprocessen for 2024
at forsøget evalueres efter et år med henblik på vurdering af forlængelse



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 21. juni 2023, pkt. 50:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Godkendelse af forslag om i en forsøgsperiode på 18 måneder at fjerne biblioteksgebyrer for børn og unge under 18 år bosiddende i Ishøj.

Bilag

Sagsfremstilling

Det Sociale Tilsyn fastslår, at tilbuddene ikke med det nuværende budget kan efterleve den anførte normering på Tilbudsportalen. Det fremgår af Tilbudsportalen, at normeringen til borgerrettede timer udgør 11,51 timer pr. borger pr. uge i Søstedet og 3,33 timer pr. borger pr. uge i Pitstop. Der er pt. ikke budgetmæssigt afsat nok personaleressourcer til at leve op til kravene fra Det Sociale Tilsyn.

Med det nuværende lønbudget for 2023, vil normeringen kun være 7,69 timer pr. borger pr. uge i Søstedet og 2,86 timer pr. borger pr. uge i Pitstop. For at taksterne i 2023 skal leve op til den anførte normering på Tilbudsportalen, og hermed sikre en godkendelse fra Det Sociale Tilsyn, er der derfor brug for at opjustere budget 2023.

Herudover er det aftalt med Det Sociale Tilsyn, at Ishøjs borgere skal afregnes med en takst på samme måde, som der bliver afregnet med borgere fra andre kommuner. Efter reglerne om takstberegning skal der i taksten tillægges en overhead på 6 procent. Denne overhead skal konteres på hovedkonto 6 (administration), som bevillingsmæssigt hører under Økonomi- og Planudvalget. Der har ikke tidligere været opkrævet overhead.

Der er i 2023 følgende dagstakster:
Pitstop: 248 kr.
Spindehuset: 1.103 kr.
Søstedet: 831 kr.

Takster for 2023 har overholdt KKR-aftaler, og er godkendt af Det Sociale Tilsyn, efter budget 2023 blev vedtaget af Ishøj Byråd.

Lovgrundlag

Lov om Social Service og Lov om Socialtilsyn.

Økonomi

Nettoændring vil medføre en opjustering af budgettet under Social- og Sundhedsudvalget på 122.000 kr. samt et øget indtægtsbudget på administrationsbidrag til konto 6 under Økonomi- og Planudvalget på 122.000 kr., således at der er samlet set er en teknisk 0-løsning. Der vil derfor ikke være en ændring af den økonomiske ramme.

Indstilling

at budgetterne tilpasses mellem bevillingsområder, samt at lønbudgettet tilpasses, så tilbuddene opfylder tilsynets krav således, at der gives tillægsbevillinger indenfor serviceudgiftsrammen på 122.000 kr. i merudgifter under Social- og Sundhedsudvalget og 122.000 kr. merindtægter under Økonomi- og Planudvalget.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 22. juni 2023, pkt. 62:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Efter dialog mellem Ishøj Kommune og Det Sociale Tilsyn fremlægges denne sag med henblik på budgettilpasning vedrørende takstberegning for 2023 på kommunes egne tilbud Søstedet og Pitstop.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.