Referat
Strandparkens bestyrelse tirsdag den 9. april 2024 kl. 13.00

Vallensbæk Rådhus, Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand - borgmesterkontoret

Beslutning

Formanden orienterede om, at Strandparken I/S bliver afsender på en ansøgning til en stor fond om midler til en arkitektkonkurrence og moderniseringsprojekter på Strandparken I/S’ arealer. Fristen udløber snart, og ansøgningen skal sendes i april 2024. Formanden har haft bilaterale drøftelser med det politiske niveau i alle kommuner, og der er opbakning til, at Strandparken I/S søger fonden om midler til moderniseringen. Embedsværket arbejder på at få det formelle på plads.

Bestyrelsen er indforstået med, at Strandparken I/S bliver afsender på en ansøgning.

Beslutningstema

Henrik orienterer om status på moderniseringen af Strandparken.

Sagsfremstilling

Selskabet Strandparken I/S er en fælleskommunal virksomhed oprettet efter styrelseslovens § 60, hvorfor regnskabet aflægges i henhold til gældende lovgivning og efter de retningslinjer, der er fastlagt af ministeriet i Budget- og Regnskabssystem for kommuner. Regnskabet er aflagt efter samme regnskabspraksis som sidste år. Selskabets bogføring foretages i overensstemmelse med god bogføringsskik.


Vedlagte regnskab og årsrapport, bilag 1, er ikke revisorgodkendt, da der har været komplikationer med at udlevere tilstrækkelige informationer til revisorfirmaet BDO fra det gamle økonomisystem, som årsregnskab 2023 er administreret i.


Det er forventningen, at vedlagte regnskab er retvisende og ikke ændres væsentligt ved revisorgodkendelsen. Det endelige revisorgodkendte regnskab fremsendes til underskrift hos bestyrelsen efterfølgende.

Indstilling

at årsregnskabet for 2023 tages til efterretning.

Beslutning

Der har været forskellige årsager til, at regnskabet er ikke endeligt revisorgodkendt; bl.a. implementeringen af et nyt økonomisystem, udskiftning af medarbejdere samt løbende ændringer fra BDO. De nuværende tal forventes dog ikke at ændre sig væsentligt i det endelige regnskab

Bestyrelsen vedtager indstillingen og underskriver efterfølgende det revisorgodkendte regnskab på mail.

Beslutningstema

Regnskab for 2023 forelægges bestyrelsen. Regnskabet er ikke endeligt revisorgodkendt, så regnskabet fremsendes bestyrelsen til underskrift, når revisorgodkendelsen foreligger.

Bilag

Sagsfremstilling

Som besluttet på bestyrelsesmøde den 12. april 2023 blev budget 2024 fremskrevet med 25%, og følgende budgetter fremskrives som tidligere med den årlige prisindeksregulering.

Strandparkens budget 2024 blev hævet for at imødekomme udgifterne til større renoveringer og udskiftninger på de centrale klimasikringsanlæg samt øget drift og vedligehold af infrastruktur og arealer.

Sekretariatet indstiller, at budgettet for 2025 går tilbage til praksissen med at følge den kommunale pris- og lønudvikling fra KL, som Strandparkens budget tidligere har fulgt.

KL foreslår i det sidst offentliggjorte pris- og lønskøn for perioden 2024/25 at fremskrive den kommunale pris- og lønudvikling med 4,1 % (vægtet gennemsnit af pris- og lønudvikling) for perioden 2024/2025. Indeksreguleringen er indarbejdet i vedlagte budget således, at:

  • udgifter til lønninger, der samlet set udgør ca. 4,1 mio.kr. eller 31 % af de samlede udgifter, reguleres med KL’s skøn for lønudviklingen på 4,59 % i 2024/25.
  • udgifter til vedligeholdelse, der samlet set udgør ca. 7 mio.kr. eller 52 % af de samlede udgifter, reguleres med KL’s skøn for prisudviklingen for entreprenør- og håndværkerydelser på 2,2 % i 2024/25.
  • pulje til bygninger og bygværk, der samlet set udgør ca. 1,7 mio.kr. eller 13 % af de samlede driftsudgifter, reguleres med KL’s skøn for prisudviklingen for entreprenør- og håndværkerydelser på 2,2 % i 2024/25.
  • administrative udgifter, der samlet set udgør ca 0,6 mio.kr. eller 4,6 % af de samlede udgifter, reguleres med KL’s skøn for lønudviklingen på 4,59 % i 2024/25.

Det indebærer, at driftsudgifterne samlet set reguleres med godt 3 % svarende til det vægtede gennemsnit.

Der lægges op til, at driftsindtægterne stiger svarende til udgifterne og reguleres med de samme 3 %, dog med undtagelse af Øvrige indtægter, som fastholdes på samme niveau som i 2024.

Budget 2025 er vedlagt som bilag 2. Der vedlægges desuden oversigt over interessenternes indbetalinger bilag 3.

Indstilling

bestyrelsen vedtager, at budget 2025 godkendes og sendes til interessenterne.


Beslutning

Bestyrelsen godkender indstillingen.

Beslutningstema

Behandling af Strandparkens budget for 2025

Bilag

Sagsfremstilling

Den 24. august 2024 kl. 11-16 afholder de syv kommuner i Køge Bugt Alliancen sammen med Danmarks Naturfredningsforening Havets Folkemøde.

Brøndby Kommune er vært for arrangementet, som i år foregår med Strandparken som kulisse ved Strandcaféen på Brøndby Strand.
Strandparken I/S understøtter med kommunikation og bidrager til den praktiske logistik før, under og efter arrangementet.

Havets Folkemøde så første gang dagens lys i 2023, hvor Køge Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening var hovedarrangør med Køge Bugt Alliancens kommunale aktører som bidragsydere. Formålet med Havets Folkemøde 2024 er at få både børn og voksne i tale om havet og gøre hinanden klogere på, hvordan vi i fællesskab kan passe bedre på vores havmiljø.

Dagen vil byde på et fagligt spor med oplæg, paneldebatter og aktivitetstelte, hvor politikere, forskere, interesseorganisationer o.lign. fortæller om og debatterer emner som råstofsudvinding, genopretning af havmiljøet, Køge Bugts tilstand – og meget andet. Der vil være oplægsholdere og debattører fra eks. DN, Tænketanken Hav, DTU, Plastic change m.m.

Derudover vil der også være en masse aktiviteter for børn og familier som eksempelvis ansigtsmaling, high-jump, kreative værksteder, musiske indslag og workshops med naturvejledere. Dagen vil desuden slutte af med ”hop i havet”. 

Arrangørerne forventer mellem 500 og 1000 deltagere i løbet af dagen, og der vil også være mulighed for at købe mad og drikke.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Bestyrelsen tager orienteringen til efterretning.

Beslutningstema

Havets Folkemøde afholdes i 2024 på Brøndby Strand i Strandparken.

Sagsfremstilling

Drøftelse af rammerne for 'Strandparkens dag'


Bestyrelsen besluttede den 20. juni 2023, at der i 2024 afholdes et arrangement, hvor byråd og kommunalbestyrelser fra de fem ejerkommuner bliver inviteret til 'Strandparkens dag' for at få et bedre kendskab til Strandparken. Her vil det være muligt at se og høre om Strandparken i nogle udvalgte områder sammen med Strandparkens bestyrelse og de respektive kommunalbestyrelser. Hensigten er at skabe mere involvering og at bibringe forståelse for Strandparken og moderniseringsplanerne for arealet og de begivenheder og indsatser, der finder sted i 2024. Bestyrelsen vil herefter evaluere, om det skal blive en tilbagevendende begivenhed.


Bestyrelsen tager en drøftelse af form og indhold for 'Strandparkens dag'.


Forslag til program:

15.30-15.45 Velkomst ved Henrik Rasmussen

15.45-16.15 Dan Hasløv fortæller om Strandparkens historie

16.15-16.45 Henrik Rasmussen fortæller om, hvad der rør sig i og omkring Strandparken i 2024

16.45-18.00 Cykeltur i Strandparken med indlagte stop samt kaffe og kage


Mødet finder sted på Arken, Detlefsalen den 30. maj kl. 15:30-18:00
Der vil være påkrævet tilmelding til dagen for at kende antallet af deltagere. Ved tilmelding skal deltagerne angive, om de selv medbringer cykel.

Strandparken kan stille cykler til rådighed til de, der mangler.

Indstilling

bestyrelsen tager en drøftelse om rammerne for dagen

Beslutning

Bestyrelsen drøftede indhold og rammer for arrangementet Strandparkens Dag.

Invitationen til kommunalbestyrelserne i Strandparkens beliggenhedskommuner fremsendes som en fællesmail til  borgmestersekretærerne, som derefter skal sørge for, at de bliver videreformidlet til de rette i kommunerne. Tidsfrist for tilmelding vil være senest 10 dage før arrangementet.

Bestyrelsen drøftede muligheden for, at Dan Hasløv fortæller om Strandparkens baggrund og historie, og at Henrik Rasmussen fortæller om, hvor Strandparken er på vej hen.

Det blev foreslået, at turen rundt i Strandparken på dagen skal foregå på cykel; dvs. egen eller lånt cykel eller alternativt rickshaw.

Bestyrelsen vedtager de ovenstående forslag.

Beslutningstema

Drøftelse om 'Strandparkens dag' der afholdes den 30. maj 2024

Sagsfremstilling

På bestyrelsesmødet den 7. december 2023 blev strategien for håndhævelsesindsatsen af Strandparkens matrikel godkendt.


I mellemliggende periode har Sekretariatet indgået aftale med landinspektørfirmaet LIFA om at udsende orienteringsskrivelse, gennemgå matrikelskel og lave analyse af brugsforhold for alle 68 grundejere med skel mod Strandparkens matrikel i Greve Kommune. Fra Spurvevej i syd til Rørsangervej mod nord.


Orienteringsskrivelsen udsendes inden bestyrelsesmødet den 9. april 2024, og gennemgangen af de matrikulære skel foretages ultimo april.

Analysen af brugsforhold gennemføres i samarbejde med LIFA efter gennemgangen af de matrikulære skel.


Det kræver ejers accept af de fastsatte matrikulære skel, for at disse kan indsendes til Geodatastyrelsen.


Udsendte orienteringsskrivelse er vedlagt som bilag 4.

Beslutning

Det forventes, at resten af Strandparken også vil blive gennemgået med start omkring Sivstien.

Orientering taget til efterretning.

Beslutningstema

Som led i håndhævelsesindsatsen er der udsendt orienteringsskrivelse til 68 grundejere i Strandparken. Bestyrelsen orienteres om skrivelsen og den videre proces i indsatsen.

Bilag

Sagsfremstilling

Projektet for modernisering af Sivstien blev godkendt på bestyrelsesmødet den 7. december 2023 med en samlet bevilling på 1.5 mio. kr., hvoraf 1.1 mio. kr. kommer fra projektmidler og 0.4 mio. kr. fra driftsmidlerne.

Sekretariatet har i mellemliggende periode fået udarbejdet en visualisering af projektet i samarbejde med OPLAND landskabsarkitekter.
Planudsnit og visualisering for projektet er vedlagt som bilag 5 og 6. Det samlede dispositionsforslag er medbragt i printet udgave til bestyrelsesmødet.


Overordnet omfatter projekt Sivstien følgende ændringer:

  • Asfaltbelægningen konverteres til grusbelægning
  • Stiens bredde øges fra de nuværende 2 meter til ca. 2.8 meter
  • Stiens tracé ændres fra lange lige stræk til forløb med flere slyngninger
  • Driften på de grønne arealer ændres, så højden øges, og der etableres klippede græsstier som alternativ for gående


Ovenstående ændringer skal medvirke til at; reducere antallet af konflikter mellem brugergrupper, reducere hastigheden for cyklende, øge biodiversiteten på de grønne arealer, reducere forstyrrelsen af fuglelivet ved Holme Sø, give brugerne en landskabelig mere interessant oplevelse ved at færdes på Sivstien og tydeliggøre Strandparkens matrikel. Foruden stien indtænkes flere bænke og opholdszoner i projektet.


Tilgængeligheden på Sivstien højnes ved, at stiens bredde øges, kørestolsbrugere får mere plads og en tryggere tur, hvor hastigheden for cyklende dæmpes. Slotsgrus vælges som toplag, der har en høj komprimeringsevne og en kornstørrelse, som ikke reducerer tilgængeligheden.


Tidsplan og kommunikation

Anlægsarbejdet forventes udført i perioden september - oktober 2024 efter skolernes sommerferie og Havets Folkemøde i august. Dels for at undgå perioder med særligt mange brugere samt at udnytte en forhåbentligt tør periode på året.

April: Valg af tilbud

August: Opstartsmøde med entreprenør

September: Anlægsfase
Oktober: Anlægsfase og aflevering


Kommunikation er en central del af projektet. Tilstødende grundejerforeninger og relevante grønne organisationer informeres om projektet forud for anlægsfasen.
Umiddelbart inden anlægsfasen kommunikeres der via Strandparkens Facebook-side til den brede gruppe af brugere i Strandparken. Under anlægsfasen opstilles information og kontaktinformation på projektområdet. Trafik fra gående og cyklende omdirigeres ved skiltning under anlægsfasen.


Indkomne tilbud og økonomi

Der er i alt indhentet tilbud fra 3 entreprenører. Totalprisen for tilbuddene er mellem 2.5 mio. kr. for det billigste og 4.0 mio. kr. for det dyreste.

På baggrund af tilbuddenes økonomiske størrelse skal bestyrelsen beslutte, om projektet fortsat ønskes realiseret, da det overstiger den godkendte bevilling på 1.5 mio. kr.


Sekretariatet vurderer, at projektet godt kan realiseres med den nuværende økonomi og anbefaler, at der findes 1,0 mio. kr. ved at allokere yderligere 200.000 kr. fra projektmidlerne og yderligere 800.000 kr. fra driftsmidlerne. Det indebærer bl.a. at projektet med stormflodssøjler nedprioriteres i år.


Det bemærkes, at Sivstien også er en del af den strategi for konvertering fra asfalt til grus på Strandparkens stier, som blev vedtaget på bestyrelsesmødet i december 2023. Sivstien udgør 3.000 meter ud af de 4.483 meter, som er prioriteret "højt". Projektet er derfor ikke blot et selvstændigt projekt, men er med til at realisere den langsigtede strategi om konvertering af belægninger i Strandparken.


Beslutning

Bestyrelsen blev orienteret om, at projektet kommer til at koste 700.000 kr. mere end det, bestyrelsen allerede har vedtaget. Dette forventes dog at kunne afholdes indenfor budgettet vha. omprioritering.

Bestyrelsen er interesseret i, at projektet iværksættes i år og i et samlet stræk, så der kan skabes yderligere erfaring med pleje og drift af grusstier.

Bestyrelsen drøftede muligheden for, at der opstilles flere bænke langs stien og eventuelt laves en plan for Strandparken som helhed. Flere bænke ville skabe en større grad af tilgængelighed for de besøgende. Bestyrelsen drøftede også muligheden for, at den kommende affaldssortering i det offentlige rum i 2025 indtænkes i projektet.

Orientering taget til efterretning.

Beslutningstema

Der er i december blevet udarbejdet en visualisering for modernisering af Sivstien, og i april er der indhentet tilbud fra entreprenører på projektet. Bestyrelsen bliver orienteret om den forventede tidsplan og videre proces for projektet.

Bilag

Sagsfremstilling

  • Toiletter
  • Kommunikation
  • Fugletårn
  • Håndtering af vand fra baglandet:
  • Støttehuse i Greve

Beslutning

Toiletter

Der er borgere, som har oplevet, af toiletterne ikke har været åbne efter påske. Bestyrelsen blev orienteret om, at driften åbner halvdelen af toiletterne omkring påske og derefter resten i maj.


Kommunikation

Strandparkens hjemmeside og facebookside bliver nu jævnligt opdateret med nye historier og begivenheder fra Strandparken, og det har medført flere besøgende på siderne.

Strandparkens kommunikation ifm. de to vejrhændelser i efteråret og vinteren har været god.


Fugletårn

Bestyrelsen drøftede muligheden for et fugletårn på stien mellem Maglebæk Sø og Holmesø.

Håndtering af vand fra baglandet:

Der var en drøftelse af de udfordringer, som fandt sted i januar med de ekstreme mængder af nedbør i et i forvejen udfordret vandsystem. De to pumper ved Ishøj/Vallensbæk havn fungerer godt i disse nødsituationer, men på sigt kan der blive behov for at have mulighed for at udpumpe vand, når høj vandstand i Køge Bugt er kombineret med store nedbørsmængder. Det kunne fx være ved hjælp af pumpe ved de 4 nordlige søer mellem Vallensbæk havn og Brøndby Havn samt ved Hundige havn/Lille Vejleå. Der vil blive bestilt og udarbejdet en rapport vedrørende de tekniske og hydrauliske udfordringer samt behov i relation til dette, og det forventes at kunne anvende samme rådgiver som til kystbeskyttelsen, så det hele tænkes sammen. Finansiering af løsningerne skal drøftes, men ligger som udgangspunkt ikke i Strandparken, men i de enkelte kommuner. Pumperne ved Ishøj/Vallensbæk havn blev som eksempel finansieret af de kommuner, som St. Vejleå løber igennem.


Støttehuse i Greve

Bestyrelsen drøftede muligheden for et traktørsted i Lynghuse ved Greve. Sekretariatet har haft en række fremvisninger for forskellige potentielle forpagtere de sidste år, men der har ikke været en tilstrækkeligt attraktiv business case ift. bygningens stand og kundegrundlag. Sekretariatet har derfor givet tilladelser til flere mobile salgsvogne ved Lynghuse, som kun har været aktive på de bedste sommerdage.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Punktet godkendes.