Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 21. marts 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

16. juni 2021 vedtog Teknik- og Bygningsudvalget og Klima- og Miljøudvalget Pesticidhandlingsplan for kommunale arealer i Ishøj Kommune. Teknik- og Bygningsudvalget blev den 17. maj 2022 orientereret om ny lovgivning om forbud mod brug af pesticider på offentlige arealer fra 1. januar 2024, og konsekvenserne heraf for Ishøj Kommune, jf. notat af 21. april 2022. Teknik- og Bygningsudvalget indstillede, at det i forbindelse med budgetforhandlingerne blev drøftet, om plejeniveauet skulle fastholdes med dertil øgede udgifter til investering og drift eller om budgettet skulle fastholdes og plejeniveauet sænkes. Økonomi- og Planudvalget behandlede sagen den 30. maj 2022 og oversendte sagen til budgetforhandlingerne.


Der er ikke afsat midler til investering og pesticidfri drift i 2023. Fra 1. januar 2024 må der ikke længere anvendes pesticider på befæstede arealer, derfor skal der i forbindelse med budget2024 tages stilling til håndteringen af pesticidfri drift.


Ishøj Kommune skal fra 2024 bekæmpe ukrudt på bl.a. belægninger på anden vis, da det fra 2024 ikke længere er tilladt at bruge pesticider på offentlige arealer. I stedet for pesticider kan ukrudt bekæmpes med fx. gas, damp eller mekanisk, hvilket vil kræve flere ukrudtsbehandlinger i løbet af en sæson og dermed væsentlige udgifter, og samtidig må der forventes mere ukrudt på de offentlige arealer. Ved anvendelse af pesticider ukrudtsbehandles der ca. 3-4 gange om året, mens en ukrudtsbehandling uden brug af pesticider vil kræve 9-12 behandlinger i løbet af en sæson. Alt andet lige så vil et ophør med kemisk ukrudtsbekæmpelse på belægninger betyde mere ukrudt på fortove og lignende steder, hvilket vil medføre en kortere levetid på belægninger med øgede udgifter som følge heraf, samt være til gene for borgerne og forringe trafiksikkerheden.


I forhold til budget 2024 skal der tages stilling til, hvordan pesticidfri drift skal håndteres og heraf finansiering af de afledte økonomiske konsekvenser i hhv. anlægs- og driftsbudget.

Administrationen fremlægger 3 modeller:


Model 1: Plejeniveauet fastholdes, og de øgede udgifter til investering og afledt drift i forhold til pesticidfri drift indarbejdes i budget 2024 og fremtidige budgetter. Der er behov for en investering i materiel på ca. 1,4 mio. kr. , som skal fornys efter 3-5 år (skal afklares) og en afledt årlig driftsudgift på skønnet 1,5 mio. kr.


Model 2: En halvering af ovennævnte pleje og dermed en halvering af investeringsudgiften til 0,7 mio.kr. hvert 3-5 år, og afledte årlige drifstudgifter på ca. 1,0 mio., herved vil betyde mere ukrudt på fortove og stier.


Model 3: Fastholdelse af anlægs- og driftsbudget med dertil hørende væsentlig sænkning af plejeniveauet vedr. drift og vedligeholdelse af stier og fortove, det betyder mere ukrudt, større gener, forringelse af trafiksikkerhed samt øgede udgifter til udskiftning af belægninger.


Lovgrundlag

Bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler, bek.nr. 1569 af 19. dec. 2022

Økonomi

Vedlagt Notat om konsekvenser ved ophør af anvendelsen af glyphosat af 21. april 2022 samt Anlægsforslag til budget 2023-2026.


Udgifter til model 1 skønnes at udgøre:


Maskinressourcer vil estimeret kræve to damp-, hedvands- eller gasbrændere á 300.000 kr., - samt tilsvarende to redskabsbærere (af hensyn til kommunens CO2-regnskab anbefales det, at der indkøbes eldrevne maskiner) til en pris pr. stk. på 400.000 kr., en samlet estimeret investeringsudgift på 1.400.000 kr.


Afledte driftsudgifter til løn, drift af maskiner og hurtigere nedslidning af belægning mv. skønnes at udgøre 1,5 mio. kr. årligt.


Indstilling

at det besluttes, at pesticidfri ukrudtsbekæmpelse (model 1) og de afledte økonomiske konsekvenser heraf oversendes til budgetforhandlingerne for 2024

Beslutning

Tiltrådt.


Ole Beckmann Skourup (V) kunne ikke støtte indstillingen og havde følgende bemærkning;

"Med det pres der generelt er på vores budgetter, så indstiller Venstre, at der alternativt bør etableres et Offentligt, Privat samarbejde (OPS) på Park og Vej området. Venstre kan derfor ikke tiltræde, at der fortages de anførte investeringer og forøgelse af driftsudgifterne for det anførte område.

Forslaget forelægges budgetdrøftelserne for 2024".

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Beslutning om model for pesticidfri ukrudtsbekæmpelse og at oversende de afledte økonomiske konsekvenser på anlægs- og driftsbudget til budgetforhandlingerne for budget 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetaftalen for 2022-2025 er der afsat en pulje til ”Mere natur (f.eks. træer) og flere grønne områder/oaser”. Puljen udgør 1,0 mio. kr. årligt i perioden (anlæg). Puljen udmøntes af Klima- og Miljøudvalget.

På møde den 21. juni 2022 vedtog udvalget en række principper for udmøntning af puljen samt hvilke projekter, man ønskede at igangsætte i 2022. I december 2022 blev udvalget præsenteret for en status for gennemførelsen af projekterne i 2022, hvor tre ud af fem projekter var gennemført med et forventet forbrug på 520.000 kr. Udvalget besluttede samtidigt at indstille til, at de resterende 480.000 kr. overføres til 2023.


Projektmidlerne er anlægsmidler, men udmøntningen og gennemførslen af projekterne har afledte driftsudgifter på 100.000 kr. om året.

Økonomi

Projektet om ”Naturnær skovdrift” vil fremadrettet medføre et estimeret årligt indtægtstab (salg af brænde) på 100.000. kr.

I alt er der et afledt finansieringsbehov på 100.000 kr.

Indstilling

at de afledte udgifter fra 2023 midlerne i puljen til ”Mere natur og flere grønne områder/oaser” på i alt 100.000 kr. årligt fra 2024 oversendes til budgetforhandlingerne for budget 2024 . Dette er under forudsætning af, at Klima- og Miljøudvalget godkender at anvende midler fra puljen til at anlæg af Naturnær skovdrift.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalgets godkendelse af projekter i 2023 fra puljen "Mere natur (f.eks. træer) og flere grønne områder/oaser" medfører tabte indtægter på anslået 100.000 kr. årligt fra mindre brændesalg som følge af projekt om naturnær skovdrift. Det betyder, at er der øgede årlige udgifter på 100.000 kr., som indstilles godkendt af Teknik- og Bygningsudvalget.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommunes Erhvervsstrategi (bilag 1) skal skabe grundlag for et godt samarbejde mellem borgere, kommunen og virksomheder med henblik på at skabe vækst, arbejdspladser og et rigt og sammenhængende lokalsamfund.


Erhvervsstrategien behandler fire temaer

  • Grøn omstilling – vores fælles ansvar
  • Gode vilkår for nuværende og fremtidige virksomheder
  • Kvalificeret arbejdskraft til kommunens virksomheder, og vedvarende beskæftigelse til kommunens borgere
  • Alle skal være en del af arbejdsfællesskabet


Dermed omhandler strategien temaer inden for klima og miljø, betjening af erhvervslivet, beskæftigelsesfremme samt virksomhedernes sociale ansvar.


Erhvervsstrategien har været i høring i Ishøj Erhvervsråd, og er efterfølgende blevet tilpasset på baggrund af input fra Erhvervsrådet.


Udkastet sendes nu i høring i Teknik- og Bygningsudvalget, Klima- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Planudvalget, for at de kan kommentere på deres respektive ansvarsområder inden endelig godkendelse.

Lovgrundlag

Ishøj Kommunes Styrelsesvedtægt

Økonomi

Ingen


Indstilling

at Teknik- og Bygningsudvalget afgiver høringssvar på de for udvalget relevante dele af Erhvervsstrategien.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget


Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget beder Teknik- og Bygningsudvalget forholde sig til de for udvalget relevante dele af Ishøj Kommunes kommende Erhvervsstrategi.

Bilag

Sagsfremstilling

På budgetseminariet den 14. februar blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Ifølge den økonomiske politik har byrådet besluttet, at Ishøj Kommune skal bidrage til at overholde KL's og regeringens aftalte serviceramme. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den økonomiske situation, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifterne på ca. 20 mio. kr., som forelagt på budgetseminariet den 14. februar 2023. På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau:


Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.


I forbindelse med budgetseminaret er der udarbejdet et notat med nøgletal og potentialer på forskellige faglige udgiftsområder. Nøgletallene er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, og giver mulighed for at sammenligne med udvalgte kommuner. Det skal bemærkes, at VIVE`s nøgletal ikke forholder sig til udvalgsstrukturen i Ishøj Kommune. Der er 98 kommuner i Danmark med hver deres udvalgsstruktur. Tallene skal derfor alene betragtes som nøgletal for faglige udgiftsområder, hvorfor nøgletallene i praksis kan dække over flere fagudvalg i Ishøj Kommune. F.eks. tæller drift af bygninger og grønne arealer i tilknytning til kultur- og fritidsområdet med under nøgletal for kultur- og fritidsområdet, selvom det politiske ansvar i Ishøj Kommune er placeret i Teknik og Bygningsudvalget.

På baggrund af nøgletallene er der udarbejdet et økonomisk potentiale for, hvad Ishøj Kommune vil kunne frigive økonomisk, såfremt kommunen kommer på niveau med henholdsvis sammenligningskommunerne og regionsgennemsnittet. Nøgletallene og potentialeberegningerne kan anvendes til inspiration i udvalgene i forhold til at dykke længere ned og undersøge et områdes udgiftsniveau. I potentialeberegningerne er der således heller ikke er taget højde for udvalgsstrukturen, organisatoriske forskelle og konteringspraksis i Ishøj Kommune. Det betyder, at potentialet på det enkelte område kan dække flere fagudvalg i Ishøj Kommune.

Fagudvalgene kan tilgå opgaven med konkretisering af rådighedsforslagene på forskellige måder. Til inspiration kan der peges på en række metoder og tilgange:

  • Benchmark (nøgletal). På baggrund af de overordnede nøgletal undersøges de bagvedliggende årsager på et mere detaljeret udgiftsniveau. På den baggrund udarbejdes forslag om at tilpasse til f.eks. gennemsnit i sammenlignelige kommuner, gennemsnit på vestegnen, regionsgennemsnit eller lign.
  • Analyse af udvalgte fagområder. Ved en nærmere analyse af et konkret område, kan det vurderes, om der kan findes besparelser ved. f.eks. at ændre nuværende praksis på området og dermed effektivisere.
  • Idékatalog med konkrete forslag til budgetbesparelse
  • Eller en kombination af overstående.


For udvalg som har ansvar for tværgående forslag opfordres udvalget til at inddrage relevante udvalg. F.eks. har Teknik- og Bygningsudvalget ansvaret for ejendomsdrift og Økonomi- og Planudvalget har personaleansvaret.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts og april og evt. maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagne kan formuleres. På udvalgsmøderne i marts drøftes, hvilken retning administrationen, i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget, skal arbejde efter, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøderne i april og maj. Det kan f.eks. være ønsker til små analyser/undersøgelser eller uddybende nøgletal på specifikke områder, som kan danne grobund for drøftelse af, hvor besparelsespotentialerne skal findes. Det kan også være ønsker til konkrete besparelsesforslag på specifikke områder. Det betyder, at administrationen ikke forelægger konkrete eksempler på reduktionsmuligheder på udvalgsmøderne i marts. På udvalgsmøderne i april konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Dette med henblik på, at der kan træffes en endelig beslutning på udvalgsmøderne i maj, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Til at understøtte drøftelsen er vedhæftet:

  • Notat med nøgletal og potentialer.
  • Baggrundsdata fra VIVE på vejvæsen.

Derudover kan der henvises til KL´s nøgletal ”Kend din kommune”:

https://www.kl.dk/okonomi-og-administration/okonomi-og-styring/kend-din-kommune/

Lovgrundlag

Byrådets økonomiske politik og den vedtagne budgetprocedure.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2024-2027 fremlægges i forbindelse med høring i sidste halvdel af august 2023.

Indstilling

at fagudvalget beslutter, hvilken retning administration i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget skal arbejde efter, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøde i april.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have politiske prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet igangsættes på udvalgsniveau i marts. På udvalgsmøderne i marts - maj drøfter udvalgene budget 2024 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedsforslag, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Oversigt over dispensationer i forbindelse med byggesager, se bilag 1.

Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 2.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.