Ældreminister på inspirationsbesøg

23. august 2024

Mere frihed til både den enkelte ældre og medarbejderne

Med en ny ældrelov på trapperne er ældreminister Mette Kierkgaard taget på inspirationstur rundt i landet for at mødes med kommuner, ansatte, og andre, der har ældreplejen inde på livet.
Før ministeren stod klar til at tale med de fremmødte på Ishøj Bibliotek, var hun på besøg på omsorgscenteret Kærbo sammen med borgmester Merete Amdisen.

”Vi har lavet en bred aftale om en ny ældrereform. Men det nytter ikke, at det kun er på papiret. Hvis vi skal have det til at virke i praksis, så skal vi stikke en finger i jorden og finde ud af, hvordan vi bedst hjælper med at få vores reform til at komme ud at leve,” fortæller ældreminister Mette Kierkgaard på vej fra rådhuset til omsorgscentret.

På den hyggelige gåtur til Kærbo, blev der talt om de tiltag, som Ishøj Kommune allerede har sat i gang for at højne kvaliteten og samarbejdet med borgerne i ældreplejen. Men der var også plads til at tale om enkelte bekymringer i forhold til den nye ældrelov og sammenhængen til en kommende sundhedsstruktur.

”Vi havde også lejlighed til at præsentere nogle af de bekymringer, vi har, når det kommer til den nye ældrelov. Det synes jeg, at ministeren var meget lydhør over for. Ishøj Kommune tænker allerede fremsynet i det samarbejde, vi har med vores ældre, ansatte og foreningslivet. Altså det stærke fællesskab som Ishøj kendes ved. Men der er en bekymring om, at når loven kommer, så skal der være nok tid til en ordentlig og gennemtænkt implementering”, siger borgmester Merete Amdisen.  

På vej med Borgernære teams

I den nye ældrelov bliver der lagt op til, at ældre kan se frem til mere selvbestemmelse og faste teams i hjemmet, og medarbejderne får sat deres faglighed fri til at skabe det gode ældreliv. 
Med aftalen bliver der frigivet tid, så medarbejderne i faglige fællesskaber i højere grad kan bruge tid på kerneopgaven, omsorgen og plejen af de ældre.

Under ministerbesøget fortæller velfærdsdirektør i Ishøj Kommune Alberte Bryld Burgaard.
”Vi er i Ishøj allerede på vej med Borgernære teams og forventer opstart fra 1. januar. Hvis vi skal have færre medarbejdere i borgernes hjem, så er det vigtigt, at sygepleje og omsorg er sammentænkt. Flere funktioner er også sammentænkt i plejehjemmet, så det er en aktiv del af lokalsamfundet.” 

Borgmester Merete Amdisen supplerer, mens ministeren bliver vist rundt på Omsorgscenter Kærbo.

”Som en del af omsorgscentret har vi et aktivitetscenter, hvor der hver dag er masser af liv. Her mødes og samles plejehjemsbeboere og hjemmeboende borgere om aktiviteter, som ofte er drevet af frivillige gruppeledere. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for tilbuddene. Der er bridge, stavgang, dukketeater, keramik. Der er noget for alle, og de, der har ressourcer til at bidrage til fællesskabet, gør det, og de, der ikke har lige så mange ressourcer, nyder stadig godt af det fællesskab.”

Inden rundvisningen var forbi, og ældreminister Mette Kierkgaard skulle tilbage til biblioteket for at tale med de fremmødte, var der stadig tid til at smage på den kage, brugere af aktivitetscenteret havde bagt, og tale med flere af de ældre, personalet og ledere.

Ældreminister Mette Kierkgaard besøger Omsorgscenter Kærbo

Ældreminister Mette Kierkgaard besøger Omsorgscenter Kærbo

Ældreminister Mette Kierkgaard besøger Omsorgscenter Kærbo

Ældreminister Mette Kierkgaard besøger Omsorgscenter Kærbo