Ishøj Jobcenter er mestre i Psykisk arbejdsmiljø

25. maj 2023

Ishøj Jobcenter løb med prisen i kategorien Psykisk arbejdsmiljø, da Arbejdsmiljørådet onsdag den 24. maj uddelte Arbejdsmiljøprisen 2023

”Hvor er det godt gået. Stort tillykke til medarbejderne og ledelsen i jobcenteret og tillykke til borgerne i Ishøj,” lyder det begejstret fra Ishøjs borgmester Merete Amdisen efter den gode nyhed.

Ordentlighed, værdighed og respektfuld kommunikation – både over for ledige borgere og medarbejderne imellem. Sådan lyder værdierne hos Ishøj Jobcenter, som nu har ført til, at jobcenteret onsdag den 24. maj vandt Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.

Lige siden Ishøj Jobcenter åbnede dørene i 2022, har ledelsen lagt vægt på at integrere stærke værdier hos medarbejderne. Og alt tyder på, at det har båret frugt. På bare ét år har jobcenteret ansat 20 nye medarbejdere, og sygefraværet lå i 2022 på 3,4 procent, sammenlignet med et samlet fravær på 5,9 i Ishøj Kommune.

”Jobcentrene er ofte udskældte og kigger nu også usikkert på fremtiden efter regeringens udmelding om, at de skal nedlægges. Derfor er anerkendelsen kærkommen og virkelig en cadeau til vores dygtige ledere og medarbejdere, som arbejder på en positiv kulturændring både til gavn for deres eget arbejdsmiljø og for borgerne, de skal servicere,” siger Merete Amdisen.

Brugerrepræsentanter holder værdierne i hævd

Arbejde med organisationskulturen og værdierne opstod blandt andet i kølvandet på konstruktiv kritik fra jobcenterets brugerrepræsentanter. I dag er 90 procent af al feedback positiv med få forslag til forbedringer. Således bliver jobcenterets værdier og organisationskultur i høj grad holdt i hævd, når medarbejderne dagligt møder borgerne.

“Hvis jeg som chef skal sikre mig, at mine medarbejdere går glade på arbejde hver dag, er jeg nødt til at tænke på de faktorer, der påvirker deres arbejdsglæde. Derfor har vi fra start af lagt vægt på, at vi skal møde borgerne med respekt, anerkendelse og værdighed,” siger Jørgen Dan Pedersen, centerchef for Ishøj Jobcenter. Han fortsætter:

“Borgerne skal føle sig set, hørt og forstået. Det er utrolig vigtigt at møde dem med en positiv tilgang og spørge ‘Hvordan kan jeg støtte dig? Hvad kan jeg gøre for at få dig tilbage i arbejde? Hvad har du brug for?’ I stedet for en systemtilgang med fokus på krav,” siger Jørgen Dan Pedersen.

I bedømmelsen lægger Arbejdsmiljørådet blandt andet vægt på, hvordan det psykiske arbejdsmiljø internt også kommer til udtryk i mødet med borgeren. Indsatsen udmærker sig derfor på kerneopgaven, og hvordan denne bidrager til det gode arbejdsmiljø.

Ros fra Arbejdsmiljørådets formand

Formanden for Arbejdsmiljørådet, Cristina Lage, er imponeret over indsatsen, og giver Ishøj Jobcenter rosende ord med på vejen.

“Indsatsen hos Ishøj Jobcenter bærer præg af en insisteren på, at udviklingen af det psykiske arbejdsmiljø også skal komme til udtryk i mødet med borgeren. På fineste vis står kerneopgaven dermed i centrum for afsættet, der skaber det gode psykiske arbejdsmiljø. Desuden vil jeg fremhæve ledelsens værdier om ordentlighed, værdighed og respektfuld kommunikation, som ser ud til at virke rigtig godt. Den ihærdige indsats gør en forskel, når sygefraværet i jobcentret ligger markant lavere end i kommunen generelt. Virkelig godt gået og stort tillykke til Ishøj Jobcenter,” siger Cristina Lage.

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.

Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2023 blev kåret onsdag den 24. maj i Centralværkstedet i Aarhus

Læs mere om vinderne her