Ishøj Kommune giver borgere adgang til flere ladestandere

28. marts 2022

Borgere kan nu lade elbilen i dagtimerne ved Brohuset. Ishøj Kommune har nemlig fået sat standere op, hvor 16 biler kan lade af gangen. Heriblandt en lynlader

Overvejer du at skifte til el-bil, men lader du dig stoppe af manglende adgang til ladestandere i Ishøj? Nu er der kommet flere til.

Ishøj Kommune har nemlig fået sat syv nye almindelige ladestandere og en lynlader med hver to udtag op fra ladeoperatøren Sperto. Det betyder, at 16 biler nu kan stå til ladning ved Brohuset.

Ladestanderne er købt ind til hjemmeplejen, men da de kører rundt i dagtimerne og kun lader om natten, vil Ishøj Kommune udnytte overkapaciteten og gøre ladestanderne tilgængelige for borgere i timerne mellem kl. 8 og kl. 21. En fuld tank tager 6-8 timer på en almindelig lader og 30 minutter på lynladeren, som dog kun er egnet til større og nyere elbiler.

Transport er en klimasynder

Ifølge formanden for Klima- og Miljøudvalget, Kalbiye Yüksel, har Ishøj Kommune et klimamål om at blive CO2 neutral i 2050. Her er transport en af de store klimasyndere, da cirka 2/3 af CO2-udledningen i Ishøj stammer fra transport.

”Vi har stor interesse i, at flere får mod på at skifte fra benzin til elbil. Men det kræver også, at vi får flere ladestandere i Ishøj. Jeg forstår godt, hvis folk holder sig tilbage fra at købe en elbil, når de ikke kan være sikre på at finde en ledig lader. Derfor vil vi gerne tilbyde borgerne at lade i dagtimerne, hvor hjemmeplejen ikke bruger ladestanderne,” siger Kalbiye Yüksel.

Meget CO2 at spare på elbiler

For lidt over et år siden skiftede Ishøj Kommunes hjemmepleje 8 benzinbiler ud med elbiler. Det har givet en besparelse på 20 tons CO2. Det svarer til en biltur på 170.000 kilometer i en benzinbil.

”Tallet viser, at vi som lokalsamfund hurtigt kan vinde meget på klimaregnskabet, hvis vi kommer godt i gang med omstillingen til elbiler," siger Kalbiye Yüksel.

I dag er 12 ud af 14 biler i hjemmeplejen nu skiftet til elbiler.

Godt med flere ladestandere

En af de borgere, som glæder sig over, at det nu bliver lettere at finde en ledig ladestander i Ishøj er Niels Poulsen. Han har sin gang i Brohuset, hvor han underviser i IT hos Ældresagen.

”Manglen på ladestandere er virkelig et problem, og der er behov for handling på området. Jeg har en plug-in hybrid bil, og det passer mig rigtig godt, at jeg nu kan lade bilen, mens jeg er i gang med undervisningen. Priserne har også et rimeligt niveau. Det er rigtig godt. Men det mest ideelle ville være, hvis der også kom flere offentlige ladestandere syd for Ishøj Stationsvej og meget gerne hjemme i Strandgårdsparken, hvor jeg bor. Det håber jeg snart bliver en mulighed,” siger Niels Poulsen.

Håber på flere udbydere

Qayssar Jalil er også blandt de borgere, som har efterspurgt flere ladestandere i Ishøj, men den nye løsning ved Brohuset passer ikke til hans behov. Han arbejder nemlig som læge i Nykøbing Falster og kører lange distancer. Derfor er det billigere for ham at have en abonnementsordning, som andre ladeoperatører på markedet tilbyder.

“Det er selvfølgelig glædeligt, at der kommer flere ladestandere. Men for mit vedkommende vil jeg kun benytte lynladeren ved Brohuset i nødstilfælde, fordi det bliver for dyrt at lade uden abonnement. Jeg håber, at andre løsninger er på vej,” siger Qayssar Jalil.

Ny strategi for ladeinfrastruktur sendt i høring

Det har formanden for Klima- og Miljøudvalget forståelse for og forsikrer, at arbejdet på at få flere forskellige løsninger og udbydere til Ishøj er i gang.

“Vi har udarbejdet en strategi for ladeinfrastruktur i Klima- og Miljøudvalget, som skal sikre flere forskellige løsninger og operatører til Ishøj. Den er nu sendt i offentlig høring hos borgerne. En lovændring på området er også på vej. Den vil give kommunen flere redskaber til at udbrede ladestandere,” siger Kalbiye Yüksel.

Strategien for ladeinfrastruktur er sendt i offentlig høring frem til den 29. april, og der kan du give dit besyv med. Fx kan du på et kort give dit bud på, hvor der skal sættes offentlig tilgængelige ladestandere til elbiler op i fremtiden.

På kortet kan du også se, hvor der allerede i dag er sat offentlig tilgængelige ladestandere op.

Her finder du strategien for ladeinfrastruktur i offentlig høring