Mina er i praktik som borgmester

23. marts 2023

Mina Kücükkilic på 15 år drømmer om at blive politiker. I denne uge er hun i skolepraktik på borgmesterkontoret i Ishøj Kommune, hvor hun er fulgt i hælene på Merete Amdisen

Eleverne fra 8. klasse på Strandgårdskolen er i denne uge i skolepraktik. Heriblandt Mina Kücükkilic.

Praktiktiden er en mulighed for at prøve kræfter med forskellige erhverv. Mens Mina’s skolekammerater bl.a. er i praktikforløb i butik og hos tandlægen, så havde Mina et ønske om at lære mere om livet som politiker. Derfor har hun tilbragt ugen sammen med borgmester Merete Amdisen. 

”Jeg interesserer mig meget for politik og vil gerne være politiker. Derfor anbefalede min lærer mig at komme i praktik hos borgmesteren, så jeg får indsigt i den kommunalpolitiske verden,” fortæller Mina Kücükkilic.

Den var Merete Amdisen heldigvis med på.

”Jeg sagde ja til at få Mina i praktik, fordi jeg vidste, at hun allerede var engageret i arbejdet for børns rettigheder i Det Nationale Rettighedsråd og også sad i det lokale Rettighedsråd på Strandgårdskolen,” siger Merete Amdisen.

I maj 2022 blev Strandgårdskolen certificeret som en UNICEF Rettighedsskole, og det var lige noget for Mina. Derfor søgte hun om at komme med i skolens Rettighedsråd og sendte derefter også en ansøgning til Det Nationale Rettighedsråd. 

Rettighedsrådet bidrager til, at børns stemmer bliver styrket og løfter ambitionerne for ligeværdighed, rummelighed, gensidig respekt og demokratisk deltagelse.

Personlig erfaring med mobning

Det arbejde er vigtigt for Mina. Hun har nemlig personlig erfaring med, når de rettigheder ikke bliver overholdt.

”Jeg blev mobbet som yngre og har prøvet, hvad det vil sige ikke at blive hørt og anerkendt. Derfor brænder jeg i dag for, at jeg og andre børn og unge bliver hørt og anerkendt. Jeg har også taget min personlige erfaring med mobning med ind i arbejdet for at skabe et godt fællesskab på Strandgårdskolen,” fortæller Mina Kücükkilic.

Travl uge med besøg hos minister

Praktiktiden som borgmester har været travl for Mina. Hun har bl.a. deltaget i møder med chefer og medarbejdere på rådhuset, været på virksomhedsbesøg, og onsdag gik turen også ind til Slotsholmen, hvor hun var til møde med erhvervsministeren.

“Det har været rigtig spændende. Jeg har fået et meget bedre indblik i, hvordan tingene foregår oppe på kommunen, og hvad en borgmester laver i sin dagligdag. Jeg fik set, hvor mange folk der arbejder sammen med borgmesteren, og hvordan sagerne går gennem mange flere mennesker end bare borgmesteren.

Mødte mennesket bag borgmesteren

Før mødet med borgmesteren var Mina lidt nervøs for at skulle møde en beslutningstager, men undervejs lærte hun noget vigtigt. 

“På forhånd var jeg spændt på, om jeg ville være velkommen her og blive hørt. Heldigvis fandt jeg ud af, at borgmesteren er et helt normalt menneske, og der har ikke været den der, jeg er vigtigere end dig oplevelse. På ingen måde. Vi hører på hinandens meninger. Det er jeg meget glad for. Derfor kommer jeg herfra med en bevidsthed om, at jeg bare skal huske mig selv på, at beslutningstagere også er mennesker - ligesom mig,” siger Mina Kücükkilic.

Ugen sammen med Mina har også været en rigtig god oplevelse for Merete Amdisen.

“Jeg har været ret imponeret over Mina’s analytiske evner, og de ting hun får øje på, idet vi går og laver i dagligdagen. Vi har brug for flere unge som Mina i politik. De har nogle andre vinkler på tingene, som vi andre kan lære af. Derfor håber jeg også, at hendes interesse for politik fortsætter, og hun også vil advokere for lokaldemokratiet,” siger Merete Amdisen.

Det vil Mina gerne. Hun er på ingen måde skræmt efter en uge som borgmester. Tværtimod.

“Jeg er blevet endnu mere interesseret, end jeg var i forvejen,” smiler Mina Kücükkilic.