Fodboldfællesskab skal skabe forandringer for udsatte borgere i Ishøj

11. april 2024

Ishøj Kommune, Ishøj IF, DBU Sjælland og OMBOLD er gået sammen for at bekæmpe ensomhed og stofmisbrug gennem fodbold og fællesskab. Nu bliver der oprettet et særligt hold i Ishøj IF, hvor alle, der kæmper med sociale udfordringer, kan spille fodbold gratis hver uge

Fodboldbanerne i Ishøj lægger hver dag græs til tåhylere, indersidespark og high fives blandt store som små. Det giver både socialt samvær og point på sundhedskontoen.

Mennesker, der kæmper med hjemløshed eller misbrug, er dog sjældent en del af fodbold-fællesskabet og går derfor glip af de gavnlige effekter af fodbolden.

Men det skal der laves om på nu.

"Idræt og motion skal være for alle i Ishøj"

I et nyt initiativ åbner Ishøj IF døren til klubhuset for alle, der kæmper med udsathed. Helt konkret vil klubben tilbyde en ugentlig gratis fodboldtræning, som har fællesskabet i fokus, og som tager højde for deltagernes fysiske, mentale og sociale udfordringer.

Initiativet sigter mod at styrke både de sociale kompetencer og den fysiske sundhed hos deltagerne og er et samarbejde mellem Ishøj Kommune, Ishøj IF, DBU Sjælland, DBU og OMBOLD.

”Idræt og motion skal være for alle i Ishøj - også vores sårbare borgere. Derfor er det afgørende, at klubber som Ishøj IF går forrest for at skabe positive fællesskaber for alle. Det er vigtigt at støtte op om, at også udsatte mennesker kan deltage i et positivt idrætsfællesskaber, for de positive fællesskaber bidrager til, at vi får bedre livskvalitet. Og det gælder også, når man er i en udsat position,” siger Anne Kirstine Svanholt, centerchef for Center for voksne og velfærd i Ishøj Kommune.

Godt samarbejde er vejen til succes

Træningen i Ishøj er en del af projektet Inklusion i fodbold Danmark, hvor målet er at få flere udsatte mennesker til at blive en del af de lokale fodboldklubber, og ifølge OMBOLD er potentialet stort i Ishøj Kommune.

”Hvis vi skal lykkes med at få mennesker, der kæmper med psykisk sårbarhed, misbrug og hjemløshed til at blive en del af den lokale fodboldklub, så kræver det, at der gøres en ekstra indsats. Den indsats leverer Ishøj Kommune og Ishøj IF i den grad, og jeg er derfor ikke i tvivl om, at vi kan skabe et fodboldfællesskab for kommunens udsatte borgere, der kan være med til at skabe positive livsforandringer i forhold til bedre fysisk sundhed og mental trivsel hos spillerne, der deltager,” udtaler Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD.

Sammen er vi stærkere

Den lokale fodboldklub, Ishøj IF, glæder sig også til, at de nye fodboldspillere træder ind over kridtstregerne:

”Vores motto i Ishøj IF er ’Sammen er vi stærkere’, og det er noget, som vi gør alt for at efterleve hver eneste dag. Derfor giver det også god mening for os at invitere kommunens udsatte borgere inden for i vores fællesskab. Vi kommer til at skabe et værdifuldt fodboldfælleskab, hvor der skal være plads til, at alle kan udvikle sig i deres eget tempo,” fortæller Kim Herskov, næstformand i Ishøj IF.

Projektet skal ud i hele landet

Bag projektet, der er støttet af Nordea-fonden, står OMBOLD, DBU og DBU Bredde.

Ambitionen er at inkludere mindst 360 udsatte mennesker om året i traditionelle fodboldforeninger i 12 forskellige klubber.

På længere sigt er målet, at konceptet skal udbredes til kommuner i hele landet, så udsatte mennesker får bedre muligheder for at blive en del af foreningsidrætten i Danmark.

Kunne du tænke dig at være med til fodboldtræning i Ishøj IF?

Det er gratis, alle er velkomne uanset niveau, og man behøver ikke at være med hver gang, men man må selvfølgelig gerne.

Hvornår?

Fredag fra kl. 11.00 til 12.30 - første træning er d. 12. april.

Hvor?

Vejledalen 17, 2635 Ishøj.

Hvem spiller med?

Træningerne er for alle, der af den ene eller anden grund ikke er med i en traditionel idrætsforening.

Hvad med udstyr?

Vi spiller IKKE i fodboldstøvler, så du skal bare møde op i almindelige kondisko og sportstøj.

Skal man være megagod til fodbold?

Nej! Du kan være med uanset, om du har spillet fodbold før eller ej. Og selvom du ikke har lyst til at spille med, kan du stadig blive en del af holdet. Der er brug for frivillige,
tilskuere, holdledere og meget mere.

Kom og få en snak med os, hvis du gerne vil bidrage til holdet.

Hvordan foregår træningen?

Tre ting er vigtige for vores træning:

1. Det skal være trygt for alle, og vi hjælper hinanden

2. Vi skal bevæge os og spille en masse bold

3. Vi skal hygge os – der vil være pauser med plads til hygge

Hvordan kan jeg være med?

Hvis du kunne tænke dig at være med eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte:

Ziya Özkan, socialfaglig medarbejder fra Ishøj Kommune: 30 34 66 89

Kim Herskov, træner fra Ishøj IF: 21 58 92 40