}

Ishøj vandt for bedste handyr

02. juni 2022

Ishøjs ungtyr Sylvester er et rigtigt pragteksemplar. Derfor vandt han førstepladsen som bedste handyr på årets dyrskue i Roskilde – både i kategorien højlandskvæg og på tværs af alle kødkvægsracer

Dyreparken i Ishøj Kommune kan noget helt særligt, når det kommer til at avle højlandskvæg. Derfor er det heller ikke første gang, at kommunens højlandskvæg kommer hjem med en førsteplads fra Roskilde Dyrskue.

I år var det ungtyren Sylvester, og han skilte sig ud fra de andre kvæg på flere områder, fortæller dyrepasser i Ishøj Kommune, Marc Saugmann.

”Dommerne gav førstepladsen til Sylvester - både i kategorien højlandskvæg og på tværs af alle kødkvægsracer, fordi han er en meget velbygget tyr på 515 kg. Han har en ekstrem stor bagdel, lang ryg og meget kødsætning helt ned til knæhaserne.”

Godt for biodiversiteten

Ishøj Kommune har gennem mere end 30 år holdt kvæg, får og geder med henblik på naturpleje. Det er nemlig meget bedre for biodiversiteten end græsslåning med maskiner.

”Den naturvenlige afgræsning tilgodeser det vilde plante- og dyreliv og øger generelt variationen i landskabet til gavn for en rigere flora og fauna. Når dyrene skiller sig af med føden, er det gødning til jorden og samtidig tiltrækkes biller og andre insekter,” fortæller Marc Saugmann.

Hvorfor vinder vi så tit med vores højlandskvæg?

”Det er fordi, vi er gode til at finde de rigtige dyr og lave den rigtige avl. Men det har også meget med held at gøre, at man får krydset to dyr, der passer sammen og laver et godt afkom som Sylvester, fortæller Marc Saugmann og tilføjer:

”Når det lykkes og vi vinder, får vi samtidig muligheden for at fortælle omverdenen, at Ishøj er mere end beton og faktisk består af 75 procent natur med en rig flora og fauna, som vores dyr går og passer. Det er en fornøjelse hver gang,” siger Marc Saugmann.

Dyrepasser Marc Saugmann og ungtyren Sylvester med førstepræmien