Trimmede græsplæner er blevet vildere i Ishøj

06. juli 2022

Længden på græs har stor betydning for biodiversiteten. Derfor prøver Center for Park, Vej og Miljø sig frem med forskellige længder græs, så insekter og dyr får bedre levevilkår

Har du også undret dig over, at græsset langs vejene i Ishøj nogen steder er længere på den ene side end den anden?

Det er helt bevidst. Center for Park, Vej og Miljø i Ishøj Kommune har nemlig fået til opgave at fremme biodiversiteten i driften af veje og arealer. Her gør forskellige længder græs en forskel, fortæller driftsleder Merete Ancher van Leeuwen.

”For insekter og dyr er en trimmet græsplæne eller grøftekant, som en ørken, hvor de ikke har meget mulighed for at søge føde, lægge æg eller finde skjul for den brændende sol. Vi ved nu, at forskellige længder græs forbedrer levevilkårene betragteligt. Sommerfuglen har fx både brug for, at græsset slås, fordi det bringer ny vækst og blomster til føde, men samtidig foretrækker visse sommerfuglearter at lægge æg i langt græs. Det er virkelig en balancegang for vores driftsfolk, og vi prøver os frem med forskellige metoder,” siger Merete Ancher van Leeuwen.

Vildere græsplæner bliver det nye normal

Ifølge formand for Klima- og Miljøudvalget, Kalbiye Yüksel, er forskellige længder græs en omvæltning, som vi skal vænne os til i den gode sags tjeneste.

”Vildere græsplæner bliver det nye normal. Vi skal vænne os til, at vi ikke længere har veltrimmede græsplæner og grøftekanter, som mange af os indtil nu har set som velplejede arealer. Det er nemlig nu, at vi skal gøre noget for at vende tilbagegangen til fremgang for insekter og andre dyr. Ellers risikerer de helt at uddø,” slår Kalbiye Yüksel fast.

Opmærksomme på trafiksikkerhed

Når græs og grøftekanter i Ishøj Kommune får lov til at vokse sig længere, så sker det selvfølgelig uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden og fremkommeligheden, forsikrer driftsleder Merete Ancher van Leeuwen.

”Oversigtforholdene på vejene skal være i orden, så borgerne kan færdes sikkert i trafikken, og stisystemerne skal være fremkommelige. Alt det er vores driftsfolk opmærksomme på.”

Flere sjældne insekter fundet i Ishøj

Ishøj Kommune er et slaraffenland for insekter, og mange af dem er nu ved at blive registreret, så kommunen kan følge med i effekten af de tiltag, som bliver gjort for at fremme biodiversiteten.

Du kan læse mere her om arbejdet med insektregistrering og de sjældne fund i Ishøj