Nummerpladeaflæsning gør det lettere for erhverv at afregne besøg på genbrugsstationen

22. december 2022

Som noget nyt indfører Ishøj Kommune og de 17 andre kommuner i Vestforbrændings opland nummerpladebetaling for erhvervsaffald på genbrugsstationerne. Private kan stadig aflevere affald gratis

Måske har du allerede bemærket, at bilens nummerplade bliver scannet, når du besøger din lokale genbrugsstation.

Hidtil har systemet udelukkende været brugt til at tælle antallet af besøgende på genbrugsstationen, men fra 1. januar 2023 bliver scanningen en del af det nye betalingssystem for aflevering af erhvervsaffald.

"Vi scanner nummerpladerne og registrerer de biler, der er ejet af virksomheder. Når måneden er omme, sender vi en regning for antallet af gange, virksomheden har besøgt genbrugsstationerne. Kunderne skal ikke gøre noget," forklarer ledelseskoordinator Henrik Dalgaard, som også oplyser, at private nummerplader automatisk bliver slettet i systemet.

Slut med tilmelding, årskort og engangsbilletter

Scanningen af nummerpladen foregår automatisk, og virksomheden skal ikke længere tilmelde sig hos Vestforbrænding, før den afleverer erhvervsaffald.

Virksomheden afregnes den efterfølgende måned for antal besøg på genbrugsstationerne. Et besøg koster fra 110 til 190 kroner alt efter biltype; personbil, kassevogn eller ladbil. Det er samme pris pr. biltype uafhængigt af hvad og hvor meget affald, der medbringes, og om der er trailer på bilen.

"Tidligere skulle virksomheder uden årskort betale via en sms-løsning, og de skulle forinden være oprettet i vores system. Med den nye løsning bliver det meget nemmere at betale. Muligheden for at købe årskort blev i sin tid indført, fordi sms-løsningen var omstændig at anvende for de virksomheder, der ofte benytter genbrugsstationerne. Med den nye brugervenlige løsning har vi vurderet, at der ikke længere er behov for at have årskort. Med betaling pr. besøg bliver der også en bedre sammenhæng mellem virksomhedens brug af genbrugsstationerne og virksomhedens betaling," siger Henrik Dalgaard.

Nye muligheder

"I de tilfælde, hvor en transportvirksomhed afleverer affald fra private borgere på genbrugsstationen, er der mulighed for at søge om fritagelse fra betaling. Ved ankomst på genbrugsstationen tilgår chaufføren via sin mobiltelefon en fritagelsesside, hvor der bliver bedt om et foto af affaldet og en begrundelse for fritagelsen," forklarer Henrik Dalgaard:

"Som udgangspunkt skal alle virksomheder betale for at aflevere affald, også selv om affaldet kommer fra arbejde udført i et privat hjem. Det er kun i de tilfælde, hvor virksomheden er en ren transportvirksomhed, og hvor affaldet stammer fra en privat husholdning, at der kan søges om fritagelse for betaling. Biler, der er indregistreret til også at måtte benyttes til private formål, har også mulighed for på samme måde at søge om fritagelse via fritagelsessiden, hvis der er tale om affald fra en privat husholdning."

I forbindelse med det nye system bliver der også mulighed for at tilgå en Kundeportal, hvor virksomhederne fx kan tilknytte et kreditkort og få et overblik over virksomhedens besøg på genbrugsstationerne.

Du kan læse mere om ordningen på vestfor.dk/genbrugsstationer/erhvervskunde