”Det virker helt absurd, at regeringen sætter Vejleåparken på listen over parallelsamfund”

01. december 2023

Boligområdet Vejleåparken er kommet på regeringens liste over parallelsamfund, som netop er blevet offentliggjort. ”Et stigmatiserende stempel og små marginaler gør udfaldet for Vejleåparken,” lyder det fra Ishøjs borgmester, Merete Amdisen

”Generelt bryder jeg mig ikke om, at et boligområde får et stempel som parallelsamfund – det er stigmatiserende og kontraproduktivt for boligafdelinger og kommuner konstant at blive målt og vejet – særligt når der ensidigt fokuseres på de negative sider og ikke gives kredit for de positive resultater. Faktum er er jo, at det går fremad på de vigtigste parametre i Vejleåparken. Flere kommer i arbejde og indtægts- og uddannelsesniveauet stiger.”

Sådan lyder reaktionen fra borgmester Merete Amdisen, efter at regeringen netop har offentliggjort sin liste over parallelsamfund i Danmark.

Listen udkommer hvert år og opremser de boligområder, som bliver ramt af en række kriterier, som regeringen har opstillet.

Kriterierne handler blandt andet om andelen af indvandrere- og efterkommere fra ikke-vestlige lande, antal dømte og arbejdsløse, samt uddannelses- og indkomstniveau.

”Det virker helt absurd”

I år er Vejleåparken røget med på listen. Boligområdet bliver nemlig ramt på tre af regeringens kriterier, som er andelen af beboere med ikke-vestlige baggrund, antal dømte for overtrædelse af straffeloven og uddannelsesniveau.

”Vi taler virkelig om de små marginaler her. Siden sidste år har regeringen sat grænsen for antallet af dømte i et boligområde ned fra 2,18 til 2,05 procent. Vejleåparken er steget til 2,10, fordi antallet af dømte i boligområdet er steget med nogle få. Hvilket betyder, at hvis grænsen ikke var blevet sat ned, var Vejleåparken ikke kommet på listen. Så det er altså 0,05 procentpoint, der gør, at Vejleåparken nu er på listen," forklarer Merete Amdisen og tilføjer:

”Jeg synes, at det virker helt absurd at nogle få personer, der flytter til eller fra et boligområde, kan afgøre, om et boligområde bliver stemplet som et parallelsamfund.”

Udviklingen er positiv på mange områder

Ishøj Kommunes tal viser, at selvom Vejleåparken nu er kommet på listen, er udviklingen i området faktisk positiv på mange fronter, fortæller Merete Amdisen.

”Vejleåparken har fået færre beboere, som går ledige, den gennemsnitlige indtægt stiger og det samme gør uddannelsesniveauet. Derfor går det den rigtige vej, og Ishøj Kommune og boligforeningerne i Vejleåparken fortsætter det gode samarbejde omkring den positive udvikling i området.”