Mødre mødes på tværs af sprog og kultur

24. november 2023

DRC Integration og Ishøj Kommune er begyndt at afholde mødregrupper kaldet Ny mor i Danmark for flygtninge og kvinder med minoritetsetnisk baggrund

 I samarbejde med Ishøj Kommune afholder Dansk Flygtningehjælp en gang om ugen en lidt anden og ny form for mødregruppe i Brohuset.

Fælles for deltagerne er, at de af forskellige årsager ikke benytter sig af de eksisterende tilbud. Det kan være på grund sprogbarrierer eller usikkerhed, eller at mødrene ikke føler, at de passer ind en traditionel mødregruppe.

I Ny mor i Danmark er det i stedet muligt for mødrene at træde ind i et trygt rum, hvor de kan mødes på tværs af sprog og kultur.

Fra usikkerhed til fællesskab

Når man træder ind i lokalet, ligner det enhver anden mødregruppe. Der bliver leget, sunget, byttet tøj og vigtigst af alt opbygget et socialt netværk, hvor man kan dele bekymringer og spørgsmål. Det er et frirum væk fra det, der ofte kan føles som en isoleret barselsperiode. Det er også muligt for at få en tolk, for at mindske sprogbarrieren og derved også usikkerheden.

Kazi Humaira Norain er en af de kvinder, der har været med i mødregruppen siden begyndelsen.

”Jeg hørte om gruppen gennem sundhedsplejersken, som sagde, at det ville være rigtig godt for mig. På det tidspunkt var min baby to måneder gammel, og jeg gik deprimeret rundt derhjemme. Efter fødslen er det hårdt for moderen, det var hårdt for mig, der er meget man er forvirret over, og man har brug for at tale med andre i samme situation. Jeg er virkelig glad for at komme i mødregruppen hver uge.”

Der er brug for frivillige

Leder af sundhedsplejen Winnie Damgaard-Iversen fortæller. ”Da denne mødregruppe er forankret i sundhedsplejen i Ishøj Kommune, vil vi gerne understøtte mødrene i at blive en del af en aktiv samfundsdeltagelse. Vi bidrager med besøg af sundhedsplejen i mødregruppen, og DRC sørger for at mødregruppen får besøg af blandt andre dagtilbud, Babyrytmik og tandplejen, så det at mødes en gang om ugen også bliver brobyggende til andre tilbud, der bliver til stor gavn for baby og forældre.” 

Dina Roya Moghtadernejad Sørensen er projektkonsulent i Dansk Flygtningehjælp, som har fem Ny mor i Danmark mødregrupper rundt omkring i landet. Hun fortæller, at udover de nye mødres deltagelse er de frivillige, der melder sig til at hjælpe til med mødregrupperne, en vigtig ingrediens i succesen. ”Grunden til, at de frivillige er så vigtige, er, at det giver en særlig unik energi, at der er mennesker i lokalsamfundet, der har lyst til at give indsigten i den by, de bor i. Det er godt medborgerskab og en uundværlig del af fællesskabet.”

Mødregruppen mødes hver torsdag fra kl. 9.45 til senest kl. 13.00 i Brohuset Vejlebrovej 45, 2635 Ishøj.

Hvis du er interesseret i at høre mere om at være frivillig i et dedikeret team i Ishøj, kan du kontakte projektkonsulent Dina Roya Moghtadernejad Sørensen på dina.roya@drc.ngo eller på mobil: 26 46 21 33