En årlig tradition med stor betydning

25. januar 2024

I Ishøj har skoleskakken udviklet sig til en årlig begivenhed, eleverne går og glæder sig til

Turnering inkluderede i år 32 udvalgte skaktalenter fra Vibeholmskolen, Ishøj skole, Strandgårdskolen, Vejlebroskolen og Gildbroskolen. Sidstnævnte agerede vært for turneringen, og sjældent har der været så stille så længe, mens eleverne sad foroverbøjet over skakbrættet og deres strategiske evner blev bragt i spil.

Det var, lang tid inden start, tydeligt, at det ikke kun var vinderne, der kom til at tage noget med hjem fra skakturneringen. For enkelte elever betød begivenheden så meget, at de mødte op på skolen halvanden time før, fordi de var bange for at komme for sent, og fordi begejstringen var svær at holde på. Hvornår har nogen sidst kunne sige eller skrive det om en skoledag? Nej, vel!   

Safine, som var sidste års vinder fra Vibeholmskolen, udtalte meget tydeligt essensen af, hvad skakdagen betyder for mange af eleverne.

"Jeg har glædet mig til i dag. Jeg ville så gerne vise, at jeg var god til noget. Jeg kom ikke videre til finalen i år, men det gør ikke noget, det er bare så god en dag."

Positive oplevelser for alle

Skoleskak opstod som et initiativ i matematikvejledernetværket og har vist sig som et effektivt redskab til at træne elevernes problemløsningsfærdigheder. Det fantastiske læringsmiljø, skak skaber, er kendetegnet ved ro, koncentration og fordybelse. Eleverne trænes ikke kun i skakstrategier, men også i at forholde sig til komplekse problemer og tænke strategisk.

René Aistrup, som er skoleleder på Gildbroskolen, som hvert år afholder skoleskakturneringen, ser mange fordele i den årlige begivenhed.

”Jeg er utrolig glad for, at vores elever får mulighed for at deltage i skoleskak. Skak giver nogle positive oplevelser, både for de elever, for hvem fordybelse og koncentration falder naturligt, og for de elever, som kan have vanskeligt ved at opretholde fokus i længere tid. Vi har oplevet elever, som i det daglige kan opleve udfordringer i klassen og den almene undervisning, men samtidigt have nogle positive oplevelser i forbindelse med deltagelse i skakturneringen. Vi glæder os allerede til næste år, hvor vi igen vil byde Ishøjs skoler velkommen til den årlige skakturnering."

Årets skakvinder

Det var en virkelig tæt finalekamp mellem Denis Daugaard og William Borregaard, der begge var fra Vejlebroskolen, hvor William Borregaard til sidst løb med sejren som årets skakvinder.

”Det betyder virkelig meget for mig. Det føles så godt at have vundet. Jeg er så glad og stolt. Jeg har tænkte på det i flere dage op til i dag. Mit hjerte har hamret helt vildt, især fra da jeg kom i semifinalen. Nu skal jeg hjem og slappe af, jeg er brugt i hovedet.” Sagde en meget stolt William Borregaard.