Ishøj skal være knudepunkt for krydstogt-turismen

01. april 2023

APRILSNAR: En gammel plan om at udvide Ishøj Havn er blevet genoplivet hos borgmester Merete Amdisen efter en henvendelse fra flere rederier, som efterspørger en ny havn til krydstogtskibe

”Vi er meget interesseret i tilbuddet og er allerede gået i gang med forhandlingerne.”

Sådan fortæller Ishøj-borgmester Merete Amdisen, efter at Ishøj Kommune er blevet kontaktet af fire rederier, som ønsker at anlægge en ny havn til deres krydstogtsskibe i københavnsområdet.

Rederiernes jagt efter ny havn skyldes, at Københavns Kommune i de senere år har udvidet Nordhavn-bydelen så meget, at krydstogtskibene ikke længere kan få kajplads i de gamle terminaler.

Drømmen er ikke ny

Derfor har rederierne – med Royal Caribbean Cruise Line og Celebrity Cruises i spidsen - nu henvendt sig til Ishøj Kommune med et tilbud om at medfinansiere en ny havneø til krydstogtskibe i Ishøj Havn. Ifølge de foreløbige planer skal Ishøj Havn på sigt kunne rumme fem store krydstogtskibe på samme tid.

”Drømmen om en havneudvidelse er ikke ny for Ishøj. Vi var i gang i 2013, men måtte lægge planerne på hylden på grund af en stram økonomi. Nu har vi taget tegningerne frem igen og samarbejder med rederierne om, hvordan vi kan justere i plantegningerne, så krydstogtskibene kan ligge til kaj,” siger Merete Amdisen.

Ishøj kan levere strøm

Rederierne har kastet deres kærlighed over Ishøj, fordi kommunen som en af få kommuner i Storkøbenhavn er villig til at levere landstrøm til krydstogtskibene, når de ligger for anker.

Det betyder, at kommunen skal bygge et nyt landstrømanlæg på den nye havneø, hvorfra der kan trækkes et strømkabel fra det offentlige elnet. Derfor har Ishøj Kommune allerede taget kontakt til Energinet, som i forvejen arbejder på at tilslutte Ishøj til Energiø Bornholm med en ny transformerstation i Solhøj.

”Hvis de nu alligevel skal grave kommunen op, så kunne et plaster på såret være, at de stod for tilslutningen til havneøen,” lyder det opfordrende fra Merete Amdisen.

Jorden bliver sendt til Hvidovre

Anlæggelsen af en ny havn til krydstogtskibe vil kræve en stor uddybning af sejlrenden i og uden for Ishøj Havn på omtrent 30 meter for at gøre plads til krydstogtskibene.

Overskudsjorden fra udgravningen vil Merete Amdisen donere til Hvidovre Kommune, som planlægger at bygge ni kunstige erhvervsøer – kaldet Holmene - i forlængelse af Avedøre Holme.

”Vi har sammen med Hvidovre Kommune en fælles interesse i at forvandle Vestegnen og Køge Bugt til et nyt, pulserende Dubai. Med vores krydstogthavn og Holmene i Hvidovre kommer vi til at tiltrække masser af iværksættere, som vil skabe en ny oplevelsesøkonomi for de mange turister,” siger Merete Amdisen.

Helt til tops i Danmarks turismeliga

Borgmester Merete Amdisen krydser fingre for, at forhandlingerne med rederierne ender positivt. Med en ny havneø til krydstogtskibe vil Ishøj nemlig ryge helt til tops i Danmarks bedste turismeliga og tiltrække titusindvis af udenlandske turister hver uge.

”Der kan være flere tusinde rejsende på et krydstogtskib – det har jeg selv set med mine egne øjne på Oslo-færgen. Men det betyder altså, at Ishøj om nogle få år vil få besøg af titusinder af turister fra hele verden – hver eneste uge! Når vi får både letbane og krydstogtskibe kan vi virkelig komme i gang med at gøre vores lille kommune til en turistmagnet,” siger Merete Amdisen.

Borgmesteren kan også løfte sløret for, at den nye havn vil få et område med caféer og spisesteder, en forlystelsespark og en el-drevet transitbus, der vil transportere turisterne videre fra havnen, når de skal ud på oplevelse i Ishøj.