Dyrepasserne – og kvæget - sætter Ishøj på landkortet

04. september 2024

De to dyrepassere i Ishøj Dyrepark tager sig af nogle af Danmarks mest prisvindende skotske højlandskvæg og bruger dyrene til at skabe en mere vild natur og større biodiversitet i Ishøj

”Det er jo helt vildt!”

Ordene ryger spontant ud af munden på den mandlige dommer, da han efter at have trasket rundt om den langhårede kvie, stiller sig bag dyret og begynder at mærke dets baglår.

Det er en solbeskinnet maj-dag, og vi befinder os på en græsmark i Roskilde, hvor det tilbagevendende, årlige dyrskue er ved at udfolde sig.

Blandt de mange dyr, som denne weekend skal vurderes af dommerne, er også otte skotske højlandskvæg fra Ishøj Dyrepark.

Og akkurat som i de foregående år, hvor kvæget fra Ishøj har vundet en masse priser, bliver også årets dyrskue en ren sejrsparade for Ishøj Dyrepark.

Da weekenden er omme, har højlandskvæget fra Vestegnen, vundet seks priser – blandt andet prisen som bedste ko, bedste besætning på tværs af alle kvægracer og publikumsfavoritten.

”Vi elsker at nørde med avl”

At det skotske højlandskvæg klarer sig så godt ved Roskilde Dyrskue, er ikke tilfældigt, for den imponerende kvægbesætning i Ishøj er resultatet af årtiers målrettet avlsarbejde.

Bag succesen står kommunens to dyrepassere, Marc Saugmann og Lisette Hallengreen.

”Vi elsker at nørde med avl og bruger meget tid og energi på at skabe en kvægbesætning, som både er sund, stærk og flot,” fortæller Lisette.

Deres indsats bliver vurderet hver sommer, hvor de to dyrepassere mødes med kvæg-entusiaster fra hele Danmark ved Roskilde Dyrskue.

”Det er dejligt at mødes med at andre ligesindede og udveksle erfaringer. Generelt får vi rigtig god feedback på vores arbejde, og vi er med helt fremme, når det handler om avl af skotsk højlandskvæg,” fortæller Marc.
Højlandskvæg er perfekt til naturpleje

(Artiklen fortsætter efter galleriet.)

 

Galleri: Se billeder fra Roskilde Dyreskue

Kvæget har boet i Ishøj siden starten

Skotske højlandskvæg har haft hjemme i Ishøj, nærmest siden kommunen blev grundlagt sidst i 1970’erne.

I dag har kommunen 113 køer, kalve og tyre, der er sat ud forskellige steder i Ishøj. Nogle bor i Dyreparken, hvor kommunens borgere kan besøge dem, mens andre er sat ud til græsning på engene ved bl.a. Strandparken.

”Mange andre kommuner bruger maskiner til naturpleje, men maskinerne slår nærmest alt liv ihjel på en mark, når de slår græs. Derfor har vi valgt at gå mere naturligt til værks og lade vores kvæg holde græsset nede. Til det formål er skotsk højlandskvæg helt fantastisk, for det er både et hårdført, nøjsomt og flot dyr, som egner sig perfekt til naturpleje,” siger Marc.

Højlandskvæg spiller en stor rolle

Kvæget er mere skånsomt mod naturen end maskiner – og det betyder, at naturområderne vokser mere varieret og bliver hjemsted for flere planter og dyr.

”Vi har i øjeblikket meget fokus på biodiversitet og mere vild natur i Ishøj, og i den sammenhæng spiller vores højlandskvæg absolut en stor og værdifuld rolle,” siger Lisette.

Ishøj er en af de få kommuner i Danmark, som bruger skotsk højlandskvæg til naturpleje, og de to dyrepasseres arbejde er efterhånden også begyndt at blive bemærket i andre kommuner.

”Vi får henvendelser fra andre kommuner, som gerne vil vide, hvordan vi bruger højlandskvæg i naturpleje, og vi deler naturligvis også gerne ud af vores erfaringer. Men det er vigtigt at understrege, at vores fine besætning er resultatet af mange års målrettet arbejde,” siger Marc.

Dyreparken er åben for alle

Dyrepasserne har deres daglige gang i Ishøj Dyrepark, som er placeret ved Tranegilde. Her tager Marc og Lisette sig - udover det skotske højlandskvæg - også af kommunens andre dyr, bl.a. marskfår, dværggeder og landracegeder. Og de to dyrepassere fortæller også gerne besøgende om de mange dyr.

Desuden har Dyreparken et frugtbart samarbejde med Ishøj Naturcenter, hvor dyrepasserne lærer både børn og voksne om blandt andet, hvor den mad, som vi spiser, kan komme fra, og hvordan dyrene er med til at pleje naturen i kommunen.

Det er gratis at besøge Ishøj Dyrepark, som du kan finde på Brentevej 28-30, 2635 Ishøj. Læs mere Ishøj Dyrepark på ishoj.dk/dyrepark.

Ishøj Nyt

Læs det seneste nummer af Ishøj Nyt

Denne artikel er én af mange i det seneste nummer af Ishøj Nyt. Magasinet bliver skrevet, layoutet og udgivet af Ishøj Kommune og husstandsomdelt til alle borgere.

I det seneste nummer sætter vi fokus på Ishøj Kommune som arbejdsplads. Du kan møde nogle af vores mange medarbejdere og læse mere om deres arbejde.

Du kan finde Ishøj Nyt nr. 2/2024 online ved at trykke på knappen forneden.