Et nyt teater er på vej

09. september 2024

Ishøj Teater er et eventyr, der stadig efter over 50 år er ved at blive fortalt, og lige nu er historien denne

Der var engang en mand og en dame med efternavnet Lyngbirk. I 1972 besluttede de at åbne et teater bygget til børn i børnestørrelse. Resten er historie, og hvilken fantastisk historie det er.  

Sidste efterår blev den gamle bygning i Tranegilde landsby tømt for skatte og efterfølgende revet ned. Men det var ikke nogen sorgens dag, tværtimod, for et nyt kapitel begyndte.  

En ny teaterbygning er ved at se dagens lys, og selv om det ser ud til at gå langsomt, hvis man kører forbi, så sker der meget mere, end man skulle tro. 

”Det går virkelig godt. Når man har med præfabrikeret tag- og facadeelementer at gøre, så sker meget af forarbejdet samtidig med, at man bygger på selve byggepladsen. Nu er de store betonelementer og stålbjælker/søjler kommet op, men samtidigt har vi arbejdet under to indskudte dæk, hvor vi har haft mulighed for at færdiggøre store dele af det indvendige arbejde, imens vi venter på at få lukket resten af bygningen af med tag- og facadeelementer, som næsten er færdige monteret. Så man bliver snydt lidt, hvis man står og ser på byggepladsen, for meget foregår indenunder og på produktionsniveau hos de forskellige entreprenører,” fortalte Mads Olson Petersen, som er projektleder i Julius Nielsen og Søn forleden, da der var rejsegilde.

Der bliver stadig spillet teater i Ishøj

Byggeriet af det nye Ishøj Teater går nu ind i sin sidste fase. Det er her facadeelementer, tagkasetter og dørpartier skal lægges og sættes på plads. Når det er gjort, betyder det, at bygningen er lukket af, så der kan sættes varme på, nu her hvor de kolde måneder er på vej. Så skal der lægges gulv og males, og omkring maj 2025 rykker håndværkerne ud og kunstnerne ind. 

Den nye bygning har bedre plads til publikum og giver også kunstnerne bedre vilkår, men det bliver helt sikkert stadig teater til børn i børnestørrelse.

Mens byggeriet stadig står på, spilles der stadig teater bare andre steder i Ishøj.

”Vi spiller på alternative spillesteder indtil vores nye teater står klar. Vi har to forestillinger lige nu. 1-2-Træ og Tommelise, som vi spiller på Ishøj Kulturskole. I december skal vi spille juleforestilling på Kulturium Musikteater. Det glæder vi os til, men vi glæder os også til at flytte ind i vores nye hjem,” siger Christine Albrechtslund, som er teaterleder på Ishøj Teater.

Der forventes lige nu en åbning af Ishøj Teater i forbindelse med deres efterårssæson til september 2025.

Faktaboks:

Ishøj Kommune har et mangeårigt samarbejde med Ishøj Teater om drift og udvikling. Siden 1986 har Ishøj Teater været et godkendt egnsteater fra Statens Kunststyrelse, kun afbrudt af en mindre periode fra 2011-13.

Den indgåede egnsteateraftale mellem Ishøj Teater og Ishøj Kommune har, foruden det primære forestillingsfokus med både stationære forestillinger og turnéforestillinger, også fokus på nye samarbejder, bredere målgrupper og mere markedsføring. Derudover vil Ishøj Teater også etablere Klub Tranen, som er et børnefællesskab, der giver adgang til særlige oplevelser og medlemsfordele på Ishøj Teater.

I indeværende aftaleperiode 2021-2024 yder i alt 40 kommuner tilskud til 27 egnsteatre rundt omkring i Danmark. Næste aftaleperiode for egnsteatrene løber fra den 1. januar 2025 til den 31. december 2028.

Den nye teaterbygning til 68,7 millioner kroner er gjort mulig, fordi A.P. Møller Fonden har bevilget 47,7 millioner til Ishøj Teater, mens den kommunale udgift for Ishøj Kommune, som ejer bygningen, udgør 21 millioner.