Småjobs til unge har været en stor succes
20. august 2024
Siden april 2023 har Ishøj Kommune tilbudt småjobs til unge borgere – og det har vist sig at være en stor succes
Formålet med småjobs er at hjælpe unge fra Ishøj på mellem 18 og 29 år med at komme ud af ydelsessystemet og komme tættere på uddannelse eller job.
Hidtil er 19 unge startet i et småjob, hvoraf 13 har afsluttet deres småjob. Af dem er kun én er vendt tilbage til jobcentret, mens resten er begyndt eller planlægger at begynde uddannelse eller job.
”Jeg synes, at vi som kommune skal gå forrest og tage et ansvar for at hjælpe unge med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Et småjob – og den erfaring, som en ansættelse bringer med sig – kan bidrage til, at de unge får en positiv oplevelse af at være en del af et arbejdsfællesskab. Derudover kan erfaringen gøre det lettere for de unge at få en ansættelse eller komme i uddannelse,” siger Rasmus Boné, formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Ishøj Kommune.
”Det handler om at finde ud af, hvad de unge vil”
De unge bliver ansat ordinært på arbejdspladser i kommunen, og deres arbejdstimer og løn bliver fastsat ud fra deres ydelse, så de unge med småjobs kommer ud af ydelsessystemet. Selve arbejdet bliver planlagt af arbejdspladsen og kan være bl.a. oprydning, administrative opgaver eller lettere plejeopgaver.
Et af de steder, som tilbyder de unge småjobs, er daginstitutionen Trækronerne, hvor lederen Helle Jensen indtil videre har haft de fem unge ansat i småjobs.
”Jeg synes, at vi som arbejdsplads har en social forpligtigelse til at løfte de unge. Jeg oplever, at de unge, som kommer hos os, ofte er ’krøllede’ – det vil sige, at de har haft det vært i skolen og haft modstand i livet. De har oplevet mange barrierer og har brug for en hjælpende hånd i ryggen,” siger Helle Jensen.
De unge har brug for en vejleder
Når de unge kommer hos Helle, taler hun med dem om, hvad de drømmer om på sigt. Hun kigger på deres skolegang og erhvervserfaring og lægger en plan for, hvordan hun kan booste de unge og hjælpe dem videre – fx ved at hjælpe med ansøgninger, huske på ansøgningsfrister eller blot ringe og vække de unge om morgenen.
Formålet med indsatsen er at få de unge til at føle, at de passer ind, at de har noget at bidrage med, og at de sagtens kan gå efter deres drømme, selvom de fx er ordblinde.
”Min erfaring er, at de unge har brug for en vejleder, som kan finde ud af, hvad de unge vil, hvad deres ressourcer er, og hvordan vi kan løfte dem. Det kræver et stort arbejde af alle i vores institution, som vi desværre ikke altid kan påtage os, men når vi har ressourcerne, tager vi meget gerne et socialt ansvar for vores unge borgere,” siger Helle Jensen.
Ud af de fem unge, som har været i Trækronerne, er de fire kommet videre med deres liv – nogle er startet i uddannelse, mens andre fortsat arbejder i Trækronerne som vikarer.
Småjobs har gjort en afgørende forskel
For 26-årige Sebastian Bonde har hans småjob gjort en afgørende forskel, siden han i april 2024 blev ansat 15 timer om ugen hos den kommunale ungeindsats, Ishøj Uddannelse og Job.
Inden da havde Sebastian været soldat og arbejdet på et lager, men en periode med misbrug sendte ham ud i en situation, hvor han ikke vidste, hvad han ville med sit liv. Under sin behandling fik Sebastian kontakt med en mentor fra kommunen, som hjalp ham med at komme i småjob.
”Jeg har hørt mange historier om folk, der bliver kastet rundt i systemet og ikke kan få hjælp, men jeg synes, at jeg har fået den helt rigtige hjælp. Og jeg kunne ikke have ønsket mig andet,” siger Sebastian.
”Jeg har fået nyt syn på mig selv”
Mens han i starten udførte praktiske opgaver – fx oprydning – har Sebastian med tiden fået større ansvar og udfører nu også administrative opgaver som bl.a. at lave kontakter og redigere hjemmesider. Og det har været en øjenåbner.
”Det har hjulpet mig rigtig meget. Jeg har fået nyt syn på mig selv, og hvad jeg kan. Tidligere troede jeg, at jeg kun kunne arbejde med hænderne, men her er et lys gået op for mig, føler jeg,” siger Sebastian, som nu har besluttet, at han vil uddanne sig til socialrådgiver.
Det betyder, at han i første omgang skal tage enkeltfag på HF, så han kan komme ind på socialrådgiveruddannelsen. I sidste ende er drømmen at hjælpe andre unge.
Selvom de kommunale småjobs har hjulpet Sebastian ud af jobcentret og godt på vej til en uddannelse, ligger værdien af forløbet også et andet sted:
”Det fedeste i det her forløb har været at få min selvstændighed igen – at få magt over mit liv. Det kan være meget magtesløst at være i et misbrug, og derfor er det fantastisk at blive mødt med åbne arme og ubetinget hjælpsomhed.”
Læs det seneste nummer af Ishøj Nyt
Denne artikel er én af mange i det seneste nummer af Ishøj Nyt. Magasinet bliver skrevet, layoutet og udgivet af Ishøj Kommune og husstandsomdelt til alle borgere.
I det seneste nummer sætter vi fokus på Ishøj Kommune som arbejdsplads. Du kan møde nogle af vores mange medarbejdere og læse mere om deres arbejde.
Du kan finde Ishøj Nyt nr. 2/2024 online ved at trykke på knappen forneden.