Stor undersøgelse: Sådan har medarbejderne det i Ishøj Kommune

28. november 2024

Ishøj Kommune har netop gennemført en stor undersøgelse af trivslen blandt næsten 1.700 af de ansatte på kommunens arbejdspladser

Medarbejderne i Ishøj Kommune er glade for deres arbejde.

Sådan lyder konklusionen, efter at Ishøj Kommune netop har gennemført en stor trivselsundersøgelse blandt næsten 1.700 af kommunens ansatte.

Undersøgelsen er foregået i samarbejde med en ekstern virksomhed og viser, at medarbejderne generelt trives godt på kommunens mange arbejdspladser.

På en skala fra 1 til 7, hvor 7 er højest, lander det samlede gennemsnit af medarbejdernes vurderinger af deres trivsel på 5,8 – hvilket placerer Ishøj Kommune i top blandt de arbejdspladser, som får foretaget lignende trivselsmålinger.

Medarbejderne kan lide deres arbejde

Undersøgelsen viser også, at de fleste medarbejdere betragter Ishøj Kommune som en arbejdsplads, hvor de har lyst til at arbejde i fremtiden.

Fx har de fleste medarbejdere sat deres kryds ved 6 eller 7 – de to højeste svarmuligheder - på spørgsmålet om, hvor vidt de ønsker at være ansat i Ishøj Kommune om et år.

”Det glæder mig utroligt meget, at vores medarbejdere ser ud til at trives og har lyst til at være i vores kommune i mange år. Vi har i de senere år iværksat flere projekter for at gøre Ishøj Kommune til en attraktiv arbejdsplads for både nye og gamle medarbejdere, og jeg er glad for at se, at vores arbejde tilsyneladende bærer frugt,” siger kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen.

Samarbejde, hjælp og støtte

Nogle af de områder, som kommunen især scorer højt på, er de spørgsmål, som handler om samarbejde og engagement.

Undersøgelsen viser, at de fleste medarbejdere har et godt samarbejde med deres kollegaer og føler, at deres arbejde gør en positiv forskel for borgerne i Ishøj.

”Det er virkelig godt at se, at vi har et højt resultat her,” siger HR-chef Merete Pagter.

”For hvis man føler, at éns arbejde er meningsfuldt, er det naturligvis med til, at man yder sit bedste - og at den samlede trivsel bliver bedre.”

”Vi ser med alvor på krænkende adfærd”

Undersøgelsen afdækker også, om der er medarbejdere, som inden for det seneste år har været udsat for vold (ca. 10 procent), trusler (ca. 12 procent), mobning (ca. 12 procent) eller seksuel chikane (ca. 4 procent).

I de fleste tilfælde står borgere bag vold, trusler og seksuel chikane, mens mobning hovedsageligt opleves medarbejderne imellem.

Tallene viser dog også, at de medarbejdere, som oplever krænkelser, i de fleste tilfælde får hjælp, så hændelserne ikke gentager sig. Desuden svarer ca. 83 % af medarbejderne, at de føler, at deres arbejdsplads gør, hvad den kan, for at forhindre krænkelser.

”Vi ser med alvor på krænkende adfærd. Vi skal have en dialog med de borgernære områder, hvor vi kan se, at det fylder mest, og finde ud af, hvilke initiativer vi kan tage for at mindske krænkende adfærd. Vi kan nok aldrig helt undgå det – men det er vigtigt, at medarbejderne har redskaberne til at håndterer den slags situationer,” siger HR-chef Merete Pagter.

Nu, hvor undersøgelsen er afsluttet, skal kommunens ledelse og medarbejdere drøfte resultaterne og se nærmere på, hvilke områder de skal fokusere på i de kommende år for at øge trivslen.

Derudover skal alle kommunale arbejdspladser også se på deres egne resultater og lave en handlingsplan med initiativer, som kan styrke netop deres arbejdsplads.

  • Hver tredje år foretager Ishøj Kommune en stor undersøgelse, hvor alle kommunens ansatte kan svare på en lang række spørgsmål om trivsel, psykisk arbejdsmiljø og ledelse
  • Undersøgelsen foregår ved hjælp af et stort spørgeskema, som medarbejderne besvarer anonymt
  • Resultaterne bliver samlet i rapporter, som kommunen bruger til at analysere og sætte fokus på områder, som de kommunale arbejdspladser skal arbejde med – fx feedback eller samarbejde
  • Det overordnede formål med undersøgelsen er at gøre Ishøj Kommune til en bedre arbejdsplads for os alle