Vi søger ti grønne familier til nyt projekt

16. september 2024

Nu kan du få hjælp fra eksperter til at omstille din families energi-vaner og spare op til 20 procent på jeres faste udgifter

Vil du og din familie spare penge og samtidig gøre noget godt for naturen, miljøet og klimaet i Ishøj?

Så har du og din familie nu mulighed for at deltage i projektet ”Grønne familier i Ishøj”. Her kan du få hjælp fra en række eksperter til at finde ud af, hvordan din familie kan reducere sine udgifter til mad, energi og transport ved at ændre hverdagens vaner og rutiner.

Rådgivningen fra eksperterne vil bestå af almindelige spareråd, men vil blive skræddersyet til din familie. I vil også få indsigt i, hvordan I kan ændre jeres vaner og rutiner på en let måde.

Vi søger kun ti ”grønne familier,” så det er en god idé at tilmelde sig hurtigt - senest inden udgangen af september 2024.

Projektet begynder i november 2024 og slutter med udgangen af april 2025.

Du kan tilmelde dig ved at sende en mail med dine kontaktoplysninger til klimakoordinator Karsten Hansen på karha@ishoj.dk.

Hvad kan deltagerne få hjælp til?

Formålet med projektet er at finde smarte måder, hvorpå familier i Ishøj kan spare penge ved at ændre hverdagens energi-vaner og -rutiner. De nye klimavenlige vaner skal også øge din families livskvalitet og sundhed - i form af bedre trivsel og velbefindende.

Som deltager i ”Grønne familier i Ishøj” får du:

  • Hjælp til at ændre dyre og måske overflødige energi-vaner på en let måde
  • Konkrete bud på, hvordan din familie kan spare penge på udgifter til energi, transport og mad, men vi  samtidigt øger jeres trivsel og sundhed
  • Mulighed for at deltage i workshops og få individuel rådgivning af energi- og adfærdsspecialister

Hvad handler projektet om?

Projektet ”Grønne familier i Ishøj” skal undersøge, hvor meget en familie kan spare ved at ændre hverdagens vaner og rutiner.

De bedste råd og erfaringer fra projektet vil blive videreformidlet til andre familier i Ishøj, for at så mange som muligt kan få gavn af projektets resultater og de ”grønne” familiers erfaringer.

Den gennemgående rådgiver i de seks måneder, som projektet varer, fra november 2024 til april 2025, vil være rådgiver Sidsel Bruun fra Smart Innovation Norway (SIN), som arbejder med grøn omstilling.

Sidsel Bruun og SIN har erfaringer fra lignende projekter i de nordiske lande, hvor de tilbyder rådgivning i borgerrettede udviklingsprojekter. SIN står også for evalueringen af udviklingsprojektet.

FAKTA: Læs mere om ”Grønne familier i Ishøj”

I projektet kan din familie få hjælp og rådgivning om:

  1. Energi-, vand- og varmeforbrug
  2. Transportvaner
  3. Fødevareforbrug

Din familie kan selv vælge et eller flere af emnerne, som vores eksperter kan hjælpe jer med.

Herunder kan du læse mere om de tre områder:

På Energistyrelsens hjemmeside - sparenergi.dk – kan du finde mange gode råd til at spare på energi, vand og varme i dit hjem. Men det kan være svært at omsætte råd til handling.

Derfor bliver din familie inviteret til en fælles workshop på Ishøj Rådhus (1,5 time), hvor vi vil se på, hvordan netop din familie kan spare penge ved at ændre energi-, vand- og varmevaner.

Efter en måned vil din familie få en times personlig rådgivning, hvor vi ser på, hvordan det går med at fastholde de nye vaner.

Når projektet er slut, vil vi have en afsluttende workshop og et individuelt interview for at indsamle jeres erfaringer.

I hver familie får en voksen mulighed for at låne en elcykel i tre måneder. Elcyklen kan bruges til at pendle til arbejde (0-15 km) og til lokale ærinder og fritidsaktiviteter.

Sammen med en rådgiver inviteres familierne til en workshop (1,5 time) på Ishøj Rådhus, hvor vi ser nærmere på familiens (også børnenes) transportvaner.

Fokus vil være på, hvordan du ændrer vaner, og hvordan din familie kan bruge mere aktive transportmidler, som passer ind i jeres hverdag.

Cirka en uge efter workshoppen får hver familie en personlig samtale med rådgiveren, hvor fokus er på at finde de bedste transportløsninger til jeres familie.

Handler om at omstille til sundere og mere plantebaserede måltider inden for familiens nuværende madbudget.

Meyers Madhus inviterer i starten alle familierne til to timers praktisk kursus i ’grøn mad’. En uge senere tager Meyers kontakt til hver familie med henblik på at give skræddersyet rådgivning til familierne.

Efter en måned inviteres familierne til ny fælles inspirationsworkshop (1,5 time), med henblik på at finde flere konkrete madløsninger til familierne, ligesom fokus vil være på hvordan man fastholder nye madvaner, også i et børneperspektiv.