Vejleåparken på regeringens parallelsamfundsliste

Her kan du læse mere om, hvad det betyder for boligområdet Vejleåparken at være på regeringens parallelsamfundsliste

Hvert år den 1. december offentliggør regeringen en parallelsamfundsliste. Tidligere blev listen kaldt ghettolisten.

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Vejleåparken er pr. 1. december 2023 kommet på listen, fordi boligområdet er ramt på tre af regeringens kriterier, som er andelen af beboere med ikke-vestlige baggrund, antal dømte for overtrædelse af straffeloven og for lavt et uddannelsesniveau.

Som kommune og boligforeninger har vi en tro på, at flere beboere i Vejleåparken har en uddannelse fra deres hjemland, som endnu ikke er blevet oversat eller godkendt i Danmark.

Ishøj Kommune og boligforeningerne er gået i gang med at oplyse beboerne om muligheden for at få oversat og godkendt uddannelsesbeviser i Danmark.

Ved at få vurderet dit uddannelsesbevis, kan du gøre noget godt for fællesskabet og dine fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet.

Få dit uddannelsesbevis godkendt i Danmark

Kom ned i Beboerhuset i lokalcenteret, Strandgården 21. 

Beboerhuset har hele juni åbent i følgende tidsrum:
Mandag kl. 15.30-20.00
Tirsdag kl. 08.30-15.30
Onsdag kl. 08.30-15.30
Torsdag kl. 08.30-15.30
Fredag kl. 13.30-16.00

Vi hjælper dig med at få oversat og godkendt dit bevis. Det er helt gratis, og du kan henvende dig allerede nu.

Hvad skal jeg huske at medbringe?

1. Dit originale uddannelsesbevis.
2. Tjek om uddannelsesbeviset inkluderer karakterudskrift/liste over gennemførte fag.
3. En pc, mobil eller tablet til MitID (hvis muligt).
4. Eksamensbevis for adgangsgivende eksamen, fx gymnasial eksamen (hvis du ønsker vurdering af en videregående uddannelse)
5. Har du skiftet navn, siden du fik uddannelsesbeviset? Husk navneforandringsattest eller vielsesattest som dokumentation.

Du er også meget velkommen til at opsøge os, hvis du bare gerne vil vide mere om dine uddannelsesmuligheder. Vi sidder klar til at vejlede dig.

Med placeringen på regeringens parallelsamfundsliste følger en række love.

Gældende for dagtilbud

Fremover må højst 30 procent af børnene i boligområdet Vejleåparken starte i pasningstilbud i områdets tre daginstitutioner, som er Femkanten, Firkløveren og Piletræet. Det bliver konsekvensen af, at regeringen har sat Vejleåparken på listen over parallelsamfund.

Derfor skal Ishøj Kommune finde plads til de af Vejleåparkens børn, der fremover skal starte i dagtilbud, andre steder i kommunen.

Obligatorisk læringstilbud for 1-årige

Børn i udsatte boligområder, der ikke går i dagtilbud ved 1 års alder, skal deltage i et obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen.

Gældende for skoleområdet

På skoleområdet vil der pålægges obligatoriske sprogprøver på de skoler, hvor andelen af elever fra udsatte boligområder, opført på parallelsamfundslisten over stiger 30 %.

Obligatoriske sprogprøver:

  • Skoler med over 30% elever fra parallelsamfundsområder skal gennemføre obligatoriske sprogprøver i børnehaveklassen.
  • Elever i børnehaveklassen skal bestå en sprogprøve for at starte i 1. klasse.
  • Hvis prøven ikke bestås, gennemgår eleven et intensivt sprogstimuleringsforløb, gentages op til tre gange, og gentagelse af 0. klasse kan være påkrævet efter den fjerde prøve.
  • Skolelederen har mulighed for undtagelse i helt særlige tilfælde, hvis eleven vurderes fagligt tilstrækkelig til 1. klasse på trods af manglende sprogprøvebeståelse.
  • For elever 1. - 9. klasse, som modtager undervisning i dansk som andetsprog - supplerende, vurderes sprogparat ved en obligatorisk sprogprøve som forudsætning for at kunne ophøre med at modtage undervisning i dansk som andetsprog.

Nye regler for anvisningskriterier til bolig

Borgere kan ikke anvises bolig i Vejleåparken, hvis de:

  • Er dømt for et strafbart forhold og indenfor de seneste 6 mdr. og er løsladt og skal have udarbejdet en handleplan efter § 141 i Serviceloven.
  • Er under 18 år og dømt for et strafbart forhold og er løsladt indenfor de seneste 6 mdr.  Og skal have udarbejdet en handleplan efter § 57c, stk. 1 i Serviceloven.
  • Har fået ophævet eller opsagt lejemål indenfor de seneste 6 mdr. pga. grov overtrædelse af god skik og orden.
  • Er statsborger i et land uden for EU, EØS og Schweiz (undtagen studerende  indskrevet på offentligt anerkendt uddannelsesinstitution).
  • I 6 måneder i træk har modtaget selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse eller overgangsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp.
  • Modtager førtidspension
  • I 6 måneder i træk har modtaget arbejdsløshedsdagspenge, sygedagpenge eller ressource forløbsydelse under jobafklaringsforløb

Derudover har byrådet besluttet, at anvisning i de to udpegede områder sker ud fra en konkret individuel vurdering for at styrke beboersammensætningen ved at prioritere ansøgere, som bidrager positivt i forhold til de kriterier, der bliver målt på, for at få boligområderne af listerne igen. 

Efter 5 år i træk på parallelsamfundslisten bliver boligområdet udpeget til et omdannelsesområde, og det har store konsekvenser.

40 procents-reglen:

40 procents-reglen er et mål Folketinget har vedtaget frem mod 2030. Her må højst 40 procent af boligmassen i omdannelsesområdet være almene familieboliger.

Konsekvensen kan derfor blandt andet være, at boliger bliver revet ned eller solgt til private udlejere.
Alt det skal boligorganisationen og kommunen skrive ind i en udviklingsplan, og hvis boligområdet ryger af listen over omdannelsesområder undervejs, så skal udviklingsplanen stadig gennemføres.