Dagsorden
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 6. februar 2025 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget
Sagsfremstilling
På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 18. januar 2022 blev den politiske arbejdsplan for Børne- og Undervisningsudvalget i perioden 1. januar 2022 - 31. december 2025 vedtaget, herunder planen for besøg i udvalget.
På mødet deltager leder fra Center for Børn og Forebyggelse Bjørn Meincke Noer, hvor han vil fortælle om nogle af de forebyggende indsatser på 6 - 18 års området, herunder STIME, som er et tværsektorielt samarbejde om børn og unges mentale sundhed.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Sagsfremstilling
Den 23. november 2023 godkendte Børne – og Undervisningsudvalget Strategi og handleplan for den fælles aftenklub i Ishøj Kommune. Strategien fastlægger en retning for aftenklubben som et fritidstilbud, hvor alle børn og unge, uanset forudsætninger, kan mødes på tværs, føle sig velkomne og deltage i meningsfulde aktiviteter der fremmer deres personlige og sociale udvikling.
Strategiens vision er: ”At skabe et inkluderende og attraktiv fælles aftenklubtilbud for unge fra 6. til 10. klasse, hvor de unge er medskabere af aftenklubbens kultur, værdier og aktiviteter, og flere unge ønsker at benytte sig af den fælles aftenklub. ”
Strategiens vision understøttes af fem indsatsområder, der danner pejlemærker for arbejdet:
- At skabe rammer i den fælles aftenklub, så alle kan føle sig velkomne, uanset deres baggrund eller interesser og den fælles aftenklub bliver et tilbud for alle byens unge, uagtet deres geografiske placering.
- Etablere og styrke samarbejdet med det lokale forenings- og fritidsliv for at nå ud til en bredere målgruppe af børn og unge, samt øge de unges kendskab til fritidsaktiviteter og fremme deres deltagelse i det lokale foreningsliv.
- Et øget fokus på at forbedre overgangen fra SFO på de enkelte skoler til den fælles aftenklub for de unge og det pædagogiske personale.
- Den fælles aftenklub skal synliggøres igennem forskellige kommunikationsplatforme, med henblik på at få budskabet omkring aftenklubben ud til flere unge.
- Ishøj Kommune vil aktivt involvere de unge i udviklingen af aftenklubben gennem kontinuerlig evaluering af aftenklubbens aktiviteter og indhente feedback fra de unge med det formål at sikre, at den fælles aftenklub opleves attraktiv, relevant og imødekommer deres behov.
For at realiserer strategiens indsatsområder blev følgende handleplan vedtaget med følgende fokusområder:
- Øge kendskabet til aftenklubben blandt målgruppen
- Fremme børn og unges demokratiske dannelse og medborgerskab gennem aktiv medinddragelse og medbestemmelse i aftenklubben.
- Styrke samarbejdet mellem aftenklubben, ungdomsskolen og de lokale fritidsforeninger
- Styrke kulturen i den fælles aftenklub.
Besøgstallet i den fælles aftenklub varierer afhængigt af tid på året, højtider og de aktiviteter og arrangementer, som den fælles aftenklub tager initiativ til. På de mest populære aftener, kan der være op til 70 unge, som benytter tilbuddet, mens de mindre travle aftener tiltrækker mellem 20 – 30 unge.
Der er en bred repræsentation af unge fra de enkelte skoler, og personalet arbejder aktivt med at få tilknyttet flere igennem tiltag som julecup, Champions League aftener og åbent hus-arrangementer.
Sammensætningen af personalegruppen i den fælles aftenklub er består af medarbejdere fra Gildbroskolen, Ishøj Skole, Vejlebroskolen og Vibeholmskolen.
I bilag 1 fremgår et statusoverblik over arbejdet med indsatsområderne i handleplanen.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen om status for den fælles aftenklub tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Som en del af arbejdet med at realisere Strategi og handleplan for den fælles aftenklub orienteres udvalget om status for de enkelte indsatsområder samt antallet af unge, der benytter den fælles aftenklub. (Bilag 1)
SFO-leder for den fælles aftenklub Rie Hedegaard deltager under punktet.
Bilag
Sagsfremstilling
- Årshjul for sager i Børne- og Undervisningsudvalget i 2025 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 1)
- Nyt fra dagtilbuds- og skolebestyrelser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen
Styrelsesvedtægten er afkortet, så dens indhold udelukkende afspejler det, der er lovpligtigt i en styrelsesvedtægt, herunder beslutninger truffet af Ishøj Byråd vedrørende skolestrukturen i Ishøj.
Der er foretaget en række væsentlige ændringer:
- Kapitel 1: 'Skolepolitiske delmål og mål for Den åbne skole' er slettet. Det er ikke lovpligtigt at medtage i en styrelsesvedtægt, og det knyttede sig i høj grad til folkeskolereformen i 2014.
- I Kapitel 2 foreslås det, at skolebestyrelsen for Skolen på Ishøjgård sammensættes efter samme principper som de øvrige skoler i Ishøj Kommune ved at slette § 3, stk. 2 og indsætte ”Skolen på Ishøjgård” i indledningen under § 2.
- I kapitel 2 samt bilag 10 foreslås det, at forældrerepræsentanter kan udtræde af skolebestyrelsen ved at meddele det skriftligt til Center for Dagtilbud og Uddannelse. Før stod der, at det skulle meddeles skriftligt til Ishøj Byråd.
- Kapitel 4: 'Skolens leder og samarbejde med personalet' er slettet. Det er ikke lovpligtigt at medtage i en styrelsesvedtægt og kapitlet har begrænset praktisk anvendelighed.
- I Bilag 4 ændres hyppigheden af udarbejdelse af elevstatistikken til én gang årligt (pr. 1. november) frem for tre gange årligt, jf. bilag 4, afsnit 5.7.
- Bilag 10 (delegationsplan for folkeskole og dagtilbud) er tilføjet, jf. kapitel 1, stk. 5 i styrelsesvedtægten.
Initiativerne i Folkeskolens Kvalitetsprogram indfases i perioden fra skoleåret 2024/25 til skoleåret 2027/28, hvilket får betydning for, hvordan Ishøj Kommune driver skole, og dermed også styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen. 1. august 2025 træder en række initiativer fra Folkeskolens Kvalitetsprogram i kraft med betydning for Ishøj Kommunes skolevæsen. Administrationen reviderer styrelsesvedtægten pr. 1. august 2025 efter gældende lovgivning, jf. Kapitel 1, stk. 7. ”Administrationen kan foretage redaktionelle ændringer i styrelsesvedtægten som følge af ændringer i folkeskoleloven.” Fremadrettet vil ændringer samles og tilføjes styrelsesvedtægten én gang om året. Børne- og Undervisningsudvalget vil løbende blive forelagt ændringer i forbindelse med Folkeskolens Kvalitetsprogram enten som beslutningssager eller orienteringssager.
Revideret styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen er vedhæftet. (Bilag 1)
Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes dagtilbud
Styrelsesvedtægten er primært opdateret efter gældende lovgivning. Der er tilføjet et afsnit med Ishøj Kommunes praksis vedr. det kommunale udviklingstilsyn. Det er værd at bemærke, at der i 2025 er særlige anvisningskriterier for Børnehuset Ørnebo, Tvillingehuset og Trækronerne, så dagtilbudskapaciteten kan normaliseres efter øget optag i disse dagtilbud grundet parallelsamfundslisten. Anvisningskriterierne for Børnehuset Ørnebo, Tvillingehuset og Trækronerne fremgår ikke af styrelsesvedtægten, idet de blot er midlertidige.
Revideret styrelsesvedtægt for Ishøj Kommune dagtilbud er vedhæftet. (Bilag 2)
Høringsproces
Efter behandling af denne sag sendes vedtægterne i høring i bestyrelserne med en høringsperiode på tre måneder. Det forventes, at de to to styrelsesvedtægter fremlægges til vedtagelse i Børne- og Undervisningsudvalget og i Byrådet i juni 2025. Udkast til høringsbreve er vedhæftet. (Bilag 3 og 4)
Lovgrundlag
Folkeskoleloven §§ 40 og 41 og dagtilbudsloven § 14.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at den reviderede styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen sendes i høring i skolebestyrelserne
at den reviderede styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes dagtilbud sendes i høring i dagtilbuddenes forældrebestyrelser.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget i forhold til at sende styrelsesvedtægterne i høring.
Beslutningstema
Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen og Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes dagtilbud forelægges for Børne- og Undervisningsudvalget i en revideret udgave med henblik på beslutning om udsendelse i høring i forældrebestyrelser i dagtilbud og i skolebestyrelser. Efter endt høringsperiode fremlægges de eventuelt justerede styrelsesvedtægter og høringssvar for udvalget forud for endelig godkendelse i Ishøj Byråd.
Styrelsesvedtægterne vil fremover blive revideret én gang årligt og opdateret med eventuel ny lovgivning og/eller relevante kommunale beslutninger.
Bilag
Sagsfremstilling
I drøftelserne om valg af model for placeringen og antallet af børnehaveklasser kan indgå overvejelser om følgende:
- Antallet af forældre, der får eller ikke får opfyldt deres skoleønske.
- Klassekvotienter, fx. om de fordeler sig nogenlunde ligeligt, eller om der er skoler, der vil få en meget lav klassekvotient, mens andre skoler har en meget høj klassekvotient. Den maksimale klassekvotient er på 25 elever, jf. Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen.
- Elevvandringer i forhold til, om der vil være skoledistrikter, som afgiver et stort antal elever til øvrige skoler.
- Skolernes fysiske kapacitet i forhold til antallet af elever i skolens distrikt.
- Økonomi, fx. besparelser ved etablering af færre børnehaveklasser end budgetlagt.
Byrådet besluttede på mødet den 24. september 2024, at udgangspunktet for skoledistriktsreguleringen var oprettelse af 9 børnehaveklasser, fordelt med en klasse på Ishøj Skole, to klasser på de resterende skoler.
Efter afslutningen af den digitale skoleindskrivning har administrationen regnet på mulige placeringer af børnehaveklasserne. I notat om klassedannelse beskriver administrationen to modeller for placeringen af børnehaveklasser. Model 1 bygger på, at der oprettes 10 børnehaveklasser, og model to bygger på, der oprettes 9 børnehaveklasser. Modellerne er følgende:
- Model 1: Der oprettes to klasser på hver skole. Den gennemsnitlige klassekvotient er i denne model 22,1. Der er 58 forældre, som får opfyldt deres 1. prioritetsønske, mens 13 får opfyldt deres 2. prioritetsønske.
- Model 2: Der oprettes én klasse på Ishøj Skole og to klasser på de resterende skoler. Den gennemsnitlige klassekvotient er i denne model 24,4. Der er 38 forældre, som får opfyldt deres 1. prioritetsønske, mens 22 får opfyldt deres 2. prioritetsønske.
Ved model 2 skal Børne og Undervisningsudvalget beslutte, at der skal dispenseres fra Ishøj Kommunes Styrelsesvedtægt om max. 25 elever og Lov om Folkeskolen § 17, for at der kan dannes én børnehaveklasse med 28 elever. I Lov om Folkeskolen er det beskrevet, at der i særlige tilfælde kan tillades en klassestørrelse på op til 28. Hvis Børne- og undervisningsudvalget tillader en klassestørrelse på 28 på Ishøj Skole, vil tilflyttere i Ishøj Skoles distrikt medføre, at der skal udvides med en klasse mere.
Administrationen indstiller model 2 til vedtagelse, idet denne model har en bedre fordeling af børn på kommunens forskellige skoler samtidig med, at den holder sig indenfor Byrådets beslutning om at oprette 9 klasser i det kommende skoleår. Ishøj Skole er en et-sporet skole med en begrænset mulighed for på enkelte årgange at være to-sporet. Derfor anbefaler administrationen ikke, at der som udgangspunkt oprettes to spor på Ishøj Skole, velvidende at det kan blive nødvendigt, såfremt der kommer tilflyttere senere. Med model 2 får flest forældre afslag på deres 1. prioritetsønske, og der er i alt 9 elever, som har søskende på den ønskede skole, som ikke kan få opfyldt deres skoleønske.
Det skal bemærkes, at tidligere års erfaringer viser, at antallet af skolestartere ændrer sig fra klassedannelsesplanens vedtagelse frem til skolestart i august. Årsagerne kan bl.a. være til- og fraflytninger, og at der er forældre, som ikke får opfyldt deres skoleønske og i stedet træffer et andet skolevalg.
Børne- og undervisningsudvalget vil blive orienteret om status for klassedannelse frem til og med udvalgsmødet i juni.
Lovgrundlag
Lov om Folkeskolen § 17
Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes Skolevæsen.
Økonomi
Der er i budget 2025 og 2026 afsat økonomi til 9 børnehaveklasser. En ekstra børnehaveklasse koster ca. 0,5 mio. kr. pr. år.
En beslutning, der medfører 10 børnehaveklasser forudsætter således, at budget 2025 hæves med 0,2 mio. kr. og budget 2026 hæves med 0,5 mio. kr. og budget 2026 og fremefter hæves med 0,5 mio. kr.
Indstilling
at model 2 vedtages.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Hvert år i november er der indskrivning til børnehaveklasse. Indskrivningen foregår via digital selvbetjening. Skoleindskrivningen er nu afsluttet, og administrationen præsenterer i sagen modeller for placeringen og antallet af børnehaveklasser. Modellerne er beskrevet i bilag 1.
Der er i januar 2025 indskrevet 221 elever til start i børnehaveklasse på Ishøj Kommunes fem folkeskoler. Det er 17 flere elever end samme tidspunkt sidste år.
Bilag
Sagsfremstilling
Baggrund
Dialogforum for Dagtilbud blev etableret den 2. november 2023 med fokus på udviklingen af kvalitet i dagtilbud samt ønsket om at styrke samarbejdet mellem de relevante aktører på dagtilbudsområdet. Forummets formål er
- at drøfte tilstand og udvikling af dagtilbud og dagtilbudspolitik i Ishøj Kommune
- at understøtte udviklingen af Ishøj Kommunes dagtilbudsområde i et samarbejde præget af tillid og ejerskab på alle niveauer
- at sætte en fælles retning, og bidrage positivt til en udvikling gennem dialog og samarbejde.
Ishøj Skoleforum blev etableret den 1. januar 2023, som en lokal forankring af ”Sammen om Skolen,” med henblik på at være et rådgivende organ, der skal drøfte og rådgive om overordnede emner relateret til skolevæsenet. Forummets formål er
- at være et rådgivende organ for kommunens skolevæsen
- at drøfte tilstand og udvikling af skoler og skolepolitik i Ishøj Kommune
- at understøtte udviklingen af Ishøj Kommunes skolevæsen i et samarbejde præget af tillid og ejerskab på alle niveauer
- at sætte en fælles retning, og bidrage til en varig positiv udvikling gennem dialog og samarbejde.
Begge fora består af faste og valgte repræsentanter, herunder medlemmerne af Børne - og Undervisningsudvalget, dagtilbuds -og skoleledere, medarbejderrepræsentanter fra dagtilbud og skoler, fælles tillidsrepræsentanter og repræsentanter fra forældre-
og skolebestyrelser. Der afholdes i begge fora to årlige møder i henhold til Børne - og Undervisningsudvalgets vedtagne mødeplan.
For nuværende er følgende møder og temadrøftelser blevet afholdt:
Dialogforum for dagtilbud:
- Den 2. november 2023: Temadrøftelse om strategier på børne- og ungeområdet og skærmforbrug.
- Den 2. maj 2024: Temadrøftelse om attraktive dagtilbud og rekruttering.
- Den 21. november 2024: Temadrøftelse om sundhedsprofilen og strategi for sunde liv for børn og unge.
Ishøj skoleforum:
- Den 12. april 2023: Temadrøftelse om den fælles aftenklub på Gildbroskolen.
- Den 28. september 2023: Temadrøftelse om strategier på børne - og ungeområdet.
- Den 4. april 2024: Temadrøftelse om skærmforbrug og mobiltelefoner i skolen.
- Den 7. november 2024: Temadrøftelse om skolemad og sund kost.
Forslag til evalueringsproces
I henhold til kommissorier for de to fora (bilag 1 og 2) skal evalueringen af Dialogforum for Dagtilbud og Ishøj Skoleforum gennemføres i 2025. Evalueringen skal afdække om de to foras struktur, indhold og arbejdsform fortsat understøtter deres formål.
Evalueringen vil blive udarbejdet på baggrund af input fra Dialogforum for Dagtilbud på mødet den 27. marts 2025 og Ishøj Skoleforum på mødet den 3. april 2025.
Administrationen vil på baggrund af input udarbejde en evaluering, som forelægges for Børne- og Undervisningsudvalget på mødet den 10. april 2025.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at forslag til proces for evaluering af Dialogforum for Dagtilbud og Ishøj Skoleforum godkendes.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger forslag til proces for evaluering af Dialogforum for Dagtilbud og Ishøj Skoleforum til godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
Det blev med budget 2022 besluttet at tilføre midler til to-voksen ordning i Ishøj Kommune. Udmøntningen af tildelingen blev besluttet på Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 18. januar 2022, hvor det blev besluttet at tildele midlerne til skolerne ligeligt efter antallet af indskolingsklasser. Skolerne skal i udmøntningen prioritere to-voksne i dansk og matematik i indskolingen, men de har frihed til at anvende midlerne på baggrund af en samlet behovsvurdering.
Udgangspunktet er, at midlerne anvendes til to-voksne i indskolingen i dansk og matematik, men hvis det vurderes fagligt mest hensigtsmæssigt, kan midlerne anvendes til, at nr. to voksen kan være en pædagog. Det skal herudover vægtes at løfte fagligt svage elever, men andre behov kan indgå i behovsvurderingen. Med sagen blev det besluttet at foretage en evaluering af indsatsen. Da skolerne har mulighed for at præge udmøntningen lokalt, foretages der først en samlet evaluering, og derefter gennemgås anvendelsen på de enkelte skoler. Skolernes anvendelse af de samlede midler til to voksne gennemgås i bilag 1.
Skolerne har i henhold til folkeskolelovens § 16 haft mulighed for at afkorte skoledagen eksempelvis ved at skære ned på understøttende undervisning mod anvendelse af ”et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen”. Alle skolerne i Ishøj Kommune har valgt at benytte denne mulighed.
Midler til to voksentimer kan slutteligt stamme fra den almindelige ressourcetildeling, som giver et vist lokalt rum til at prioritere eksempelvis ekstra voksne i klasser, der har særlige forløb eller særlige udfordringer.
Skolerne anvender midler på forskellig vis, men får alle god gavn af dem.
Økonomi
I budget 2022 blev der tildelt 2 mio. kr. til formålet. I budget 2024 blev der tildelt ca. 3,4 mio. kr. til skoleåret 2024/2025. Med en gennemsnitsløn på ca. 560.000 kr. dækker beløbet ca. 6 ekstra lærere i hele kommunen. Med en arbejdstidsaftale, som giver 760 undervisningstimer pr. lærer pr. år (hvis 6 ferieuge afholdes) giver beløbet ca. 4.500 timers to-voksenordning, hvilket betyder, at beløbet kan dække to-voksne i ca. 35 % af indskolingstimerne i dansk og matematik.
Indstilling
at evalueringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om evaluering af to-voksenordning på skolerne, som blev indført i Ishøj Kommune med budget 2022.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har fået tilsendt udkast til den regionale psykiatriplan med henblik på, at kommunen indgiver et høringssvar til udkastet. Høringsfristen er den 18. februar kl. 10.00.
Med den nye regionale psykiatriplan sætter Region Hovedstaden den overordnede politiske retning for udviklingen på to områder i psykiatrien, der også er prioriteret højt i den nationale aftale om en 10-årsplan for psykiatri og mental sundhed.
Behandling af svær psykisk sygdom hos voksne
- Mere kvalitet i behandlingen
- Udbygge og styrke den ambulante kapacitet
- Styrke kernefagligheden
- Understøtte forebyggende og opfølgende indsatser i kommunernes til voksne
Behandling af børn og unges psykiske sygdom
- Mere kvalitet i behandlingen
- Udbygge og styrke den ambulante kapacitet
- Nytænkning af patientforløb
- Øget samarbejde med henblik på at styrke den tværsektorielle indsats
I udkastet til høringssvar er det skrevet ind, at Ishøj Kommune samlet set støtter planens fokus på svær psykiatri og børn og unge. Herudover gives der udtryk for, at der ønskes forbedringer inden for behandling, styrket ambulant kapacitet, kernefaglighed, forebyggende indsatser, nytænkning af patientforløb og øget tværsektorielt samarbejde. Det fremhæves, at der er behov for bedre støtte til ældre med demens og depression, differentiering i diagnosespektret i forhold til autismediagnosen samt tidlig opsporing og kontinuitet i behandlingsforløb. Det er endvidere indskrevet i høringsbrevet, at Ishøj Kommune ser frem til et fortsat samarbejde med Region Hovedstaden om den endelige vedtagelse af den regionale psykiatriplan.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at høringssvaret til den regionale psykiatriplan godkendes.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Region Hovedstaden har udarbejdet forslag til en ny regional psykiatriplan fra 2025 og frem, som er sendt i høring hos kommuner, hospitaler og organisationer. (Bilag 1) Administrationen fremlægger udkast til høringssvar til godkendelse i Børne- og Undervisningsudvalget. (Bilag 2) Høringssvaret er også til godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 19. oktober 2015, at pladssituationen i kommunens dagtilbud behandles i udvalget på møderne i februar, maj og oktober.
Formålet med vedhæftede statistik over dagtilbudspladser er at skabe overblik over udviklingen i, samt behovet for, pladser i kommunes dagtilbud.
Administrationen forventer, at pladsbehovet i 2025 kan rummes inden for den nuværende fysiske kapacitet. Administrationen følger udviklingen tæt.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
I denne sag fremlægges statistik over dagtilbudspladser samt en belægnings- og ventelisteopgørelse pr. 1. februar 2025.
Bilag
Sagsfremstilling
Statistikken er baseret på elever, hvor der er lavet en underretning og efterfølgende er truffet beslutning om at trække i børne- og ungeydelsen.
Af notatet fremgår det bl.a., at det ulovlige elevfravær er faldet en del siden 1. kvartal i 2023. I 2024 var der to sager med ulovligt elevfravær på mindst 15 pct.
På Strandgårdskolen har der fra 2021 til 1. kvartal 2023 været en stigning i antallet af elever med mindst 15 pct. ulovligt elevfravær. Antallet er herefter faldet markant på Strandgårdskolen. På Ishøj Skole har der ikke været nogen elever med mindst 15 pct. ulovligt elevfravær i perioden, imens antallet generelt er lavt på Vibeholmskolen. På Gildbroskolen og Vejlebroskolen har antallet været mere svingende over tid, men også med et fald siden 1. kvartal 2023.
Lovgrundlag
”Folkeskoleloven § 39, stk. 3”, ”Bekendtgørelse om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen” samt ”Barnets Lov, § 133 og §134”.
”Folkeskoleloven § 32 vedr. undervisningspligt”.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 18. januar 2021, at administrationen årligt skal forelægge en uddybende statistik over ulovligt elevfravær.
Notatet indeholder oplysninger om de elever, som har en ulovlig fraværspct. på 15 eller derover i perioden fra 1. kvartal af 2021 til 4. kvartal af 2024, og hvor elevfraværet har ført til standsning af børne- og ungeydelsen. (Bilag 1)
Notatet viser forskellige statistikker over antallet af elever med 15 pct. ulovligt fravær eller derover opdelt i tidsperioder og efter elevernes køn, skoler og klassetrin. Notatet viser også antallet af gengangere og procentfordelinger over ulovligt fravær fra 15 pct. til 100 pct. over tid.
Bilag
Sagsfremstilling
Orientering om kommunernes forsyningspligt efter serviceloven og barnets lov
Ankestyrelsen har den 10. december 2024 rettet henvendelse til Ishøj Kommune med henblik på at sammenfatte og præcisere allerede udmeldte praksis om kommunalbestyrelsernes forpligtelser efter servicelovens § 4 og efter barnets lov § 12. (Bilag 1)
- Sørge for nødvendige tilbud inden for serviceloven og barnets lov.
- Bevilget hjælp skal iværksættes efter bevillingen.
- Hvis kommunen ikke har et egnet tilbud, skal de finde et tilbud uden for kommunen.
- Ved kortvarig ventetid skal kommunen tilbyde et midlertidigt tilsvarende tilbud eller anden midlertidig hjælp.
- Der må ikke oprettes ventelister, undtagen ved frit valg af længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, stk. 2.
På baggrund af henvendelsen vurderer administrationen, at kommunen ikke oplever en udfordring i forhold til ovenstående forpligtigelse om ventetider.
Orientering om resultatet af kommunerne skoletrafiktest 2024
Rådet for Sikker Trafik har udsendt resultaterne fra kommunernes skoletrafiktest i 2024. Alle kommuner er inviteret til at deltage, og 97 ud af landets 98 kommuner har deltaget i testen. 81 % af de 1.563 adspurgte skoler (folke-, fri- og privatskoler) har besvaret testen. De nationale resultater viser bl.a.:
Rigtig mange skoler er godt med.
79 % underviste i gåprøve i 0.-1. klasse (Ishøj Kommune 80 %).
70 % af skolerne har undervist i cyklistprøve i 5.-6. klasse (Ishøj Kommune 20 %).
54 % af skolerne har undervist i risikofaktorer i 8.-9. klasse (Ishøj Kommune 40 %).
Af 1.000 mulige point har Ishøj Kommune i 2024 opnået 441 mod 344 i 2023. Samlet set er udviklingen således positiv. Administrationen og skolerne ønsker at sætte fokus på cyklistprøverne fremadrettet, da de er med til at skabe fundamentet for sunde og aktive liv og medvirkende til, at skoleeleverne er selv kan transportere sig til og fra skole.
Skolerne i Ishøj Kommune prioriterer trafikundervisningen, og alle skolelederne er bekendte med testens resultater, der har været genstand for dialog med centerchefen for Center for Dagtilbud og Skole. Der er et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge, og alle skoler har trafikkoordinatorer.
Skolerne tilrettelægger trafikundervisningen forskelligt, og har fx valgt at placere nogle af trafikaktiviteterne på andre årgange end dem, som Rådet for Sikker Trafik anbefaler. Det har naturligvis betydning for rapportens resultater. Flere af skolelederne har efterspurgt, at det i testen fremover bliver muligt for skolerne at notere, hvilke andre tiltag de har, og ikke kun de tiltag, Rådet for Sikker Trafik fremhæver. Skolelederne fremhæver fx deltagelse i kampagnen "Alle børn cykler i skole", som Ishøj Kommunes skoler deltager i. Center for Dagtilbud og Uddannelse vil i samarbejde med skolerne bruge rapportens resultater og anbefalinger som inspiration til fortsat at arbejde målrettet med at prioritere og igangsætte lige præcis de indsatser, som er relevante i forhold til Ishøj Kommune. Til dagsordenen er vedhæftet brev fra Rådet for Sikker Trafik, Resultater for Ishøj Kommunes skoletrafiktest 2024 og anbefalinger til Ishøj Kommune. (Bilag 2, 3 og 4)
Orientering om Handicaprådets årsberetning 2024
Handicaprådet ønsker at synliggøre det arbejde rådet laver, og derfor har de udarbejdet en årsberetning, som giver et indblik i de væsentligste aktiviteter, initiativer og resultater, som er opnået i 2024. (Bilag 5) Årsberetningen er også at finde på Handicaprådets hjemmeside.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.