Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 10. oktober 2024 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget
Sagsfremstilling
På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 18. januar 2022 blev den politiske arbejdsplan for Børne- og Undervisningsudvalget i perioden 1. januar 2022 - 31. december 2025 vedtaget, herunder planen for besøg i udvalget.
På dette møde deltager leder i Center for Børn og Forebyggelse Mette Engbæk Jensen og familiekonsulent Anja Villumsen og orienterer om arbejdet med de forebyggende indsatser under Barnets Lov.
Der vil være en overordnet orientering om "borgerrejsen" frem mod iværksættelse af forebyggende indsatser, og der fortælles om iværksættelse af de konkrete indsatser såsom kontaktpersoner og afløsning i hjemmet.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Præsentationen, der blev fremvist på mødet, er vedhæftet.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Partnerskabets formål understøtter Ishøj Kommunes ambitioner - både Byrådets Vision og Børne- og Undervisningsudvalgets strategi for "Det sunde liv for børn og unge i Ishøj". Partnerskabet udrulles i to faser, hvor første fase (Q2 2024 - Q4 2026) har fokus på etablering og organisering af partnerskabet samt en afdækning og kortlægning af årsagerne til sundheds- og trivselsproblematikkerne hos børn og unge. I anden fase (Q1 2027 - 2030), iværksættes konkrete initiativer, som vurderes at kunne ændre de udfordringer, der er. Faserne vil overlappe. Der er vedlagt en kort beskrivelse af partnerskabet i bilag 1.
Der er pr. 1. august ansat to udviklingskonsulenter i Center for Ledelse og Strategi til at udvikle og drive partnerskabet - foreløbigt for fase 1. De to konsulenter har siden august været i gang med en større kortlægning af aktører, politikker, strategier samt potentielle og igangværende indsatser på tværs af sektorer og fagområder, der relaterer sig til partnerskabets formål.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser,
Indstilling
at orienteringen tages efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Præsentationen, der blev fremvist på mødet, er vedhæftet.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
På byrådsmøde den 19. marts 2024 blev det vedtaget at indgå i et partnerskab med Center for Sundt Liv og Trivsel. Partnerskabet har til formål at fremme sundhed og trivsel blandt børn og unge i Ishøj Kommune - og derigennem fremme sund vægtudvikling og trivsel.
Under punktet deltager de to konsulenter, der er ansat i partnerskabet Nina Bundsgaard Holck og Kathrine Bjerring Ho. De giver en aktuel status på partnerskabet og inviterer til en åben dialog med udvalgsmedlemmerne.
Bilag
Sagsfremstilling
- Dagsordener til møderne i Ishøj Skoleforum den 7. november og Dialogforum for Dagtilbud den 21. november er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 1 og 2) Temaet for Dialogforum for Dagtilbud er den betydning sund mad og bevægelse har for børns trivsel og læring. Temaet for Ishøj Skoleforum er skolemad.
- Program for Børne- og undervisningsudvalget studiedag den 21. november er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 3)
- Årshjul for sager i Børne- og Undervisningsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 4)
- Notat vedr. prioritering af Børne- og Undervisningsudvalgets pejlemærker er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 5)
- Nyt fra dagtilbuds- og skolebestyrelser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
På Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 19. august og Byrådets møde den 27. august 2024 blev det besluttet, at puljemidler til flere hænder i PPR skal bygge videre på det igangværende arbejde med ”Stærke fællesskaber for alle børn og unge”, og understøtte, at flest mulige børn og unge trives og udvikler sig i lokale dagtilbud og skoler. Puljemidlerne skal anvendes til praksisnær kompetenceudvikling og support til medarbejdere, så de rette kompetencer og redskaber er til stede i lokale dagtilbud og skoler med henblik på at skabe deltagelsesmuligheder for børn og unge. De tildelte midler er midlertidige over en 4årig periode, og de erfaringer, der gøres i forbindelse med brugen af puljemidlerne, skal give viden, der kan sikre en varig effekt og læring, også efter tildelingsperioden. Bevillingsbrev fra Undervisningsministeriet er vedhæftet sammen med ministeriets vejledning (Bilag 1 og 2).
Udmøntning
Administrationen anbefaler, at de tildelte midler understøtter dagtilbud og skoler med sampraksis, praksisnær support og kompetenceudvikling, bl.a. via Det Kommunale Ressourceteam og Kompetencecenter Ishøjgård.
Det Kommunale Ressourceteam og Kompetencecenter Ishøjgård er etableret som en del af programmet 'Stærke fællesskaber for alle børn og unge'. Det Kommunale Ressourceteam og Kompetencecenter Ishøjgård har til formål at understøtte medarbejdere i dagtilbud og skoler med udvikling af stærke, mangfoldige børne- og ungefællesskaber. Indsatserne kan være af forebyggende, foregribende og indgribende karakter. Fokus er altid på, hvordan de professionelle voksne omkring børnene kan understøttes i deres praksis, så børnene får differentierede udviklingsmuligheder.
Fokus i indsatserne er desuden på at prioritere kapacitetsopbygning på tværs af børne- og ungeområdet, bl.a. ved praksisnær kompetenceudvikling af lokale ressourcepersoner og udvikling af det tværfaglige samarbejde på tværs af børne- og ungeområdet.
Som en del af udmøntningen er der igangsat en proces for inddragelse af ledelser i dagtilbud, skoler, Center for Dagtilbud og Uddannelse og Center for Børn og Forebyggelse, med det formål at kvalificere udmøntningsmodellen. Model for udmøntning er vedhæftet (Bilag 3).
Den videre proces
Administrationen forventer at have afsluttet den inddragende proces med inddragelse af ledelser i dagtilbud, skoler, Center for Dagtilbud og Uddannelse og Center for Børn og Forebyggelse med udgangen af oktober.
Ansættelser forventes gennemført med tiltrædelse i januar 2025 med ansættelse i tre år.
Lovgrundlag
Puljen finansieres af finanslovens § 20.29.22: "Pulje til flere hænder i PPR".
Økonomi
Der er tildelt 3.292.000 kr. i 2024, 5.268.000 kr. i 2025, 5.268.000 kr. i 2026 og 5.268.000 kr. i 2027.
Indstilling
at udmøntning af flere hænder i PPR godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget skal træffe beslutning om udmøntning af puljemidler til styrkelse af PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning).
Bilag
Sagsfremstilling
I Ishøj Kommune er vi i fuld gang med at finde nye veje, som skal styrke almentilbuddet og etablere stærkere støttestrukturer tæt på undervisningen. KL-partnerskabet tilbyder kommuner støtte og inspiration til arbejdet på skolerne og i forvaltningen.
Deltagelsen i partnerskabet sker som et led i arbejdet med strategien "Stærke fællesskaber for alle børn og unge", og skal hjælpe Ishøj Kommune med at skærpe det strategiske fokus og organisatoriske arbejde med kapacitetsopbygning på tværs af centre med henblik på at udvikle praksisnært og tværfagligt samarbejde på alle niveauer.
Formålet med deltagelsen er at understøtte samarbejdet, hvor skoleledelser, PPR og medarbejdere i fællesskab planlægger, afprøver, evaluerer og udbreder tiltag, der skaber bedre rammer for, at flere børn og unge kan trives og lære i almentilbuddet. Der tilbydes desuden redskaber til at udbrede erfaringer og skabe varige forandringer og kulturændringer på skoler og i kommunen samt mulighed for netværk med andre kommuner og skoler, der arbejder med lignende mål.
Som en del af partnerskabet vil der både være oplæg og sparring fra forskere og kommuner, samt god mulighed for videndeling mellem kommuner og tid til at arbejde med de valgte indsatser kommunevis. Professor Thomas Nordahl er tilknyttet partnerskabet og vil bl.a. give sparring på arbejdet med lokale udviklingsforløb.
I løbet af fire fysiske møder, to virtuelle møder og arbejde lokalt mellem møderne får kommuner støtte og inspiration til udviklingen på skolerne og i forvaltningen.
Økonomi
Partnerskabet finansieres med 75.000 kr. via puljemidler til flere hænder i PPR.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om Ishøj Kommunes deltagelse i partnerskab for kommuner, som ønsker at styrke folkeskolens almentilbud, så flere børn og unge trives og færre får behov for specialtilbud. Partnerskabet udbydes og faciliteres af KL og løber frem til december 2025.
Sagsfremstilling
På byrådsmødet den 3. oktober 2023, blev nedenstående principper for afholdelse af politiske møder vedtaget:
- Byrådsmøder holdes sidste tirsdag i måneden
- Økonomi- og Planudvalgsmøde holdes om mandagen ugen før byrådsmødet.
- Udvalgsmøderne holdes i ugen før Økonomi- og Planudvalgsmødet
- Ugen før udvalgsmøderne holdes mødefri.
Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til mødekalender for 2025. Ændringer som følger af ferier, helligdage mv. er indarbejdet i udkastet. Herudover foreslås følgende ændringer for møderne i Social- og Sundhedsudvalget:
- Mødet i januar foreslås flyttet til tirsdag den 14. januar kl. 16.30 grundet møde i Kommunaløkonomisk Forum.
- Mødet i juni foreslås flyttet til tirsdag den 10. juni kl. 16.30 grundet Folkemødet på Bornholm.
Byrådet godkendte på mødet den 24. september 2024 mødeplanen for møder i Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som det fremgår af vedhæftede bilag, med den tilføjelse, at de politiske møder i december afholdes en uge tidligere, end det fremgår af udkastet til mødekalenderen. Det betyder, at mødet i Børne- og Undervisningsudvalget rykkes frem til den 4. december kl. 16.30.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at mødekalender for Børne- og Undervisningsudvalgets møder i 2025 godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af mødekalender for møder i Børne- og Undervisningsudvalget 2025.
Bilag
Sagsfremstilling
Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1. Forventede afvigelser BO2 2024", og "Bilag 2. Fagudvalgsoversigt - afvigelser" viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.
Servicerammen
Det samlede resultat af BO2/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Det forventede regnskabsresultat dækker over en række større merforbrug på Social- og Sundhedsudvalgets (SSU) områder og Børne- og Undervisningsudvalgets (BUU) områder, som modsvares af forventede mindreforbrug på Økonomi- og Planudvalgets (ØPU) centrale puljemidler. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.
SSU forventer et merforbrug på serviceudgifter i budget 2024 på 19,2 mio. kr., hvoraf 8,7 mio. kr. skyldes Parallelsamfundslisten. De væsentligste årsager til det forventede merforbrug er en tilgang af fem udgiftstunge sager til forebyggende indsatser samt en aktivitetsstigning til aktivitets- og samværstilbud. SSU's forventede merforbrug, foruden udgifter til parallelsamfundslisten, er 10,5 mio. kr. hvilket er en reduktion i forhold til budgetopfølgning 1, hvor udvalget forventede et merforbrug på 16,6 mio. kr.
BUU forventer et merforbrug på serviceudgifter på 3,6 mio. kr. i budget 2024, foruden et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. på udgifter til parallelsamfundslisten. Merforbruget dækker over et merforbrug på 9,5 mio. kr. på det specialiserede børneområde og familieområdet. (Bilag 5). Disse merforbrug kompenseres delvist af mindreforbrug på det almene folkeskole- og dagtilbudsområde, hvor der forventes et mindreforbrug på 5,9 mio. kr.
På ØPU's områder forventes et mindreforbrug på serviceudgifter på 10,6 mio. kr. Årsagen til det forventede mindreforbrug skal findes ved, at en række centrale puljer ikke forventes udmøntet.
Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 16,6 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes langt overvejende refusioner fra særligt dyre enkeltsager.
Anlæg
Det forventes et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede.
Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)
Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, kan ses i "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Parallelsamfundslisten
På BUU's områder, skoler og dagtilbud, blev der på BUU's møde d. 8. februar 2024 bevilget 7,1 mio. kr. til merudgifter som følge af Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Ved budgetopfølgning 2 forventes der at skulle anvendes 4,4 mio. kr., og der forventes således et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. På SSU's områder, botilbud for voksne, forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. grundet de skærpede anvisningskriterier ved optag på parallelsamfundslisten. Det forventes således, at parallelsamfundslisten genererer merudgifter for Ishøj Kommune for 6,2 mio. kr. De samlede afvigelser kan ses i "Bilag 4. Forventede afvigelser - Parallelsamfundslisten".
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Der foretages budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, jævnfør "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Fagcentre, som forventer merforbrug arbejder på at skabe budgetbalance hen imod årets afslutning, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Indstilling
at Budgetopfølgning 2/2024 tages til efterretning
at der gives tillægsbevillinger til budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter jf. Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024.
Beslutning
Tiltrådt.
Præsentationen, der blev fremvist på mødet, er vedhæftet.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes parallelsamfundslisten. Derudover forventes et mindreforbrug udenfor servicerammen på 16,6 mio. kr. Anlægsniveauet forventes ikke at kunne realiseres fuldt ud i 2024, og der forventes derfor et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlæg.
Administrationen indstiller at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelserne og regionsrådet har ansvaret for udarbejdelse af en rammeaftale for det højt specialiserede socialområde og specialundervisning. KKR Hovedstaden varetager opgaven på vegne af kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden. Rammeaftalen 2025-2026 er klar til endelig godkendelse i kommunen (bilag 1) og er vedlagt sammen med to tekniske (bilag 2 og 3).
Udviklingsdel
Formålet med Udviklingsdelen er bl.a. at fastsætte, hvilke udviklingstendenser kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper m.v. på det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Derudover at tilvejebringe et samlet overblik over de højt og mest specialiserede tilbud, der ligger i hovedstadsregionen, med en angivelse af kapacitet og belægning på tilbuddene.
Med Rammeaftale 2025-2026 udpeges fire fokusområder. Det drejer sig om:
- Udvikling af en relevant og aktuel tilbudsvifte til rette pris
- Alternative og fleksible tilbud
- Kommunale indsatser til borgere med psykisk sygdom
- Styring og udvikling af det specialiserede socialområde gennem brug af valid data.
I Rammeaftalen følges derudover udviklingen i kapacitet og belægning på de højt og mest specialiserede tilbud på børne, unge- og voksenområdet i hovedstadsregionen.
Styringsdel
Formålet med Styringsdelen er at lægge rammerne for prissætningen samt opfølgning på udviklingen i udgifterne for de tilbud, der er omfattet af rammeaftalen i kommunerne i hovedstadsregionen og i Region Hovedstaden. Desuden er formålet at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne på det specialiserede socialområde er afhængige af at købe og sælge pladser på sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne og af Region Hovedstaden. Aftalen om udvikling i udgifter på det takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde lyder i Rammeaftale 2025-2026:
"At udgifter per dag i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, hvert år maksimalt må stige med pris-og lønfremskrivningen"
Rammeaftalen for 2025-2026 træder i kraft den 1. januar 2025 og skal være behandlet i kommunerne og regionen senest den 29. november 2024, så Rammeaftalen kan indsendes til Social- og Boligstyrelsen d. 1. december 2024.
Til dagsordenen er vedhæftet et bilag, der viser de største ændringer, der er foretaget i forhold til tidligere rammeaftaler (bilag 4).
Økonomi
Med Rammeaftalen for 2025-2026 indgås der aftale om at udgifterne på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet ikke må stige mere end den årlige pris- og lønfremskrivning.
Indstilling
at Rammeaftale 2025-2026 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Rammeaftale for det højt specialiserede socialområde og specialundervisning 2025-2026 fremlægges med henblik på endelig godkendelse i Byrådet. KKR Hovedstaden godkendte Rammeaftalen 2025-2026 den 6. september 2024 og anbefaler, at kommunerne i hovedstadsområdet og Regionen ligeledes godkender aftalen.
Bilag
Sagsfremstilling
Idet skoleprognosen er lavet senere på året end sædvanligt, og antallet af skoleelever i skoleåret 2024/25 derfor er kendt, springes dette skoleår over som prognoseår og udgør i stedet det seneste faktuelle skoleår.
Beregningen af det forventede antal skoleelever bygger på:
1) Befolkningsprognosen for 2024 - 2031, som er godkendt i Byrådet den 30. april 2024.
2) En fremskrivning af de eksisterende elevtal.
3) En række anvendelsesmønstre bl.a. relateret til: a) dækningsgrader for børnehaveklasseeleverne, b) de enkelte skolers og klassers fastholdelsesprocent, c) til- og fravalg af kommunens fem folkeskoler, for elever bosiddende i Ishøj såvel som andre kommuner, herunder også, hvor mange elever fra Ishøj, som indmeldes på privatskole.
Fra skoleåret 2024/25 til skoleåret 2030/31 forventes et fald på 10 elever samlet for de fem skoler. Dette tal dækker over store forskelle skolerne imellem. På Ishøj Skole og Vibeholmskolen forventes elevtallet at falde i perioden med henholdsvis 36 og 34 elever. På Gildbroskolen og Strandgårdskolen forventes elevtallet at stige med en enkelt elev på hver skole, og på Vejlebroskolen forventes en stigning på 58 elever fra skoleåret 2024/25 til 2030/31.
I samtlige skoleår fra 2025/26 til 2030/31 forventes for nuværende i alt 9 nye børnehaveklasser hvert år fordelt med ét spor på Ishøj Skole og to spor på de øvrige skoler. Således forventes stigningerne og faldene i elevtallet på de enkelte skoler ikke at have betydning for dannelsen af nye børnehaveklasser, idet de stigende og faldende elevtal på de forskellige skoler hovedsageligt bunder i ændrede elevtal på de øvrige klassetrin.
De forventede fald på Ishøj Skole og Vibeholmskolen bunder således i, at de to skolers store årgange med henholdsvis to og tre spor opfylder skolepligten hen over årene, og der ikke i nogen af prognoseårene forventes behov for dannelse af mere end ét spor på Ishøj Skole og to spor på Vibeholmskolen.
Den forventede stigning i elevtallet på Vejlebroskolen bunder hovedsageligt i, at elevtilslutningen til Vejlebroskolen er blevet større, og klassekvotienterne således forventes at blive større og større i takt med at tidligere årgange med lavere klassekvotienter opfylder undervisningspligten og erstattes af nye årgange med høje klassekvotienter.
Administrationen følger elevtallet i kommunen, såvel som på de enkelte skoler, med henblik på vurdering af de mest optimale skoledistriktsinddelinger samt skolernes kapacitet.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at skoleprognosen 2025 - 2031 tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen forelægger skoleprognose for 2025 - 2031. Formålet med skoleprognosen er at skabe overblik over udviklingen i behovet for kapacitet på kommunens folkeskoler.
Bilag
Sagsfremstilling
Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 19. oktober 2015, at pladssituationen i kommunens dagtilbud behandles i udvalget på møderne i februar, maj og oktober.
Formålet med vedhæftede statistik over dagtilbudspladser er at skabe overblik over udviklingen i, samt behovet for, pladser i kommunes dagtilbud.
I denne opgørelse er der som konsekvens af, at boligområdet Vejleåparken er kommet på listen over udsatte boligområder, indregnet en højere vuggestuenormering fra juni 2024 svarende til de i alt 45 ekstra vuggestuepladser, der er åbnet i henholdsvis Trækronerne, Tvillingehuset og Ørnebo. Administrationen forventer, at pladsbehovet i 2024 kan rummes inden for den nuværende fysiske kapacitet. Administrationen følger udviklingen tæt.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
I denne sag fremlægges statistik over dagtilbudspladser samt en belægnings- og ventelisteopgørelse pr. 1. oktober 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Styrelsen for Patientsikkerhed har henvendt sig til Ishøj Kommune i forbindelse med en bekymringshenvendelse fra specialtandlægerne ved Tandreguleringen I/S den 10. juli 2024, der omhandler manglende holdbare løsninger på den lange venteliste til tandregulering i de seks ejerkommuner (Hvidovre, Albertslund, Tårnby, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby Kommune). Administrationen har fremsendt en udtalelse til Styrelsen for Patientsikkerhed den 23. september 2024.
Bekymringshenvendelse til styrelsen for Patientsikkerhed den 10. juli 2024 (bilag 1): Specialtandlægerne har udtrykt bekymring over:
- Den kritiske ventelistesituation i Tandreguleringen I/S, hvor patienter risikerer uoprettelige skader på grund af manglende rettidig behandling inden for tre måneder.
- Manglen på en holdbar plan for afvikling af ventelisten, trods henvendelser til både bestyrelsen af Tandreguleringen I/S og borgermestrene i de seks ejerkommuner.
Administrationens svar på orienteringen om bekymringshenvendelsen den 19. juli 2024 (bilag 2): Ishøj Kommune, som har formandskabet i samarbejdet, har svaret specialtandlægerne og orienteret om de tiltag, der er iværksat for at håndtere den lange venteliste til tandregulering i de seks ejerkommuner.
Henvendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed den 9. september 2024 (bilag 3): Styrelsen for Patientsikkerhed har oprettet en sag på baggrund af bekymringshenvendelsen og anmodet om en udtalelse med følgende oplysninger:
- Hvordan Ishøj Kommune forholder sig til problematikken med lange ventelister til ortodontisk behandling.
- Hvilke tiltag kommunen vil iværksætte for at løse problemet med de lange ventelister.
Denne anmodning er også sendt til de øvrige fem ejerkommuner samt bestyrelsen af Tandreguleringen I/S.
Administrationens udtalelse til Styrelsen for Patientsikkerhed den 23. september 2024 (bilag 4): Bestyrelsen af Tandreguleringen I/S har igangsat følgende indsatser:
- Der er tilført ca. 18 mio. kroner til etablering af et ekstra team i 2023, men rekrutteringsvanskeligheder har forhindret dette.
- Der er indgået aftale med private tandlæger, som aktuelt har igangsat behandling af 125 patienter.
- Der er iværksat undersøgelse og analyse af Tandreguleringen I/S og samarbejdet med de seks kommuner, hvilket er udført af BDO i foråret 2024. På baggrund af rapporten fra BDO er der foreslået en ekstra bevilling udover de 18 mio. kroner, som forventes politisk behandlet i starten af oktober. Bestyrelsen forbereder en genopretningsplan, der skal reducere ventelisten betragteligt og forbedre samarbejdskulturen mellem Tandreguleringen I/S og de kommunale tandplejeklinikker. Planen afventer den politiske beslutning i alle ejerkommuner.
- Der er modtaget ekstern konsulentbistand til beregning af tilskud til fritvalgspatienter baseret på Ankestyrelsens afgørelse til Helsingør Kommune. Den nye beregningsmodel trådte i kraft pr. 1. september 2024.
Der afventes aktuelt tilbagemelding fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvorvidt der påtænkes yderligere handlinger fra styrelsens side.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om tandpleje.
Bekendtgørelse af sundhedsloven.
Retssikkerhedsloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Styrelsen for Patientsikkerhed har sendt en henvendelse, der omhandler en bekymringshenvendelse fra specialtandlægerne ved Tandreguleringen I/S. Administrationen orienterer i denne sag om forløbet samt svaret på anmodningen om udtalelse vedr. den aktuelle situation, der er sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Bilag
Sagsfremstilling
Orientering om Projekt VÆKST
Ishøj Kommune indgår i forskningsprojektet VÆKST, som løber frem til foråret 2029. Projektets hovedformål er at fremme sund vægtudvikling og trivsel ved at have særligt fokus på mad og måltider, motorik og bevægelse, søvn, skærmbrug og tryghed i familien med udgangspunkt i sundhedsplejerskernes besøg hos familien. Projektets indsats implementeres som en del af de kommunale sundhedsplejerskers tilbud i til førstegangsforældre fra graviditeten og til barnet er 2,5 år. Projektet gennemføres af en forskningsgruppe om børn og unges sundhed og trivsel på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet i samarbejde med sundhedsøkonomer fra Syddansk Universitet og forskere fra Københavns Universitet. Projektet er støttet af Center for Sundt Liv og Trivsel. Projektet har deltagelse af i alt 11 indsatskommuner og 11 sammenligningskommuner. Med aftalen tilknyttes Ishøj Kommune som indsatskommune til forskningsprojektet VÆKST. Projektperioden løber fra august/september 2024 til foråret 2029. Sundhedsplejerskerne i indsatskommunerne modtager kompetenceudvikling til efteråret 2028. Aftalen vedrørende Projektet VÆKST er vedhæftet. (Bilag 1)
Orientering om ændring af sundhedsplejens udskolingsundersøgelse fra 9. årgang til 8. årgang
Fremadrettet vil eleverne i 8. klasse få foretaget udskolingsundersøgelse i slutningen af skoleåret i stedet for i 9. klasse, som hidtil har været praksis. Eleverne i 9. klasse vil i stedet modtage undervisning i emnet “Pas godt på din sundhed og dig selv fra ung til voksen”, som tidligere har ligget på 8. årgang. Baggrunden for denne ændring er, at ved at foretage helbredsundersøgelse, screening og samtaler allerede i 8. klasse, er der mulighed for at have en længere tidshorisont til at støtte og handle i forhold til elever i mistrivsel. Screeningen af udskolingselevernes trivsel og sundhed foretages med systemet BørnUngeLiv. Alle de kommuner, som Ishøj Kommune samarbejder med i projektet “Klar Livet”, anvender samme screeningsværktøj på 8. klassetrin. Dermed bliver der også bedre mulighed for at sammenligne resultaterne af screeningen på tværs af samarbejdskommunerne. En anden fordel ved at flytte undervisningen fra 8. til 9. klasse er, at eleverne vil være mere modne, og flere elever kan opleve indholdet af undervisningen som relevant. Ændringen vil være gældende fra skoleåret 2024/2025.
Orientering om afvikling af midlertidig stordagpleje
Børne- og Undervisningsudvalget besluttede den 10. juni 2024 at etablere en midlertidig stordagpleje med to dagplejere i én bolig, idet den ene dagplejer manglede en egnet bolig. Den pågældende dagplejer har nu fundet en egnet bolig, og stordagplejen ophører derfor pr. 11. oktober 2025. De to dagplejere fortsætter begge som dagplejere i egne boliger.
Orientering om 15% ulovligt elevfravær
Orientering om ulovligt elevfravær over 15 % fremlægges hvert kvartal på møderne i januar, april, august og oktober. Center for Dagtilbud og Uddannelse har i perioden primo juli 2024 til ultimo september modtaget én sag om 15% ulovligt elevfravær, som er under sagsbehandling.
Orientering om klassestørrelse i 0. klasse på Strandgårdskolen
I sagen om klassedannelse på Børne- og Undervisningsudvalgets møde i juni 2024 blev udvalget orienteret om, at der var 26 elever indskrevet til 0. klasse på Strandgårdskolen. Der er efter sommerferien indskrevet en ekstra elev, så der pr. 24. september 2024 er 27 elever i 0. klasse på Strandgårdskolen. Skolen optager derfor kun elever fra distriktet og har venteliste for elever udenfor distriktet.
Orientering om Folkeskolens Kvalitetsprogram
Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram - frihed og fordybelse blev indgået med et bredt flertal den 19. marts 2024. Aftalen består af i alt 33 initiativer, der skal skrue ned for den centrale styring af folkeskolen, så færre beslutninger træffes på Christiansborg, og flere beslutninger kan træffes lokalt. Initiativerne træder i kraft fra skoleåret 2024/25 til 2027/28. Børne- og undervisningsministeren fremsætter lovforslag om de initiativer, der kræver lovændring, i efteråret 2024.
De 33 initiativer er inddelt i følgende tre overskrifter:
- Frisættelse af folkeskolen og mere indflydelse til skolebestyrelserne.
- Mere praktisk undervisning og valgfrihed til de ældste elever.
- Ro og rammer – nødvendigt for nogle, godt for alle.
Den foreløbige proces i Ishøj Kommune
Center for Dagtilbud og Uddannelse samt skoleledelserne fra Ishøjs skoler har indledt de faglige drøftelser vedrørende de initiativer, der træder i kræft i indeværende skoleår samt i skoleåret 2025/26. Der nedsættes lokale arbejdsgrupper, der skal komme med anbefalinger til, hvordan aftalens forskellige initiativer kan implementeres i Ishøj. På Børne- og Undervisningsudvalgsmødet i december vil der være en temadrøftelse om Folkeskolens Kvalitetsprogram, hvor skolernes frihedsgrader skal drøftes i forhold til, hvor meget Børne- og Undervisningsudvalget skal drøfte og godkende.
Forvaltningen deltog ved Folkeskolekonferencen 2024 om Folkeskolens Kvalitetsprogram. Udvalgte slides fra konferencen samt aftaletekst er vedlagt. (Bilag 2 og 3).
Afslutningskonference i Projekt Novo Nordisk, Matematisk opmærksomhed og sammenhængende overgange i børns liv
Projektet har i de seneste fem år handlet om at skabe sammenhængende overgange, der styrker børns læring og trivsel gennem et øget fokus på matematisk opmærksomhed og har haft deltagelse af Regnbuen, Trækronerne og Vejlebroskolen. Som afslutning på projektet afholdes en afslutningskonference den 5. november 2024 kl. 16.30 - 19.30 på Experimentarium i Hellerup med mulighed for fælles transport fra kl. 15.40. Invitation og program er vedlagt.(Bilag 4 og 5)
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.