Referat
Børne- og Undervisningsudvalget mandag den 13. maj 2024 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

  • Årshjul for sager i Børne- og Undervisningsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen.
  • Notat vedr. prioritering af Børne- og Undervisningsudvalgets pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
  • Nyt fra dagtilbuds- og skolebestyrelser.
  • Orientering om Ishøj Pay.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Arbejdet med at implementere strategien for Stærke Fællesskaber er påbegyndt i mange forskellige spor. Herunder både drøftelser og det indledende arbejde med de lokale handleplaner og den fælles kommunale handleplan for arbejdet med Stærke Fællesskaber. I budget 2024 blev der afsat ressourcer til at arbejde med Stærke Fællesskaber, bl.a. til at ansætte en faglig koordinator for en treårig periode, som startede den 1. april 2024.

Lokale handleplaner
Dagtilbud, skoler og øvrige institutioner og centre på børne- og ungeområdet har fokus på den fælles fortælling om Stærke Fællesskaber og de indledende drøftelser omkring det kvalificerede arbejde, der allerede i dag gøres med fokus på stærke fællesskaber, og de udviklingsbehov, der kan være lokalt, som man gerne vil arbejde med i en lokal handleplan.

Stærke Fællesskaber var et tema for skoleudviklingssamtalerne og indgår også i en del af de udviklingsområder, skolerne har med i deres forskellige skoleudviklingsplaner. Stærke Fællesskaber er et af de fælles kommunale strategiske indsatsområder i den kommunale redegørelse på skoleområdet, og flere af skolerne har det ligeledes med som centralt tema i deres skoleplaner, jf. Aftale om arbejdstid for undervisere i kommunerne (A20).

Kommunal handleplan
Det indledende fokus i forhold til den kommunale handleplan har været på:

  • Organisering af det fælles arbejde med implementering af strategien
  • Ledelse af implementering af strategien
  • Kompetenceudvikling

Organisering
Der er udarbejdet en plan for implementering af strategien med etablering af kommunale arbejdsgrupper på tværs af Center for Kultur og Fritid, Center for Børn og Forebyggelse og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Disse arbejdsgrupper har ansvar for at inddrage medarbejdere og ledere og gennemføre prøvehandlinger, der kan kvalificere den kommunale handleplan. De fire kommunale arbejdsgrupper tager udgangspunkt i strategiens fem indsatsområder:

  • Styrkelse af almenområdet (Indsats 1)
  • Visitationsproces (Indsats 3)
  • Fleksible lokale tilbud (Indsats 4)
  • Sammenhængende institutions- og fritidsliv (Indsats 5)

Strategiens andet indsatsområde, der retter fokus mod inddragelse og samarbejde med børn og forældre er en gennemgående dimension i alle fire arbejdsgrupper. Der vil derudover løbende være inddragelse af medarbejdere og andre aktører på børne- og ungeområdet.

Ledelse af den kommunale og de lokale handleplaner
For at understøtte udviklingen af den kommunale og de lokale handleplaner er der et indledende fokus på ledelsesudvikling. Den 20. marts blev der afholdt kick-off på strategiens fælles ledelsesspor, hvor der bl.a. var fokus på den fælles fortælling og ledelse af de lokale handleplaner. Det er planlagt, at der skal være forskellig inspiration til arbejdet med Stærke Fællesskaber. Børne- og Undervisningsudvalget var bl.a. på studietur til Morsø Kommune og Århus Kommune i marts, og i april vil der være en inspirationseftermiddag, med oplæg fra Lillehammer Kommune i Norge. Ishøj Kommune skal finde sin egen vej i arbejdet med Stærke Fællesskaber, som bygger på alle de gode erfaringer og kompetencer, der allerede er i kommunen, men der er fokus på at bygge videre på det solide fundament med udgangspunkt i forskning og erfaringer udenfor kommunen.

Arbejdet med lokale handleplaner understøttes af sparring og vejledning fra koordinatoren for Stærke Fællesskaber. De lokale handleplaner inddrages i de kommunale arbejdsgruppers arbejde.

Kompetenceudvikling
Som led i at nå strategiens målsætning om at tilbyde ledere og medarbejdere kompetenceudvikling, er der planlagt etablering af et kommunalt ressourceteam og et kompetencecenter på Ishøjgård til at understøtte skoler og dagtilbud med praksisnær kompetenceudvikling. Ressourceteamet og kompetencecenteret er sammensat af medarbejdere fra Center for Kultur og Fritid, Center for Børn og Forebyggelse og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Der er planlagt opstart for det kommunale ressourceteam og kompetencecenter fra august 2024.

Stærke fællesskaber er et centralt omdrejningspunkt for kompetenceudviklingsplanerne på henholdsvis dagtilbuds- og skoleområdet 2024/2025, herunder bl.a. en fælles læringsdag for alle medarbejdere på skoleområdet den 6. august 2024.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningstema

Den 14. december 2023 vedtog Børne- og Undervisningsudvalget Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge. Der gives en status på arbejdet med implementering af strategien.

Faglig koordinator Thomas Henning Weng Aistrup deltager under dette punkt.

Sagsfremstilling

På mødet i Ishøj Skoleforum den 4. april 2024 drøftede de deltagende aktører muligheder og udfordringer, som anvendelsen af digitale enheder, computere, IPads og mobiltelefoner medfører på skoleområdet. Der blev særlig fokuseret på tiltag til forebyggelse af digitale distraktioner blandt eleverne, og hvilke overvejelser, der fra lærere og pædagogisk personale bør tages, når man anvender digitale enheder i undervisningen.

Deltagerne fik mulighed for at dele deres perspektiver, og både skoleledere, elever og forældre fik sat ord på deres erfaringer med skærmbrug i undervisningen, samt de mobiltelefonpolitikerne, som på nogle skoler er til stede.

Børne- og Undervisningsudvalget har på baggrund af disse drøftelser vurderet, at det er på den enkelte skole, det bedst kan vurderes, hvilke lokale initiativer, som understøtter en afbalanceret, didaktisk og pædagogisk tilgang til skærmbrug i undervisningen.

Dette betyder, at der for nuværende ikke vil være en fælles ramme for, hvordan der skal arbejdes med digitale enheder og mobiltelefoner på skolerne. Da det er den enkelte skole, i samarbejde med forældre og elever, som er eksperterne på dette felt. Børne- og Undervisningsudvalget opfordrer dog alle parter til at inddrage Børne- og Undervisningsministeriet anbefalinger for skærmbrug i grundskolen i deres praksis.

Administration har med baggrund af drøftelserne på mødet i Ishøj Skoleforum den 4. april og i Børne- og Undervisningsudvalget den 18. april udarbejdet et inspirationsbrev (bilag 1), der opfordrer skolerne til en dialog om skolens lokale rammer for brug af digitale enheder og mobiltelefoner på de enkelte skoler.

Af bilag 2 fremgår Børne- og Undervisningsministeriets generelle anbefalinger for skærmbrug i grundskolen.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at inspirationsbrevet godkendes og sendes til skoler og forældre. .

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne - og Undervisningsudvalget

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 18. april 2024, at administrationen på et kommende møde i Børne- og Undervisningsudvalget fremlægger et udkast til inspirationsskrivelse om skærmbrug og mobiltelefoner på skolerne. Inspirationsbrevet fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.

Fordelingen af besparelsen er som herunder:

1.000 kr.

2025

2026

Ishøj Kommune i alt

10.000

15.000

Økonomi- og Planudvalget

1.860

2.790

Teknik- og Bygningsudvalget

870

1.305

Klima- og Miljøudvalget

50

75

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

5.715

Kultur- og Fritidsudvalget

420

630

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

4.320

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

165


Fagudvalgene skal drøfte budgettet inden for eget område på møderne i april – juni 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.

På udvalgsmøderne i maj forventes fagudvalgene at konkretisere retningen yderligere herunder, hvilke opgaveområder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter forslagene har været i høring.

I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke


Komponents slides fra budgetseminariet i marts 2024 vedlægges til fortsat inspiration.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024.

Indstilling

at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema


Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.

Det er aftalt, at fagudvalgene på udvalgsmøderne i april – juni 2024 skal drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsudvalget kan, jf. folkeskolelovens § 16e og aftale om at forlænge de udvidede frihedsgrader til skoleåret 2024/2025, efter ansøgning fra skolelederen og med udtalelse fra skolebestyrelsen, godkende, for så vidt angår den understøttende undervisning, at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden på alle klassetrin med henblik på tilrettelæggelse af andre aktiviteter, der udløser et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen.

Hvis undervisningstiden fraviges, skal eleverne tilbydes plads i skolens SFO, eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, som fravigelsen vedrører.

Af Gildbroskolens ansøgning fremgår det, at skolen ønsker at konvertere 2 - 4 ugentlige understøttende undervisningstimer på 1. – 9. årgang til tovoksenordning og særlige arrangementer. Antallet af konverterede lektioner vil veksle afhængigt af årgange og fokusområder i den specifikke skemaperiode. Konverteringen ønskes anvendt med det formål at skabe bedst mulige rammer i den fagopdelte undervisning i forhold til holddannelse, feedback og elevinddragelse. Yderligere ønsker Gildbroskolen at sætte fokus på fællesskab, trivsel og variation ved at skabe bedre rammer for ekskursioner, fagdage og fælles arrangementer i skoletiden. SFO 1 og 2 vil have åbent for alle relevante elever på de dage, hvor eleverne oplever en kortere skoledag. Dette finansieres indenfor rammen. (Bilag 1)

Af Ishøj Skoles ansøgning fremgår det, at skolen ønsker at konvertere understøttende undervisning på 1. – 9. årgang til holddannelse/to-voksen timer. Konverteringen ønskes anvendt med det formål at målrette både faglige og trivselsfremmende indsatser, herunder videreudvikling af ”Co-teaching” og ”Low Arousal”. Den ekstra åbningstid i SFO’en finansieres inden for skolens ramme. (Bilag 2)

Af Vejlebroskolens ansøgning fremgår det, at skolen ønsker at konvertere understøttende undervisning på 1. – 9. årgang til holddannelse/to-lærertimer/co-teaching. Konverteringen ønskes anvendt med det formål at skabe bedst mulige rammer i den fagopdelte undervisning i forhold til holddannelse, co-teaching, feedback og elevinddragelse. Yderligere ønsker skolen at sætte fokus på fællesskab, trivsel og variation ved at skabe bedre rammer for ekskursioner, fagdage og arrangementer i skoletiden. SFO 1 og 2 vil have åbent for alle relevante elever på de dage, hvor eleverne oplever en kortere skoledag. Dette finansieres indenfor rammen. (Bilag 3)

Af Vibeholmskolens ansøgning fremgår det, at skolen ønsker at konvertere op til fem ugentlige understøttende undervisningstimer i 1.-9. klasse til to-voksen-timer. Af ansøgningen fremgår det, at konverteringen ønskes anvendt med det formål at understøtte elevernes deltagelsesmuligheder og faglige progression. Den ekstra åbningstid i SFO’en finansieres inden for skolens ramme. (Bilag 4)

Af skolernes ansøgninger fremgår det ydermere, hvilke erfaringer de har gjort sig med konvertering af understøttende undervisning i de seneste skoleår.

Den nye skoleaftale om folkeskolens kvalitetsprogram – frihed og fordybelse (indgået 19. marts 2024) forventes at få betydning for understøttende undervisning i skoleåret 2025/2026, da forligskredsen er enig om at afskaffe den understøttende undervisning og beholde ressourcerne herfra i folkeskolen med mulighed for lokale prioriteringer. En sådan afskaffelse kræver en lovændring. Det noteres i aftalen, at Børne- og Undervisningsministeren vil fremsætte lovforslag om de initiativer, der kræver lovændring, i efteråret 2024. Administrationen foreslår, at afkortning af skoleugen delegeres til den enkelte skoleleder indtil en eventuel lovændring om afskaffelse af understøttende undervisning træder i kraft.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven § 16e og aftale om at forlænge de udvidede frihedsgrader til skoleåret 2024/2025, hvoraf det fremgår, at kommunalbestyrelsen kan godkende at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden på alle klassetrin, hvad angår den understøttende undervisning, med henblik på tilrettelæggelse af andre aktiviteter, der udløser et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen.

Byrådet besluttede den 4. juni 2019 at afkortning af skoleugen delegeres til Børne- og Undervisningsudvalget. Det blev ligeledes besluttet, at tilsynet med en konvertering af den understøttende undervisning delegeres til administrationen.


Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.


Indstilling

  • at ansøgningerne om konvertering af understøttende undervisning til holddannelse/to-lærertimer og særlige arrangementer i skoleåret 2024/2025 godkendes
  • at Børne- og Undervisningsudvalget delegerer beslutningen til den enkelte skoleleder fra skoleåret 2024/2025.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne - og Undervisningsudvalget

Beslutningstema

Gildbroskolen, Ishøj Skole, Vejlebroskolen og Vibeholmskolen har med hjemmel i folkeskolelovens § 16e samt aftale om at forlænge de udvidede frihedsgrader til skoleåret 2024/2025 (indgået 23. november 2023 af Folketingets folkeskoleforligskreds) fremsendt bilagte ansøgninger om konvertering af understøttende undervisning i 1. til 9. klasse i skoleåret 2024/2025.

Administrationen indstiller, at de fremsendte ansøgninger fremlægges til godkendelse, og at Børne- og Undervisningsudvalget delegerer beslutningen til den enkelte skoleleder fra skoleåret 2024/2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Den 27. februar 2024 godkendte Byrådet at implementere administrationens tiltag for at imødekomme kravene i parallelsamfundsloven på dagtilbuds – og skoleområdet, hvis dispensationsansøgningen til Børne- og Undervisningsministeriet blev afvist. Den 22. marts 2024 blev Ishøj Kommunes ansøgning om dispensation fra flere af kravene i parallelsamfundslovgivningen afvist af Børne -og Undervisningsministeriet. Udmøntningen af parallelsamfundslovgivningen på dagtilbuds- og skoleområdet fortsætter derfor i henhold til Byrådets beslutning den 27. februar.

Dagtilbudsområdet
Administrationen har påbegyndt udmøntningen af de ændrede anvisningskrav om anvisningsloft på 30 pct. til Vejleparkens dagtilbud for børn, der bor i Vejleåparken og krav om dobbeltanvisning for forældre, der bor udenfor Vejleåparken, der anvises en plads i et dagtilbud i Vejleåparken, jf. § 23, stk. 4 i dagtilbudsloven. Kravene om obligatoriske læringstilbud og pædagogisk tilsyn i hjemmet forventes implementeret pr. 1. juni 2024.

Dagtilbuddene udenfor Vejleparken optager børn i henhold til deres maxkapacitet og ikke den oprindelige normering til 2024. De kompenseres økonomisk for mer/mindreindskrivning. Udvidelsen af vuggestuepladserne i dagtilbuddene Ørnebo, Tvillingehuset, Trækronerne er påbegyndt.

Nedenfor fremgår udvidelsesdatoerne for de omfattede dagtilbud:

  • Ørnebo udvides med 15 vuggestuepladser pr. 1. juni 2024
  • Tvillingehuset udvides med 15 vuggestuepladser pr. 1. juli 2024
  • Trækronerne udvides med 15 vuggestuepladser pr. 1. august 2024
  • Elverhøj udvides med 5 vuggestuepladser pr. 1. september 2024.

Folkeskoleområdet
På folkeskoleområdet bliver de obligatoriske sprogprøver på Strandgårdskolen implementeret pr. 1. august 2024, jf. § 11a. i folkeskoleloven.

Lovgrundlag

Almenboligloven § 61a.
Dagtilbudsloven §§ 23, stk. 4, 26a og 44a.
Folkeskoleloven § 11a.

Økonomi

Byrådet besluttede den 27. februar 2024 en økonomisk ramme for udmøntning af parallelsamfundslovgivningen på dagtilbuds- og skoleområdet. Denne ramme forventes fortsat overholdt i overensstemmelse med tiltagene.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Boligområdet Vejleåparken er pr. 1. december 2023 placeret på Social- og Boligministeriets liste over parallelsamfund i henhold til almenboliglovens § 61 a. Placeringen medfører konsekvenser i forhold til anvisning af dagtilbudspladser, obligatoriske læringstilbud på dagtilbudsområdet og obligatoriske sprogprøver på Strandgårdskolen. Børne- og Undervisningsudvalget orienteres hermed om status for udmøntning af kravene i parallelsamfundslovgivningen på dagtilbuds- og skoleområdet.

Sagsfremstilling

Den strategiske kompetenceudvikling understøttes af børne- og ungepolitikken, uddannelsesmanifestet, dagtilbudslovens formålsparagraf, det nationale pædagogiske grundlag, dagtilbudsstrategien, de fælles strategiske indsatsområder og ny national lovgivning.

Målet med de strategiske kompetenceudviklingsplaner er at bidrage til at fastholde dygtige medarbejdere og tiltrække nye kompetente medarbejdere til Ishøjs dagtilbud og skoler. Kompetenceudviklingsplanerne for henholdsvis skole- og dagtilbudsområdet er vedhæftet som bilag 1 og 2.

I de strategiske kompetenceudviklingsplaner arbejdes der med følgende to overskrifter, som er rammesættende for de overordnede målsætninger på dagtilbuds- og skoleområdet i Ishøj:

  • Stærke fællesskaber
  • Høj kvalitet i dagtilbud og skole


De to overskrifter skal ikke ses som to adskilte elementer, snarere skaber samspillet mellem de to en synergi, der fremmer en helhedsorienteret tilgang til børn og unges trivsel, læring, udvikling og dannelse.

Under hver overskrift er en række kompetenceudviklingsforløb, som udgør fælles strategiske indsatsområder på tværs af henholdsvis dagtilbuddene og skolerne i Ishøj. Udover de fælles strategiske indsatsområder kan skoler og dagtilbud, med hjælp fra Center for Dagtilbud og Uddannelse og øvrige interne og eksterne ressourcepersoner, få skræddersyet forløb med udgangspunkt i lokale behov.

Praksisnær kompetenceudvikling

Praksisnær kompetenceudvikling prioriteres, der hvor det giver mening i kompetenceudviklingsplanen med udgangspunkt i, at praksisnær kompetenceudvikling giver de bedste forudsætninger for at komme i mål med en forbedret praksis. Den praksisnære kompetenceudvikling foregår så tæt på praksis som muligt, så de nye kompetencer får direkte indflydelse i hverdagen.

I Ishøj Kommune har vi rigtig mange dygtige medarbejdere. Nogle af dem vil vi gerne bruge til praksisnær kompetenceudvikling, og derfor bliver der etableret et udegående kommunalt ressourceteam, som får til opgave at understøtte stærke fællesskaber gennem praksisnær kompetenceudvikling. Der vil være et dobbelt læringsperspektiv i alle praksisnære udviklingsforløb - både børn/elevers læring og medarbejdernes læring.

Ishøjgård har en række forskellige fagligheder og kompetencer til at kunne arbejde helhedsorienteret med børn, unge og deres familier. Allerede i dag bidrager Ishøjgård med deres viden og kompetencer til praksisnære forløb sammen med medarbejdere bl.a. på skolerne, der har børnegrupper, der ikke fungerer optimalt. Som en del af indsatsen omkring stærke fællesskaber vil Ishøjgård i skoleårene 2024/25 og 2025/26 fungere som kompetencecenter, hvor det er muligt for dagtilbud og skoler at samarbejde med Ishøjgård om særlige udviklingsforløb. Ishøjgård kompetencecenter vil ligeledes være repræsenteret i det kommunale ressourceteam.

Økonomi

Kommunerne har fået tilført statsligt tilskud til kompetenceudvikling af det pædagogiske personale i folkeskolen. For skoleåret 2024/2025 er der 586.000 kr. til kompetenceudvikling fra det statslige tilskud og 158.000 kr. til kompetenceudvikling fra Center for Dagtilbud og Uddannelses kompetencepulje til skoleområdet.

På dagtilbudsområdet modtager Ishøj Kommune et statsligt tilskud fra puljen til mere uddannet pædagogisk personale (opkvalificeringspuljen). I 2023: 280.000 kr. og i årene 2024 og 2025 512.000 kr. pr. år.

I budget 2024 er der afsat midler til at understøtte ledelsesudvikling og praksisnær kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere på børne- og ungeområdet i forhold til Stærke Fællesskaber.

Indstilling

orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget

Beslutningstema

På dagtilbuds- og skoleområdet i Ishøj Kommune arbejdes der kontinuerligt med at skabe høj kvalitet, herunder strategisk og målrettet kompetenceudvikling af pædagogisk personale og ledelser. Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om arbejdet med de strategiske kompetenceudviklingsplaner på skole- og dagtilbudsområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsministeriet har den 12. april 2024 sendt et brev til landets kommuner, hvori ministeriet indskærper de gældende regler i dagtilbudsloven vedrørende fastsættelse af åbningstider i dagtilbuddene (Bilag 1).

Anledningen er, at der i marts 2024 har været bragt artikler i medierne, hvoraf det fremgår, at nogle kommuner, som følge af besparelser, nedsætter åbningstiden i dagtilbud, så det er svært for nogle forældre at passe deres arbejde.


Center for Dagtilbud og Uddannelse har i november 2023 udarbejdet et notat vedr. udnyttelsesgrader i dagtilbud (Bilag 2).

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven §§ 4 og 23.

Indstilling

orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om Børne- og Undervisningsministeriet henvendelse til landets kommuner vedr. rammer for byrådets fastsættelse af åbningstider i dagtilbud.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med vedtagelse af budget 2024 blev det i alle seks ejerkommune besluttet at tilføre samlet 18,1 mio. kroner til Tandreguleringen I/S i perioden 2023 – 2027 for at nedbringe ventelisten af patienter med et tandreguleringsbehov. Pga. af betydelige rekrutteringsvanskeligheder i forbindelse med ansættelse specialtandlæger, er det endnu ikke lykkedes at etablere det ekstra behandlingsteam, som skulle have til opgave at reducere ventelisten med 500 patienter, som var det primære formål med ekstrabevillingen. Der er som alternativ indgået aftale med en privat tandlæge om opstart af 50 patienter, og det forventes, at der indgås aftale om opstart af yderligere 50 patienter i efteråret.

Ventelisten er steget med ca. 63 % fra ultimo 2022 til ultimo 2023, og da prioriteringen af nye patienter tager afsæt i de unge, som har det største behov, er der visiterede patienter, som har ventet på opstart af tandreguleringsbehandling i mere end 4 år.

Der er iværksat en analyse af tandreguleringsområdet med fokus på de forebyggende indsatser, visitationspraksis og Tandreguleringens drift. Analysen varetages af BDO, som forventes afsluttet i juni 2024. På baggrund af den aktuelle situation og analysens resultater vil der blive udarbejdet en ny handleplan, som har fokus på håndtering af ventelisten.

Der er et merforbrug i regnskab 2023 for Tandreguleringsselskabet på ca. 0,9 mio, hvilket øger den negative til egenkapital til knap 4 millioner kroner. Det reviderede regnskab fremlægges til orientering på et kommende møde i Børne- og Undervisningsudvalget. Nævnte handleplan vil således også have fokus på genopretning af økonomien for Tandreguleringen I/S.

Af vedhæftede notat fremgår status på udmøntning af ekstrabevillingen i Tandreguleringen I/S (Bilag 1)

Økonomi

Orienteringen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser, men det antages på nuværende tidspunkt, at der bliver behov for at tilføre tandreguleringsområdet yderligere ressourcer i en periode for at sikre effektiv drift på lang sigt.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Der gives en status på den ekstra bevilling, som blev givet til Tandreguleringen I/S i perioden 2023 - 2027, en status på driften i Tandreguleringen og en orientering om de aktuelle udfordringer på tandreguleringsområdet. På baggrund af den aktuelle situation og den iværksatte analyse udarbejdes der en ny handleplan, som har til formål at komme med forslag til at håndtere de lange ventetider til tandreguleringen samt genopretning af økonomien for Tandreguleringsselskabet.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har modtaget Ankestyrelsens ankestatistik for 2023 omhandlende alle sager på områderne under Center for Børn og Forebyggelse og Center for Voksne og Velfærd.

Sammenligningsgrundlaget går kun tilbage til 2022, da statistikken tidligere også vedrørte borgere fra Vallensbæk Kommune på de områder, hvor Ishøj Kommune som følge af det forpligtende samarbejde varetog opgaver inden for det specialiserede socialområde.

Ankestyrelsen har i 2023 modtaget 88 klagesager (80 i 2022), hvoraf:

  • 40 sager vedrører Serviceloven (46 sager i 2022)
  • 27 sager vedrører Aktivloven (19 sager i 2022)
  • 9 sager vedrører Sygedagpengeloven (5 sager i 2022)
  • 4 sager vedrører Lov om social pension (2 sager i 2022)
  • 3 sager vedrører Integrationsloven (0 sager i 2022)
  • 2 sager vedrører Almenboligloven (4 sager i 2022)
  • 2 sager vedrører Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (fra 2020) (0 sager i 2022)
  • 1 sag vedrører Boligstøtteloven (0 sager i 2022)
  • 0 sager vedrører Dagtilbudsloven (4 sager i 2022)


Serviceloven og Aktivloven er således de to områder, der vejer tungest i ankestatistikken både i Ishøj Kommune og på landsplan (Bilag 1).

Følgende paragraffer vejer tungest:

  • Aktivloven §§ 82-82a, hjælp til sygebehandling: 11 sager
  • Sygedagpengeloven § 7, uarbejdsdygtighed: 5 sager
  • Serviceloven § 159, forældrebetaling (børn): 7 sager
  • Serviceloven § 85, socialpædagogisk bistand: 4 sager
  • Serviceloven § 100, merudgifter: 4 sager


Af bilag 2 fremgår den øvrige fordeling.

Ankestyrelsen har i perioden truffet afgørelse i 82 sager fra Ishøj Kommune:

  • Heraf er 57 sager stadfæstet.
  • I 14 sager er der truffet afgørelse om hjemvisning (fornyet behandling i kommunen).
  • I 11 sager er der sket ændring/ophævelse (Ankestyrelsen har ændret/ophævet kommunens afgørelse).
  • 6 sager er afgjort med afvisning/henvisning (hvilket betyder, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen, enten fordi der er klaget for sent, eller fordi de ikke er rette rekursmyndighed).


Fordelingen af disse tal stemmer overordnet set med fordelingen på landsplan. Det fremgår af Ankestyrelsens tal, at Ishøj kommune ligger 0,8 % under landsgennemsnittet, hvad angår omgørelsessager. (Bilag 3). Grundet det forholdsmæssige lille sagsantal i Ishøj Kommune set i forhold til landstallet, kan det være et tilfældigt udsving. Der kan være flere klagesager, der er indgivet året forinden, men først blev afgjort i 2023, hvilket skal tages med i betragtning. På samme måde kan der være indgivet sager i 2023, som først bliver afgjort i 2024.

Paragraffer på Center for Børn og Forebyggelses område:
Ankestyrelsen har i 2023 behandlet 15 klagesager (realitetsbehandlede sager) vedrører Center for Børn og Forebyggelse. Heraf er 8 sager stadfæstet, 4 sager er ændret/ophævet og 3 sager er hjemvist (Bilag 4, tabel 1).
Ankestyrelsen har modtaget følgende sager på området:

  • 7 sager vedrørende forældrebetaling efter § 159
  • 2 sager vedrørende samvær efter § 71
  • 1 sag vedrørende økonomisk hjælp efter § 52a
  • 2 sager vedrørende merudgiftydelse efter § 41 + tilbagebetaling
  • 1 sag vedrørende personlig hjælp og ledsagelse efter §§ 44,55 + tilbagebetaling
  • 2 sager vedrørende tabt arbejdsfortjeneste efter §§ 42, 43 + tilbagebetaling


Det fremgår af ovenstående, at Ankestyrelsen har modtaget flest klagesager vedrørende forældrebetaling. Opkrævning af forældrebetaling hos forældre til anbragte børn og unge har været et særligt fokusområde for administrationen i de seneste år for at sikre, at der træffes afgørelse om evt. forældrebetaling hvert eneste år. Der er i lovgivningen 5 undtagelsesbestemmelser, der skal tages højde for. Det gælder for alle undtagelser, at der skal foretages en konkret og individuel vurdering. Afgørelser om omgørelser fra Ankestyrelsen på området gennemlæses nøje for at sikre, at vi fremadrettet får lavet korrekte afgørelser.

Lovgrundlag

Retssikkerhedsloven §§ 76 - 79b.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at ankestyrelsens ankestatistik for 2023 tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om Ankestyrelsen ankestatistik 2023 for Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO1 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i Bilag 1 - "Forventede afvigelser BO1 2024", og Bilag 2 - "Fagcenteroversigt - afvigelser", som viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.

Servicerammen
Det samlede resultat af BO1/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr., som langt overvejende skyldes et forventet merforbrug i Center for Voksen og Velfærd (CVV). Hertil kommer tidligere tillægsbevilgede midler vedrørende parallelsamfundsudgifter på 9,3 mio. kr. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.

Resultatet af BO1/2024 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) på 18,9 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. kan finansieres af Demografipuljen på ældreområdet. Dvs. et merforbrug på 17,4 mio. kr. Det vurderes, at 5,6 mio. kr. er en afledt økonomisk konsekvens af, at Vejleåparken er optaget på Parallelsamfundslisten. Hertil kommer et mindreforbrug på 1,8 mio. kr. i Center for Dagtilbud og Uddannelse (CDU). Endelig forventes en række mindre afvigelser i de øvrige fagcentre.

Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til ekstern socialpædagogisk støtte (6,1 mio. kr.), aktivitets- og samværstilbud (7,5 mio. kr.), borgerstyret personlig assistance (1,7 mio. kr.), hjemmehjælp (1,8 mio. kr.) og hjælpemidler (1,0 mio. kr.). Der er primo 2024 igangsat en række initiativer i CVV med henblik på at reducere den forventede budgetoverskridelse i 2024. Der er eksempelvis foretaget en gennemgående visitation på hjælpemiddelområdet, gennemgang af borgere på BPA-ordning og øget antallet af borgere, som flytter fra botilbud til egen bolig. CVV's forventede regnskabsresultat ved BO1 er inklusive de forventede udgiftsreduktioner af disse indsatser.

I forbindelse med den administrative budgetopfølgning 2024 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 17,2 mio. kr. inklusive forventede merudgifter på 7,1 mio. kr. som følge af Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten. Det blev efterfølgende besluttet, at parallelsamfundsudgifter skal håndteres i et separat regnskab, og den forventede overskridelse af servicerammen blev dermed reduceret til 10,1 mio. kr.

Den forventede overskridelse af servicerammen er således steget med 5,3 mio. kr. siden den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2024.

Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 13,2 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes øget refusion fra særligt dyre enkeltsager (-11,5 mio. kr.) samt en lavere tilgang af borgere på førtidspension end budgetteret (-2,5 mio. kr.).

Anlæg
Der forventes et mindreforbrug på 3,0 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede, hvilket bidrager til en forbedring af kommunens likviditet i 2024.

Likviditet
Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)

Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling fremgår af bilag 1.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov, Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".

Indstilling

- at budgetopfølgning 1/2024 tages til efterretning.

- at der foretages budgetneutrale omplaceringer jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 1(BO1) pr. 31. marts 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 13,2 mio. kr. Hertil kommer merudgifter forbundet med Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten indenfor servicerammen på 9,3 mio. kr. Anlægsniveauet i 2024 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes et mindreforbrug på anlægsrammen på 3,0 mio. kr. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 0,4 mio. kr. i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Administrationen indstiller, at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå et mere retvisende budget i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Ny lovpligtig indgang til børn og unge
Med Barnets Lov er det fastsat, at alle kommuner pr 1. april 2024 skal sikre, at der på kommunens hjemmeside er én synlig og lettilgængelig adgang til de kommunale myndigheder, som er målrettet børn og unge. Målgruppen er børn og unge i alderen fra 10 år og opefter, der forventes at være i stand til at finde og navigere rundt på en hjemmeside.

Målet med den nye side, som kaldes 'Din side', er, at børn og unge nemt skal kunne opnå viden om, hvem de kan kontakte og hvordan, hvis de har behov for hjælp og støtte - både akut, og hvis de har spørgsmål eller bekymringer om deres livssituation.

Social- og Boligstyrelsen har understøttet kommunernes arbejde med at udvikle design og indhold til hjemmesiden. Administrationen har fulgt styrelsens anbefalinger, og bl.a. anvendt grafik og videomateriale fra styrelsens inspirationskatalog.

Link til den nye side: ishoj.dk/dinside


Kommunal oplysningskampagne om den digitale indgang
For at udbrede kendskabet til den nye digitale indgang gennemfører administrationen en oplysningskampagne i perioden fra april til september 2024. Kampagnens formål er at oplyse om den nye digitale indgang og sikre, at den bliver synlig via en række aktiviteter, herunder:

  • Kampagne på uddannelsesinstitutioner og foreninger
  • Nyhedskampagne på interne kanaler
  • Lokal presseindsats


Social- og Boligstyrelsen kører samtidig en national kampagne målrettet børn og unge på sociale medier.

Lovgrundlag

Barnets Lov, § 14, stk. 4.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om en ny lettilgængelig indgang på kommunens hjemmeside, der har til formål at gøre det nemt for børn og unge at se, hvordan de skal kontakte Ishøj Kommune, hvis de har brug for hjælp og støtte. Siden er en del af implementeringen af Barnets Lov.

Sagsfremstilling

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 19. oktober 2015, at pladssituationen i kommunens dagtilbud behandles i udvalget på møderne i februar, maj og oktober.

Formålet med vedhæftede statistik over dagtilbudspladser er at skabe overblik over udviklingen i, samt behovet for, pladser i kommunes dagtilbud.

Administrationen har ikke i denne opgørelse indregnet konsekvenserne af, at boligområdet Vejleåparken er kommet på listen over udsatte boligområder, og de konsekvenser, som dette medfører for dagtilbuddene og kapaciteten på området. Når der ses bort herfra, så forventer administrationen, at pladsbehovet i 2024 kan rummes inden for den nuværende fysiske kapacitet. Administrationen følger udviklingen tæt.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

I denne sag fremlægges statistik over dagtilbudspladser samt en belægnings- og ventelisteopgørelse pr. 1. maj 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Valgfag på Ishøj Skole i skoleåret 2024/2025
Ifølge folkeskolelovens § 9, stk. 6 er det muligt at oprette valgfag, ud over de valgfag, der er nævnt i § 9, stk. 1 og 5.
Ishøj Skole ønsker med udgangspunkt i elevernes eget ønske at udbyde valgfaget “Svømning og andre vandaktiviteter” for 9. klasse i skoleåret 2024/25 (Bilag 1). Undervisningen i valgfaget foregår i Ishøj Svømmehal.
Valgfaget har følgende overordnede mål og kompetencer:

  • At styrke elevernes svømmeteknikker og færdigheder i vand.
  • At fremme vandforståelse og sikkerhed.
  • At tilskynde til fysisk aktivitet og trivsel gennem vand og leg.
  • At skabe et positivt og trygt læringsmiljø, hvor eleverne kan udforske vandets glæder og udfordringer.


På Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 19. maj 2022 blev det indstillet til Byrådet, at
”Beslutning om at fag, der tilbydes på andre klassetrin end 1. – 9. kan tilbydes på andre klassetrin samt beslutning vedr. tilbud om undervisning i andre fag og emner end de obligatoriske ifølge folkeskoleloven” delegeres til administrationen. Byrådet tiltrådte indstillingen den 7. juni 2022.

Gildbroskolen udtages til kvalitetstilsyn
Styrelsen for Kvalitet og Undervisning har den 23. april 2024 informeret om, at Gildbroskolen udtages til tilsyn for faglige udfordringer og tilbydes et frivilligt rådgivningsforløb med styrelsens læringskonsulenter i skoleåret 2024/25. Styrelsen for Kvalitet og Undervisning har derudover informeret om, at Gildbroskolen ikke udtages til tilsyn for mulige parallelsamfundsproblematikker. Vurderingen er sket på baggrund af skolens data, kommunens informationer og mødet mellem styrelsen og kommunen den 5. april 2024. Brevet fra Styrelsen for Kvalitet og Undervisning er vedhæftet dagsordenen (Bilag 2).

Status på klassedannelsesplan for skoleåret 2024/2025
Status på klassedannelsesplan for skoleåret 2024/2025, opgjort 24. april 2024, er vedhæftet dagsordenen til orientering (Bilag 3)

Visitation af skolestartere til specialundervisning
Der afholdes årligt et visitationsmøde i januar, hvor der tages stilling til børn, der har brug for specialundervisning i specialklasse/gruppeordning, dagbehandling eller specialskole i forbindelse med skolestart. Der er i år modtaget 10 indstillinger på børn med et specialundervisningsbehov. De har alle fået tilbud om specialundervisning i specialklasser (”gruppeordninger”) på Gildbroskolen og Strandgårdskolen samt på Skolen på Ishøjgård. Antallet af indstillede børn er på samme niveau som sidste år. Der har været dialog med alle forældrene om de forslåede løsninger, og de fleste forældre er tilfredse med den løsning, der er tilbudt. Der udstår en mere præcis orientering til de forældre, som er blevet tilbudt pladser i en specialklasse på Gildbroskolen. Dette skyldes bl.a., at rammerne for tilbuddet har skullet beskrives nærmere og præciseres. De indstillede børn er udfordrede på lavt kognitivt funktionsniveau, middelsvær til svær autisme, opmærksomhedsvanskeligheder og del tilknyttede vanskeligheder – bl.a. synsnedsættelse og motoriske udfordringer.

Samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune omkring det faglige samarbejde på Bredekærgård
Byrådet besluttede den 5. december 2023, at administrationen skal skabe grundlag for, at FGU Vestegnen kan etablere en afdeling/skole på Bredekærgård. Byrådet besluttede endvidere den 18. december 2023 at bemyndige administrationen til at indgå samarbejdsaftale om det faglige samarbejde.
Driften og aktiviteterne på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig af stedets aktiviteter og muligheder. Med etablering af en FGU afdeling/skole på Bredekærgård, bliver der gode muligheder for at samarbejde om relevante aktiviteter på Bredekærgård med henblik på at sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge.
I den bilagte samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om en FGU afdeling/skole på Bredekærgård præsenteres rammen for samarbejdet, som har til formål at give Ishøjs unge de bedste muligheder for at vælge en ungdomsuddannelse på et lokalt uddannelsessted. Rammen for samarbejde er udarbejdet i tæt samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune på baggrund af drøftelser mellem de samarbejdende aktører på Bredekærgård. Samarbejdet er allerede godt på vej, idet FGU Vestegnen er på besøg på Bredekærgård flere gange om ugen. (Bilag 4)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.